Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki piotrek1111 za odpowiedź. Przed chwilą dzwoniłem do MPM i r jest tam podobno ruszt wodny rurowy o dość dużej średnicy. Nie widzą ten problemu z próbami palenia bez tej przegrody metalowej. Jedynym problemem będzię brak zsuwania się węgla i możliwość niedopału dalej od palnika, ale to trzeba sprawdzić doświadczalnie. Jako paliwo tak jak pisałem ustawiałbym się na workowane groszki z PGG - dobra kaloryczność, mała spiekalność i przyzwoity popiól bez kamieni. W sumie nawet z tą przegrodą powinien tam wejść 20kg worek groszku.

Wracając do dyskusji o papierach na bufor, to część sklepów wycofała informację o tym, że nie jest wymagany, ale w polskim świadectwie nie żadnego zapisu, że jest wymagany tak jak u innych producentów. W karcie produktu jest zapis o "zalecanym" a nie wymaganym zasobniku ciepłej wody użytkowej.

Na tą chwilę te papiery jednoznacznie nie wymagają bufora i nigdzie nie ma zapisu że jest wymagany w celu spełnienia parametrów. Tak naprawdę kupiłbym ze 100% przekonaniem Pereko Karbo 16kw, który jakością i prostotą zabija wszystkie wynalazki typu MPM, Ogniwo DS i inne - know how i sprawdzone rozwiązania rodem z Zębca (sposób spawania, rodzaj stali, odpowiednie wzmocnienia) - pierwszy mój Zębiec to  20 lat pracy i zdjęty w pełnej sprawności, kolejny pracuje już 14 lat i wygląda jakby miał 5.  Tego MPM DUO kupuję bez żadnego przekonania do produktu i pewnie tak robi większość osób która go kupi.

Opublikowano
14 godzin temu, szpenio napisał(a):

Po trzech sezonach rury wyglądają jak nowe, oglądałem niedawno, bo przedłużałem komin

@szpenio , a jak zamurowywałeś ten rozkuty kawałek komina to dawałeś jakąś przekładkę między wkład a świeżo zamurowaną cegłę? Bo gdzieś wyczytałem że wkład z nierdzewki nie może mieć kontaktu z świeżą zaprawą (korozja)

Opublikowano
49 minut temu, Smith napisał(a):

Wracając do dyskusji o papierach na bufor, to część sklepów wycofała informację o tym, że nie jest wymagany, ale w polskim świadectwie nie żadnego zapisu, że jest wymagany tak jak u innych producentów. W karcie produktu jest zapis o "zalecanym" a nie wymaganym zasobniku ciepłej wody użytkowej.

Odpowiednie instytucje we wlasciwym czasie zweryfikuja poprawnosc podawanych informacji.

Jesli bedzie zgodnie z wymaganiami norm PN/EN nie ma tematu, jesli nie to kary ida w xxxxxx PLN.