Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiepsko założony ATV, nie wyciągnie wkładki bez zlewania wody z bufora. Do ATV stosuje zazwyczaj filtry siatkowe z zaworami. Czasami się przydają.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tak, osiąga zadana i postój. Bufor nie przyjmuje ciepła.

Chyba jutro jadę na zakupy po zawór ochrony powrotu. Musi być taki sam czy jest coś nowszego? 

Messenger_creation_F0CD93A4-7409-42BD-A169-8E8369CDF043.png

Opublikowano

Podkręcenie mocy pompki nie pomaga?

Opublikowano

Najtaniej to wymienić wkładkę.

Ale jak byś nie musiał za dużo zrzucać wody to można na szybko wymontować wkładkę,  zakręcić dekiel i puścić grzanie celem sprawdzenia czy na pewno ATV nie domaga.

Podobno lepsze są zawory ESBE, ale tylko tak słyszałem.

• Przydało się 1
Opublikowano

Ok. Tak zrobię. Najpierw próba po wyjęciu wkładki. Rozumiem że jeśli ciepło wtedy dotrze do bufora tzn że ATV walnięty.

Opublikowano

Pozakręcaj zawory jak masz , które mogą odciąć bufor od reszty instalacji i  kotła spuść ciśnienie zaworem spustowym z bufora bo inaczej mocno cię zaleje .

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Wkładka wyjęta. Bufor po dwóch godzinach 40 góra, 36 dół.

Opublikowano

Kolejna godzina.

40gora, 36 dół.

Opublikowano

zrób zdjęcie jak góra bufora jest podłaczona do kotła.

Nagrzanie góry bufora do ok 60st.C nie powinno zająć wiecej jak 40 minut

Opublikowano

Z tego co zrozumiałem , to ta instalacja nic się przez kilka lat nie zmieniła, a w poprzednich latach działała dobrze.

Pytanie z innej beczki - jak jest nastawiona pompa na powrocie do kotła i jaka to pompa?

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Wiem, bo kocioł pracuje 5 sezon. Teraz taki problem się pojawił. Przyłącza są dobrze bo nie raz wrzucałem tu na forum zdjęcia. 

Tak. Nic się nie zmieniło od początku. Żadna pompka, zawór czy Termostat nie został dołożony. Problem na teraz, po przełączeniu z trybu lato na zima.

Zdjęcie ze wczoraj. Może coś widać. Obecnie nie ma mnie w domu.

IMG_20250930_175439.jpg

Edytowane przez arturwin87
Przejęzyczenie
Opublikowano
20 minut temu, arturwin87 napisał(a):

Nic się nie zmieniło od początku. Żadna pompka, zawór czy Termostat nie został dołożony. Problem na teraz, po przełączeniu z trybu lato na zima.

wygląda na zawór ATV. To że wyjąłeś wkładkę to nic nie daje bo obieg dalej jest na "krótkim obiegu". Powinieneś dać jakąś zaślepkę na połączeniu tej pionowej rury z ATV, tak aby wyeliminować "krótki" obieg. Jak już to rozbierasz, to daj jakiś zawór grzybkowy na tej pionowej rurze. Przyda się na przyszłość a jednocześnie będziesz mógł tłumić "krótki" obieg.

Opublikowano
W dniu 28.09.2025 o 15:58, KrzysztofKwaśniak napisał(a):

Witam. Kocioł ustawiony na 70 stopni histereza 10 bufor góra 65 dół też 65. Kocioł się odpala średnio co 3 do 4h co mi się wydaje zbyt często. Myślałem że mając bufor kocioł będzie się włączał góra 2x na dobę tylko cwu bez grzejników... Spalanie 7kg na dobę. Czy tak powinno być? Instalacja nowa. Ja dopiero się uczę. Proszę o jakieś rady. Z góry dziękuję.

Zauważyłem że pompa za piecem u dołu (ładująca bufor?) załącza się co około pół godziny na chwilę i wnioskuję że niepotrzebnie miesza wodę w buforze... W opcjach sterownika k-692 jest wyłączona praca pompy po dogrzaniu. Jak włączę grzanie na dom pokojówką to kocioł po minucie już startuje bo mu temperatura spadnie o 10 stopni a na buforze ma 70 dalej i jakby nie wykorzystywał tego bufora...

Opublikowano
4 godziny temu, sambor napisał(a):

Z tego co zrozumiałem , to ta instalacja nic się przez kilka lat nie zmieniła, a w poprzednich latach działała dobrze.

Pytanie z innej beczki - jak jest nastawiona pompa na powrocie do kotła i jaka to pompa?

IMG_20251001_184436.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Gonzo19 napisał(a):

wygląda na zawór ATV. To że wyjąłeś wkładkę to nic nie daje bo obieg dalej jest na "krótkim obiegu". Powinieneś dać jakąś zaślepkę na połączeniu tej pionowej rury z ATV, tak aby wyeliminować "krótki" obieg. Jak już to rozbierasz, to daj jakiś zawór grzybkowy na tej pionowej rurze. Przyda się na przyszłość a jednocześnie będziesz mógł tłumić "krótki" obieg.

Miałem zamiar o tym wspomnieć wczoraj jak padł pomysł wyjęcia wkładki , tu właśnie może być problem więcej wody będzie płynąć krótkim obiegiem bo jest lżej ,

Ciekawe jaka jest temperatura powrotu ?

Opublikowano (edytowane)

No to jest pierwszy pomysł jaki się nasunął. Ale fakt, bez wkładki to ma lżej krótki obieg, i w zasadzie niewiele to zmieniło.

Krótko mówiąc trzeba znaleźć problem braku ładowania bufora.

Padł pomysł zaślepienia krótkiego obiegu, no w sumie całkiem niegłupie, bo jeśli faktycznie wkładka padła i cały czas puszcza krótki to ma to sens.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano
3 godziny temu, KrzysztofKwaśniak napisał(a):

Zauważyłem że pompa za piecem u dołu (ładująca bufor?) załącza się co około pół godziny na chwilę i wnioskuję że niepotrzebnie miesza wodę w buforze... W opcjach sterownika k-692 jest wyłączona praca pompy po dogrzaniu. Jak włączę grzanie na dom pokojówką to kocioł po minucie już startuje bo mu temperatura spadnie o 10 stopni a na buforze ma 70 dalej i jakby nie wykorzystywał tego bufora...

To musisz coś pozmieniać w ustawieniach pomp , od termostatu pokojowego ma się załączyć pompa co mieszacza a nie kocioł odpalać , odpalanie kotła od bufora .

Opublikowano
10 minut temu, Tuptus napisał(a):

No to jest pierwszy pomysł jaki się nasunął. Ale fakt, bez wkładki to ma lżej krótki obieg, i w zasadzie niewiele to zmieniło.

Padł pomysł zaślepienia krótkiego obiegu, no w sumie całkiem niegłupie, bo jeśli faktycznie wkładka padła i cały czas puszcza krótki to ma to sens.

Wymienię ten ATV.

Od razu zapytam. Jakie mogą być inne powody braku ładowania bufora z jakimi się spotkaliście?

Opublikowano
7 minut temu, Tuptus napisał(a):

W sumie to chyba lepiej było wkładkę wymienić , zaślepiać krótki obieg bez sensu ,ale  zawór do zdławienia czy ewentualnie do obsługi na przyszłość by tam nie wadził ,

@arturwin87 słaba pompa , albo powietrze w rurze ładującej bufor .

Albo filtr siatkowy mocno zapchany 

Opublikowano

Odpowietrzona i pompa i bufor. Więc to odpada. Pompa też ok.

Opublikowano
19 minut temu, Kordjano napisał(a):

To musisz coś pozmieniać w ustawieniach pomp , od termostatu pokojowego ma się załączyć pompa co mieszacza a nie kocioł odpalać , odpalanie kotła od bufora .

Dodaje zdjęcia inspiracji.

IMG20251001145923.jpg

IMG20251001145935.jpg

IMG20251001150009.jpg

IMG20251001150058.jpg

Opublikowano
10 minut temu, arturwin87 napisał(a):

Odpowietrzona i pompa i bufor. Więc to odpada. Pompa też ok.

Pompę można na wyższe obroty dać, a zaw 3-D ( wkładkę) wsadzić do garnka z wodą i wolno podgrzewać, jak się przełączy to niewinny i można go zostawić.

W jakiej temp startuje pompa powrotu, jaka jest temp pracy zaw 3-D na powrocie?

Opublikowano

Temperatura załączenia pompy CO 41st. temperatura rozpoczęcia ładowania bufora 48, zakończenia 58.

Start instalacji grzewczej 43

Opublikowano

Może zwiększyć temp zakończenia ładowania bufora na 65° ?