Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Maxa to miałem ostatnio 13.04. na c.o. 6,43. Jaką miałeś zadaną temp. c.o. w tym analizowanym okresie? Ewent. testowo zrezygnuj z autoadaptacji i zostaw krzywą (może w jakimś 'dzikim' miejscu jest termostat pokojowy i bruździ / wysoka nastawa jest).

Opublikowano

Termostat jest w przedpokoju,tam jest dość ciepło i w miarę stała temperatura (wcześniej jest wiatrołap) mam instalację grzejnikową więc w temperatura na grzejnikach trochę powyżej 30 stopni 

Do temperatury mniej więcej -4 na zewnątrz pompa podawała na zasilaniu 37-38 stopni 

Opublikowano

Patrol  już nie rozumiem tej Mitsubishi 

Wczoraj temp. około 4 stopni i PC się wyłączała co parę minut tak jak by nie było odbioru, dziś temperatura 10 stopni i chodzi cały czas na 15-18Hz 

A na dodatek jeszcze ta awaria nic nie można sprawdzić...

Opublikowano

No dokładnie, już w tym wątku było info, że temp. zewn. jest granicą dla częstotliwości pracy sprężarki i tego nie przeskoczymy (pewnie taka ochrona kompresora), chyba że nowy soft coś by tu poprawił (niepotrzebne wyłączenia), ale to też od nas niezależne. Te 5-6C na zewnątrz nie utrzymuje się non stop, więc najlepiej nie patrzeć na wykresy i niech pompa robi swoje. Ważne, że działa, a w domu ciepło.

@lukaszonprzejdź testowo na samą krzywą bez termostatu, bez autoadaptacji.

Opublikowano (edytowane)

Witam Kolegów.

Problem tej samej natury czyli przy spadku temp. zewn. poniżej 5-6stopni sprężarka nie jest w stanie zejść do 19Hz tylko "tłucze" ok.26Hz, a to powoduje skokowo większą produkcję mocy, co przy takim potworku jak T-Cap jest dosyć znaczące, odbija się czkawką czyli taktowaniem oraz częstszymi defrostami w temp około "zerowch". Ten "błąd" jest raczej celowym ustawieniem ochrony sprężarki i dotyczy również Panasonica T-Capa. 

Już trzeci sezon działa i to skutecznie 🙂 , a poradziłem sobie w dość partyzancki sposób mianowicie- dokupiłem czujnik temp zewn. o wartości ok.4.7kOm i prowizorycznie zmontowałem (na chwilkę i tak jest praktycznie do dziś) i w czasie gdy przez kilka dni-tygodni temperatury spadają w okolice zera przełączam w menu pompy lub service cloud jako dodatkowy czujnik temp. zewn. Wtedy zamiast około 0-2 stopnie w nocy podnosi odczyt o 4,5 stopnia pokazując 5-6 stopni ..... Pamiętajcie o zmianie krzywej (jeśli używacie), gdyż temp się zmieniła. Jak się robi już dużo cieplej jednym kliknięciem wyłączam opcję czujnika zewnętrznego.

Dzisiejszej nocy ok 0-2 stopnia w nocy - wykres pokazuje 5-6stopni, a pompa widzi że jest cieplej i zjeżdża modulacją do 19Hz.  i "dodatkowo" był tylko jeden defrost ok. godz 2:30.....

Resztę sobie sami dopowiecie. Przepraszam że piszę o swojej pompie chociaż to inna firma, ale może będzie miało to zastosowanie u Was.

Pozdrawiam YARO.

Beztytuu.thumb.png.356bb67cfa6c2a9ca671cd4c68f0ee0e.png  Screenshot2024-04-22at08-23-55AQUAREAServiceCloud.png.9afe5e865fa2d81daa1aa05d38d04a31.png  20240422_083050.thumb.jpg.b228d88dfe5f2354e3db0bf590e050a7.jpg

Edytowane przez YaroXylen
dopiski i kor. styl.
Opublikowano

Problem z DNS ogarnęli i usługa Melcloud wróciła, chyba ok 21ej.

Opublikowano

Patrol  możesz podpowiedzieć mi temperatura zasilania stała 32 stopnie 

Na App zubadan te temperatury  zaś/powr.  Czy w tym przypadku dochodzi do wyłączenia PC 

IMG_20240427_103026.jpg

Opublikowano

No i trzecie moje pytanie 

Podobno można założyć termostat pokojowy innej firmy ze stykamy beznapieciowymi przekaźnika on/off  

tylko trzeba na płycie głównej jednostki wewnętrznej coś przestawić..

Opublikowano

Tryb cichy - jest ciszej, wentylator schodzi z obrotow ale kosztem mocniejszej pracy sprężarki. 

Co do zmiany sterownika to nie wiem w jakim celu chcesz to robić, ale moim zdaniem jest to krok w tył. Robimy pompę on off. Ale jak chcesz to sw2 1 na on i przestawić sw1 8 na off.

Nie rozumiem też wątku o przekraczaniu temp np 5 st i podnoszeniu Hz. I co z tego że pompa wskakuje na wyższe Hz. Co prawda każdy dom jest inny. I każda instalacja. Ale pompa robi swoje i nie wiem czemu miałaby się wyłaczac co parę minut. Nie ma u mnie takiego zjawiska. Jedyne zjawisko które u mnie występuje co do którego niektórzy mogliby się przyczepić to to że pompa np jak jest plus 10 st (i do tego słoneczny dzień ) pracuje kilka godzin ciągłą pracą i dom złapie temp i najzwyczajniej pompa się wyłączy. Dodam że moja pompa pracuje najniżej na 26 Hz. A przy temp plus 4 st pracuje już na 32 Hz i nic się nie dzieje. 

Co do COP bo prędzej też gdzieś było w wątku. Na to trzeba spojrzeć z  różnych stron. U kogoś pompa może pracować w dzień gdzie jest plus 5 st i trochę słońca np 3  godziny do tego cwu i wtedy COP będzie 2,5 ale zużycie będzie np 5kw. A u drugiego będzie przy tej samej temp pracowała 18 godzin COP będzie 5 ale zużycie będzie 18 kw. Każdy budynek jest inny. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.04.2024 o 13:16, Oldeq17 napisał(a):

tryb cichy - co do tego trybu

Czy po włączeniu kiedy wiatrak schodzi z obrotów nie dostaje wtedy sprężarka po dup......

Do czego ta opcja jest?

żeby było ciszej (akurat zubadanom to średnio potrzebne) - już tu pisałem na ile obr. może zejść wentyl, ale producent nie zaleca stosowania tej opcji non stop (bardziej na noc). 

21 godzin temu, Oldeq17 napisał(a):

No i trzecie moje pytanie 

Podobno można założyć termostat pokojowy innej firmy ze stykamy beznapieciowymi przekaźnika on/off  

tylko trzeba na płycie głównej jednostki wewnętrznej coś przestawić..

można, tylko po co roztrząsać co gdzie przestawiać jak nie masz tego termostatu / nie wiesz czy będzie NC, NO.

18 godzin temu, Tibhar napisał(a):

Nie rozumiem też wątku o przekraczaniu temp np 5 st i podnoszeniu Hz. I co z tego że pompa wskakuje na wyższe Hz. Co prawda każdy dom jest inny. I każda instalacja. Ale pompa robi swoje i nie wiem czemu miałaby się wyłaczac co parę minut. Nie ma u mnie takiego zjawiska. Jedyne zjawisko które u mnie występuje co do którego niektórzy mogliby się przyczepić to to że pompa np jak jest plus 10 st (i do tego słoneczny dzień ) pracuje kilka godzin ciągłą pracą i dom złapie temp i najzwyczajniej pompa się wyłączy. Dodam że moja pompa pracuje najniżej na 26 Hz. A przy temp plus 4 st pracuje już na 32 Hz i nic się nie dzieje. 

U większości objawia się to niepotrzebnymi wyłączeniami (w modelach 8kW jest np. zejście na 15-16Hz i próg temp. powoduje przeskok na 26Hz, a to już jest nadmiar). Ma to chronić sprężarkę, jak widać nie tylko Mitsu ma taki 'patent', więc można się z tym pogodzić albo oszukiwać czujnik (co wyżej opisał już YaroXylen na przykładzie t-capa)

Edytowane przez Patrol
Opublikowano

Podziękować .

Tryb cichy -no to teraz już wiem od was więc nie będę go stosować 

Patrol - co do styków beznapieciowych przekaźnika NC/NO to akurat wiem 

A do czego zmierzałem ponieważ PC przy zasilaniu 32 stopnie i temperatura pomieszczeń w domu kiedy wynosiła 21,5 stopnia to PC chodziła stabilnie , kiedy na dworze zrobiło się ciepło temperatura pomieszczeń w domu podskoczyła  na 22,5stopnia i w tym czasie zaczęło się taktowanie,ale kiedy zwiększyłem temp.zasil.z 32 na 34 PC już nie taktowała kiedy temperatura pomieszczeń doszła do 23 st.znowy zaczęło się taktowanie i znów temperatura zasilania na 35 i taktowanie znikło ale w domu sauna,więc chyba problem z traktowaniem rozgryzlem gdzie jest problem 

Co do termostatu Mitsubishi za drogi gips więc chciałem zastosować bezprzewodowy Auraton 2025RTH wiem że można tylko gdzie podłączyć i skonfigurować nie mam pojęcia 

A dlaczego chcę taki sposób z termostatem.poniewaz w domu jestem tylko w weekendy np. ustawiam zasilanie PC 34 stopnie w domu 22 stopni i po taktowaniu... 

A w necie gdzieś na forach znalazłem taki wpis i byłby zgodny co do traktowania u mnie PC 

Gdy temperatura zadana zostanie na zasilaniu przekroczona o 1,08C (=brak odbioru ciepła ) PC  wyłączy się na kilkanaście minut ( = taktowanie).Z tego wynika ważny wniosek dla wszystkich użytkowników grzejących stałą temperaturą zadaną- przy wzroście temperatury zewnętrznej i braku odbioru ciepła należy podnieść temperaturę zadaną do wartości w której taktowanie ustanie .W chwili gdy pomieszczenia zostaną lekko przegrzane  grzanie PC należy wyłączyć na kilka godzin w zależności od akumulacji cieplnej budynku.

Opublikowano (edytowane)

Sterownik Mitsubishi i nie będzie żadnego z tych objawów Ii auto. Lub za duża pompa wtedy pomoze stała temp i on/off. Przy przebiciu temp o 1 st ster mits wyłączy pompę. Uruchomi dopiero kiedy temp spadnie do zadanej. A przy obecnych czy plusowych temp może potrwać np dobę.  Ale każdy dom jest inny. Ja i nie tylko ja nie obserwuje takich zachowań pompy.

Edytowane przez Tibhar
Opublikowano

Już wiadomo

Nadajnik i odbiornik.PAR-WT50R-E

PAR-WR51R-E 

Przecież to wydatek 1000 zł 

poproszę o instrukcję dokładną jak podłączyć zwykły nie oryginał sterownik pokojowy ON/OFF 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A w sumie dlaczego oryginalnego zestawu nie podłączył instalator? Był taki moment, że brakowało części i trzeba było poczekać na nadajnik z odbiornikiem, ale w końcu każdy to dostawał..

Opublikowano (edytowane)

Każdy, tylko nie ja,to już nie ważne nie będę się sądził pewnie instalator był bystry i w tym czasie wyczuł moją słabość, znajomość, itp...i pogonił gdzieś na aukcji mój sprzęt za tysiaka....

I tak podobno się kiepsko ten sterownik ( autoadaptacja) kiepsko sprawdza ...

W moim przypadku bo każdy dom i instancja się różnią, choć działanie i logika PC jest w różnych przypadkach taka sama,długo mi zajęło zanim zakumalem dlaczego tak mam że PC taktuje 

Więc zakup oryginalnego Mitsubishi stera...mija się w moim przypadku z celem...

Więc będę miał podłączony Auraton sterownik pokojowy bezprzewodowy on/0ff .. co do podłączenia to według instrukcji....

(Pozdrawiam (Mistrzu)

Edytowane przez Oldeq17
Opublikowano

Długo czekałem na swój moduł wifi  i nadajnik+odbiornik, ale uczciwie dostarczony. Na Twoim miejscu zgłosiłbym temat do Mitsu - email nic nie kosztuje.

Opublikowano

Dzwoniłem do Mitsubishi gość też mi nic ciekawego nie podpowiedział,dzwoniłem też do gościa od instalacji to też mi powiedział że była mowa na początku co do termostatu i że niby ja go nie chciałem ale to bzdury...