Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni koledzy/koleżanki,

Instalacja PV u mojego ojca (5,4 kW + magazyn energii 5kW), wykonana w grudniu 2024, oddana do użytku w styczniu 2025 - włączona już do sieci, działa i produkuje energię. Podczas pierwszego opadu śniegu, wystąpiło takie zjawisko (jak dla mnie dość dziwne) - dwa widoczne na zdjęciu panele są pokryte śniegiem lub szronem, na pozostałych nie występuje takie zjawisko. Pierwsza myśl była taka, te 2 sztuki mogą być uszkodzone, nie działają prawidłowo, itd. itp. W aplikacji FoxCloud 2.0 nie ma / nie znalazłem możliwości sprawdzenia, czy wszystkie PV działają prawidłowo i produkują energię - chyba że czegoś nie wiem, ale mnie się taka opcja nigdzie nie pojawiła. Wczoraj był serwis wezwany przez ojca do wzmocnienia konstrukcji na której osadzone są PV (na mocnym wietrze 80-100 km/h się troszkę gibała i wpadała w rezonans - musieli ją wzmocnić). Serwis sprawdził swoim oprzyrządowaniem każdy z paneli i stwierdził, że wszystko jest w porządku i wszystkie panele pracują na 100% / z ich pełną mocą - mimo wszystko widoczne na zdjęciu zjawisko nie daje mi oraz ojcu spokoju.
Może spotkaliście się z takim przypadkiem i możecie wyjaśnić nam, co się stało, czy sytuacja może się powtórzyć i czy w ogóle jest się czym martwić i zawracać sobie głowę? Będę wdzięczny za pomoc / informację w tym temacie - dziękuję 😊

image.thumb.jpeg.69d8cc0904b12b8ba0a6f4de64f24ac3.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

W pierwszej chwili pomyślałem, że to negatywne odziałowywanie tego POLLOG HUB w Jasionce.
Zwerywikowałem na mapie, okazało się, że to nie ten kierunek. Pomyłki ostatnio często mi się się zdażają.

Szanowny kolego @MacG gdybyś nieco dłużej wpatrzył się w to zdjęcie z fragmentu działki Twojego taty i oczyma wyobraźni opisał nam, co widzisz na dwóch skrajnych (z lewej strony)  panelach fotowoltaicznych.

Zobaczymy, czy masz predyspozycje, jesteś odpowiednio zdeterminowany, posiadasz dobrze rozwinięte umiejętności analityczne oraz zdolność logicznego myślenia, do ubiegania się o stanowisko starszego analityka w Jasionce. 

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Kolego @Andrzej_M_, dziękuję za Twoją odpowiedź, ale czy możesz jaśniej, prościej, w sposób łopatologiczny wytłumaczyć mi o co chodzi i w czym rzecz? Spostrzegawczość i zdolność logicznego myślenia utraciłem dziś po 12h pracy przed kompem i mój mózg nie jest już w stanie przetworzyć Twojej odpowiedzi w taki sposób, jak Ty tego oczekujesz 🤣.

Jeżeli więc chcesz pomóc, to do rzeczy - zamieniam się w słuch.