Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, ten ma powierzchnię 0.96m², to myślę że do pompy 6-8kw będzie ok. Mój ma 1.6m2 i koszt ok 1000. Najchętniej bym dał taki 2.5-3m² ale nie widziałem przystępnej oferty na taki. Może kiedyś, jak mi się będzie chciało coś jeszcze zmieniać, to dołoże drugi wymiennik i przy okazji jakieś tulejki do pomiaru temperatury bo bez nich nie da się zmierzyć prawidłowo.

Opublikowano (edytowane)

Producent wymienników do takiej pompy sugeruje 100-130kW. 

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak budżetowo podpiąć tanią pompę split/ monoblok na okresy przejściowe do takiej kotłowni jak na schemacie?

Dodam że kocioł na pellet może pracować w układzie zamkniętym.

post-32948-0-83771700-1516830980_thumb.jpg

Opublikowano

Czyli za zaworem 4d muszę wpiąć wymiennik?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś jeszcze się czai to paczcie na cenę 

https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-foxair-monoblok-9kw-powietrze-woda-r290-CID628-ID19xRHE.html?search_reason=search|promoted

Podpowiem że już trochę na internecie jest danych i coś tam można jeszcze wysterować w tych pompach 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

No cena rewelka ale ona chyba bardziej do kaloryferów.

Opublikowano

Ona raczej do ciepłego klimatu bo ma bardzo słabą wydajność w niskiej temperaturze.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

No jak były po 20 tysięcy to brali i się cieszyli, a jak za 3 tyś to wybrzydzają 🙂

Myślę że  w tych pieniądzach to dobry zakup. Choć producenta już nie ma a dokumentacja trochę trudno dostępna.

Ale wklejam tu tabelę wydajności ze strony https://7sun.pl/wp-content/uploads/2025/05/krzywa-wydajnosci-foxair-green-line-gl-9-1-gl-22-3.pdf (na wypadek gdyby znikła i ta)

Ma dobre COPy dla temperatury wody 40 stopni, no i widać że potrafi też mocniej podgrzać wodę. Ten spadek mocy przy minusach jest dość duży (trochę większy niż np w kaisai r32) więc na duże mrozy trzeba mieć coś dodatkowego bo chyba nawet grzałek nie ma w środku
Ale gdybym miał grzać do 40st to wziąłbym chyba coś na r32, też się da znaleźć jakieś okazyjne, niektóre nawet ze zintegrowaną grzałką

image.thumb.png.9fd8723b9a9d0e17c1cf88f8941a149a.png

Edytowane przez nightwatch
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie to na te pompy zbierają pozew zbiorowy bo ludzie zakładali je normalnie w domach do tego jeszcze na styk z mocą i dodatkowo potrafili w Czystym powietrzu brać za nie nawet po 30-40k zł 

Nie dziwię się że chcą ich powiesić za jaja. 

W dniu 6.03.2026 o 15:14, cezario1 napisał(a):

Ona raczej do ciepłego klimatu bo ma bardzo słabą wydajność w niskiej temperaturze.

Do grzania w temp do 0st fajna dodatkowa opcja do kotła na drewno itp (oszczędzisz trochę na opale)

Nie musisz rozpalać czyścic (tylko z dwa miesiące w roku) pompa bedzie pracować bez wiekszego wysiłku więc może nie rozleci się za szybko 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano
W dniu 6.03.2026 o 15:14, cezario1 napisał(a):

Ale do podłogówki gdzie zasilanie potrzebne od powiedzmy 28 do max 32 stopnie to raczej każda pompa się nadaje zwłaszcza jak kosztuje 3,5 klocka tylko , toć to nawet połowa ceny najtańszego zwykłego kotła tylko więc wg bardzo dobra,zła by była jak by kosztowała 25 tysiaków lub więcej jak nas raczyli jeszcze 5 lat temu.

Opublikowano

Te na R290 wypadają gorzej niż R32 przy dużych mrozach, po prostu nie mają tej wydajności. Co z tego że może osiągnąć wyższa temperaturę na wyjściu jak nie da rady zapewnić wystarczającej ilości tej wody. 

Opublikowano

Ja jestem zdania że lepiej dołożyć 2 tys i kupić bardziej wydajną. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jeśli chce nią ogrzewać cały rok - masz rację

Jeśli chce tylko ogrzewać wiosna i jesień to za tą kasę jako dodatek do kotła na paliwo stałe moim zdaniem spoko pomysł 

Opublikowano (edytowane)

Ja dolacze z moim dylematom.

Ta:

https://allegro.cz/produkt/m-s-power-tepelne-cerpadlo-monoblok-18-kw-97f72a4c-45de-4c5a-81ab-68db24753feb?offerId=18222637942

czy ta:

https://allegro.cz/produkt/vysokoteplotni-tepelne-cerpadlo-vzduch-voda-ozeme-18-kw-e412a01c-ce16-4467-9c20-f3abc378eff3?offerId=17828238440

Chcialem kaisaia 14,ale po tej zimie 4 kW na plus može liepiej.Wieksze kaisaie to juž cenowo uciekaja...

Bede wspierac kotlom zgazowujacym 25kW+ 2 tys.l bufory.Najwieksze zapotrzebowanie domu,ktore zauwažylem na kotlu z podajnikom,to 13-15kW.Ale przy jakiej sprawnosci.....?

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Kup cos z grupy Midea (Kaisai/BerettaFerroli itd), te wynalazki będą działać, ale są relatywnie drogie w porównaniu do Midei

Opublikowano

Obawiam się  że kaisai 18kw będzie droższa. 

Podał ceny w czk

Opublikowano

Jak ma kocioł którym się wspomaga, niech kupi 14kW na okresy przejściowe i łagodną zimę

Opublikowano

Nie chce splita,kociol nie pozwoli na zamarzniecie przy wypadku pradu.Mam mala wyspe i magazyn 2dni pociagnie pompki przy kotlu.

Opublikowano

Tylko że jak będziesz grzał kotłem to cały czas przez PC musi płynąć ciepła woda. Na pewno będziesz miał jakieś tam straty ciepła. Wiem że można zrobić mały przepływ ale jednak ze splitem 0 programu.

Opublikowano

Zauważam że u mnie delikatnie działa przepływ grawitacyjny. Pompa stoi, kocioł stoi, a na wymienniku ciepło pomimo małego mrozu. Przy większym spadku temperatury pewnie pompa obiegowa zacznie bronić wymiennika.

Opublikowano

Kaisai nie ma takiej funkcji anty zamrażania jak Panasonic. @bercus niektóre PC te na sterowniku midea załączają grzałki i pobierają Ci prąd mimo że tego nie wiesz.  Tak działa funkcja antyzamrażania w tych PC. Działa w nich też grzałka podgrzewania krateru. Żeby nic nie pobierały prądu trzeba je fizycznie odłączyć od zasilania.

Opublikowano (edytowane)

Chce zrobic,že by przeplywalo cez pompke,strata jakas tam bedzie,ale przy drewnu znikomna.Tylko ten przeplyw bedzie w odwrotnym kierunku,ale to wlasnie nie przeskadza,bo pompka dla mnia z tymi informacjami bedzie zadowolno sama wylaczona przy rozpaleniu kotla i kiedy bufory ostygna,to wchodzi automatycznie w robote.Grzanie z buforow oczywiscze o 2°,czy wiecej wyzsze,niž z pompki.Tego pokaže žycje tego ustrojstwa,czy wspomože jakis termostat informujacy PC,že awaryjne žrodlo dziala.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
53 minuty temu, bercus napisał(a):

kiedy bufory ostygna,to wchodzi automatycznie w robote

Nie wiem jak chcesz to zrobić ale PC z klawiatury musi być wyłączone bo w monobloku pompa obiegowa pracuje cały czas tylko na mniejszym przepływie. Podłancza się sygnał z dodatkowego czujnika  pod płytę główną żeby wystartowała.

• Przydało się 1