Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark eko wood

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Micha90zgaz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 20.06.2024 o 14:07, maronka napisał(a):

I ktos ma wiecej info na temat tego kotła ? Bo dość dobrze o nim świadczy sprawność do 95 %  A zastanawiam się nad tym  lub nad Defro optima HG też ciekawie wygląda Ma może ktos doświadczenie  z tym Defro  Bo już zgłupieć można  co kupic do 15 tyś 

Opublikowano

Parametr sprawności to raczej dla mnie wygląda jak czysty marketing, jak to się mówi papier wszystko przyjmie na stanowisku badawczym.

Ferroli na HG raczej nie jest zbyt popularny. Sporo za to jest pelleciakow, ale się nie wypowiem.

W założonym budżecie to chyba lepiej Defro, Stalmark (bardziej znane), na MPM Caldo i Atmosa nie namawiam. Chociaż jest tu temat o Caldo.

Jeszcze wpadł mi kiedyś taki kocioł Lignum Domusa. To sprzedaje któryś z dystrybutorów Atmos. Ale nic więcej o nim nie słyszałem.

Opublikowano
1 godzinę temu, syriusz24 napisał(a):

co kupic do 15 tyś 

Za mały budżet. 

Opublikowano

To zależy kto czego oczekuje. Wiem po sobie że w tej chwili omijał bym kotły bez automatyki, ale to większa kasa niż 15k.

Defro Optima HG 19 kW zmieści się w budżecie i spokojnie pociągnie ocieplony dom z buforem.

Opublikowano
W dniu 28.12.2024 o 17:15, demolka19 napisał(a):

Witam wszystkich,

Od ponad roku użytkuję Stalmarka Eco Wood 37 wraz z buforem 2000l. Od samego początku mam problem z zaworem 3-trgowym który puszcza wyższą niż ustawiona temperaturę na dom. Wcześniej był to zawór Afriso manualny (ustawiany ręcznie), przekonałem hydraulika że trzeba go wymienić na taki którym będę mógł sterować za pomocą pieca i pogodówki. Delikatnie się poprawiło, tzn. że teraz jak mam 50 stopni na zbiorniku to na dom daje mi to co jest zadane, jednak przy przekroczeniu 65 stopni w ponad 3/4 bufora znowu temperatura jest znacząco przekraczana. Przykład z dzisiaj, na piecu 84, bufor u góry 75, środek 65 i 70 a na samym dole 63 a na dom zawór podaje 55-60 stopni (55 odczyt ze sterownika kotła, a 60 z elektronicznego termometru).

Obecny zawór Afriso 384 Vario Proclick + siłownik. Co może być przyczyną albo jakich informacji potrzebujecie żeby zasugerować jakieś rozwiązanie bo hydraulik rozkłada ręce🤣

Tak jak piszą koledzy, zawór zwrotny powinien być na powrocie , do tego jeszcze może być żle ustawione zawieradło w zaworze 3d jak masz wyjście na co z lewej strony to powinien ci się otwierać zgodnie z ruchem wskazówek zegara, tak masz?

3-dr-budowa-2.jpg

• Przydało się 1
Opublikowano

Od tego zaczynałem i to jest ustawione prawidłowo przez hydraulika. Jedyne co w zaworze się dopatrzyłem to był przestawiony ten cypelek z tyłu zaworu nie w tą stronę co powinien. Jak hydraulik go przestawił to już mogłem grzać bufor do ponad 60 stopni w 3/4.

Obecnie zrobiłem tak że na sterowniku pieca ustawiłem załączanie pompy laddomatu od 75 stopni, wcześniej było ustawione 60. Jest o tyle lepiej że dół bufora łapie nie więcej jak 50 stopni a góra 70-75. Zauważyłem jeszcze że w 4 godziny jestem w stanie nagrzać bufor do tej samej temperatury co kiedyś w ok. 6 godzin. A może zwiększyć tem. załączania laddomatu do 80 stopni?

Tylko nie wiem czy taka praktyka nie powoduje jakiegoś uszczerbku w moim układzie. Generalnie zanim kocił załączy laddomat bufor ładuje się grawitacyjnie

Opublikowano

Na tym zdjęciu wygląda jakby otwierało się odwrotnie , czyli do 10 to odwrotnie do ruchu wskazówek zegara chyba że skala na pokrętle nie zmieniona.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zmieniliście palnik na inny niż ten oryginalny ?

Opublikowano

Jeszcze nie podłączyłem do instalacji a już wymieniłem ten szrot palnik.

Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 17:00, wkl napisał(a):

Na tym zdjęciu wygląda jakby otwierało się odwrotnie , czyli do 10 to odwrotnie do ruchu wskazówek zegara chyba że skala na pokrętle nie zmieniona.

Faktycznie, masz rację, hydraulik mi przestawił zawór i nawet nie wiedziałem. Teraz ustawiony zgodnie z instrukcją.

Obecnie ustawione załączanie pompy laddomatu na 80 stopni i po 3 godzinach grzania odcinam pompę która podaje na dom i zamykam zawór przed tą samą pompą, jest lepiej bo cały bufor daje radę nagrzać do 70/73 stopni.

Opublikowano
19 godzin temu, PredatorC napisał(a):

Sam robiłeś ? Jest możliwość zakupu ?

Opublikowano
4 godziny temu, demolka19 napisał(a):

Faktycznie, masz rację, hydraulik mi przestawił zawór i nawet nie wiedziałem. Teraz ustawiony zgodnie z instrukcją.

Obecnie ustawione załączanie pompy laddomatu na 80 stopni i po 3 godzinach grzania odcinam pompę która podaje na dom i zamykam zawór przed tą samą pompą, jest lepiej bo cały bufor daje radę nagrzać do 70/73 stopni.

Nie rozumiem tego załączania pompy laddomatu przy 80 stopniach , przecież przez laddomat ma płynąć woda aby on miał szansę działać poprawnie ,jeśli włączacie przepływ przez laddomat przy 80 stopniach to to nigdy nie będzie działać

23 godziny temu, PredatorC napisał(a):

Moj działa już 3 sezon.

Opublikowano

Co z tego, skoro ten oryginalny palnik się do niczego nie nadaje i generuje tyle sadzy co parowóz czy zwykły kopciuch? 

Opublikowano
W dniu 26.01.2025 o 20:17, wkl napisał(a):

Nie rozumiem tego załączania pompy laddomatu przy 80 stopniach , przecież przez laddomat ma płynąć woda aby on miał szansę działać poprawnie ,jeśli włączacie przepływ przez laddomat przy 80 stopniach to to nigdy nie będzie działać

Pompa jest załączana od 80 stopni ponieważ przy temp. załączania 70 stopni chodziła prawie cały czas i nie miała siły podawać gorącej wody na górę i grzał się dół bufora. Obecnie dół bufora nie jest dogrzewany dopóki bufor w 3/4 nie jest naładowany do ponad 70 stopni - to taki półśrodek, do czasu aż hydraulik się nie zlituje i nieprzyjedzie założyć zaworu zwrotnego na powrocie do bufora z instalacji, z którego zaciąga mi również ciepłą wode do zaworu 3D