Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-05- Ustawienia, Porady

FAFAŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Palnik SKZP? A to nowość. 🤣🤣🤣

Niestety peletem nadmuchu nie ustawisz. 

Mówisz, że parametry masz ustawione. Ale jak? Dobrze czy niedobrze? A może prawie dobrze, no to ustaw na średnio dobrze i będzie dobrze.

Wiem, że się czepiam, ale robię to z prostego powodu. Chcesz żebyśmy ci pomogli, a sam napisałeś byle jak i po łebkach.

Kiedyś używano tu szklanej kuli do przewidywania ustawień . Niestety popsuła się, a jej remont jest nieopłacalny. Dlatego musisz się bardziej przyłożyć do opisu i podać więcej szczegółów o palniku, dmuchawie itd.

W dniu 1.12.2023 o 21:52, Dozy napisał(a):

Instrukcja ma tą przewagę, ze jest dużo mniej tekstu do przeczytania, napisana bardziej rzeczowo i nie zawiera offtopów oraz bzdur, w przeciwieństwie do wątku na forum. 😄

Problemem instrukcji jest to, że nie jest od dawna aktualizowana. Jest sporo rozbieżności w tym co jest na ekranie, a tym co jest, a nie ma w instrukcji. W wersji papierowej to tam mało ważne, ale nawet wersja elektroniczna, którą najłatwiej uzupełnić i udostępnić jest w tej samej wersji co papierowa. 

Były jakieś zmiany w algorytmie pid, programu pracy itd. pomiędzy wersją 5.45, a obecną? Czy tylko skupili się na łataniu błędów? 

• Zgadzam się 1

Dlaczego nie możesz ustawić wentylatora?  A do czego w takim razie służy funkcja Nadmuch?  I przepraszam, że palnik nazwałem skzp-05... To palnik firmy Expol Trade.  Jestem ze Słowacji, więc przepraszam za błędy!  Mój płomień jest pomarańczowy i czasem zadymiony, a popiół też jest ciemny.  Dlatego chciałem się dowiedzieć na ile % trzeba ustawić nadmuch aby palił się bez dymu.

https://www.expol.sk/Peletovy-horak-25-kW-EXPOL-PELET-ZOSTAVA-s-automatickym-cistenim-rostu-d416.htm

Jeżeli dymi i popiół jest ciemny to zwiększył bym nawiew, jeżeli wcześniejsze masz w miarę ustawione. Nie wiem jak powinno się poprawnie ustawić ten palnik, ale ja bym ustawić w taki sposób. Ustawił moc maksymalną na
~30% ustawił, podajnik (przy potencjale podajnika) na najniższej mocy tak by ogień lekko wychodził z paleniska oraz nie dymił i tak zostawił na 30min by się ustabilizowało. Następnie to samo na 100% mocy.
Ważne byś ustawił w opcji instalatora parametry wentylatora czyli jego minimalną wartość przy której startuje +5 oraz maksymalną po której już nie zwiększa prędkości -5.

• 1 miesiąc temu...

Witam! Jaki przewodem poprowadzić do przyszłego podłączenia panelu pokojowego? Zabudowuje ściankę regipsem więc mam okazję popriwadzic takowy przewód. Dziękuję za odpowiedzi. 

Wystarczy skrętka utp cat5. Może być w drucie, może być w lince. Ewentualnie jakiś inny 4-żyłowy o przekroju bodajże 0.2mm² żeby wszedł w RJ11. Tylko kup dobry kabel, nie żaden badziew typu lanberg.

• 3 tygodnie później...

Czy w trybie testu ognia powinna zapalać się zapalarka?

Po co ona się zapala skoro jest żar, który normalnie przy podmuchu się rozpali? Moim zdaniem tylko niepotrzebnie ciągnie prąd.

Przy pellecie ale ja o ekogroszku mówie. Na ustawieniu palnika ekogroszek.

• 3 miesiące temu...

Dzień dobry, mam pytanie o sterownik skzp-05. Zacznę po kolei- kocioł ferroli biopellet pro 30kW. Działa świetnie na sterowniku fabrycznym ale jak wiemy ta "wloszczyzna" ma wady i ograniczenia. Brak modułu internetowego i aplikacji do sterowania. Podobno jest jakaś włoska ale za miliony i nikt nie wie jak to działa.

Postanowiłem wymienić cały komplet /sterownik plus Płyta/ na skzp05, z modulem int. Oraz myślę żeby dołożyć Bragera na wysterowanie spalin. 

Mam następujące pytanie - w instalacji mam sterowanie tylko 1 pompą kotlową i podłączony zawor przełączający. Nie bardzo mam jak ogarnąć większą rozbudowę kotłowni na oddzielne obiegi ogrzewania i cwu z oddzielnymi pompami. Mało miejsca, dużo roboty, koszta, koszta...

Teraz pytanie- czy skzp05 da rade przełączać zawor afriso azv 643?

Bardzo dziękuję z góry za każdą pomoc. Pozdrawiam kz 

W dniu 9.05.2024 o 20:48, Kijasr napisał(a):

Da radę, wystarczy odpowiednio podłączyć i ustawić

Bardzo dziekuje za pomoc. Ok, masz może jakąś wiedzę co "ustawić"? Podłączyć zakładam że podobnie jak w sterowniku mojego Ferroli zasilanie i neutralny  z zewnątrz i sterujący idzie z kotła. Bo to samo.podlaczenie jest na 2 pompy /woda I co/ 

Tylko co masz na myśli "ustawic" ? Trzeba zaznaczyć w sterowniku w funkcjach co jest priorytetem itp ? Czy jakoś "zaprogramowac" poszczególne opcje. Wybacz za pytania ale dopiero się uczę 😉. Z góry dziękuję za pomoc 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

W dniu 11.05.2024 o 10:37, shogunzlasa napisał(a):

Ciekawil mnie kiedys wlasnie temat przeszczepu w ferrolim. Mozesz sie pokusic o skzp02 skoro to prosta instalacja. Na olx idzie czasem wyrwac nawet z internetem w dobrych pieniadzach. Daj znac co z tego wyszlo 🙂

Dziękuję za zainteresowanie. Dlaczego nie skzp02 a skzp-05?  Bo możliwości rozbudowy są większe.  Mój znajomy ma w kotle chyba z Bośni założony skzp-05. Miał firmowy bardzo podobny do sterownika w ferrolli i jak się okazało nie dało się go wysterować z netu nawet po dołożeniu modułów, czujnikow itp. Wsadził skzp-05 i śmiga wszystko ok. Mocowo ma.kociol podobny do mojego, pomieszczenia mniejsze czyli obniżył.maksymalnie moc i wszystko śmiga. Mi.potrzebny jest nadzór nad kotłem gdyż praktycznie cały tydzień przebywam poza i tylko netem mogę sprawdzić co się dzieje. 

Oczywiście jak już nzjade trochę czasu na przezbrojenie na skzp-05 i ogarnięcie nastawów dam znać. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Ryszard

Gość Dozy
23 godziny temu, krzall napisał(a):

Podłączyć zakładam że podobnie jak w sterowniku mojego Ferroli zasilanie i neutralny  z zewnątrz i sterujący idzie z kotła. Bo to samo.podlaczenie jest na 2 pompy /woda I co/ 

Tylko co masz na myśli "ustawic" ? Trzeba zaznaczyć w sterowniku w funkcjach co jest priorytetem itp ? Czy jakoś "zaprogramowac" poszczególne opcje.

Yyy... Kijasr mówił o zmianie ferroli na SKZP-05, a nie łączeniu ich ze sobą. Mówiąc prościej, wywalasz ferroli i instalujesz SKZP05 z wszystkimi potrzebnymi czujnikami, m.in. czujnik kotła, cz.podajnika, cz.CO1, cz.CWU, cz.spalin, itd.

W dniu 12.05.2024 o 10:17, Dozy napisał(a):

Yyy... Kijasr mówił o zmianie ferroli na SKZP-05, a nie łączeniu ich ze sobą. Mówiąc prościej, wywalasz ferroli i instalujesz SKZP05 z wszystkimi potrzebnymi czujnikami, m.in. czujnik kotła, cz.podajnika, cz.CO1, cz.CWU, cz.spalin, itd.

Dokładnie tak chce zrobić. 

Demontuje, odlaczam ferroli. Podłączam skzp-05. Chyba że kotłowe elementy jak zapalarka pasuje. Bo może się okazać że elektroniczne czujniki będą ok ale mechaniczne elementy trzeba będzie kombinować. Spokojnie. Jeśli da się bez przebudowy na kolejne pompy podłączyć zawor przełączający to reszta pójdzie 😆. Oczywiście będę dawał znać i pewnie będę pytał o drobiazgi jak trafię na problem. 

Na marginesie - czy są jakieś problemy przy instalacji i pierwszym uruchomieniu skzp-05?  

Edytowane przez Ryszard

W dniu 12.05.2024 o 16:56, krzall napisał(a):

instalacji i pierwszym uruchomieniu skzp-05

odizoluj główne izolacje kabli zaraz po przelotkach, żeby w puszce były tylko żyły z izolacją.
Jak tego nie zrobisz (pociągniesz kabel dalej) to nawalone w tej puszce jak u cyganki w "tobołku".
Wiem, bo mam 😄

W dniu 15.05.2024 o 12:19, shogunzlasa napisał(a):

odizoluj główne izolacje kabli zaraz po przelotkach, żeby w puszce były tylko żyły z izolacją.
Jak tego nie zrobisz (pociągniesz kabel dalej) to nawalone w tej puszce jak u cyganki w "tobołku".
Wiem, bo mam 😄

Bardzo dziękuję 

Jakie wrażenia z użytkowania skzp-05?  Jakieś niedoskonałości? Czy może mając na uwadze wiedzę jaką posiadasz obecnie wybrałbyś inne rozwiązanie do sterowania ? 

Edytowane przez Ryszard