amigo Opublikowano 15 Stycznia 2022 #1 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Witam ,zakupiłem żeliwny palnik batorego którego chce zamontować w moim kotle . Problem polega w tym że odlew żeliwny palnika(ściana palnika ) nie jest w prosty w stosunku do kotła(lekki banan fabryczny) . Mogę palnik przykrecić tylko na dwie śruby u góry albo na dole . Co zrobić z tym fantem ? Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 15 Stycznia 2022 #2 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Jeśli możesz to zwróć go do sprzedawcy. Jeśli nie to pozostaje rzeźbienie. Cytuj
amigo Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor #3 Opublikowano 15 Stycznia 2022 To jest używka ,tylko ze palniki żeliwne tak maja ,ekoenergi , batorego itp ... tylko dlaczego ? Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 15 Stycznia 2022 #4 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Ok rozumiem,myślałem że nowy i ma jakiś feler produkcyjny. Więc pozostaje ci jak to pisałem wyżej ,,rzeźbienie". Nie miałem z tymi palnikami do czynienia. Może trzeba dorobić ramkę aby połączyć palnik z wymiennikiem. Cytuj
HarryH Opublikowano 15 Stycznia 2022 #5 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Naprężenia odlewnicze relaksują sie dopiero w kotle klienta, więc się paczy. Zawieź to do jakiegoś zakładu ślusarskiego, kwadrans roboty i będzie równiutko. Cytuj
gmaj22 Opublikowano 16 Stycznia 2022 #6 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Te palniki mają taka konstrukcję fabrycznie. Jeśli wcześniej był palnik Ekoenergii, to "przekładka" jest bezproblemowa. Tak zrobiłem np. u siebie. Widocznie u Ciebie rozstaw śrub na szerokości pasuje, wysokośc się nie zgadza. Pozostaje dorobić płytę montażową. Cytuj
amigo Opublikowano 16 Stycznia 2022 Autor #7 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Panowie dodałem zdjęcie . W tych palnika nie ma ramy montażowej jest cały odlew żeliwny palnika.Jak widać na zdjęciach łapie pion u góry albo na dole w zaleznosci gdzie chcemy przykrecić śruby ? Jak najtaniej to zrobić żeby miało ręce i nogi a tak żeby nie popsuć konstrukcji palnika .Silikon guma ? Chodzi o to żeby kocioł nie dostawał lewego powietrza (szczelina 2-3 cm) Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 16 Stycznia 2022 #8 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Do tego to lepiej przekladke zrobic z blachy grubej , i wyrzeźbić banana . A po majstrowemu to przykręcić i napchac foli aluminiowej i opackac to silikonem . Do tego okleic taśmą aluminiową 🤗 Będzie cud miód . Cytuj
bercus Opublikowano 16 Stycznia 2022 #9 Opublikowano 16 Stycznia 2022 I te 2 polowy palnik-podajnik zo soba pasuja? Cytuj
Rozwiązanie RedEd Opublikowano 16 Stycznia 2022 Rozwiązanie #10 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Przyklej dookoła sznur do drzwiczek np 1x1 cm na silikon do 350*C i zastosuj dłuższe śruby, będzie szczelnie i jednocześnie będzie można wypoziomować palnik. Jeśli nie wiesz jak to zrobić podaj nr telefonu w wiadomości prywatnej. Pozdrawiam Edwin Ps między części palnika przychodzi płyta montażowa (albo nie) do danego kotła ale rozwiązanie z sznurem też się sprawdzi jeśli nie można dać płyty np gdy płaszcz wodny uniemożliwia... Ps2 a nie można od środka kotła dać tej części palnika? Cytuj
amigo Opublikowano 16 Stycznia 2022 Autor #11 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Niestety nie da rady ,za mały otwór w kotle .Pokombinuje z silikonem ,sznurem ,albo pseudo szablonem . Nie chce zmieniac konstrukcji bo jak nie bede zadowolny z efektów spalania to sprzedaje 🙂 Cytuj
gmaj22 Opublikowano 16 Stycznia 2022 #12 Opublikowano 16 Stycznia 2022 10 godzin temu, amigo napisał: za mały otwór w kotle I tak trzeba najczęściejś sciągać koronę palnika przed włozeniem. Podczas dociągania śrub kontroluj docisk, regulując poziom tulejką pod zasobnikiem, Cytuj
Pieklorz Opublikowano 17 Stycznia 2022 #13 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Rzeźbicie panowie jak konie pod górę. Jak zostało powiedziane tak wynika z formy odlewczej. Niektórzy rzeźba z montażem od wewnetrz kotła bo druga strona jest frezowana aby odlewy skręcić z sobą. Najprościej natomiast to dać po 2podkładki na górę i na dół a reszta na slicon. I po sprawie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi