Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem amatorem takich tematów z racji, że po śmierci ojca pomagam w domu mamy chciałbym prosić Was o wsparcie by doprowadzić ustawienia pieca do porządku.

Mam w tym sezonie kilka problemów (w tamtym sezonie raczej spokojnie w zależności od jakości groszku).

• Duży problem z sadzą osadzającą się w kotle oraz przewodzie kominowym.
  • Dodatkowo mam wrażenie, że część groszku nie jest prawidłowo spalona a żar po otwarciu nie jest zbyt mocno rozgrzany ponieważ jest spora frakcja ciemnych groszków.
    • Tutaj mam wrażenie, że jedna cześć retorty ma lepiej spalony groszek a z drugiej tworzy się górka gorszku, który się nie spala (zdjęcie)
  • Na dodatek z pieca solidnie kopci. Gdy otwieram drzwiczki to mam wrażenie, że jest sporo dymu i po kilku sekudnach od otwarcia w kotle robi się " przejrzysto".

Obecne nastawy:

• Czas podawania- 10s
  • Przerwa podawania- 30s
  • Siła nadmuchu- 45%
  • Praca podtrzymania- 1s
  • Przerwa podtrzymania- 7min
  • Ekogroszek ultra 

Bardzo dziękuję !

groszek2.png

groszek1.png

Opublikowano

Za duża dawka paliwa. podawanie 5 s , przerwa 30-35 s. nadmuch 28-32. reszta bez zmian. Po drugie jak dobrze widzę to palnik ekoenergia więć nie wiadomo kiedy był czyśzczony-jak to zrobić znajdziesz na YT. Jaki to piec, jaki sterownik i jaka dmuchawa- mnajlepiej wstaw zdjęcia. Przydał by się steż opis instalacji albo zdjęcia połączenie kotła z instalacją- jakie zastosowano rozwiązania.