Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie odno艣nie instalacji CO. Kocio艂 Pellpal Duo 18kw wpi臋ty w stara instalacje grawitacyjna. Nie mam pod艂膮czonego CWU. Jest zaw贸r 4d i za zaworem pompka Co na grzejniki. Chodzi mi o temperature powrotu bo naczyta艂em si臋 偶e powinna mie膰 minimum 50 stopni. Przy艂o偶y艂em do rury powrotu czujnik od cwu i pokazuje 39 stopni. Na kotle ustawione 62, na grzejniki za zaworem 4d puszczone 46 w tej chwili. Fachowcy z firmy kt贸ra mi to montowa艂a m贸wili 偶e b臋dzie dobrze nie potrzeba pompy na powr贸t itp. Tak偶e mam pytanie do was czy tak jest prawid艂owo czy co艣 trzeba zmieni膰 do艂o偶y膰 np pompe na powrot i wtedy kocio艂ek te偶 pracowa艂by lepiej. Dodaje zdj臋cia pozdrawiam.聽

IMG_20240126_102109.jpg

IMG_20240126_102126.jpg

IMG_20240126_102135.jpg

IMG_20240123_224952.jpg

Opublikowano

Pompa na powrocie z 4d to konieczno艣膰, i niech ci nikt bzdur nie opowiada. Typu b臋dzie pan Zadowolony. Tak si臋 przedstawia u mnie, oczywi艣cie jest si艂ownik zaworu聽 Wnioski wyci膮gnij sam.IMG20240126144455.thumb.jpg.1887c3295a51fe2be69424e00fb7134d.jpgIMG20240126144800.thumb.jpg.a68c0967cc20c868c336e16349258204.jpg

Opublikowano

No ale jak masz 39-40 stopni na powrocie to raczej nic tu nie trzeba poprawia膰 - powr贸t jest wystarczaj膮co ciep艂y.聽

No i we藕 pod uwag臋 偶e kocio艂 na pelet si臋 wygasza i ma si臋 wygasza膰, wtedy woda stygnie do nast臋pnego za艂膮czenia. No i latem te偶 raczej d艂ugie przestoje si臋 szykuj膮...

Opublikowano

Kolego @Mkmk聽zanim zdecydujesz si臋 na pomp臋 kot艂owa co艣 mi si臋 wydaje 偶e monta偶 zaworu do poprawy. Je偶eli zasilanie na grzejniki mamy z lewej strony to odnoga zaworu z prawej powinien by膰 powr贸t do kot艂a. Dalej w pionie Screenshot_2023-12-01-17-03-06-13_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.thumb.jpg.7f7d8ac1b44907f05bef7f39a5368968.jpgna przeciwko wyj艣cia z pieca powinien by膰 powr贸t z instalacji. Obr贸膰 sobie zdj臋cie i por贸wnaj. Z tego co widz臋 mn膮 twoich zdj臋ciach to zamienione s膮 powroty ale mog臋 si臋 myli膰 bo nie wida膰 ca艂o艣ci.

• Lubi臋 to 2
Opublikowano

@1mps聽mo偶e na zdjeciach nie wida膰 ale jest dobrze u g贸ry powr贸t z grzejnik贸w, prawa strona powr贸t do kot艂a. Teraz pytanie jaka pompe na ten powr贸t i jak pod艂膮czy膰 razem z pomp膮 od CO? W sterowniku mam jedno wyj艣cie wolne od Cwu. Na CO jest pompka jak na zdj臋ciu chodzi na 1 biegu

IMG_20240104_190055.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Mkmk聽Razem z c.o., ta pompa na zdj臋ciu bedzie te偶 dobra. Przy ustawieniu pompy powrotu moc musi by膰 wi臋ksza jak c.o. i najlepiej zastosowa膰 tryb ci艣nienia sta艂ego. Natomiast pompa c.o. jerzeli na grzejnikach s膮 termostaty to polecam Tryb ci艣nienia proporcionalnego.https://hydromet.net.pl/images/calpeda/NCE H/Tryb pracy.JPGhttps://hydromet.net.pl/images/calpeda/NCE%20H/Tryb%20pracy.JPG

4 godziny temu, Mkmk napisa艂(a):

Nie zapomnij o zaworze zwrotnym.

Edytowane przez 1mps
  • Przyda艂o si臋 1
  • 4 miesi膮ce temu...
Opublikowano

Witam. Jestem na etapie montazu kotla do nowego domu. 聽W schemacie kotla opartym o zawor 4 Drogowy rowniez jest przewidziana pompa powrotu, natomiast nie ma tam zaworu zwrotnego na powrocie. Zawory zwrotne sa na zasilaniu co i cwu. O jakim zaworze piszesz @1mps? Natomiast jeseli chodzi o rodzaj pompy na powrocie to myslalem ze zwykla energooszczedna o zmiennej predkosci obrotowej powinna wystarczyc, a tu jest napisane ze potrzeba elektroniczna z trybem stalego cisnienia? dlaczego taka jezeli moglbys wyjasnic?

Opublikowano

Energooszcz臋dna a elektroniczna to to samo, no prawie zale偶y jak kto widzi. A zmienna pr臋dko艣膰 obrotowa kot艂owej w przypadku za艂膮czenia si臋 pozosta艂ych b臋dzie skutkowa艂o obni偶eniem jej mocy a tym samym wi臋kszy spodek temperatury wody powrotnej.聽 Zaw贸r zwrotny stosuje si臋 do ukierunkowania przep艂ywu czynnika. Nie wiem o jaki zaw贸r ci chodzi pisa艂em a 4d i prawid艂owym pod艂膮czeniu patrz rys. Co do stosowania zaworu zwrotnego przed ka偶d膮 pompa to raczej oczywisto艣膰. Co do ustawienia mocy pomp przy zaworze 4d to z regu艂y stosuje si臋 偶e suma mocy pomp c.o i cwu nie powinna by膰 wi臋ksza ni偶 kot艂owej. Walka o wod臋 odbywa si臋 w zaworze 4d kiedy wszystkie pompy pracuj膮. Albo b臋dzie zbyt gor膮ca na kaloryfery- przy braku si艂ownika zaworu to tym bardziej a tym samym zimna. Ustawienie mocy poszczeg贸lnych pomp ma podstawowe znaczenie, ale to wyjdzie w praktyce chyba 偶e jest to projekt fachowca z konkretnymi obliczeniami a nie pana J贸zka na zasadzie "b臋dzie pan zadowolony"

Wszystkie projekty instalacji w instrukcji s膮 projektami pogl膮dowymi. Nikt tam nie pisze 偶e jest to obowi膮zkowe lub wymagane i projekty te nie rzadko s膮 obarczone b艂臋dami o czym tu na forum by艂o wiele temat贸w wi臋c we藕 to r贸wnie偶 pod uwag臋.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz. Oczywiscie ma to sens z pompa elektronicza na powrocie o zmiennej wydajnosci. Kupie w takim razie na podligowke i krotki obieg(powrot) ibo beta2. A jak wyglada sprawa z pompa ktora idzie do cwu. Czy tez jest potrzebna taka ze zmienna wydajnoscia czy zwykla ze zmienna predkoscia obrotowa?

Opublikowano (edytowane)

Pompke cwu bedziesz u啪ywac na staly niski bieg i mo啪e jescze troche dlawic przeplyw zaworom,by za du啪o nie szrapalo z modulacja mocy kotla.Kotlowa te啪 bedzie zalaczona na nie zmiennej wydajnosci.Tylko pompki obiegow CO,poki te maja termostatow,ktore zmieniaja przeplyw-zamykaja/odmykaja grzejniki,czy petle na bie啪aco-to jest lepsze pompku ustawic tak,by trzymala cisnienie i nie mocy stalej聽 i sama potym steruje z swoja moca聽 obrotmi i przeplywom momentalnie 啪adanym.

Edytowane przez bercus
  • Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

Mo偶e by膰 zwyk艂a 25/4聽 tylko tu chodzi o oszcz臋dno艣ci ,, zawy艂a na 1 biegu 35W elektroniczna 8W. Ja zastosowa艂em wszystkie wilo no ale teraz to znaczny koszt. To akurat kot艂owa i 22W to jej max wydajnosc.17169825911954973523336541042400.thumb.jpg.d6a5907ea98c798a18cc015903c00774.jpg

• Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

Oczywi艣cie. To ma by膰 tak od zworu 4d w d贸艂 1 zaw贸r kulowy z sitkiem,2 pompa,3 zaw贸r zwrotny, 4 zaw贸r kulowy zwyk艂y. Nast臋pnie dopiero po艂膮czenie powrotu z bojlera.聽

Zaw贸r zwrotny przed zaworem kulowym zwyk艂ym dlatego 偶e w przypadku jego uszkodzenia jest mo偶liwo艣膰 odci臋cia dop艂ywu wody na kr贸tkim odcinku i jego wymianie bez konieczno艣ci spuszczania wody z uk艂adu.

Co艣 takiego.IMG_20231206_122453.thumb.jpg.2e3d87cbd1e452e8a05a23e837ba6910.jpg

Opublikowano

@1mpsDziekuje raz jeszcze. Duzo to wyjasnia. Umecze Cie, mam jeszcze takie male pytanie. Jak bys mogl podpowiedziec 馃檪聽W moim sterwniku jest mozliwosc podlaczenia 2 pomp. W razie koniecznosci mozna dokupic modul na 3, ale wiadomo koszty.

1 pompa to CO

2 pompa to CWU

i pomp臋 przewalow膮 nie ma gdzie podlaczyc dlatego trzeba ja spiac z jedna z wyzej wymienionych. Mysle ze z CO na zime a na lato przepinac na CWU zeby zawsze chodzila przewalowa?Czy nie ma takiej potrzeby i wpiac na stale do CO. Czy steronik wytrzyma takie obciazenie 2x50w czy moze zrobic to przez przekaznik.

Opublikowano

Pompa kot艂owa czy powrotu, r贸偶nie ja nazywaj膮聽 chodzi ca艂y cza, czy to w trybie lato czy grzanie domu. Wi臋c tu prosta sprawa z pod艂膮czeniem- bezpo艣rednio do gniazdka. Co do ca艂o艣ci, pomy艣l daj膮 schemat z pomp膮 na powrocie i wk艂adaj膮 sterownik kt贸ry obs艂uguje 2, no mistrzostwo 艣wiata. Tak w og贸le pochwal si臋 jaki to piec i sterownik.

Opublikowano

Oj widz臋 kolego 偶e instrukcji nie czyta艂e艣. Wszystkie sterowniki Techa obs艂uguj膮 4 pompy.pompa c.o, zaworu mieszaj膮cego cwu, i dodatkowa. Tu jest myl膮ce pomi臋dzy pompa c.o a zaworu mieszajacegoIMG_20240529_193122.thumb.jpg.496102d07209bc076d3c7c4bdd747ab3.jpg

Na listwie przy艂膮czeniowej powinny by膰 opisane wszystkie.

• Przyda艂o si臋 1

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.