Jarek75 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor #51 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Właśnie o to chodzi,że w salonie przedpokoju i łazienkach jest temp.ok.24-25 st.podlogi. a w sypialniach 18-19 st ma podłoga i nie może być więcej ze względu na mały bieg pompy jak większy bieg to kocioł wariat. Temat do zamknięcia dzięki wszystkim. Cytuj
gilal Opublikowano 2 Grudnia 2024 #52 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Trzeba wyregulować przepływ, ustawić odpowiednią moc pompy, ale i tak będzie zalewać kocioł zimnym czynnikiem, a sterownik będzie mieszał zaworem 4D. I tak w kółko. Trzeba odseparować zimny powracający czynnik, a potem ustawić przepływ dla pętli podłogowych. No trochę jest roboty, ale warto bo jeszcze nie jest tak zimno. Powodzenia i pozdrawiam. Cytuj
Sławek007 Opublikowano 2 Grudnia 2024 #53 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Gdyby włączył pompę CWU na stałe, to powrót powinien się zrobić cieplejszy. Tak ja się ratowałem u siebie jak nie miałem pompy na powrocie z zaworu 4d.Minus taki, że temp. W zasobniku jest taka sama jak w kotle. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor #54 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Jak tylko pompa którą zaznaczyłem teraz na swoim schemacie ma uchronić kocioł przed zalewaniem zimną wodą.Dodalem zdjęcie z pompą Cytuj
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2024 #55 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Widać, że kolega nie zna zasady działania zaw 4-D - na powrocie do kotła będą mieszane dwa obiegi - powrót z podłogówki i wyjście zasilania z kotła - muszą się tak zmieszać, aby na wlocie kotła było min 55C inaczej gwarancja kotła nie jest ważna. Temp na podłogę ustawiasz 4-D , s temp powrotu ustawiasz biegami pompy kotłowej. Za pompą kotłową, ale przed trójnikiem z powrotem grzania bojlera, musi być zaw zwrotny. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor #56 Opublikowano 2 Grudnia 2024 T fakt nie znam się na zaworach 4 D zajmuje się windykacją. Cytuj
lenas1 Opublikowano 2 Grudnia 2024 #57 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Dobrze Ci doradzają, a Ty dalej swoje. Cytuj
aparatowypl Opublikowano 2 Grudnia 2024 #58 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Kolego wstaw tą pompę dodatkową a potem pokierujemy i poprowadzimy Cię dalej 😉 Cytuj
Jarek75 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor #59 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Nie ,nie. Zrozumiałem zrobię tak jak koledzy podpowiedzieli. Dam znać jak będzie działać. Dzięki wszystkim za rady. Cytuj
gilal Opublikowano 2 Grudnia 2024 #60 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Najlepiej dołożyć dodatkowy obieg kotłów przed zaworem 4D. Ja u siebie taką wycinkę zrobiłem i w 2 kotła podobnie, sprawdza się już kilka lat. A tak bylo Cytuj
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2024 #61 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Pompa przewałowa - łącząca zasilanie z powrotem sprawdzała się przy kotłach zasypowych, najlepeij przewymiarowanych, przy kotle na pellet może nie wydać. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Autor #62 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Jedno mam jeszcze pytanie,b już zamówiłem potrzebne części ,czy jak te pompy czyli zaworu i pompa przewałowa będą dokładnie na przeciwko siebie i to w odległości 70 cm. to nie będzie jakiegoś problemu,bo jedna w górę czyli c.o a druga w dół czyli kotłowa. Tak tylko pytam ,bo one naprawdę blisko siebie będą i to w prostej linii dzieli je tylko zawór 4D. Cytuj
1mps Opublikowano 3 Grudnia 2024 #63 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Żadnego. I nie przewałowa tylko powrotu lub krótkiego obiegu. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Autor #65 Opublikowano 3 Grudnia 2024 W sterowniku mogę ją zarejestrować jako pompa cyrkulacyjna,przewałowa,podłogowa i co. W zależności jak ja zarejestruję to takie będzie miała funkcje. Jest w pod menu pompy przewałowej opcja pompy krótkiego obiegu gdzie sterowanie odbywa się progiem załączenia i wyłączenia. Więc wszystko jest dobrze.Dzieki. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Autor #66 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Dzień dobry.Panowie wracam do tematu ,pompa założona ,kiedy ma się uruchamiać pompa do podłogówki załącza się przy 42st. Cytuj
YaroXylen Opublikowano 16 Grudnia 2024 #67 Opublikowano 16 Grudnia 2024 (edytowane) Witam. Nie wiem jak u innych kolegów ale u mnie pompa od podłogówki chodzi non stop, jedynie wyłączenie pompy w sterowniku mam gdy temp. zasilania spadnie do 25stopni, i pompa kotłowa(przewałowa) działała również non stop w czasie pracy kotła (chyba) również było wyłącznie/włączenie jej przy 30stopniach w kotle jak wygasł czy się wyłączył niestety już nie pamiętam dokładnie. Poczekaj na wypowiedzi innych kolegów. Pozdrawiam. YARO Edytowane 16 Grudnia 2024 przez YaroXylen literówka 1 Cytuj
Jarek75 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Autor #68 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Czekam ,aż dołączą się koledzy którzy podesłali mi schemat instalacji pompy krótkiego obiegu,bo z nimi prowadziłem dyskusję na razie jest tak ,że kocioł i zawór 4D tak wariuje,że nie wiem o co chodzi. Kocioł się nie dogrzewa temp. powrotu niska. Cytuj
aparatowypl Opublikowano 16 Grudnia 2024 #69 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Na jakiej temperaturze załącza się kotłowa? Start pompy podłogowej daj dwa stopie wyżej od startu kotłowej krótkiego obiegu. Cytuj
sambor Opublikowano 16 Grudnia 2024 #70 Opublikowano 16 Grudnia 2024 To tak nie działa, kolega Yaro dobrze podał - pompa podłogówki powinna pracować non stop. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Autor #71 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Ok tak robię,teraz kocioł wygaszony jak pójdzie to dam znać Ale u mnie nie chodzi non stop,bo jest sterowana z czujnika podłogi jak osiagnie zadana temperaturę to się wyłącza i tyle Cytuj
1mps Opublikowano 16 Grudnia 2024 #72 Opublikowano 16 Grudnia 2024 @Jarek75 jeżeli zawór wariuje to najpierw sprawdź czy właściwie ustawiony jest siłownik zaworu chodzi o jego czas otwarcia musi być zgodny z opisem na siłowniku. Druga sprawa czy włączona jest ochrona powrotu jeżeli tak to wyłącz, tego już pilnuje kompa kotłowa. Pozostaje jeszcze kwestia skoku jednostkowego minimalnego otwarcia, fabryczne 5 sprawia kłopoty bo prawie całkowicie się zamyka po przekroczeniu temperatury a później jeszcze więcej się otwiera aby uzyskać temperaturę. Następuje spadek temperatury kotła i tak w koło. Lewo,prawo, prawo lewo. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Autor #73 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Czas otwarcia ustawiony dobrze 2min.20sek. Skok jednostkowy 25%.Minimalne otwarcie 15%. Przerwa pomiaru 20 sek. Ochrona powrotu wyłączona. Cytuj
1mps Opublikowano 16 Grudnia 2024 #74 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Moja sugestia to skok jednostkowy 8%, minimalne otwarcie 18%, przerwa pomiaru 45 s. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi