Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana kopciucha na kocioł 5 klasy

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez ŚnieżnyKocioł,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym brał z 25 m i za 3 lata jak wyschnie będzie jak znalazł☺️😜🤔

Kol @daromega Poczytałem o tym kociołku i jestem zszokowany ceną (11 12 2024 14 kW 8300) . Tyle wszystkich bajerów i nawet sterowanie przez internet . Rewlacja 

Połączyło mi dwie wiadomość razem i wyszło dosyć śmiesznie. Ta pierwsza jest do kol @Europejczyk88 

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 30.12.2024 o 11:48, AO49 napisał(a):

,,,, Połączyło mi dwie wiadomość razem i wyszło dosyć śmiesznie. ,,,,

Rozwiń  

Śmieszny to Ty będziesz, jeżeli tego tekstu odpowiednio nie sformatujesz.

Zostało ci tylko 10 minut czasu.

ps. 
Czas ucieka 6 minut.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

@AO49

Jeśli piszesz o moim Artisanie to owszem wszystko na plus. Zero problemów od a do z, a cena moim zdaniem bdb. Sam sterownik Iryd 610 może nie ma takich wodotrysków jak te SK, ale robi co ma robić i nic innego mi akurat nie potrzeba. Ja jestem mega zadowolony. Dodatkowo na wiosnę założył mi producent pompę na powrocie bo za chłodny był powrót i teraz jest lux. Zero zastrzeżeń do kotła, instalacji i obsługi po instalacji.  

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Animus☹️😞😭

@Andrzej_M_😢😢🥱

Opublikowano (edytowane)

@AO49   Masz trzy małe kropki w prawym górnym rogu, kliknij w nie. 

Wybierz  edytuj.

Jeżeli nie możesz  edytować (skończył się czas) to możesz zgłosić do „Moda” i poprosić o korektę.

Czyli w zgłoszeniu opisać co ma wywalić.

Edytowane przez Animus
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @Animus Serdeczne Dzięki .Łatwiej jest gdy ktoś wyciągnie pomocną dłoń.

Pozdrawiam  

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Można krócej  ważniejsza jest wilgotność . Żeby móc palić efektywnie drewnem jego wilgotność nie powinna przekraczać 20%.Zaraz po ścięciu zawiera około 50% wody.

Edytowane przez marcus312
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
  W dniu 31.12.2024 o 08:00, Europejczyk88 napisał(a):

@AO49 a dlaczego za 3 lata? Aż tak długo sezonować? 

Rozwiń  

Jak rozdrobnisz na grubość zapałki, to wyschnie po tygodniu. Wybór należy do Ciebie. Średnio biorąc, twarde drewno wysycha na głębokość 1cm rocznie, ale ważne są warunki schnięcia.

• Przydało się 2
Opublikowano
  W dniu 25.12.2024 o 12:35, Animus napisał(a):

+0\- 20%

Rozwiń  

Przy sprawności 60% i potrzebach 30tys kw na rok potrzebowałbym 6 ton węgla lub 50m/p kostki sosnowej ,lub 3 tony węgla i 25m/p kostki a przy trochę ostrzejszej zimie spalam 2,5 t węgla i 15m/p kostki na rok,a w hajnówce spalałem 4-5 ton węgla i 15m/p drewna,więc tam sprawność faktycznie wychodziła trochę poniżej 60%, anie sądzę by hajnówka spalała z 40% sprawnością i to węgiel tak że te wasze wyliczenia dopiero są do bani a mi jakbym nie liczył wychodzi 80%

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @Europejczyk88w 100% zgadzam się z Kol. Ale jak masz w kotle dmuchawę to można spróbować spalać świeże. Będziesz miał dodatkową darmową wodę z pieca i komina. No a wykwity na  ścianach kominowych zamiast obrazów i ten zapaszek nie do podrobienia. Piszę tak o tym bo mam wrażenie że próbujesz zająć forumowiczów swoją osobą. ,,Chociaż na łące rosną różne kwiatki" 

Życzę owocnych prób spalania drewna 

• Lubię to 2
Opublikowano
  W dniu 31.12.2024 o 11:34, maronka napisał(a):

tak że te wasze wyliczenia dopiero są do bani a mi jakbym nie liczył wychodzi 80%

Rozwiń  

🙂

Kreatywna matematyka wylicza tyle ile chcesz a nie ile jest faktycznie.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
  W dniu 31.12.2024 o 11:40, AO49 napisał(a):

Kol @Europejczyk88w 100% zgadzam się z Kol. Ale jak masz w kotle dmuchawę to można spróbować spalać świeże. Będziesz miał dodatkową darmową wodę z pieca i komina. No a wykwity na  ścianach kominowych zamiast obrazów i ten zapaszek nie do podrobienia. Piszę tak o tym bo mam wrażenie że próbujesz zająć forumowiczów swoją osobą. ,,Chociaż na łące rosną różne kwiatki" 

Życzę owocnych prób spalania drewna 

Rozwiń  

Dziękuję za udzielone odpowiedzi 🙂 puki co jadę na węglu orzech i drewnie na rozpałkę ale w razie dużych cen węgla trzeba myśleć o wzbogaceniu miksu energetycznego i spalaniu również drewna w celach grzewczych. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
  W dniu 31.12.2024 o 11:34, maronka napisał(a):

spalam 2,5 t węgla i 15m/p kostki na rok

Rozwiń  

15m/p x 0,6 = 9 m3 kostki.

Z tego co widzę  masz 200 m2 do ogrzania, więc powinieneś  docieplić chałupę albo poszukać lepszego kociołka.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ocieplenie ok ale koszt to 50-70 tys ,zysk 2tys na rok raczej nie realne bo teraz mam 4-4,5tys ale nawet to 30 lat zwrotu i trzeba  mieć te 60 tys 

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

@maronka

Mają od marca powrócić dotacje po uszczelnieniu systemu.

Przez wyłudzaczy i naciągaczy,  ludzie uczciwi teraz muszą czekać.

Co do zwrotu, to nie powinno się tego aż tak brać dosłownie, budujesz dom to inwestycja, z której korzystasz.

Trzeba patrzeć też na aspekt ekologii, emisje gazów lub cząstek, które mają negatywny wpływ na twoje zdrowie i środowisko wokół ciebie,  gdybyś miał to ocieplenie to, to paliwo spaliłbyś przynajmniej w 2 sezony grzewcze.  

Edytowane przez Animus
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ech @Animus, a mi na Ciepło Właściwie pokazało, że oszczędzę tylko 11%. Skąd wiesz , że @maronka będzie spalał o połowę mniej?.

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano

@oxalis3

Wszystko zależy, z jakiego punktu startujesz.
Zalinkuj ten audyt?
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Animus bez wglednie masz rację z tą oszczędnością opału. Wprawdzie w okresie gdy zimy są na + nie jest to tak odczuwalne. W moim wypadku bylo to bardziej odczuwalne(20l) tylko u mnie rozlozylo się  na 2 etapy (ze wzgleu na braki styro na rynku) pierwszy to wpompowanie granulatu styro w przestrzeń dylatacyjną (juz bylo czuć różnicę) po kilku latach dołożyłam 5 styro (taki był na rynku) i to już był  efekt namacalny (w miedzy czasie wymiana okien na drewnianą 3 szybową Sokółkę). Na swoim doświadczeniu wiem że są efekty.

Pozdrawiam 

• Lubię to 1
Opublikowano
  W dniu 2.01.2025 o 21:25, Animus napisał(a):

@oxalis3

Wszystko zależy, z jakiego punktu startujesz.
Zalinkuj ten audyt?
Rozwiń  

Tak to mniej więcej wygląda (na poddaszu w połowie jest 35 cm wełny)  https://cieplo.app/wynik/2eluc 

Opublikowano (edytowane)

@oxalis3

Na ścianach zewnętrznych wełna 10 cm, a na stropie

w połowie trociny 15 cm?

-12% ocieplenie dachu 20cm styropianu

-11% ocieplenie ścian zewn. 15cm styropianu

Edytowane przez Animus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ściana jest 3 warstwowa, tak jak mam w info. Strop drewniany ocieplony tak jak napisałem, 50% wełna 35cmm, na pozostałej części te 15 cm trocin i nad kuchnią 15 cm wełny. W tym roku planuję zagospodarować część poddasza, wtedy wylecą te trociny i będzie wykonane nowe ocieplenie  po całości 20 cm (piana PUR lub styropian i na to płyta OSB) + zostanie ta wełną , która już jest.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Masz tam przynajmniej dwa wielkie mostki termiczne.

Opublikowano

Kol @maro ja Ciebie rozumiem ale od czegoś warto zacząć . Pierwsze są okna a to na pewno sam dasz radę wstawić  (ja to zrobiłem z 17l synem  niektóre otwory musiałem podmórować  do wymiaru okien) trochę to trwało ale były wakacje. A styropian w pojedynkę z drabiny. Myślę że taki majsterkowicz jak Ty sobie poradzi. Wiadomo kasa musi być na materiały.

Pozdrawiam i Życzę spełnienia zamierzonych planów 

Opublikowano

KOL @Kordjano tak masz racje nie wykorzystane kW przepadły, z mojej winy, tylko kontrola zużycia jest trochę utrudniona. Dobrze by było gdyby można kliknąć i odczytać stan na bieżąco. W tym roku lato tylko na panelach. A może masz łatwy patent na kontrolę stanu.

Pozdrawiam