Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 18.12.2025 o 17:25, Dominik007 napisał(a):

arti61 nie byłem tu z parę dni nie widziałem ze ktoś się pyta o kociołek lignum,bo ostatnio była tu jatka

Juz mówię wszystko wygarniasz przodem po otwarciu drzwi  wybierasz z dyszy z dołu .Z jednego dnia palenia może jest ze 100 gram popiołu.

tyle masz po jednym dniu palenia  z tego wygarniasz ja wybieram odkurzaczem

20251026_163020.jpg

komora załadunkowa

20251026_162907.jpg

Dzięki za zdjęcia, chodziło mi również o wygląd wymiennika ,czyli ile  ma płomieniówek ,jak wygląda mechanizm czyszczenia. Mam też kilka innych pytań mianowicie: jaka jest temperatura spalin po rozpaleniu, czy jest możliwość ustawienia własnoręcznie maksymalnej temperatury spalin. Z tego co pisałeś zrozumiałem że obecnie cały załadunek pali się 5 godzin z buforem 500 litrów?

Opublikowano
18 godzin temu, Tuptus napisał(a):

No chyba że ktoś siedzi przy kotle przez cały proces zgazowania i robi za serwomotory .😜

Myślisz że tutaj na forum są jacyś, którzy nie siedzą cały czas w kotłowni przy kociołku? Tak już na poważnie, mając 3x gorszy wynik niż zakładają producenci, czyli 3x1,5%, przyjmijmy 5% i spalając na sezon 10mp drewna po 500zł/mp, czyli mamy 250zł/rok zysku. Co jeśli spalam sosnę po 170zł/m i 2-3mp rocznie? Finansowo się nie spina, jedynie aspekt czystej komory wymiennika może tutaj przyciągać zwolenników.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej, są kotły które występują jedynie z automatyką.

A czy ktoś siedzi lub nie to każdego indywidualne hobby. Nie patrzę przez mizerny aspekt ekonomiczny przez różnicę w cenie kotłów z sondą czy bez ( stać kogoś na droższy kocioł to taki ma, jak nie stać to ma inny ) bo całkowicie mnie nie interesuje, ale patrzę na wygodę obsługi.

Opublikowano

Do arti61

bufor mam 1200 litrów.

można zmienić ręcznie temperaturę spalin tylko ze ciężko jest osiągnąć wysoką temperaturę spalin max 180 .Producent zaleca jak się nie mylę 150-200.

mechanizm czyszczenia z boku wajcha i co jakiś czas można ją ruszyć

tu masz wszystkie dane tego kociołka 

https://domusa.pl/wp-content/uploads/2024/11/Lignum-NG-Manual-_PL.pdf

Screenshot 2025-12-21 at 16-25-37 Microsoft Word - CDOC001642.doc - Lignum-NG-Manual-_PL.pdf.png

Screenshot 2025-12-21 at 16-24-19 Microsoft Word - CDOC001642.doc - Lignum-NG-Manual-_PL.pdf.png

Opublikowano

Nikt tu nie wspomniał, że automat utrzymujacy tlen na zadanym poziomie można też zrobić sobie własnym sumptem, wychodzi naprawdę o wiele taniej niż liczą sobie producenci kotłów. 

Poniżej widać jak to działa u mnie

Oczywiście zdażają się też większe wachnięcia jak się drewno osunie, grunt żeby jak naszybciej poziom tlenu wrócił do tego zadanego. 

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Jeżeli ktoś ma pojęcie o automatyce i sterowaniu, to nie widzę problemu, żeby w takie coś zainwestować. Sam na pewno gdy pojawi się nowy kociołek, to wkręcam analizator samochodowy i na tej podstawie zrobię wstępną regulację powietrza. Ale przepłacanie sporej sumy za fabryczne rozwiązania uważam za zbędne.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1