Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kocioł ustawiony na 70 stopni histereza 10 bufor góra 65 dół też 65. Kocioł się odpala średnio co 3 do 4h co mi się wydaje zbyt często. Myślałem że mając bufor kocioł będzie się włączał góra 2x na dobę tylko cwu bez grzejników... Spalanie 7kg na dobę. Czy tak powinno być? Instalacja nowa. Ja dopiero się uczę. Proszę o jakieś rady. Z góry dziękuję.

Opublikowano

Jakiej pojemności Kolega ma ten bufor ?  Dlaczego ustawienie bufora góra i dół są takie same ? 

Do grzania tylko cwu korzystniej jest pomijać bufor .

Opublikowano

Grzejesz same Cwu i spalasz 7kg? Cwu jak przedmówca napisał lepiej grzać z samego kotła. ? 

Opublikowano

Bufor 500l. Hydraulik mówił że spięty jest równolegle. Zainstalował mi bufor bo chciałem też drewnem palić. Próbowałem tryb lato ale pompka cwu mieli jakby w miejscu. Teraz jest ustawiony na pompy równolegle. Może go ręcznie trzeba zakręcić i ustawić żeby z kotła cwu było. Dołu bufora nie mogę ustawić niżej jak górę jak dam 60 na górze to na dole nie mogę inaczej.

Opublikowano

A pokaż ty co twój hydraulik za dzieło popełnił. Daj zdjęcia. Może to artysta. Dla mnie bufor świetna sprawa. I ciężko kotłownię z buforem spierniczyć 🙂 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Bufor świetna sprawa ale jak chce samą cwu grzać to już nie 😁. Chyba że mogę nagrzać wszystko i wygasić kocioł na jakieś 2 dni bo na tyle wody ciepłej starczy. Ponoć piec na pellet ma chodzić cały czas że się go nie gasi i odpala co 2 3 dni bo korozja itp...

Opublikowano

I to działa. Tylko mam wrażenie że ten kocioł sam siebie dogrzewa a ciepła z bufora nie wykorzystuje. Co 4h się rozpala bo mu temperatura spadnie do tych 55 powiedzmy. Ochrona kotła jest ATV 55. Czy kocioł mogę bez problemu wyłączyć na 2 dni?

Opublikowano

Tak, można wyłączyć na spokojnie. Na pewno z tego powodu rdza go nie zje 🙂 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Powinien z automatu to sterownik ogarnąć i się sam wygaszać na te powiedzmy 24.48h póki ma zasób ciepłej wody. Myślałem że to tak będzie działać...

Opublikowano

Jak ustawisz to z automatu tak będzie robić. Sterownik nie wie co właściciel kotła ma na myśli 🙂 

Opublikowano

Witajcie. 

A ja mam dziwny problem z buforem. 

Przy obecnej temperaturze załączyłem tryb zimowy. Kocioł nie chce dogrzać bufora. Temp góra 22st, dół 22st.

Kocioł rozpala się na znak Cwu. Nawet na panelu mam ikonkę kranika a nie bufora. 

Kocioł pellux Compact 12kW.

Opublikowano
2 godziny temu, KrzysztofKwaśniak napisał(a):

Dołu bufora nie mogę ustawić niżej jak górę jak dam 60 na górze to na dole nie mogę inaczej.

Coś nie właściwie rozumujesz ,dół bufora to temperatura do jakiej kocioł ma go naładować czyli przyjmijmy że masz 60 st 

jak się nagrzeje do takiej temperatury to kocioł ma się wygasić a góra bufora to temperatura od której  kocioł ma się odpalić przyjmijmy że ustawisz ją na 40 st ,czyli jak bufor się rozładuje i temperatura spadnie na górnym czujniku do 40 st to jest sygnał dla kotła że się ma odpalić i naładować bufor , ot taka histereza ,bufora , jak tu i tu jest taka sama temperatura bufora ustawiona to histerezy nie ma i kocioł co chwilę się odpala , poza tym przy pracy na bufor histereza kotła zbędna powinno to być tak poustawiane by kocioł pracował z mocą maksymalną do samego końca bez modulacji pompa ładująca bufor powinna nadążać wytworzone ciepło pakować do bufora .

A ja jeszcze zapytam ładowanie cwu masz skąd  z bufora czy kotła ?

Kolego @arturwin87 mo że ma sz wyłączoną obsługę bufora?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To nie wiem , sterowniki teraz to mają wiele kombinacji , może by w instrukcję się zagłębić 😊

ale przy grzaniu cwu w trybie zimowym pompa kotła powinna chodzić to i bufor powinien się podgrzać .

Opublikowano

Użytkuje już 5 sezon. Pierwszy raz taki problem. Kocioł właśnie wszedł w postój. Na panelu znów ikonka bufora. Czyli to bufor daje sygnał do odpalenia. A bufor 23st. góra i dół. 

Opublikowano
Godzinę temu, Kordjano napisał(a):

Coś nie właściwie rozumujesz ,dół bufora to temperatura do jakiej kocioł ma go naładować czyli przyjmijmy że masz 60 st 

jak się nagrzeje do takiej temperatury to kocioł ma się wygasić a góra bufora to temperatura od której  kocioł ma się odpalić przyjmijmy że ustawisz ją na 40 st ,czyli jak bufor się rozładuje i temperatura spadnie na górnym czujniku do 40 st to jest sygnał dla kotła że się ma odpalić i naładować bufor , ot taka histereza ,bufora , jak tu i tu jest taka sama temperatura bufora ustawiona to histerezy nie ma i kocioł co chwilę się odpala , poza tym przy pracy na bufor histereza kotła zbędna powinno to być tak poustawiane by kocioł pracował z mocą maksymalną do samego końca bez modulacji pompa ładująca bufor powinna nadążać wytworzone ciepło pakować do bufora .

A ja jeszcze zapytam ładowanie cwu masz skąd  z bufora czy kotła ?

Kolego @arturwin87 mo że ma sz wyłączoną obsługę bufora?

Mam cwu z bufora. Spróbuję ustawić u góry 40 na dole 60. A pompa za piecem obiegowa? Ona ma temperaturę max 55 i histerezę mogę zmienić obecnie 4 stopnie bawić się tym zmieniać?

Opublikowano

Pompa działa ?

Są jakieś filtry siatkowe, może przytkane ?

Opublikowano
2 minuty temu, KrzysztofKwaśniak napisał(a):

Mam cwu z bufora. Spróbuję ustawić u góry 40 na dole 60. A pompa za piecem obiegowa? Ona ma temperaturę max 55 i histerezę mogę zmienić obecnie 4 stopnie bawić się tym zmieniać?

Jak z bufora to z bufora , z kotła nie zagrzejesz cwu , histerezą kotła się nie przejmuj , jak Ci gorąca woda nie potrzebna w nocy to możesz ustawić obniżenia cwu na noc .

A co jak byś wyłączył  z prądu i włączył w takim stanie ? 

coś się spipczyło .

28 minut temu, arturwin87 napisał(a):

Użytkuje już 5 sezon. Pierwszy raz taki problem. Kocioł właśnie wszedł w postój. Na panelu znów ikonka bufora. Czyli to bufor daje sygnał do odpalenia. A bufor 23st. góra i dół. 

Opublikowano

@arturwin87 sprawdź czy wszystkie zawory otworzyłeś po lecie. Ja na lato zamykam dopływ ciepła z kotła do bufora bo inaczej to zawsze część ciepła idzie w bufor podczas grzania cwu, a to mi nie potrzebne.

Opublikowano

Sprawdzałem. Otworzone. Pompki odpowietrzone. Na panelu tryb zima a bufor nadal nie dogrzany. Kocioł dogrzewa tylko cwu.

Opublikowano (edytowane)

Masz taki sam sterownik jak ja(tak zakładam. Sterownik PLUM).

Skoro masz włączoną obsługę bufora, ustawioną temperaturę góry i dołu bufora wyższą niż te 23st.C, tryb zima to kocioł powinien z automatu się uruchomić i pracować dotąd, dopóki bufor nie osiągnie ustawionej temperatury dołu, lub nie osiągnie temperatury zadanej

Sprawdź czy na pewno masz włączony tryb zima.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Mam tryb zima. Ikona na pulpicie też zmieniona. No właśnie chodzi o to że nie grzeje bufora. Mam kocioł 5sezon. Zawsze przelaczalem tryb z lato na zima i od razu kocioł się załączał by grzać wodę w buforze. Potem czuć było podłogowej i grzejnik. Teraz coś nie zadziałało. Rury z kotła do bufora gorące a na buforze temp 23st. 

Tak Plum.

Opublikowano

Sprawdź czujniki w buforze.

17 godzin temu, arturwin87 napisał(a):

Przy obecnej temperaturze załączyłem tryb zimowy. Kocioł nie chce dogrzać bufora. Temp góra 22st, dół 22st.

Kocioł rozpala się na znak Cwu. Nawet na panelu mam ikonkę kranika a nie bufora. 

A w ogóle rozpala się jak jest ta temp 22st. na buforze? 

CWU na razie olej.

Hmmm, wyglada jakby w ustawieniach systemowych bufor był wyłaczony, albo..... cos w ustawieniach zostało zmienione.

Spróbuj cos głupiego, wyłacz sterownik i włacz ponownie.

18 godzin temu, KrzysztofKwaśniak napisał(a):

wygaszać na te powiedzmy 24.48h póki ma zasób ciepłej wody. Myślałem że to tak będzie działać...

mając

Cytat

170m2 dom jednorodzinny......grzejniki żeliwne 6 szt. Poddasze grzejniki aluminiowe 7 szt. Instalacja otwarta.
........bufor 500l

zapomnij.

Może jakbyś dał bufor 3000L i grzał go do 85-90st.C to mooooże by dało radę w przedziale 24-48h.

Jest jeszcze jedna opcja-utrzymanie temperatury w granicach 15-18st.C to te 500l wystarczy na ten okres

Opublikowano

A co myślicie o opcji takiej że popsuty ATV? Mam ATV 335 55C