Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam więc uszczelki są na miejscu  dzwonilem do serwisu i gościu wysłał nowy soft bo mówi że na starym jest chodzi o lepszą sterowalnosc dmuchawy na nowym wgrałem zobaczymy wentyl chodzi teraz faktycznie inaczej jak w jednym z filmów Kamila jak y pulsacyjnie zobaczymy.Pytanie do guru pieklorza miałeś styczność z sterownikiem ecomax 910r1 mam kociol z firmy kawah mialebys jakieś ustawienia fuzzy logic może?kociol 20 kw pozdrawiam.

A i palnik ekoenergia.

Opublikowano
Witam więc uszczelki są na miejscu  dzwonilem do serwisu i gościu wysłał nowy soft bo mówi że na starym jest chodzi o lepszą sterowalnosc dmuchawy na nowym wgrałem zobaczymy wentyl chodzi teraz faktycznie inaczej jak w jednym z filmów Kamila jak y pulsacyjnie zobaczymy.Pytanie do guru pieklorza miałeś styczność z sterownikiem ecomax 910r1 mam kociol z firmy kawah mialebys jakieś ustawienia fuzzy logic może?kociol 20 kw pozdrawiam.
A i palnik ekoenergia.
A co masz za problem z plumem ? Kiedyś je ustawiałem.
Opublikowano

Hey chcę żeby chodziło na fuzzy logic coś tam ustawiłem ale nie jestem pewien czy OK odnośnienie podawania w mocy Max i podawania oraz czasu mocy min.

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie palnika wiem, że wymiary zewnętrzne palnika 15kw i 25kw są takie same różnią się ilością otworów w palenisku. Ile ma 15kw i ile ma 25kw ?

Opublikowano (edytowane)

Tutaj fotka mojego palnika po czyszczeniu, mam 19kW:

IMG_6557.JPG

15kW ma 2 rzędy otworów mniej (od strony popielnika).

Edytowane przez KKTS
Dopisek
Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.10.2020 o 09:29, KKTS napisał:

Tutaj fotka mojego palnika po czyszczeniu, mam 19kW:

IMG_6557.JPG

15kW ma 2 rzędy otworów mniej (od strony popielnika).

Dzięki za odpowiedź to wychodzi że tez mam palnik 25kw włożony do 19kw kotła tak podejrzewałem. Mam do ciebie jeszcze pytanie  -  na sterowniku masz ustawiona moc palnika 25kw czy kotła 19kw ??

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Mam Argos PID i z tego co kojarzę nigdzie się tam tego nie ustawia.

Opublikowano
2 godziny temu, Misiu napisał:

Dzięki za odpowiedź to wychodzi że tez mam palnik 25kw włożony do 19kw kotła tak podejrzewałem. Mam do ciebie jeszcze pytanie  -  na sterowniku masz ustawiona moc palnika 25kw czy kotła 19kw ??

W skzp 02 ustawiasz moc palnika.

Opublikowano
W dniu 7.10.2020 o 11:51, KKTS napisał:

i z tego co kojarzę nigdzie się tam tego nie ustawia.

w każdym sterowniku się  ustawia tylko w w tym tego nie widać, moc kotła zależy od ilości paliwa podawanego na godzinę, zależy od ustawienia czasu podawania paliwa, czasu przerwy i przesypu podajnika, upraszczam zakładając spalenie 100% paliwa. Można to sobie policzyć ile sekund na godzinę  pracuje podajnik przy ustawieniu 100% mocy, podzielić przez 3600 i pomnożyć przez kaloryczność paliwa w kWh/kg (na peletach jest na worku, MJ trzeba podzielić przez 3,6)

Opublikowano

Czy ktoś posiadający moduł internetowy Safe IT, ma takie problemy ze strony Steruj. Online? 

Screenshot_20201011-133551.jpg

Opublikowano

Od strony informatycznej to gorzej u mnie. Sam nie korzystam z modułów internetowych za wyjątkiem testów sterownika Argos PLUS, to jedyny model, gdzie korzystałem z netu.

Okresowo wszystkie firmy robią jakieś aktualizacje na swoich stronach czasami problem leżeć może po stronie odbiorcy, bo coś zmienia się lub aktualizuje na jego sprzęcie i zaczyna blokować dane urządzenia.

Najlepiej skontaktować się i zapytać dostawcę usługi.

Zapytam przy okazji Adam czy Ty masz także płytkę palnika w wersji do ekogroszkowego?

Opublikowano

Witam wszystkich

Mimo, że mamy jeszcze 2020r to z myślami już jestem w połowie roku 2021.

Powierzchnia do ogrzania to 200 m2 z małym hakiem i zastanawiałem się albo nad Technix 9 kW lub Skamp pv 13 kW.

Ktoś pomyśli, że to będzie zbyt mało, ale z mojego doświadczenia i ustawienia aktualnego kotła to mpm ds 14 kW, został pomniejszony do mocy poniżej 10 kW i radzi sobie bardzo dobrze. W przyszłym roku, przyjdzie jeszcze spore ocieplenie ścian, to zapotrzebowanie jeszcze się zmniejszy na moc kotła. Temperatura na kotłe 60 stopni, powrót na zaworze zabezpieczony na 55 stopni.

Czy przy montażu podajnikowca takie zabezpiecznie wystarczy, czy zalecany jest kolejny zawór, aby puścił mniejszą temp na grzejniki.

Wyobrażam to sobie tak... Kocioł chce trzymać na temperaturze 60 stopni i tyle mam puścić na grzejniki, gdzie wszędzie są termostaty i każde pomieszczenie zostanie wyregulowane pod moje widzi misie , czy zawór i na grzejniki puścić 45 - 50 stopni, a reszta mocy spowrotem do kołta?

Wyczytałem też, że można powyjmować różne elementy z kotła, aby uchronić komin murowany, ale z drugiej strony montaż wkładu kominowego jest chyba bardziej opłacalne, bo po co puszczać wyższa temperaturę w komin?

Sterownik jaki widzę u siebie to SKZP02 z zapalarka.

Chciałbym, aby kocioł pracował w PID i sam jak najlepiej się regulował.

Oczekuje zbyt dużo, czy jest to do zrobienia przez taki kocioł i sterownik?

Pozdrawiam

Opublikowano

hm no tak czy siak część ciepłej wody będzie od razu przez zawór termiczny wracać do kotła, więc już masz tej mocy mniej na grzejniki. Nie wiem czy w takim przypadku ma sens jeszcze dodatkowy zawór mieszający.

Opublikowano

Tak mam płytkę i papiery na ekogroszek, narazie palę peletem. A czemu pytasz? Jeśli chodzi o stronę internetową steruj.online to takie coś dzieje się przeważnie w weekendy. Pisałem do nich ale bez odzewu. Technix wymienił mi sterownik na ten najnowszy z obsługą 2 zaworów i czujnika temperatury zewnętrznej. No i odrazu wyszło że ten nowy ma inny soft,  bez histerezy tylko sam dobiera, według mnie jest dużo gorszy niż poprzedni. Wygasza kocioł jak jeszcze nie do grzane, tylko po to żeby rozpalić od nowa. Paliłeś tym nowy sterownikiem? 

Opublikowano

Już kilka razy mówiłem, że rynek pelletu jest dużo gorszy i bardziej loteryjny jak ekogroszku. Ciepią te granulki gdzie popadnie i jak się uda.

Na takie dziwne niby to A1 ale sprawiające kłopoty okazuje się, że może pomóc zmiana płytki w palenisku z pelletowej na tą od ekogroszku, potrafi uzdrowić spalanie i lepiej idzie na dziwnym pellecie sam soft. Spaliny idą w górę, lepiej idzie ustawić powietrze bez wydmuchiwania pelletu.

Co do softu jako takiego, to modyfikują go co jakiś czas i algorytm spalania jest wspólny dla obu.

Opublikowano

Z ustawieniami pod pellet umnie niema problemu, nic nie wydmuchuje itp. Poprzedni soft lepiej pracował. Wymieniłem bo myślałem że zrobią pompę kotła, tak żeby dodatkowa cały czas nie pracowała a tu lipa, nie ma. A mieli zrobić, a przynajmniej tak mi odpowiedzieli że będzie aktualizacja. Czy to taki wielki problem zrobić tą pompę kotła? 

Opublikowano (edytowane)

Przełóż tą płytkę paleniska i zobacz jak będzie się układać. To parę minut i śmiga.

Nie umiem odpowiedzieć za projektanta elektroniki oraz programistę. Z poziomu jeden zawór i 3pompy rozwinęli na 2zawory grzejniki/podłoga i 4pompy.

Moja wiedza jest taka, że kolejną pompa miała być bufora, ja sam prosiłem przy tej okazji aby pomyśleć o kotłowej lub wyborze między bufor/kotłowa. Teraz taka pora roku, że takie prace raczej potrwają dłużej, bo.na bieżąco ciężko nadążyć.

Edytowane przez Pieklorz
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. 

Opublikowano
2 godziny temu, adamretro napisał:

bez histerezy tylko sam dobiera,

której tej od temperatury kotła? Ja się zbieram na wymianę, ale nie chcę wpaść z deszczu pod rynnę i dostać jeszcze większą betę niż mam... BTW  jaka jest różnica pomiędzy paleniskami pellet/ekogroszek. Bo dostałem na pierwszy rzut oka 2 identyczne sztuki i już  drugi raz mi się wysunęła z mocowania, teraz mocniej dokręciłem i jakoś się trzyma.

Opublikowano

Witam czy ktoś wie jak zmienić histeze kotła sterownik agros pid plus

Opublikowano
18 godzin temu, Stempos1980 napisał:

Niema nieszczelności?

Zapewne są, ale po jakimś czasie zapchają się popiołem.  Chyba nikt z posiadaczy SV nie założył tej uszczelki więcej niż dwa razy :)

• Lubię to 1