Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem niedawno Atmosa DG 50 GD i bufor 3000 L . Producent deklarował sprawność kotła na poziomie 91%. Palę 30-to miesięcznym sezonowanym dębem. Przy jednokrotnym załadunku 45 kg drewna temperatura wody w buforze, bez ogrzewania domu, wzrasta max. o 26 st. C. Sprawność wychodzi w granicach 43%. Jak ze sprawnością w Waszych kotłach?

Opublikowano

tyle kotlow hg na rynku a ty kupiles najwieksze reszte sobie dopowiedz dziwie sie na co ci kociol 50kw skoro ogrzwasz tylko 90 metrow a co do sprawnosci to producenci zawsze beda deklarowac co beda chcieli tak to juz jest chodzi im tylko aby sprzedac z zyskiem i jak najwiecej

Opublikowano

SAMBOR

230 st. C na czopuchu i 85 st. C na kotle. Podłączony laddomat z wkładką 72 st. C

Opublikowano

Bez tego laddomatu byłoby coś gorącego u góry bufora, a tak cały bufor tylko lekko ciepły.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@aro37w Spróbowałeś regulacji, którą napisałem w innym temacie? Z atmosa przeciętnie więcej jak 70% sprawności nie uzyskuje.

@carinus Dlaczego tak uważasz? Nie wiem jak laddomat może mieszać wodę w buforze, za to grawitacja ładnie pomiesza, zanim na kotle uzyskamy 80*.

Jeszcze do autora tematu, jeśli producent dla wszystkich serii S, GS i GD podaje sprawność 89-91%, to dlaczego wybrałeś drogiego GD?

Opublikowano

Mac08

Próbowałem już chyba wszystkich regulacji.

Wybrałem DC50GD dlatego, że różnica cenowa pomiedzy innymi modelami była niewielka i wiedziałem, że wybieram kocioł na 20 lat więc chciałem najlepszy.

Rozmawiałem dziś z serwisem Atmos Mora w Poznaniu. Podałem parametry spalania: 230 st. C na czopuchu, 85 st. C na kotle, ciąg komina 24 hPa, laddomat, opał - dąb sezonowany 30 miesięcy. Wskazałem, że sprawność w granicach 43 %. Doradzili dla poprawy sprawności wymianę paliwa na inne !!! :-), że niby dąb nie jest najlepszy, zastosuj pan sosnę lub świerk....

Opublikowano

Pytanie ile to się paliło, w 4 godziny powinno znikąć tyle drewna. Ciąg niby w miare, temperatura spalin niby też. O 50*c conajmniej powinnno podnieść temperature wody w buforze. Może laddomat na najwyższy bieg troche poprawi odbiór. Ale strata dziwnie wysoka. Gdzieś to ciepło zwiewa.

Opublikowano

Powietrze PW wciśnij na max(minimum), PP odwrotnie (max), i zamiast miarkownika użyj stałej szczeliny tak małej, żeby temperatura na czopuchu była jak w katalogu. Sądzę, że nie próbowałeś wszystkich regulacji, ponieważ zmniejszając dopływ powietrza tą klapką z łańcuszkiem mógłbyś spokojnie zejść do 100* na czopuchu. Jak w kotle się nie gotowało, to po co ladomat ma mieć wyższy bieg?

Jedna rzacz mnie zastanawia, na którą zwrócił uwagę carinus, jak uzyskałeś wyższą wodę w buforze w całej obiętości o 26* laddomatem? Czy czasem nie masz osobnego zbiornika cwu, który miesza całą wodę?

Opublikowano

Trx9

Cały wsad (45 kg) pali się efektywnie 4 godz. Piąta godzina to już sam żar i spadek temperatury na czopuchu. Masz rację. Gdzieś to ciepło znika.

Mac08

Rozpalanie: PP-5mm, PW-15mm. Po 50 min, gdy kocioł osiagnie 80 st.C PP-0 mm, PW-18 mm.

Temperaturę wody mierzę trzema termometrami przed rozpalaniem i wyciągam średnią. Tak samo po zakończeniu palenia. 

CWU biorę z wężownicy zainstalowanej w zbiorniku. W trakcie palenia nie korzystam z CWU ani nie grzeję domu.

Na tym forum są sosby, które w DC 15 S spalają 15 kg brzozy i ładują bufor z 30 st do 80 st. uzyskując tym samym sprawność ok. 90%.

Opublikowano
7 godzin temu, aro37w napisał(a):

Na tym forum są sosby, które w DC 15 S spalają 15 kg brzozy i ładują bufor z 30 st do 80 st. uzyskując tym samym sprawność ok. 90%.

Super, powodzenia w uzyskaniu takich wyników. Nie interesują mnie twoje nastawy PP i PW obecne, tylko czy zmniejszyłeś dopływ powietrza do kotła, czy nadal będziesz się żalił, że nie osiągasz zadowalającej sprawności. I nie chodzi o przesuwanie prętów, ale o zamknięcie klapki doprowadzającej powietrze. Ta klapka, do której jest zahaczony łańcuszek. Czwarty raz już tego nie powtórzę.

Opublikowano

Mac08

Tylna klapa na łańcuszku zamyka mi się na 4 mm gdy kocioł osiąga 80 st.C. Proponujesz zamknąc ją wcześniej czy zmniejszyć do np. 2 mm ?

Opublikowano
W dniu 4.05.2023 o 18:48, aro37w napisał(a):

Sprawność wychodzi w granicach 43%.

Gdzies masz blad w obliczeniach moim zdaniem. Lub to cieplo jest pobierane/zostaje.
Cokolwiek na kotle bys nie robil to tam poprawisz co najwyzej “tylko” kilka lub kilkanascie % ale gdzie tu do 80-90%.

Opublikowano

PioBin

Jeżeli się mylę to popraw. Liczę w następujący sposób:

Podgrzanie 3000 L z 30 st. do 80 st. to ok. 150 kW. 45 kg drewna x 4kW x 90%(sprawność deklarowana przez producenta)=162 kW. Mój kocioł przy załadunku 45 kg drewna podgrzewa 3000 L o 25-26 st.C, więc "na oko" jego sprawność to jakieś 43 %.

Opublikowano

Blacha, rury, woda w kotle, straty do otoczenia. Drewno kalorycznosc, wilgotnosc +/-. Rozpalanie i wygaszanie. Pomiar i rozklad temperatury w buforze. Juz samo to daje 10-20%. Kociol w sensie ustawienia pewnie tez cos dodadza ale to nie bedzie az tyle.

Opublikowano

Jak u Was ze sprawnością ?

Opublikowano

Pellet > 80% liczac z cieplomierza w instalacji za buforem. Kominek ~25% liczac z CO bez ciepla oddanego bezposrednio.

Opublikowano

PioBin

Kominek też liczyłem u siebie na 20-25% mimo, że producent zachwalał 70%

Opublikowano

Nie wiem ile jest z kominka bo tam “kupe” ciepla jest niepoliczalne. Nawet jak bedzie 30 albo 40 to i tak nedza.

Opublikowano
W dniu 5.05.2023 o 16:47, Mac08 napisał(a):

@carinus Dlaczego tak uważasz? Nie wiem jak laddomat może mieszać wodę w buforze, za to grawitacja ładnie pomiesza, zanim na kotle uzyskamy 80*.

Jeszcze się nie spotkałem z sytuacją w której grawitacyjne ładowanie pomieszało temperaturę w zbiorniku.