Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, sambor napisał(a):

Weź przynajmniej ty nie bredź

😉

To ja wrzucę na koniec roku:

Zle jest zainstalowany bufor. Woda w nim plynie pod prad.  Powinien byc “do gory nogami”. Z buforem jest jak z karpiem = luski z pradem - wiem bo skrobalem na wigilie. Woda nie moze plynac pod prad bo opory wieksze. Widziales kiedys karpia z luskami w kierunku od ogona do glowy? No wlasnie! Musisz go odwrocic i bedzie OK.

Albo jak z kotem: glaszczemy od glowy do ogona a nie odwrotnie.

PS. Wasze zdrowie uzytkownicy forum info-ogrzewanie w starym roku 2024.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

A powiedz czego nie zrobiłeś zasilania na rurach 5\4 cala , tylko przez jeden zawór z sitkiem calowy zasiliłeś dwie pompy na jednym mieszaczu i do tego jeszcze pompa na cwu , ciekawi mnie jak wszystkie 3 się załączą .

odpowietrznik też było dać przez trójnik i kawałek rurki wyżej .

Opublikowano

Pierwotnie było tak że za zaworem 3D była jedna pompa na dwa rozdzielacze i nie dała rady (teraz już wiem że przez bufor lub coś innego co dławi przepływ.) Zostało to przerobione i wygląda jak na zdjęciach. 

1 cal rury bez problemu powinny to pociągnąć. Nie rozpatrywałem większych. 

Działać to ma z priorytetem cwu. Zatem albo pompy obiegowe działają przez zawór albo pompa cwu która nie ma związku z zaworem 3d. Nie będą działać pompy obiegowe i cuw jednocześnie.

Zawór z filtrem jutro postaram się usunąć i zastąpić rurką. Jak mantrę powtarzam że po spięciu zasilania i powrotu na krótko za pomocą rurki (bez bufora) działało wszystko jak należy (pozycja zaworu 3d nie wpływała na przepływ na rotametrach)

Odpowietrznik do przerobienia. Wiem po zimie to przerobie

Opublikowano

I to co kolega @sambor naszkicował to jest spora różnica z tym co masz w obecnym stanie choć  dla Ciebie pewnie jest to samo .

Opublikowano

To jeszcze mi wytłumaczcie. Dlaczego zatem z bufora do 3D ma być 5/4 cala? 1 cal nie wystarcza na jedną pompę obiegową i jeden rozdzielacz? Bo tylko to w tym momencie mam uruchomione i otwarte. 

Dlaczego działało z pominięciem bufora jak spiąłem rurki zasilania i powrotu złączem?

Jak dajcie mi odpowiedzi na te pytania kończymy temat

Opublikowano

Nie wiemy w którym miejscu spiełeś, a obecny układ jest i tak zły, więc przerób go np wg mojego schematu.

Dla mnie możesz z bufora dać 1"- jest to na styk przy przepływach, które chcesz osiągać, więc ja dałbym już z 5/4".

Nie zapominaj, że masz jeszcze pompę trzecią do garażu - ona też będzie ciągła. 

Najprawdopodobniej jest źle policzona podłogówka - albo za długie pętle albo za duży rozstaw, albo dom jeszcze nie ocieplony.

W nowym, ocieplonym domu prawidłowe przepływy to nie więcej niż 1,2-1,5l/min. 

Opublikowano

A ja nie wierzę w bajki o buforach dławiących przepływ ,ludzie mają i to kilka razy większe i nic tam się nie dławi .

Opublikowano

Nie spałem. Nie ten moment sylwestra. Czyli dalej nie wiadomo dlaczego tak się dzieje. Jedna pompa 25/60. Zasila rozdzielacz z podłogówką na 60 m2. Co tu dużo liczyć

3 minuty temu, Kordjano napisał(a):

A ja nie wierzę w bajki o buforach dławiących przepływ ,ludzie mają i to kilka razy większe i nic tam się nie dławi .

No ja też nie. Dlatego pytam was i proszę o pomoc

Opublikowano

To spróbuj chociaż wywalić ten zawór z filtrem .

Za pompami na OP masz tam gdzieś zawory zwrotne ? 

Opublikowano

Tego nie powiedziałem ,

Opublikowano

A jeszcze jedno. Czy ktoś kto się na tym zna mógłby żetelnie ewentualnie policzyć te ciśnienia i opory takiego bufora. Ku...a to niemożliwe żeby kawał grubej rury tak wszystko piepszył

I ewentualnie tych kolanek i trójników pomiędzy buforem a zaworem 3D na zasilaniu I powrocie

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, rosiu-1986 napisał(a):

,,,, Czy ktoś kto się na tym zna mógłby żetelnie ewentualnie policzyć te ciśnienia ,,,,

To może ja, ja, ja proszę Pani odpowiem przy tablicy.
Co prawda nie pamiętam kiedy (wiek), ale udało mi się kiedyś ukończyć szkołę podstawową.

Ciśnienie hydrostatyczne słupa wody pomiędzy dnem zbiornika buforowego a jego górą, będzie wynosiło około 0,129 bara

Teraz nieco poważniej.
Proponowałem Ci testowo podłączyć wyprowadzenie wody z bufora z bocznego górnego przyłącza.
Wiem, że to nie ma sensu, ale zauważyłem na rysunku poglądowym producenta tego bufora, że przyłącze 5/4" niekoniecznie musi być doprowadzone o tej samej średnicy do wnętrza bufora, szczególnie u góry bufora.    

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
Godzinę temu, rosiu-1986 napisał(a):

opory takiego bufora

Opory zależą od prędkości przepływu, a ta jest największa w najwęższym miejscu.

I może dokończę - bo rok się kończy - opory rosną z kwadratem wzrostu prędkości wody w rurze ( otworze).

Jaka jest prędkość dopuszczalna w rurze 1" stalowej to wiadomo z materiałów projektowych - nie więcej niż 1m/s, autor tematu marzy aby w instalacji płyneło 1920l/h  ( 2 x2 x8 x 60) co dla rury 1"daje ok 0,99m/s  - czyli rura 1" teoretycznie jest na styk.

Należy znaleźć lokalne przewężenie, które blokuje przepływ - albo w zaw z filtrem na wylocie z bufora, albo jak Andrzej proponował w mufie 5/4" na szczycie bufora.

Bez rzetelnej wizji lokalnej więcej nic nie ustalimy.

Możliwe, że są duże opory rozdzielaczy, ale to tylko możliwe.

Możliwe, że pompy skośnookie są takie jakie są

Możliwe, że  gdzieś się jakieś kolanko przytkało ( wada odlewu, sam takie miałem)

Nowy Rok czeka, muszę iść - Wszystkiego Najlepszego dla Forumowiczów.

Opublikowano

Nieprawda. Nie 2x2. Nie chcę i ma eksperymentalne na dwóch rozdzielaczach 2,5 l/ min. Chcę na jednym rozdzielaczu 2,5 l/min niezależnie od pozycji zaworu 3D. Nic więcej. 

Na chwilę obecną pozbędę się zaworu kulowego z filtrem ale na moje oko to nic nie da. Dalej w mojej ocenie bardziej grają prawa fizyki niż materiale (zapchana rura, przewężenie, itp.) 

Przecież was w ch... nie robię. Dla nas wszystkich to jest zagadka i to jak wynika z dyskusji głębokiej wody. Pewnie dla instalatorów i montażystów też. Mogę zapłacić za wizytę ale że sprzętem i materiałami tj. geintownicą ryrami itp. Część rzeczy mogę kupić na miejscu ale w ograniczonym zakresie. Wyrafinowanych rzeczy nie kupomy

Interuje mnie tylko i wyłącznie przepływ na jednym rozdzielaczu na parterze na jednej pompie żeby był taki sam niezależnie od położenia zaworu 3D. Tylko tyle. 

Jak będzie 2,5 to po uruchomieniu drugiej pomy na górę będzie 1,5 (tak jest po odcięcou bufora i poszczeniu wszystkiego przez mieszacz). I tyle. To mi w zupełności wystarczy. Dalej to już bajka. Tj. Ustawienie pomp rotametrów itp. Nic więcej nie oczekuję. 

Opublikowano

Zawór usunięty nic to nie dało. Zostało przerobić instalację na 5/4 ale to latem

W dniu 31.12.2024 o 18:21, sambor napisał(a):

Powinno to tak wyglądać: 

image.png.24f2e84a3870ba976a69e4cd8b3461ce.png

Pytanie kolejne. Czy w takim układzie te dwie pompy obiegowe nie będą się zakłucać tzn. podbierać sobie wody? Bo takie zjawisko u mnie właśnie występuje. 

Opublikowano

Mają. Za pompą na rolny rozdzoelacz i pompą na górny rozdzielacz są ZZ

Cały czas mam wrażenie że jest jakiś problem z tymi pompami obiegowymi. Raz z buforem"potworem" pożerającym przepływ a teraz ze zjadającymi się pompami nawzajem. 

Jak już wcześniej dzień pisałem pompy wyją jak zapchanych odkurzacz. Nie jest to mocno słyszalne ale jak jest cisza w domu to szału można dostać

Czy ktoś miał już doczynienia z takimi pompami i mógłby coś więcej powiedzieć o nich.

Opublikowano

Jak są zawory zwrotne na obiegach pomp, to jedyną radą jest zwiększenie dostawy wody do pomp, a to zrobisz przez zwiększenie średnicy rury z 1" na 5/4" od bufora do zaw 3-D.

Tak samo rura powrotna od bufora do zaw 3-D musi być o 1 stopień większa(5/4")

Tych pomp nie znam, nigdy ich nie stosowałem, podejrzewam, że wstawienie pomp markowych rozwiązałoby ten problem.

Opublikowano (edytowane)

Hałas pomp świadczy ze coś je blokuje.

Wymiana pomp nie pomoże, prędzej to któryś z zaworów zwrotnych.

Jak uruchomiasz pompę ładującą z wymiennika to nie poprawia sytuacji?

Układ już pracował?

podłogówka odbierała już ciepło z bufora?

Jak przepływ idzie tylko przez bufor to o ile spada względem jak płynie na krótko przez sam zawór?

Edytowane przez kult5
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, kult5 napisał(a):

Hałas pomp świadczy ze coś je blokuje.

Wymiana pomp nie pomoże, prędzej to któryś z zaworów zwrotnych.

Jak uruchomiasz pompę ładującą z wymiennika to nie poprawia sytuacji?

Układ już pracował?

podłogówka odbierała już ciepło z bufora?

Jak przepływ idzie tylko przez bufor to o ile spada względem jak płynie na krótko przez sam zawór?

Układ pracuje niemal codziennie. Są prowadzone pracę remontowe i pracownicy rozpalają w kominku. Dopiero wieczorem go wygaszają. Ppdłogówka pobierała już ciepło z bufora.

Dałem sobie na razie do lata spokój z kominkiem (latem przerobię instalację wg. Wskazówek sambora) bo myślałem że jak podłącze pompę ciepła to będzie inaczej a niestety okazało się że są one takie same.

Przepływy mają się następująco:

1. pompa obiegowa na dolny rozdzielacz CP1 - 36W, pompa na górny rozdzielacz w trybie III-45W. Przy innych ustawieniach pomp jeden albo drugi rozdzielacz nie ma praktycznie przepływu (pompy podbierają sobie wodę. I tak wynoszą one na Dolnym rozdzielaczu po wyregulowaniu rotametrów 1,3 l/min a na górnym średnio od 0,5 do 0,7 l/min

A pompy właśnie hałasują przy takich ustawieniach. Jak dam obydwie np. na tryb II to brak przepływów na rotametrach ale piski pomp ustają. Nie jest to stukanie, walenie czy grzechotanie ale taki dźwięk jakby wyjący odkurzacz który ma pełny worek. Z tymi pompami mam ten problem że nie jestem w stanie ustawić wartości pośrednich np. 28 w na Dolnym rozdzielaczu i 35 na górnym. Waty można ustawić na I - 8, na II - 19, na III - 45, ekonomia i CP1 - 36, a inne jak CP2i te niby do grzejników to po kilka kilkanaście. Więc tak naprawdę albo wogóle nie pracują albo pracują na max.

Zamówiłem pompę wilo yonoc pico 25/60 i pewnie dzisiaj dojdzie. Zamontuje ją najpierw na dolny rozdzielacz a później na górny i zobaczę czy coś się zmieni. Pompa ta ma możliwość regulacji płynnej. Może to coś pomoże

Układ tak naprawdę pracuje. Sprawdzałem kamerą termowizyjną wszystkie pętle grzeją tylko są małe przepływy na jednym rozdzielaczu(w zależności od ustawienia pomp albo jednym albo drugim. Jak uruchomię pompę na dolny rozdzielacz w na grupie biegu -19W to fajnie działa. Przepływy po 1,7 l. Jak dołożę drugą pompę na górny rozdzielacz III bieg 45W to na dole wszystko stoi a na górze są niewielkie przepływy. Jak wtedy podkręcę dół na 36W to dół rusza a Góra prawie stoi

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu