Trx9 Opublikowano 3 Marca 2023 #651 Opublikowano 3 Marca 2023 Dotacje podtrzymują cenę, patrz cena buforów ciepła. Rynek sie wyreguluje jak nie bedzie chętnych na drogie zabawki. Cytuj
miklo Opublikowano 3 Marca 2023 #652 Opublikowano 3 Marca 2023 A co się dzieje z buforami ciepła? Cena spada? Niestety dotacje będą jeszcze długo siać spustoszenie 🙂 Mamy przesunięte gdzieniegdzie terminy zastąpienia ekoprojektem kopciuchów nawet do połowy przyszłego roku, wszystko poniżej 5 klasy musi zostać wymienione do końca bodaj 2036. Dotacje są i będą w grze. Cytuj
Trx9 Opublikowano 5 Marca 2023 #653 Opublikowano 5 Marca 2023 Wracając tematem do ekowood zauwazyłem że jak wrzucze sporo makulatury na drobnice taką warstewke z 2~3cm i następnie szczapami zakrywam do pełna to warstwa żaru lepiej się tworzy. Przy rozpalaniu widać ze głębiej w komorze już ogień zajmuje kartony i drobnice. Po 1 godzinie brak dymu z komina. Niewiem jak pozostali użytkownicy się do tego odniosą. Cytuj
karolr306 Opublikowano 6 Marca 2023 #654 Opublikowano 6 Marca 2023 Witam, przymierzam się do zakupu kotła 21kw, tylko instalacja podłogowa ok 300m2, jaki bufor do tego kotła polecacie? Cytuj
wkl Opublikowano 6 Marca 2023 #655 Opublikowano 6 Marca 2023 Dlaczego 21kw? Nie ma się co zastanawiać tylko brać 37kw. Mało dopłacasz dużo zyskujesz do tego 2000l bufor. 1 Cytuj
demolka19 Opublikowano 6 Marca 2023 #656 Opublikowano 6 Marca 2023 ja na 120 mkw zamówiłem 37 więc nie ma się co zastanawiać jeśli masz miejsce to co najmniej 1500l bufor i 2-3 dni spokoju z paleniem A tak na marginesie jaki bufor polecacie z wężownicą do przepływowego ogrzewania CWU czy może oddzielny bojler? Stoję przed dylematem co zamówić i nie mogę się zdecydować. Bufor ma być 1500l albo 2000l. Cytuj
Cilka Opublikowano 6 Marca 2023 #657 Opublikowano 6 Marca 2023 A jaki zasobnik cwu wybrać. 4 os w domu, używamy tylko prysznica. Teraz mamy 140 l i wody jest aż nadto. Chcieliśmy coś podobnego, ale instalator upiera się na 200l. Czy ma to sens? Czy postawić na swoim i wziąć 140. Nie wiem czy jest sens grzać taką kobyłę. Kocioł będzie 21kW, bufor 1000. Cytuj
widelec1 Opublikowano 6 Marca 2023 #658 Opublikowano 6 Marca 2023 Kocioł nic tu nie zmienia.Jeśli teraz 140 jest aż nadto to tak będzie nadal, chyba że zmieni się sposób korzystania z tej wody np wanna zamiast prysznica. Cytuj
Cilka Opublikowano 6 Marca 2023 #659 Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Teraz mamy antyczny zasobnik, wieczorem napalone, a rano woda letnia. Jeśli by taki nowy Kospel trzymał 2 dni to pół biedy, gorzej jak też się będzie wychładzał szybko. Czy wodę z takiego zasobnika można podłączyć pod pralkę lub zmywarkę? Edytowane 6 Marca 2023 przez Cilka Dopisek Cytuj
widelec1 Opublikowano 6 Marca 2023 #660 Opublikowano 6 Marca 2023 Mówisz że wody nadto a teraz , że rano już letnia.. nie ma żadnej izolacji? Zależy czy ten instalator chce podłączyć grzanie prosto z kotła czy z bufora , jeśli z kotła to faktycznie wziąć większy jeśli z bufora to będzie dogrzewal dłużej Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 6 Marca 2023 #661 Opublikowano 6 Marca 2023 W dniu 5.03.2023 o 09:49, Trx9 napisał(a): Po 1 godzinie brak dymu z komina. Jak drewno odgazuje i jest sam żar to co ma dymić? Jak długo spala Ci się 1 wsad? Cytuj
karolr306 Opublikowano 6 Marca 2023 #662 Opublikowano 6 Marca 2023 6 godzin temu, wkl napisał(a): Dlaczego 21kw? Nie ma się co zastanawiać tylko brać 37kw. Mało dopłacasz dużo zyskujesz do tego 2000l bufor. No a czy jest sens brania dużo większego kotła skoro da radę 21? Musiałbym mieć nawet 3 bufory bo niestety nie wejdzie mi 1000l bufor ze względu na rozmiary i pewnie będę miał 2 po 700 to i tak sporo miejsca i kosztów. Cytuj
Cilka Opublikowano 6 Marca 2023 #663 Opublikowano 6 Marca 2023 Chodzi mi o to, że jak grzejemy na co i cwu po południu to kiedy wieczorem wszyscy się pokąpią to nadal woda leci gorąca. Na noc kocioł się wygasza. Woda w zasobniku zostaje nieruszona. Ale bardzo stygnie. Ocieplenie ma z pianki. A jak lepiej podłączyć zasobnik? Z bufora czy bezpośrednio. Chcemy w słoneczne dni używać grzałki. Cytuj
widelec1 Opublikowano 6 Marca 2023 #664 Opublikowano 6 Marca 2023 Dopuki pali się w kotle to wiadomo że woda ciągle gorąca,ja będę miał z bufora..bo wiele godzin po wygaszeniu będzie mógł ogrzać wodę w zasobniku a teraz zasobniki też mają taką sobie izolacje 16 minut temu, karolr306 napisał(a): czy jest sens brania dużo większego kotła Według mnie stalmark trochę naciąga rzeczywistość i ten większy model wcale nie ma 37kW tylko 29kW,popatrzcie na dokumentacje z badań,jest na liście ZUM..w oryginale 37kW powinien mieć 5rur wymiennika 29kW 4 rury i 21 3rury i ten tyle ma Cytuj
rafwla Opublikowano 6 Marca 2023 #665 Opublikowano 6 Marca 2023 52 minuty temu, Cilka napisał(a): Chodzi mi o to, że jak grzejemy na co i cwu po południu to kiedy wieczorem wszyscy się pokąpią to nadal woda leci gorąca. Na noc kocioł się wygasza. Woda w zasobniku zostaje nieruszona. Ale bardzo stygnie. Ocieplenie ma z pianki. A jak lepiej podłączyć zasobnik? Z bufora czy bezpośrednio. Chcemy w słoneczne dni używać grzałki. https://www.techsterowniki.pl/p/st-21-cwu Trzeba kupić taki sterownik. Ma dwa czyjniki jeden wstawia się w bufor, drugi w zasobnik cwu, nastawia się temperaturę pożądaną i histerezę. W lato też grzeje bufor i 1000 l starcza na 5/6 dni ale mam dobrze zaizolowany bufor. 1 Cytuj
wkl Opublikowano 6 Marca 2023 #666 Opublikowano 6 Marca 2023 2 godziny temu, widelec1 napisał(a): Według mnie stalmark trochę naciąga rzeczywistość i ten większy model wcale nie ma 37kW tylko 29kW,popatrzcie na dokumentacje z badań,jest na liście ZUM..w oryginale 37kW powinien mieć 5rur wymiennika 29kW 4 rury i 21 3rury i ten tyle ma Dokładnie te 37 kw to jest naciągane, ale tak czy inaczej sens kupna większego jest, moim zdaniem już gdy bufor ma 1000l Cytuj
Trx9 Opublikowano 7 Marca 2023 #667 Opublikowano 7 Marca 2023 9 godzin temu, Piecuch19 napisał(a): Jak drewno odgazuje i jest sam żar to co ma dymić? Jak długo spala Ci się 1 wsad? 4 godziny pełen wsad sosny posuszowej. Przy kiepskim rozpaleniu to 2 godziny potrafi dymek puszczać. Biały z parą wodną ale jednak. Cytuj
widelec1 Opublikowano 7 Marca 2023 #668 Opublikowano 7 Marca 2023 10 godzin temu, wkl napisał(a): Dokładnie te 37 kw to jest naciągane, ale tak czy inaczej sens kupna większego jest, moim zdaniem już gdy bufor ma 1000l Jak najbardziej się z tym zgadzam,pisałem to w takim sensie,że nie ma co się bać większego modelu bo moc wcale nie jest aż tak dużo wyższa a te 10cm na szerokości komory u mnie było decyzyjne..wg mnie w wersji 21Kw-25cm to strasznie wąsko jak na drewno, wszystkie kawałki musiały by być równe i tak na 8-10cm grube a w większym to nawet można czasami w poprzek układać tak jak Ty robisz bo akurat takie drewno jest. Cytuj
Trx9 Opublikowano 7 Marca 2023 #669 Opublikowano 7 Marca 2023 O ile mie pamieć nie myli to nmt hvg 29 i 37 rozniły sie tylko maksymalną predkoscia wentylatora. Oba miały po 4 rury wymiennika. Ale w innych wersjach juz było wiecej rur. Sporo tych kombinacji producent przerobił. Cytuj
widelec1 Opublikowano 7 Marca 2023 #670 Opublikowano 7 Marca 2023 Myli Cię pamięć,sprawdz w dokumentacji ZUM.. wszystko jest dokładnie opisane Cytuj
Cilka Opublikowano 8 Marca 2023 #671 Opublikowano 8 Marca 2023 A czy jest sens do bufora 1000l dawać grzałkę 2000W? Mamy nadwyżki PV i chcielibyśmy je zagospodarować. Czy taka grzałka cokolwiek podgrzeje taką ilość wody? Druga grzałka ma być w zasobniku cwu. Tu już wiadomo, że podgrzeje, ale w buforze? Cytuj
wkl Opublikowano 8 Marca 2023 #672 Opublikowano 8 Marca 2023 Taką grzałką podniesiesz temperaturę 1000l wody o jeden stopień w czasie 35 minut , tak mówi teoria. Jeśli ją wkręcisz w połowie bufora grzejesz tylko 500l. Czy jest sens to już musisz sam zdecydować. 1 Cytuj
Micha90zgaz Opublikowano 9 Marca 2023 #673 Opublikowano 9 Marca 2023 Zalezy jakie masz nadwyżki roczne z PV. jesli wiecej jak 500 kWh to bym się zdecydował na grzałkę. lepsze to niż oddawać ta energię Cytuj
Cilka Opublikowano 9 Marca 2023 #674 Opublikowano 9 Marca 2023 My mamy off grida. Jestem kobietą, więc nie znam się na mocach, ale bywa, że akumulator jest już pełny, a słońce nadal mocno świeci i już nie mam siły piec kolejnego ciasta... Wtedy podłączenie grzałki dało by mi poczucie, że ta energia nie przepadła. Teraz włączam grzałkę w tym starym zasobniku, albo jakiś grzejnik olejowy w najchłodniejszym pomieszczeniu. Cytuj
Irek14 Opublikowano 10 Marca 2023 #675 Opublikowano 10 Marca 2023 Witam. Trochę może nie na temat ale może ktoś podeśle mi prosty schemat instalacji co z kotłem stalmark eko wood.. Wkrótce będzie hydraulik u mnie i chcę porównać co on mi pokaże z tym co koledzy tutaj mają. Zwykły prosty schemat na grzejniki i cwu bez podłogówki z laddomatem czy też bez. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔥 Szukasz instalatora kotła gazowego?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.