Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

arti61 nie byłem tu z parę dni nie widziałem ze ktoś się pyta o kociołek lignum,bo ostatnio była tu jatka

Juz mówię wszystko wygarniasz przodem po otwarciu drzwi  wybierasz z dyszy z dołu .Z jednego dnia palenia może jest ze 100 gram popiołu.

tyle masz po jednym dniu palenia  z tego wygarniasz ja wybieram odkurzaczem

20251026_163020.jpg

komora załadunkowa

20251026_162907.jpg

Opublikowano

Z komory załadunkowej nie wybieraj popiołu, niech leży aby oddzielić palące się polana od ceramiki. U siebie trzymam tak ponad 2 - 3 cm. Sprzątam do zera tak co 3 miesiące i następnie zasypuję ceramikę świeżym popiołem.

Opublikowano

Witam,

szukam kotła zgazowującego do swojego domu. Aktualnie mam zwykłego kopciucha i spory zapas drzewa 😄 Potrzebuje piec 20kW+, do ogrzania dom z lat 60 ok. 150m, ocieplony, do ogrzania dwa piętra+ kotłownia w piwnicy nie ogrzewana, stara instalacja grawitacyjna, grzejniki żeliwne, CWU 120l. Komin był frezowany kilka lat temu i wstawiony komin z kwasówki. Początkowo myślałem o MPM, zwłaszcza że producent jest z okolicy, ale po kilku opiniach znajomych i z internetu zrezygnowałem z niego. Później byłem prawie zdecydowany na Atmosa, ale po tym co przeczytałem wydaje mi się że bardzo dużo z nim 'zabawy' by go właściwie ustawić a cena też nie jest super kusząca. Zdaję sobie sprawę że każdy piec będzie wymagał trochę czasu by nauczyć się w nim odpowiednio palić, ale już głupieje z nadmiaru możliwości i opinii. Być może zdecyduję się na Lignuma, którego poleca @Dominik007. Kwota którą chce wydać to ok 10k za sam kocioł. Co możecie doradzić? 😉

Opublikowano

Dobrze myślisz, dzwoń do Mora Poznań jutro o dopytaj o cenę Lignum NG.

Zawarłeś widełki cenowe więc nic innego nie będę polecał. Oczywiście najlepiej jest posiadać/użytkować kościół z pełną automatyką, ale nie zawsze jest finansowa możliwość.

Myślę że śmiało możesz pytać na priv użytkownika lignuma i udzieli wyczerpujących informacji.

Opublikowano

Tego posta pisałem 2 dni temu, tylko teraz dopiero został zaakceptowany i trochę się zmieniło. Jestem na 95% zdecydowany na Attack SLX 25kw. Chciałbym go kupić od Słowaków, bo jest jednak różnica w cenie, tylko trochę obawiam się jak będzie z jego obsługą, serwisem w Polsce. Do kogo się odzywać w razie problemów. Przeglądnąłem wątki gdzie pisano o tych piecach, ale jeszcze nikt o problemach nie wspominał. Jeszcze jest kwestia montażu, aby to wszystko dobrze spiąć.

Opublikowano

O matko, 2 dni to wieczność.

Bardzo fajny kocioł, u Słowaków wychodzi ok 11 tyś i przesyła - nie wiem dokładnie ile.

Kupujesz poza polskim oddziałem/importerem więc raczej gwarancji w PRL nie będzie. Ale jak coś to graty u Słowaków dużo taniej.

Poczytaj sobie DTR Attack i wszystko będziesz wiedział.

Chcesz to pisz do mnie na priv.

Opublikowano

Tez brałem pod uwagę attacka ale to tez jest dymidło i smołownia w internecie dużo jest ze dymi i smoli i tez ze Słowacji cena była bardzo dobra ale mówię lignum jest o niebo lepszy nic a nic nie dymi pięknie produkuje ciepło on jest tak prosty w budowie aż nie do uwierzenie i działa fajnie. Być może jestem jedyny co mam tego lignuma ale jak ktoś chce to może przyjechać obejrzeć jak to działa i wygląda. Wielkopolska okolica Gniezna

Opublikowano (edytowane)

Gniezno, zwiedzałem kiedyś zamek 😉. Chciałem dzieciaki zabrać ale to inne pokolenie więc.... sam pojadę zwiedzać.

Jeśli jest dobrze ustawione PP i PW to każdy ( prawie każdy ) kocioł będzie satysfakcjonował użytkownika. Zresztą, co tu dużo pisać skoro jest organoleptyczny przykład na Tobie.

I teraz kwestia czy Attack taniej ze Słowacji bez wsparcia serwisowego i gwarancji, czy Lignum w niezłej cenie z gwarancją 

To już decyzję misi podjąć przyszły użytkownik. Nikt nie podpowie który kocioł wybrać.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Lignum załadowany 33%sosna 33%olcha 33% brykiet bukowy i czas spalania leciutko 5 godzin.Wynik bardzo dobry,a komora wcale nie jest duża. Pale 1 wkład na dobę ale cały czas bufor mam na dworze i czekam na ogród zimowy od 5 września(tam ma bufor stać)i mam kłopot z producentem 5000zł zaliczki wziął i i już 20 razy termin przekładał miał być nawet na dziś znów poniedziałek lub po nowym roku termin i dziś go zrypałem ze zaliczkę ma mi oddać ,a on nie ma zamiaru trafiłem jednym słowem na oszusta i czuje ze będą kłopoty

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Tuptus napisał(a):

więc raczej gwarancji w PRL nie będzie...

No raczej do starych czasów nie wrócimy. Jak dopytywałem o zakup innego czeskiego kociołka to nie było opcji sprzedaży bezpośredniej klientowi, jedynie dystrybutor i koniecznie montaż, choć nie powiem, jak pogadałem z dystrybutorem to dało się załatwić bez montażu i z rękojmią bez problemu. Nie pamiętam który z tych kotłów Attac czy Opop miał dysze ceramiczne wystrugane z cegiełek szamotowych, więc zrobienie czegoś podobnego chyba nie będzie problemem.

Jakoś nie mam zaufania do kotła ładowanego od frontu, może wygodnie się ładuje, ale otwierasz i coś tam wypada, wolę jednak te ładowane od góry.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Lignum bo na miejscu i sprawdzony działa dobrze i cena dobra.

W Gnieźnie nic teraz nie ma ciekawego nawet padają słynne komisy samochodowe mało już ich ,a dużo kościołów i co krok supermarkety i obrzeza-peryferie rozbudowane jak w Ameryce i domy na dzień dobry 600 tyś-milion cena na dzień dobry

Opublikowano
Godzinę temu, carinus napisał(a):

Jakoś nie mam zaufania do kotła ładowanego od frontu, może wygodnie się ładuje, ale otwierasz i coś tam wypada, wolę jednak te ładowane od góry.

Przez rok czasu użytkowania kotła na Holzgaz jeszcze nic mi nie wypadło.🤔

Cały bajer polega na tym aby dobrać odpowiednio wielką komorę do buforów, wtedy nie trzeba otwierać niepotrzebnie. A jeśli zajdzie taka konieczność to tylko w przypadku gdy wsad zamienił się już w żar który leży elegancko na ceramice.

Opublikowano

Ciężko znaleźć jakiekolwiek opinie o slx. Na FB są ludzie którzy polecają ale tak naprawdę to bez konkretów. Negatywnych komentarzy chyba nie widziałem. No i lignum wybór 20kw/30kw mi pasuje coś pomiędzy, ewentualnie większy bufor na który nie bardzo mam miejsce. Czy przy starej instalacji i grzejnikach żeliwnych 9 sztuk x średnio 17 żeberek wystarczy bufor 1000l? Wiem że zalecenie jest 50l /1kw ale to pasuje chyba bardziej do nowych instalacji z mniejszą ilością wody.

Opublikowano

No raczej wielu użytkowników Attack to nie ma. Też patrzyłem że trochę skąpo z informacjami. Przemo8817 montował SLX ale z LC. Myślę że możesz do niego napisać a udzieli stosownych informacji.

Jeśli chodzi o bufor do takiej instalacji z grzejnikami żeliwnymi to bufor 1000 l będzie mały, a do SLX to minimum 2000 l.

Opublikowano

bierz lignuma 20 kw bufor 1000 i będzie dobrze

Wydaje mi się ze kociołki które dobrze umieją produkować ciepło to mają wypływ rury spalinowej nie fi 200 czy 180 czy 160 tylko właśnie małe przekroje fi 120-130  wtedy te ciepło dobrze oddaje kociołek a nie ze ucieka w komin. Studiowałem kilka dni attacka już byłem ugadany ze Słowakami ale jednak nie.Ktoś gdzieś pisał ze ceramika roku nie przeżyła i konstrukcyjnie po przekroju to nie to, wedle mnie i coś jeszcze było nie tak z odrzuciłem ale już nie pamiętam  tyle tego było ze co dnia szukałem inny już model

i ta klapa w attacku niby zachodzi smołą nie dochodzi lub się wyrobi z czasem i już źle się spala i czyszczenie z boku .te nastawy powietrza z przodu mogą być kłopotliwe jak w moim poprzednim kociołku setlans.Potrafiło wybuchać tymi otworami. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Czytając kolejne informacje o różnych kotłach, dochodziłem coraz bardziej do wniosku, że lepiej dopłacić do Blaze i mieć w dodatku modulację mocy 30-100%.

Opublikowano

@carinus tą modulację mocy uzyskują zapewne szybkością przepływu przez kocioł.Sam mam podobnie u siebie i kocioł może pracować w szerokim zakresie temp spalin, od 80/90 aż 160/170, spalanie przy tym ,według mojej sugestywnej oceny jest wtedy czyste, ale na potwierdzenie tego nie mam jednak żadnych profesionalnych badań. 

‐------------

Jeśli chodzi o wybór kotła HG jak w temacie to:
Budowa tych kotłów w obszarze: komora zasypowa->palnik->komora dopalania gazów, jest bardzo podobna. Czyli palnik w podłodze,  PP i PW podane w każdym kotle HG w zbliżonych miejscach, oraz miejsce z komorą dopalania pod palnikiem. Tu naprawdę nie ma dużych różnic. A jeżeli są jakieś, to są w zasadzie nieistotne, no może poza pojemnością komory załadowczej. Do czego zmierzam, według mnie drewno będzie spalać się w podobny sposób w każdym z tych kotłów, a różnice w jakości spalania będą wynikać li tylko z błędów popełnianych przy obsłudze kotła, tyczą się one głównie w stosowaniu nieodpowiedniego opału, albo niewłaściwych nastawów powietrza lub ciągu. Więc dokonując wyboru kotła zwrócił bym uwagę przedewszystkim na cenę, gwarancję jaką daje producent, zwłaszcza na ceramikę, oraz wielkość komory załadowczej. 

Inna sprawa to sprawność spalania i odbioru energii ze spalin.
Tu różnice są, bo ni jak nieda się zrównać kotłów z manualnym zarządzaniem powietrza z tymi które robią to w sposób automatyczny, w oparciu o odczyt sondy, i opracowany przez producenta program pracy serwomechanizmów.
Tlen na odpowiednim poziomie, przez cały okres spalania wsadu, daje możliwość spalania pełnego w o wiele dłuższym okresie czasu niż kocioł z manualnymi nastawami powietrza dopalającego. Manualnie nie da się ustawić ilości powietrza w odpowiedni sposób. Zawsze będą momenty podczas procesu spalania kiedy tego powietrza będzie albo za dużo, albo za mało. Co przekłada się bezpośrednio na sprawność spalania. Pytanie czy warto słono płacić za kocioł z automatycznym dawkowaniem powietrza? Tu już każdy stojący przed wyborem kotła HG powinien odpowiedzieć sobie sam. Gdydym to ja miał podjąć decyzję i wydać, strzelam: 5-10 tys więcej za taki kocioł, to chyba jednak bym się nie zdecydował.
Sprawność odbioru. Spaliny o temp ponad 160 stopni w czopuchu kotła HG podczas pracy wydają mi się już za zbyt gorące, tak jakby wymiennik nie był w stanie skutecznie odebrać ciepła ze spalin. Piszą że wypuszczając ciepło kominem mamy w sumie niewielkie straty, ale jednak są.
Generalnie jeżeli dążymy do "doskonałości"(której to ostatecznie w kotle HG nieda się uzyskać) , to absolutnym must-have jest automatyczne prowadzienie powietrza w kotle.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 18.12.2025 o 18:07, TenCzwarty napisał(a):

zukam kotła zgazowującego do swojego domu. Aktualnie mam zwykłego kopciucha i spory zapas drzewa 😄 Potrzebuje piec 20kW+, do ogrzania dom z lat 60 ok. 150m, ocieplony, do ogrzania dwa piętra+ kotłownia w piwnicy nie ogrzewana, stara instalacja grawitacyjna, grzejniki żeliwne, CWU 120l. Komin był frezowany kilka lat temu i wstawiony komin z kwasówki. Początkowo myślałem o MPM, zwłaszcza że producent jest z okolicy, ale po kilku opiniach znajomych i z internetu zrezygnowałem z niego. Później byłem prawie zdecydowany na Atmosa, ale po tym co przeczytałem wydaje mi się że bardzo dużo z nim 'zabawy' by go właściwie ustawić a cena też nie jest super kusząca. Zdaję sobie sprawę że każdy piec będzie wymagał trochę czasu by nauczyć się w nim odpowiednio palić, ale już głupieje z nadmiaru możliwości i opinii. Być może zdecyduję się na Lignuma, którego poleca @Dominik007. Kwota którą chce wydać to ok 10k za sam kocioł. Co możecie doradzić?

Tylko musisz widzieć jedno:

. Wybierając ten kocioł Lignum NG czy tam ten słowacki Atack - musisz na 1000% wstawić 1000L bufor ciepła i zawory mieszające + ekstra przeróbki startej instalacji przez hydraulika a to koszt  min 10-15000zł  ekstra- bez tego uzytkowanie tego typu pieców nie ma sensu  bo one działają na 100% - wiec albo nie grzejesz albo gotujesz wode i nie idzie tego zdusić.

a wybierając MPM Ds ten on bez problemu  jest sterowalny bez bufora i może działać na starej instalacji grawitacyjnej bez wiekszych przeróbek, wiem no na własnym przykładzie , Bo mam ten piec 7 sezon.  W porównaniu ze śmieciuchami zużywa on 50% mniej opału a w domu jest cieplutko. 

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Problem z tą sterowalnością jest taki, że na niższych mocach traci na sprawności, a to już trochę bez sensu marnować opał. Kolejny argument za wyborem czeskiego producenta.