1mps Opublikowano 19 Grudnia 2024 #126 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Chodziło głównie o zawory i tych ci tylko brakuje 1 schemat to schemat z 2 obiegami grzejnikiem i podłogowym. Tam 4d steruje grzejnikami a temperaturowy podłogówką. Jeszcze raz brakuje ci zaworów zwrotnych u tyle. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor #127 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Czyli z tym "wysysaniem"wody z instalacji podłogowej to trochę przesadzam? Założę na CWU blisko powrotu do kotła i drugi na wyjściu z pompy CO Cytuj
1mps Opublikowano 19 Grudnia 2024 #128 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Wcale nie. W tych miejscach zawory zz i teraz jeżeli chodzi o montaż to zgodnie z przepływem montujemy najpierw zawór odcinający z sitkiem potem pompa potem zawór zwrotny i na końcu zawór odcinający kulowy. Taki montaż jest niezbędny ponieważ z w razie uszkodzenia pompy czy to zaworu zwrotnego mamy możliwość wymiany tych części bez spuszczania wody z układu, po zamknięciu zaworów odcinajacych. Natomiast u ciebie pompa kotłowa działa na krótkim odcinku dlatego aby zmieścić te wszystkie elementy zaproponowałem ci coś na wzór obejścia, można to zlitować samemu z Cu. Na twoim szkicu na niebiesko zawory zwrotne, pozostałych nie nanosilem. Zakładanie drugiego na cwu blisko powrotu kotła nie ma sensu. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor #129 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Tak właśnie zrobię. Dzięki Takie coś mi się tylko pojawiło w popielniku odkąd kocioł chodzi z dobrą temp.powrotu. Takie jaja Cytuj
1mps Opublikowano 19 Grudnia 2024 #130 Opublikowano 19 Grudnia 2024 To już nie moja broszka, że tak powiem ale to może sugerować jedno. Po pierwsze kiedy kocioł był niedogrzany potrzebował więcej paliwa i dłużej chodził teraz jest odwrotnie. Są dwa wyjścia albo zmniejszysz moc kotła co jest też wskazane chociażby na temperaturę zewnętrzną albo zmniejszysz dawkę. Być może będzie potrzebna korekta powietrza. Na koniec podtrzymanie. Jak nie za bardzo operujesz sterownikiem najlepszym wyjściem będzie zmniejszenie mocy. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor #131 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Kocioł pracuje w PID. więc nie chcę grzebać w ustawieniach ale moc faktycznie mogę zmniejszyć.Prosta sprawa. Sprawdzę to. Cytuj
Jarek75 Opublikowano Środa o 11:12 Autor #133 Opublikowano Środa o 11:12 Dzień dobry w Nowym Roku, panowie potrzebna pomoc piszę w tym wątku ponieważ jest połączony z tym o co chcę zapytać.Mianowicie ,po instalacji pompy powrotu i ustawieniach wszystko kocioł działał prawidłowo nagrzewał się, powrót ciepły 52 st.jednym słowem wszystko ok. Nie dawał mi spokoju jednak zawór 4D , który działał jakoś chaotycznie o czym pisałem wcześniej chodziło o to ,że jak kocioł się wygłaszał to temperatura zaworu nie wiedzieć czemu przebijała do 50 st.przy pracującej pompie powrotu. Postanowiłem zrobić mu ustawienia fabryczne i tu się zaczęło niby wszystko jest tak jak było,ale teraz kocioł się nie dogrzewa temp. max 47 st. powrót ok.37st. i nic dalej po dogrzaniu pomieszczenia kocioł się wyłącza i tak w kółko.Co tu się mogło stać. Cytuj
Sławek007 Opublikowano Środa o 11:38 #134 Opublikowano Środa o 11:38 (edytowane) Może teraz za wcześnie się zawór otwiera przy starcie kotła. Może też być wyłączona ochrona powrotu, albo temperatura powrotu jest za nisko ustawiona. Wtedy zawór się nie skręca, bo nie musi pilnować powrotu i ile kocioł produkuje idzie na dom, który w międzyczasie się dogrzewa szybciej niż to robi kocioł. U mnie w tej chwili podaję max 38 stopni na grzejniki by dogrzać dom. Jak kilka termostatów puści i powrót się wychładza, to sterownik skręca mi zawór i przez jakiś czas na grzejniki idzie np. 34-35 stopni. Poobserwuj przy starcie kotła co się dzieje i kiedy i jaka temperatura idzie na grzejniki przy jakie temp. kotła i powrotu. Edytowane Środa o 11:41 przez Sławek007 Cytuj
Jarek75 Opublikowano Środa o 11:45 Autor #135 Opublikowano Środa o 11:45 Czy zawór się za wcześnie otwiera tego nie wiem po prostu się otwiera i tyle nie mam wpływu na to kiedy zacznie się otwierać, ochrona powrotu jest wyłączona ,bo tak było ustawione i było dobrze. Temperatura załączenia pompy powrotu jest tak samo jak była 43 st. ochrona do 55 st. Nie wiem co jest grane. Cytuj
1mps Opublikowano Środa o 12:26 #136 Opublikowano Środa o 12:26 Godzinę temu, Jarek75 napisał(a): Dzień dobry w Nowym Roku, panowie potrzebna pomoc piszę w tym wątku ponieważ jest połączony z tym o co chcę zapytać.Mianowicie ,po instalacji pompy powrotu i ustawieniach wszystko kocioł działał prawidłowo nagrzewał się, powrót ciepły 52 st.jednym słowem wszystko ok. Nie dawał mi spokoju jednak zawór 4D , który działał jakoś chaotycznie o czym pisałem wcześniej chodziło o to ,że jak kocioł się wygłaszał to temperatura zaworu nie wiedzieć czemu przebijała do 50 st.przy pracującej pompie powrotu. Postanowiłem zrobić mu ustawienia fabryczne i tu się zaczęło niby wszystko jest tak jak było,ale teraz kocioł się nie dogrzewa temp. max 47 st. powrót ok.37st. i nic dalej po dogrzaniu pomieszczenia kocioł się wyłącza i tak w kółko.Co tu się mogło stać. A co ci przeszkadzało że przebijał, to naturalne- grawitacja. Jak przebijał to się musiał zamykać i powrót był bardziej dogrzany. Przecież w tym czasie pompa c.o. chyba nie pracowała. A jak cię to raziło wystarczyło przełożyć dalej czujnik zaworu. Cytuj
Jarek75 Opublikowano Środa o 12:33 Autor #137 Opublikowano Środa o 12:33 Właśnie ta grawitacja była dziwna ,bo pompa powrotu w dół ciągnie a zawór na górze i ta temp. wysoka była aż do wejścia w listwę podłogówki. Z tym czujnikiem to nie pomyślałem,może i to dobry pomysł. Cytuj
1mps Opublikowano Środa o 12:55 #138 Opublikowano Środa o 12:55 Zwróć uwagę na to że kiedy pompa powrotu chodzi ściąga wodę gorąca z pieca i zimna z instalacji i ja miesza. Natomiast pompa c.o. nie pracuje i nie ciągnie wody zimnej z powrotu a w górę zawór jest otwarty więc część gorącej wody a raczej jej nadmiar grawitacyjnie podnosi się w górę powodując takie wskazania temperatury na zaworze. Jest jeszcze jedna możliwość a mianowicie moc pompy powrotu. Nie wiem jak masz ustawiona ale być może wystarczy ta moc obniżyć. Ale takie przebijanie na zaworze moim zdaniem jest korzystne nic złego się nie dzieje. Cytuj
Jarek75 Opublikowano Środa o 13:13 Autor #139 Opublikowano Środa o 13:13 Samo przebijanie temp. nie jest tak istotne jak temp. wody która dociera do delikatnej instalacji podłogowej a sprawdziłem termometrem laserowym ,że dochodzi o takiej samej temperaturze jak wskazuje temp. zaworu i w momencie kiedy np. temp. kotła podczas pracy była 65 st. to ta temp. przebicia mogła być nawet wieksza niż 50 st. a myślę,że to już trochę niebezpieczne dla podłogówki. Cytuj
1mps Opublikowano Środa o 13:24 #140 Opublikowano Środa o 13:24 Rozumiem,w takim razie to problem z zaworem on powinien się zamykać i pilnować zadanej temperatury. Więc tu bym szukał, może minimalne otwarcie jest zbyt duże. Cytuj
Jarek75 Opublikowano Środa o 13:37 Autor #141 Opublikowano Środa o 13:37 Ustawienia są taki jak bodajże właśnie Ty mi wysłałeś dużo informacji otrzymałem od Ciebie. Teraz jest min.otwacie 5% skok jednostkowy 5%czas próbkowania 20sek. po resecie był 30 sek. czas otwarcia 140sek. zgodny z opisem na regulatorze. Nie rozumiem dlaczego kocioł się nie nagrzewa przy pracy CO podczas gdy działa dogrzewanie CWU jest ok.temp. zadana 65 kocioł dochodzi do 63st. Cytuj
1mps Opublikowano Środa o 14:19 #142 Opublikowano Środa o 14:19 Czas próbkowania może być u mnie nazywa się to kontrola temperatury. Z reguły fabryczna nastawa to 30 ale jest to za mały czas i siłownik glłupieje w jedną i drugą. Kiedyś na ten temat rozmawiałem z serwisem TECHa i polecił mi 60s i faktycznie to się sprawdzało jednak ostatecznie wybrałem 45s i bardzo ładnie to reaguje. Więc ja bym tu na twoim miejscu szukał rozwiązania. To że piec nie osiąga temperatury przy grzaniu cwu to normalne jeżeli moc jest dobrana do grzania c.o. , tu też można coś dołożyć aby nie musiał czekać aż cwu uzyska zadaną. Cytuj
Jarek75 Opublikowano Środa o 14:25 Autor #143 Opublikowano Środa o 14:25 Właśnie jak grzeje CWU to kocioł ładnie się nagrzewa przy grzaniu domu nie osiąga temp. pracy tylko pyrka jak,"bigos na święta,," Cytuj
1mps Opublikowano Środa o 14:31 #144 Opublikowano Środa o 14:31 A to źle odczytałem. No akurat odwrotnie, ma za duża moc więc pyrka, zmniejszyć. Jak mu spadnie temperatura spalin bo na palniku będzie mniej paliwa to na pewno ruszy . Cytuj
Jarek75 Opublikowano Środa o 14:38 Autor #145 Opublikowano Środa o 14:38 A to interesujaca sugestja, oczywiście sprawdzę ustawię na 90 % a zawór czas przerwy pomiaru na 30sek.tak jak było po resecie. Cytuj
1mps Opublikowano Środa o 15:16 #146 Opublikowano Środa o 15:16 (edytowane) Zmiana o 10% może być mało zauważalna jak bym to określił. Ustaw na 70% wtedy będziesz widział czy to odpowiedni kierunek. Zawór po resecie to fabryczne 30 s a pisałem że jest to zbyt krótki czas na reakcję a co dopiero 20 s. Tu też proponuje co najmniej 40 s a może i więcej ale to już sam musisz wyczuć lub poświęcić więcej czasu na stanie przy piecu... niestety. Acha nie chodzi tu o reakcje siłownika bo ta przy krótkim czasie jest za szybką chodzi o reakcje mieszania wody w zaworze. Edytowane Środa o 15:17 przez 1mps Cytuj
Jarek75 Opublikowano Środa o 15:52 Autor #147 Opublikowano Środa o 15:52 Kocioł właśnie chodzi załączył się jakieś 20min.temu jest na pewno gorzej,bo temperatura spada poniżej 43 st. mało tego jak tylko się ledwo podniesie ,żeby pompa się załączyła do CO to zaraz spada i od nowa Polsko Ludowa a zawór w tym czasie to zdąży się trochę przymknąć i jak pompa wystartuje to znów się otwiera ,żeby dojść do zadanej , która i tak jest mała bo 37st. Cytuj
1mps Opublikowano Środa o 16:06 #148 Opublikowano Środa o 16:06 Zmiany od razu nie wyczujesz, całość musi się dogrzać więc tu cierpliwość to podstawa. A co zmieniłeś tak w ogóle bo trudno się odnieść do " na pewno jest gorzej" Cytuj
Jarek75 Opublikowano Środa o 16:14 Autor #149 Opublikowano Środa o 16:14 Moc kotła że 100%na 90% Cytuj
1mps Opublikowano Środa o 16:24 #150 Opublikowano Środa o 16:24 Zmień jeszcze czas zaworu i daj mu popracować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi