Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym brał z 25 m i za 3 lata jak wyschnie będzie jak znalazł☺️😜🤔

Kol @daromega Poczytałem o tym kociołku i jestem zszokowany ceną (11 12 2024 14 kW 8300) . Tyle wszystkich bajerów i nawet sterowanie przez internet . Rewlacja 

Połączyło mi dwie wiadomość razem i wyszło dosyć śmiesznie. Ta pierwsza jest do kol @Europejczyk88 

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, AO49 napisał(a):

,,,, Połączyło mi dwie wiadomość razem i wyszło dosyć śmiesznie. ,,,,

Śmieszny to Ty będziesz, jeżeli tego tekstu odpowiednio nie sformatujesz.

Zostało ci tylko 10 minut czasu.

ps. 
Czas ucieka 6 minut.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

@AO49

Jeśli piszesz o moim Artisanie to owszem wszystko na plus. Zero problemów od a do z, a cena moim zdaniem bdb. Sam sterownik Iryd 610 może nie ma takich wodotrysków jak te SK, ale robi co ma robić i nic innego mi akurat nie potrzeba. Ja jestem mega zadowolony. Dodatkowo na wiosnę założył mi producent pompę na powrocie bo za chłodny był powrót i teraz jest lux. Zero zastrzeżeń do kotła, instalacji i obsługi po instalacji.  

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Animus☹️😞😭

@Andrzej_M_😢😢🥱

Opublikowano (edytowane)

@AO49   Masz trzy małe kropki w prawym górnym rogu, kliknij w nie. 

Wybierz  edytuj.

Jeżeli nie możesz  edytować (skończył się czas) to możesz zgłosić do „Moda” i poprosić o korektę.

Czyli w zgłoszeniu opisać co ma wywalić.

Edytowane przez Animus
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @Animus Serdeczne Dzięki .Łatwiej jest gdy ktoś wyciągnie pomocną dłoń.

Pozdrawiam  

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Można krócej  ważniejsza jest wilgotność . Żeby móc palić efektywnie drewnem jego wilgotność nie powinna przekraczać 20%.Zaraz po ścięciu zawiera około 50% wody.

Edytowane przez marcus312
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
Godzinę temu, Europejczyk88 napisał(a):

@AO49 a dlaczego za 3 lata? Aż tak długo sezonować? 

Jak rozdrobnisz na grubość zapałki, to wyschnie po tygodniu. Wybór należy do Ciebie. Średnio biorąc, twarde drewno wysycha na głębokość 1cm rocznie, ale ważne są warunki schnięcia.

• Przydało się 2
Opublikowano
W dniu 25.12.2024 o 13:35, Animus napisał(a):

+0\- 20%

Przy sprawności 60% i potrzebach 30tys kw na rok potrzebowałbym 6 ton węgla lub 50m/p kostki sosnowej ,lub 3 tony węgla i 25m/p kostki a przy trochę ostrzejszej zimie spalam 2,5 t węgla i 15m/p kostki na rok,a w hajnówce spalałem 4-5 ton węgla i 15m/p drewna,więc tam sprawność faktycznie wychodziła trochę poniżej 60%, anie sądzę by hajnówka spalała z 40% sprawnością i to węgiel tak że te wasze wyliczenia dopiero są do bani a mi jakbym nie liczył wychodzi 80%

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @Europejczyk88w 100% zgadzam się z Kol. Ale jak masz w kotle dmuchawę to można spróbować spalać świeże. Będziesz miał dodatkową darmową wodę z pieca i komina. No a wykwity na  ścianach kominowych zamiast obrazów i ten zapaszek nie do podrobienia. Piszę tak o tym bo mam wrażenie że próbujesz zająć forumowiczów swoją osobą. ,,Chociaż na łące rosną różne kwiatki" 

Życzę owocnych prób spalania drewna 

• Lubię to 2
Opublikowano
16 minut temu, maronka napisał(a):

tak że te wasze wyliczenia dopiero są do bani a mi jakbym nie liczył wychodzi 80%

🙂

Kreatywna matematyka wylicza tyle ile chcesz a nie ile jest faktycznie.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
Godzinę temu, AO49 napisał(a):

Kol @Europejczyk88w 100% zgadzam się z Kol. Ale jak masz w kotle dmuchawę to można spróbować spalać świeże. Będziesz miał dodatkową darmową wodę z pieca i komina. No a wykwity na  ścianach kominowych zamiast obrazów i ten zapaszek nie do podrobienia. Piszę tak o tym bo mam wrażenie że próbujesz zająć forumowiczów swoją osobą. ,,Chociaż na łące rosną różne kwiatki" 

Życzę owocnych prób spalania drewna 

Dziękuję za udzielone odpowiedzi 🙂 puki co jadę na węglu orzech i drewnie na rozpałkę ale w razie dużych cen węgla trzeba myśleć o wzbogaceniu miksu energetycznego i spalaniu również drewna w celach grzewczych. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
2 godziny temu, maronka napisał(a):

spalam 2,5 t węgla i 15m/p kostki na rok

15m/p x 0,6 = 9 m3 kostki.

Z tego co widzę  masz 200 m2 do ogrzania, więc powinieneś  docieplić chałupę albo poszukać lepszego kociołka.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ocieplenie ok ale koszt to 50-70 tys ,zysk 2tys na rok raczej nie realne bo teraz mam 4-4,5tys ale nawet to 30 lat zwrotu i trzeba  mieć te 60 tys 

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

@maronka

Mają od marca powrócić dotacje po uszczelnieniu systemu.

Przez wyłudzaczy i naciągaczy,  ludzie uczciwi teraz muszą czekać.

Co do zwrotu, to nie powinno się tego aż tak brać dosłownie, budujesz dom to inwestycja, z której korzystasz.

Trzeba patrzeć też na aspekt ekologii, emisje gazów lub cząstek, które mają negatywny wpływ na twoje zdrowie i środowisko wokół ciebie,  gdybyś miał to ocieplenie to, to paliwo spaliłbyś przynajmniej w 2 sezony grzewcze.  

Edytowane przez Animus
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ech @Animus, a mi na Ciepło Właściwie pokazało, że oszczędzę tylko 11%. Skąd wiesz , że @maronka będzie spalał o połowę mniej?.

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano

Kol @Animus bez wglednie masz rację z tą oszczędnością opału. Wprawdzie w okresie gdy zimy są na + nie jest to tak odczuwalne. W moim wypadku bylo to bardziej odczuwalne(20l) tylko u mnie rozlozylo się  na 2 etapy (ze wzgleu na braki styro na rynku) pierwszy to wpompowanie granulatu styro w przestrzeń dylatacyjną (juz bylo czuć różnicę) po kilku latach dołożyłam 5 styro (taki był na rynku) i to już był  efekt namacalny (w miedzy czasie wymiana okien na drewnianą 3 szybową Sokółkę). Na swoim doświadczeniu wiem że są efekty.

Pozdrawiam 

• Lubię to 1
Opublikowano
12 godzin temu, Animus napisał(a):

@oxalis3

Wszystko zależy, z jakiego punktu startujesz.
Zalinkuj ten audyt?

Tak to mniej więcej wygląda (na poddaszu w połowie jest 35 cm wełny)  https://cieplo.app/wynik/2eluc 

Opublikowano (edytowane)

@oxalis3

Na ścianach zewnętrznych wełna 10 cm, a na stropie

w połowie trociny 15 cm?

-12% ocieplenie dachu 20cm styropianu

-11% ocieplenie ścian zewn. 15cm styropianu

Edytowane przez Animus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ściana jest 3 warstwowa, tak jak mam w info. Strop drewniany ocieplony tak jak napisałem, 50% wełna 35cmm, na pozostałej części te 15 cm trocin i nad kuchnią 15 cm wełny. W tym roku planuję zagospodarować część poddasza, wtedy wylecą te trociny i będzie wykonane nowe ocieplenie  po całości 20 cm (piana PUR lub styropian i na to płyta OSB) + zostanie ta wełną , która już jest.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @maro ja Ciebie rozumiem ale od czegoś warto zacząć . Pierwsze są okna a to na pewno sam dasz radę wstawić  (ja to zrobiłem z 17l synem  niektóre otwory musiałem podmórować  do wymiaru okien) trochę to trwało ale były wakacje. A styropian w pojedynkę z drabiny. Myślę że taki majsterkowicz jak Ty sobie poradzi. Wiadomo kasa musi być na materiały.

Pozdrawiam i Życzę spełnienia zamierzonych planów 

Opublikowano

KOL @Kordjano tak masz racje nie wykorzystane kW przepadły, z mojej winy, tylko kontrola zużycia jest trochę utrudniona. Dobrze by było gdyby można kliknąć i odczytać stan na bieżąco. W tym roku lato tylko na panelach. A może masz łatwy patent na kontrolę stanu.

Pozdrawiam