Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec z podajnikiem na ekogroszek + nagrzewnice Volcano VR MINI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! 

Potrzebuję pomocy w instalacji która została wykonana przez hydraulików i wg innych jest źle wykonana a wg kolejny wymaga poprawy. Reasumując - ręce już opadły 🙂 

Miejsce: stolarnia, zbudowana kotłownia, ocieplona

Budynek: 240m2 sufit 4m - mury cegła nie izolowana ale gruba, nowe okna 2 szybowe, nowa brama automatyczna. Sufit podwieszany do krokwi i wydeskowany, obłożony folią. Nad nim pusta przestrzeń i dach z blachy. 

Piec: 35KW na tabliczce + komin 200mm 

Instalacja: Piec z pompą w układzie otwartym zasilający bufor 150l w którym jest układ zamknięty z pompą dla nagrzewnic. Tak więc są dwa układy. Aby odprężyć tą mikro instalacje kilka grzejników żeliwnych dodane do układu otwartego. 

Nagrzewnice: 2x Volcano VR MINI 20kw

Nastawa: Piec na 65, bufor ma 55. 

Problem:

Zgodnie z instrukcja volcano, nagrzewnice sobie chodzą na zasilaniu 55*. Piec pali mi 50kg na 24h. Nie jestem w stanie przekroczyć różnicy temp zewnętrza - wewnętrza więcej jak 15-17 stopni. Więc przy mrozie -15 będzie w środku 0-5 🙂 Grzejniki są gorące ale całe ciepło ucieka w sufit. Stolarnia nie ma pomieszczeń - to kwadrat o dużej kubaturze. Czy piec podkręcę czy zmniejszę parametry - jestem w punkcie wyjścia. 

Pytania:

1. Czy jak wywalę grzejniki i dodam 3 nagrzewnicę ale do układu otwartego uzyskam lepszy wynik?

2. Czy wg Państwa układ zamknięty ma tu sens? Czy na układzie otwartym nie uzyskam temp pieca na nagrzewnicach ? Większa temp to większa moc nagrzewnic 🙂 

111.jpg

Opublikowano

Spalanie 50kg / 24h to cos okolo 13kW mocy. Cos tego ciepla nie odbiera po prostu czyli za male grzejniki/nagrzewnice, nie ma przeplywu itp.

Zamiana ukladu otwartego na zamkniety niewiele zmieni - ok wyeliminujesz wymiennik ciela ktory moze byc tez troche przyczyna „waskiego gardla” dla nagrzewnic.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Potrzebne mieszac powietrzem.Ja buduje/umiejscujem warszat w nowym miejscu,sufitu nie ma,to nainstalowalem na szybko žagiel zamiast sufitu,ponad pusto i blacha.Jak wejde po drabinie do 5m cos porobic,tam jest gooraco,žagiel "lata" jak balon,przy ziemi 1-3˚.Kupie jescze wentylatory sufitowe i zamieszam.Beztak z takim"sufitom"piecyk wygasnie i po pol godzinie zimno.Ta zime musze to jakos wytrzymac z brakiem izolacji.

Ale @PioBin pisze duža prawde o tej mocy/w.s. spalanie.Nagrzewnice potrzebuja dužy przeplyw,by moc 20 KW oddaly.Potestuj przynajmniej zasilac wysza temperatura,co troche zastapi przeplyw.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

no to podnies temperaturę do 70 stopni, zarówno na kotle jak i buforze - przy wyższej temperaturze nagrzewnice będą mieć większą moc. Podali 20kW, ale przy jakiej temperaturze wody? Producent pisze że może być nawet 130 stopni na zasilaniu...
A ten sufit czasem nie potrzebuje trochę izolacji, np jakiejś wełny rozłożonej od góry? Można kamerą termowizyjną porobić zdjęcia , także nad sufitem, powinno wyjść gdzie jest najzimniej.

PS dziwne, stolarnia a ogrzewa się węglem 😉 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Potrzebne wiory i trociny fifty fifty z weglom pomieszac.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedzi. Pracuje wyłącznie w litym drewnie - odpady poprostu opłaca się sprzedać i kupić ekogroszek. 

Sufit ocieplilem jak mogłem najlepiej ale zdaje sobie sprawę że to wielki mostek termiczny. 

Sprawdzę większą nastawę na piecu.

Mam czujniki wifi i na dole vs pod sufitem mam 1-2° różnicy... Wiec piekła pod sufitem nie ma 🙂

Zastanawia mnie czy największą stratę nie generują grzejniki w układzie otwartym. Jak wyłączę nagrzewnice i nie ma nadmuchu to koniec ciepła. Wszystko idzie pod sufit i tam zapewne ucieka. Czy zamiast ich dać może 3cia nagrzewnice ?

Dorzucam screen z czujników. Mam teraz na zewnątrz +2° to i piec skręciłem na 60°.

Jest zimniej bo wietrzyłem dziś więc trochę potrwa zanim nabije ;(

Czujniki też sonoffa oszukują o kilka stopni na zasilaniu powrocie i buforze bo są położę na rurę. Ale mi wystarczy żeby widzieć czy działa 🙂

Screenshot_20241124-200506.png

Edytowane przez qu34
Opublikowano

Na zdjeciu ta instalacja nie wyglada jakby miala przeniesc 35kW z kotla. Cos cienkie te rurki…

Opublikowano

A jak jest z tym zasobnikiem buforem ,nadąża się to ładować , czy jak włączysz te nagrzewnice to po chwili się to wychłodzi , to jest ładowane przez  wżownice?

Pytam bo nie bardzo podoba mi się ten zasobnik .

Opublikowano
10 minut temu, Kordjano napisał(a):

A jak jest z tym zasobnikiem buforem ,nadąża się to ładować , czy jak włączysz te nagrzewnice to po chwili się to wychłodzi , to jest ładowane przez  wżownice?

Pytam bo nie bardzo podoba mi się ten zasobnik .

Bez problemu. Piec wg mnie ma za dużo mocy. Często "czuwa" 

14 minut temu, PioBin napisał(a):

Na zdjeciu ta instalacja nie wyglada jakby miala przeniesc 35kW z kotla. Cos cienkie te rurki…

Rurki idą do buforu i to koniec obiegu. W kotłowni jest bardzo ciepło. 

Opublikowano

Po kolei- taka hala wymaga ok 30kW mocy cieplnej, kocioł niby tyle ma, więc spoko

Ale nagrzewnice Volcano mini wg katalogu przy takim zasilaniu - 55C dają ok 5-7kW ciepła każda.

Więc odpowiedź na zagadkę która was dręczy jest prosta- brak połowy potrzebnej mocy i dużo większego wymiennika, oczywiście także większych rur i mocniejszej pompy, 

Innym rozwiązaniem jest dorobienie drugiej takiej samej instalacji z dwoma nagrzewnicami i osobną pompą 

Niezależnie od w/w warto dobrze zaizolować rury do nagrzewnic.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
2 minuty temu, qu34 napisał(a):

Piec wg mnie ma za dużo mocy. Często "czuwa"

Bo nie ma co tego ciepla odebrac. Albo odbiorniki za male albo brak przeplywu (za niski).

• Zgadzam się 1
Opublikowano

No i ja się do powyższych wniosków przychylam .

Opublikowano (edytowane)

Wszystko poza kotłownia izolowalem. Jutro podniosę temp. I za klika dni dam znać. 

O tabeli volcano mini wiem, zdaje sobie sprawę że jak podniosę temp na piecu to j nagrzewnice oddają więcej kW.

Drodzy Państwo, zapomniałem dodać że nie mam termostatu. Nagrzewnice są odpalane zero jedynkowo. Przełączam na włącz i wybieram bieg. 

Ps. Cała instalacja jest metalowa 3/4. 

PXL_20241117_140548563.jpg

Edytowane przez qu34
Opublikowano

To może nie wystarczyć , jak będzie za mały przepływ przez te nagrzewnice ,ale próbuj .

Opublikowano

To pompke gule i temp.do gory.