Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, o6483256 napisał(a):

.... z wadliwą płytką pompy obiegowej . Niektóre miały walnięta płytkę (która wymagała zmiany firmware) i bardzo nisko modulowały....

Właściwie z tym walnięciem to nieprawda . Wyjście rur z pompy ciepła jest 5/4 cala ludzie dają mniejsze ( sam tak zrobiłem - ale poprawiłem ) albo PEX i pełno kolanek - PC "widzi" duże opory i "myśli" filtr zapchany ( lub co innego ) wyświetlę błąd E8 itd...

Co do modulacji to:

modulacja.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak to jest, ale ludzie mieli z tym problemy, po zmianie firmware w pompce problem nie występował. Podczas odbioru pompy serwisant sprawdza, czy jest minimalny zalecany przepływ, jeżeli go nie ma to nie odbierze instalacji

To jest przepływ na rurach 1 cal pp pompy 6kW

image.thumb.png.ce08abc34dca2f0437c6ce1ef6e67d50.png

Minimalny dopuszczalny to 1m3/h

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Jakby każdy prowadził rury o takim przekroju jak z pompy wychodzą to problemów by nie było . Patrząc na zdjęcie instalacji to twierdze że tego dobry hydraulik nie robił  . Na tych kolankach jest duży opór , zawór truj-drogowy też mi podpada ( przeważnie podłączone są inaczej ) 

Co do przepływu Twojej pompy malutki - ale mało "Kw" dajesz jak będzie zimno to będzie większy , a autor tematu ma pompę 10Kw... Przepływ do 2m3/h.

Mnie jak rusza to jest 1,4m3/h a jak stale grzeje (3-5Kw) to około 0,8m3/h ale jak rusza od zera albo defrost to 1,8m3/h ( czasem potrafiła więcej )

Podsumowując ja miałem błędy E8 zrobiłem jak ustawa przewiduje i śmiga 

Opublikowano

Ja tam nie wiem, kto czym prowadzi. Miałem z pompy wyjście 1" to dałem jeden cal. Co prawda jest zwężka na powrocie na 3/4 bo ciepłomierz wstawiłem, ale jak widać nie przeszkadza. 2,5m3/h też widziałem, że wykręci.

Opublikowano

No i koło północy się wysypało znowu, tym razem zaniku prądu nie było. Zworki przestawiłem, nadal nie wstaje.

Rury od pompy do zaworu trójdrożnego mają średnicę 52mm, na zaworach widnieje 1". PEX od zaworu do zbiornika ma średnicę 32mm.

Dowolna pompa z PWM może być?

BTW. skąd macie takie wykresy?

Opublikowano

Wykresy z HomeAssistant i Grafany

Opublikowano

Jako że nie ruszało to zamknąłem zawory w stronę pompy, poszedłem zdjąć górną pokrywę i odkręciłem przepływomierz. Nie był zabrudzony, założyłem ponownie, odkręciłem zawory, włączyłem zasilanie i po chwili ruszyło. Przepływ 2m3/h.

Co jest w takim razie problemem? Przepływomierze? Sterownik nie uruchamiający pompy obiegowej? Sama pompa jak wcześniej wspomniano? Posiadam "luźną" pompę IBO Beta 25-60/180 elektroniczna, z trybem "AUTO". Aczkolwiek nie ma pwm. Czy w razie potrzeby mogę taką użyć?

A dane do wykresów skąd? Z pompy czy osobne, własne czujki? Jeśli z pompy to w jaki sposób?

Opublikowano (edytowane)

Dane są pobierane po rs384 kablem, ze sterownika do espeasy

image.thumb.png.b8a41f78edde4e8133dfd78eda285d0c.png

Edytowane przez o6483256