Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozostali forumowicze kupili popcorn i kibicują kolegom. Temat tak gorący że naprawdę boję się cokolwiek napisać.

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano

Gorący jak ww reaktor. Z oponami, to już w ogóle "daje czadu w palnik" 😁

Opublikowano

Skoro o rozrywce to jeszcze przed weekendem coś dodajmy.

3 godziny temu, carinus napisał(a):

Temat tak gorący że naprawdę boję się cokolwiek napisać.

Może też ćwiczyć w wyrozumiałości. Otóż, jakoś tak dziwnie działają te algorytmy, że po zakończeniu filmiku, zamieszczonego w tytule tematu, wyświetlił się również link do tego kanału:

https://www.youtube.com/watch?v=UbDCMQISgHY

Obejrzałem, zachęcony sposobem prowadzenia dyskusji. To zresztą widać w komentarzach internautów, bardzo przyjemnie się ogląda. A później natrafiłem na ten wywiad: https://www.youtube.com/watch?v=y5ojwY0NHvc

Dlaczego o tym? Fragment, od około pięćdziesiątej minuty, poniekąd obrazuje ogólną kondycję społeczeństwa.
Weszliśmy w czasy popularyzowania dbałości o kondycję fizyczną, dietę, lecz jak się często okazuje pod względem higieny psychicznej trzeba spoglądać inaczej, zmienić wymagania nawet tam, gdzie inteligencja i czysty umysł decydują nieraz o sukcesach zawodowych.

Tak więc, ze wspomnianą wyżej wyrozumiałością traktować internetowe emocje i szybko o nich zapominać :)

Opublikowano

Właśnie zrobiłem sobie symulację...

Do dnia dzisiejszego spalając opony 195/65/15 ze 100% sprawnością potrzebowałbym 103szt

Butelek plastikowych 1,5l 29900 (słownie: dwadzieścia dziewięć tysięcy dziewięćset) 

Miłego wieczoru, w dokładaniu do MPM`a granulatu z ww 🤣

Opublikowano
W dniu 26.01.2024 o 00:30, jacek8l napisał(a):

I sprawdź czy włosów rudych nie masz w związku z ta gminą.

No i w końcu jakiś konkret. Przynajmniej wiadomo w jakim kierunku pójdzie dalej dyskusja. 🙂 

Opublikowano (edytowane)

Jacek Z z Pińczowa/Buska Zdroju sie już "wylogował", bo nie znalazł zrozumienia dla swojego rewolucyjnego projektu... 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Podoba mi się ta linia, ale na końcu nie ma MPM`a 🤣

PS Podajnik faktycznie ma problem z butelkami. Trzeba ciąć, łatwiej idzie z granulatem opon.

Domyślam się, że w MPM`a łatwiej upchnąć. Jak duży załadunek to i pól opony wciśnie. 

Nie wiem, po co kupowałem podajnikowca 😢

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

pal tych opon ile chcesz, mi MPMa szkoda i nigdy do niego nie włożyłem nic sztucznego ale technicznie jest to możliwe i nie jest niebezpieczne w żaden sposób, gazuje tak jak drewno, gazy się spalają zostaje węgiel, nakreśliłem Ci tylko taką możliwość bo wiedza o pirolizie zerowa a zasada ta sama co przy drewnie, między innymi z powodu nikłej wiedzy w UE jest zakaz termolizy odpadów a na wschodzie budują duże reaktory i pozbywają się odpadów zyskując węgiel i paliwo w szczelnych reaktorach. W biednych krajach gdzie jest dużo odpadów czy biomasy takie spalarnie napędzają generatory energii. A w PL zaścianek i odpady w lesie albo w spalarniach niby nowoczesnych a wszystko leci w eter.

Admin Twoje posty powinien wydzielić do działu "podśmiechujki z nauki - piaskownica" deficyt jakiejkolwiek merytoryki w tym temacie wyklucza mnie tej błazenady.

Opublikowano (edytowane)

Czyli nie zaprzeczasz, że można bezpiecznie spalać opony i butelki plastikowe w MPM`ie 👍

Pisałeś do producenta, czy może certyfikowałby kocioł na spalanie opon?

Z twoją wiedzą, może by nawet przyjęli Cię do działu badań 👍

Edytowane przez o6483256
  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano
50 minut temu, jacek8l napisał(a):

…mi MPMa szkoda i nigdy do niego nie włożyłem nic sztucznego ale technicznie jest to możliwe i nie jest niebezpieczne w żaden sposób…

Szkoda sąsiadów…
Technicznie bardzo proste - wszystko co wejdzie przez drzwiczki da sie tam wsadzic.

Niebezpieczne sa takie pomysly!

Opublikowano

Przecież tam następuje pyroliza nieuku i wszystko jest bardzo bezpieczne!

Widziałeś instalację z linku?!  Tam tylko trzeba dołożyć tego MPM`a!

🤣

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, wacio1967 napisał(a):

No i w końcu jakiś konkret. Przynajmniej wiadomo w jakim kierunku pójdzie dalej dyskusja. 🙂 

Myślisz że kierunek będzie słuszny? Mnie od razu przypomniała się stara reklama  ,,Graphit-napięcie rośnie''

Opublikowano (edytowane)

Ostro zasifił się temat - prawda jest taka że spalając w wodzie i odpowiednio wysokiej temperaturze zawsze otrzymamy proste związki. Dlaczego - bo chemia nie lubi bałaganu i atomy zawsze dążą do najprostszych wiązań.

Teraz tylko pytanie czy ekonomicznie to uzasadnione.

Taki podobny trend - jedyny warunek - ekonomia.

https://www.cire.pl/artykuly/materialy-problemowe/135728-polskie-paliwo-z-odpadow-tworzyw-sztucznych

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Jak widzę takie posty, to nie pozostaje mi nic innego, jak tylko sie pośmiać:

image.thumb.png.117f32d79430fed214204cf4c7fa428a.png

🤣🤣🤣

Opublikowano

@o6483256 Tu nie ma się z czego śmiać. Takie zbieranie odpadów zawsze ma jakiś sens. Same w sobie gromadzą ciepło.

image.png.968c82f6e083e883a56ccf4a2e2e2778.png

• Przydało się 1
Opublikowano

Może nie gromadzą ciepła, ale generują samoistnie z pomocą biododatków bakteryjnych jak w kompoście.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jescze metanu možne wyužyc.Kiedy te banany opadna pomiedzi ten"zapas",poczna produkowac.

Edytowane przez bercus
  • Haha 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 29.01.2024 o 16:02, wacio1967 napisał(a):

@o6483256 Tu nie ma się z czego śmiać. Takie zbieranie odpadów zawsze ma jakiś sens. Same w sobie gromadzą ciepło.

image.png.968c82f6e083e883a56ccf4a2e2e2778.png

taka zabawa - znajdź psa.

• Haha 1