Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana podajnika do kotła

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez RedEd,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,zakupiłem żeliwny  palnik batorego którego chce zamontować w moim kotle . Problem polega w tym że odlew żeliwny palnika(ściana palnika ) nie jest w prosty w stosunku do kotła(lekki banan fabryczny) . Mogę palnik przykrecić tylko na dwie śruby u góry albo na dole . Co zrobić z tym fantem ?

Opublikowano

Jeśli możesz to zwróć go do sprzedawcy. Jeśli nie to pozostaje rzeźbienie.

Opublikowano

To jest używka ,tylko ze palniki żeliwne tak maja ,ekoenergi , batorego itp ...  tylko dlaczego ? 

Opublikowano

Ok rozumiem,myślałem że nowy i ma jakiś feler produkcyjny. Więc pozostaje ci jak to pisałem wyżej ,,rzeźbienie". Nie miałem z tymi palnikami do czynienia. Może trzeba dorobić ramkę aby połączyć palnik z wymiennikiem.

Opublikowano

Naprężenia odlewnicze relaksują sie dopiero w kotle klienta, więc się paczy. Zawieź to do jakiegoś zakładu ślusarskiego, kwadrans roboty i będzie równiutko. 

Opublikowano

Te palniki mają taka konstrukcję fabrycznie. Jeśli wcześniej był palnik Ekoenergii, to "przekładka"  jest bezproblemowa. Tak zrobiłem np. u siebie.

Widocznie u Ciebie rozstaw śrub na szerokości pasuje, wysokośc się nie zgadza. Pozostaje dorobić  płytę montażową.

Opublikowano

Panowie dodałem zdjęcie . W tych palnika nie ma ramy montażowej jest cały odlew żeliwny palnika.Jak widać na zdjęciach łapie pion u góry albo na dole w zaleznosci gdzie chcemy przykrecić śruby ? Jak najtaniej to zrobić żeby miało ręce i nogi a tak żeby nie popsuć konstrukcji palnika .Silikon guma ? Chodzi o to żeby kocioł nie dostawał lewego powietrza (szczelina 2-3 cm) 

IMG_20220115_192705.jpg

Opublikowano

Do tego to lepiej przekladke zrobic z blachy grubej , i wyrzeźbić banana . A po majstrowemu to przykręcić i napchac foli aluminiowej i opackac to silikonem . Do tego okleic taśmą aluminiową 🤗

Będzie cud miód .

Opublikowano

I te 2 polowy palnik-podajnik zo soba pasuja?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Przyklej dookoła sznur do drzwiczek np 1x1 cm na silikon do 350*C i zastosuj dłuższe śruby, będzie szczelnie i jednocześnie będzie można wypoziomować palnik. 

Jeśli nie wiesz jak to zrobić podaj nr telefonu w wiadomości prywatnej. 

Pozdrawiam Edwin 

Ps między części palnika przychodzi płyta montażowa (albo nie) do danego kotła ale rozwiązanie z sznurem też się sprawdzi jeśli nie można dać płyty np gdy płaszcz wodny uniemożliwia... 

Ps2 a nie można od środka kotła dać tej części palnika? 

Opublikowano

Niestety nie da rady ,za mały otwór w kotle .Pokombinuje z silikonem ,sznurem ,albo pseudo szablonem . Nie chce zmieniac konstrukcji bo jak nie bede zadowolny z efektów spalania to sprzedaje 🙂

Opublikowano
10 godzin temu, amigo napisał:

za mały otwór w kotle

I tak trzeba najczęściejś sciągać koronę palnika przed włozeniem. Podczas dociągania śrub kontroluj docisk, regulując poziom tulejką  pod zasobnikiem,

Opublikowano

Rzeźbicie panowie jak konie pod górę. 

Jak zostało powiedziane tak wynika z formy odlewczej.

Niektórzy rzeźba z montażem od wewnetrz kotła bo druga strona jest frezowana aby odlewy skręcić z sobą. 

Najprościej natomiast to dać po 2podkładki na górę i na dół a reszta na slicon. I po sprawie.