Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie jak w temacie :D, Jaką objętość ma 1 tona węgla ??

Chodzi mi o wymiary wysokość, szerokość, długość z +/- 50cm

Bo chce dokupić sobie 1t węgla, a mam w części piwnicy która jest przeznaczona na opal zawalona drewnem oraz złomem. chce ten złom wywieść tylko nie wiem czy to miejsce starczy na 1 tonę węgla ;)

Opublikowano

Zgadza się w sumie porównanie do worków jest złe bo węgiel ma szczeliny na powietrze i np20kg węgla nie upcha do worka z 25kg cementu.

O wagę mi w sumie nie chodzi tylko o rozmiar kupki

Będę zamawiał mieszankę Orzech (40-80mm) i kostka (od 200mm) tak z jedna tonę może i 1,5t ale zobaczę bo mam strasznie duży zasoby drzewa i chce to wypalić zęby zrobić miejsce na węgiel na następny sezon.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam!! Znalazłem na forum Pańską wypowiedź na temat ilości m3 węgla w 1t węgla.

"m3 węgla to ok. 0,75 t czyli 1 t węgla to ok. 1,25 m3. Zależy to od węgla jego wielkości. Miał to ok. 920 kg/m3"

Właśnie kończę studia i w pracy magisterskiej ta informacja jest mi bardzo potrzebna. Mam więc pytanie czy zna Pan jakieś źródła na które mógłbym się powołać w mojej pracy wykorzystując informację, że 1t węgla to około 1,25m3?

P.S. Węgiel który chce wykorzystać w mojej pracy to węgiel typowo energetyczny (klasa orzech). Prosiłbym o w miarę szybką odpowiedź.

Pozdrawiam!! Student SGGW

• 8 lat później...
Opublikowano

A wie ktoś ile to jest na kosze w których noszą to Panowie którzy przyjeżdżają z węglem. Względnie w zeszłym roku ich nie obserwowałam i nie liczylam. Jednak spoglądając na porównanie zawartości mojej piwnicy w zeszłym i w tym roku mam wrażenie że nie dostałam tyle ile powinnam.

Opublikowano

20 koszy po 50 kg lub 33 kosze po 30 kg albo 40 koszy po 25 kg ; wszystko zależy z jakimi koszami przyjadą i ile wsypią do takiego kosza.  Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano
21 godzin temu, Antonina1 napisał:

A wie ktoś ile to jest na kosze w których noszą to Panowie którzy przyjeżdżają z węglem. Względnie w zeszłym roku ich nie obserwowałam i nie liczylam. Jednak spoglądając na porównanie zawartości mojej piwnicy w zeszłym i w tym roku mam wrażenie że nie dostałam tyle ile powinnam.

jak lubisz przepłacać, to nie liczysz, generalnie lepiej unikać tych panów z koszami, co to włóczą się po całym kraju i oferują węgiel z kopalni. w rzeczywistości to opał złej jakości z biedaszybów. wiem, bo mój ojciec ze 2 razy to kupił i prawie cegły z pieca wyciągałem, ile wrzuciłem tyle wywoziłem, nie mówiąc o tym, że kocioł nie chciał łapać temp.

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 11.12.2009 o 09:17, AdamGuitar napisał:

m3 węgla to ok. 0,75 t czyli 1 t węgla to ok. 1,25 m3. Zależy to od węgla jego wielkości. Miał to ok. 920 kg/m3

jeśli 1m3 to 750kg to 1T czyli 1000kg to będzie raczej 1,33m3 a nie 1,25m3 jak podajesz. drobny błąd.