Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.02.2024 o 10:57, mankog napisał(a):

@Razuch3 czy mógłbyś coś więcej napisać o możliwościach dofinansowania na ten piec? na ten moment nie ma 5 klasy i ecodesign ?

jestem na etapie szukania, i coraz bardziej skłaniam się ku Attack SLX. Z tego co znalazłem to w Polsce 1 lub 2 firmy go ściągają. chyba że źle szukam.

Tu znalazłem trochę informacji o nowych zasadach dofinansowania w programie czyste powietrze. 

https://www.czystepowietrze.eu/aktualnosci/nowe-zasady-programu-czyste-powietrze-wytyczne-progi-dochodowe-i-wysokosc-dotacji

Generalnie sporo jest zmian. Podnieśli progi dochodowe w podstawowym dofinansowaniu i zmienili progi dochodowe na osobę w tych kategoriach  z podwyższonym dofinansowaniem. Ale mocno odchudzili kwoty dofinansowania. Teraz wymiana tylko pieca jest możliwa w budynkach o zapotrzebowaniu poniżej 120 kWh/(m2*rok). Jeśli zapotrzebowanie budynku jest większe musisz zrobić dodatkowe inwestycje termomodernizacyjne aby osiągnąć poziom (80 lub 120kw) . 

Jeśli założymy nawet ze budynek spełnia te normy i możemy wymienić tylko kocioł to i tak dofinansowanie (w poziomie podstawowym) to max 50 %  kosztów kwalifikowanych i nie więcej niż około 10 tys zł. 

To ja nie wiem czy to się opłaca biorąc pod uwagę różnice w cenach kotłów na Słowacji i cała ta papierologię (ocena energetyczna budynku, faktury wnioski itp)

Dziwne że na tej liście są kotły Attack ale tylko w wersji 25 i 35 kw (dpx slx z lambda lub profi) ale już tych 30 kw nie ma

https://lista-zum.ios.edu.pl/

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

No i tym super jakże zajebistym sposobem się teraz program opłaca że hoho.🫣

Opublikowano

Artykuł z 12 grudnia zeszłego roku.

Na chwilę obecną nie ma dofinansowania, nie wiadomo czy będzie i jak będzie. "Nikt nie da wam tyle, ile ja obiecam". Dzielicie skórę na niedźwiedziu, powierzając zaufanie donkowi. Brawo wy! Donek to wzór cnót i prawdomówności...

Opublikowano

Jak dają dofinansowania to nikt nie dziękuje bo przecież się należy. Ale spróbuj potem się wycofać ... to Cie będą chcieli utopić. Wg mnie dofinansowania są szkodliwe i nic sensownego nie osiągają,  poza windowaniem cen i drenowaniem budzetu

• Zgadzam się 4
Opublikowano
8 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Artykuł z 12 grudnia zeszłego roku.

Na chwilę obecną nie ma dofinansowania, nie wiadomo czy będzie i jak będzie. "Nikt nie da wam tyle, ile ja obiecam". Dzielicie skórę na niedźwiedziu, powierzając zaufanie donkowi. Brawo wy! Donek to wzór cnót i prawdomówności...

No zgadza się - obecne zasady są w konsultacji ale z grubsza można już zerkać - pewno nie wiele się zmienią. 

Treść z artykułu ma mniej więcej  odzwierciedlenie w dokumentach (w konsultacji) ale już widać że o kant d... można to potłuc bo za dychę to ja tego szajsu (wniosków, faktur, certyfikatów kontroli itp) robić na pewno nie będę.     

https://www.gov.pl/web/funduszmodernizacyjny/program-priorytetowy-czyste-powietrze

Opublikowano (edytowane)

Z grubsza to VAT 23% był na 3 lata... To było 14 lat temu i jaka stawka jest teraz?

Ja liczę, że dofinansowania nie będzie i ceny kotłów spadną.

Edytowane przez kreciq21
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Będzie, program ruszy tylko....

Jak ktoś jedzie na najniższej krajowej to gdzie wysupłać kasę na np kocioł i graty do niego i robociznę. A jak się okazuje to jeszcze dojdzie (przymus) termomodernizacja budynku, to zwykły etatowiec nie udźwignie kosztów.

Opublikowano

Nie każdy musi kupować kocioł na drewno za 20 czy 30 tysięcy,  dla biedniejszych są pompy ciepła. Tylko najbardziej zamożni mogą sobie pozwolić na samodzielne podkładanie do pieca i rąbanie drewna.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

PC też mało nie kosztuje.

Nasuwa się jedno pytanie, do kogo będzie skierowany program CP ze zmianami.

Fakt że głównym zamierzeniem jest eliminacja oszustw jak to miało miejsce, ale w obecnej formie jeśli ktoś musi zmienić źródło ogrzewania na Eco, a się okazuje że to nie takie proste bo budynek nie spełnia określonego standardu zapotrzebowania na ciepło, i z przysłowiowych kosztów kotłowni 30-40 tyś robi się 80-100 tys bo trza chałupę modernizować. Jak to mają udźwignąć emeryci, albo najmniej zarabiający. Program tak ochoczo kasy nie daje, trzeba mieć zaskórniaka  aby to ogarnąć i czekać na częściowy zwrot który i tak kredyt pochłonie.

Znam to z autopsji po rodzinie. Temat nie do ruszenia dla starszej osoby na emeryturze, a rodzina się nie dołoży. I dalej będzie funkcjonował wszystkożerny kopciuch w nie ocieplonej chacie. I kto babcię bidulkę zmusi do zmiany? Mandat? A z czego ona zapłaci.

Ja akurat złożyłem papiery do CP ale na wiele nie liczę. Robiłem za gotówę. Ale ile jest gospodarstw których na to nie stać.

Edytowane przez Tuptus
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

ja z jeszcze jednym tematem, który już mocno odjechał od tematu głównego tego wątku 🙂

Co do programu CP to już dużo zostało powiedziane ale jeszcze pozostaje temat ulgi termomodernizacyjnej. Bo o ile na CP się raczej nie złapię (czy to z powodu dużego zapotrzebowania budynku na energię czy to z innych powodów kwalifikujących do programu) to teoretycznie z ulgi bym mógł skorzystać i np jeśli mógłbym odliczyć od dochodu około 40 tys zł to teoretycznie około 4 800 PLN Urząd Skarbowy by mi zwrócił. A obok takiej kwoty przejść obojętnie nie mogę 🙂. I tu moje pytanie do zorientowanych czy zakup pieca (np tego attack) na Słowacji daj możliwość skorzystania z tej ulgi w Polsce. Czy taka faktura teoretycznie zawierająca VAT ale naliczony na Słowacji uprawnia do rozliczenia z polskim US? Nie znalazłem w necie informacji na ten temat. 

Staram się to jakoś wszystko wyliczyć i wyważyć bo jeśli nie będę mógł takiej faktury uwzględnić w odliczeniu (w US) to się powoli przestaje opłacać ten wariant z zakupem pieca na Słowacji. A jak uwzględnimy jeszcze możliwość zakupu w Polsce pieca na VAT 8% to już w ogóle bez sensu.