Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hitower ty mnie oświeciłeś... 

Przeczytałem jeszcze raz cały temat Sv200 i wychodzi na to, że moje ustawienia to z d.. y są... 

No zobacz 

IMG_20220805_154757.jpg

IMG_20220805_154815.jpg

To się ma nijak do prawidłowego spalania. Przy 60%płomień już lizał przeciwną ściankę i sypał iskry, przy 40 było  go widać. 

Teraz zrobię tak:

Podam mu większą dawkę paliwa i będę w to dmuchał słabiej, wtedy pellet dłużej poleży na ruszcie a nie że go spale w moment dmuchając mocno.

Tak patrząc na te ustawienia to palnik robił 15kw i może dlatego tak jarał. 

Opublikowano

Nie wiem jak w wersji z pogodowym, ale w pierwszej wersji ten regulator wyliczał moc o około 20% mniejszą. Miało to na celu wyświetlanie rzeczywistej mocy kotła po przeliczeniu przez jego sprawność.
Sęk w tym, że różne kotły mają różną sprawność, a poza tym tą sprawność obliczano w laboratorium, co oczywiście nie jest identyczne z warunkami w kotłowni.
Tak więc z palnika to ty mogłeś mieć moc 18kW.

Najlepiej jest obliczyć moc korzystając z kalkulatora na dobry-ekogroszek.pl lub ze strony miernika. A na te wyliczenia w tym regulatorze nie zwracać uwagi.

PS.
Życzę ci jak najkrótszej męki z tym dziadostwem. 🙂 

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej. Życzę powodzenia z opanowaniem ustawień. Na początku zawsze jest trudno. Starałem się zobrazować ci prawidłowe spalanie. Moim kotłem steruje SKZP-02. Przed zakupem brałem pod uwagę jeszcze Agros Pid+, ale ten pierwszy, ze swoją rozbudowaną grafiką, okazał się bardziej intuicyjny w obsłudze. A porady kolegów z wątku o SKZP bardzo pomocne.

Opublikowano

Dzięki chłopaki za pomoc i nakierowanie. 

Skorzystam z kalkulatorów to na  pewno, zrobię dokładny przesyp i zobaczymy. 

Muszę to dopracować, żeby nie spalać niepotrzebnie opał. 

Dozy to dla ciebie Argos był wrogiem? 😁

Jaki teraz posiadasz ster i jak ci się na nim pracuje i jaki masz kocioł? 

Pozdrawiam 

Cygan 

W sumie niepotrzebnie tez miałem ustawione 15kw, skoro tyle na pewno nie było potrzebne. 

14,5 kw z ciepło właściwe max mi wyszło przy - 18...

Opublikowano (edytowane)

Może nie wrogiem, a udręką. Tak bym to określił. 

Zmieniłem na taki co podoła moim trzem obwodom i ma potencjał, którego jeszcze gwoli ścisłości do końca nie wykorzystałem. 
Dla porównania, potencjał pid+ był wykorzystany zanim go podłączyłem do pieca. 😆
Mógłbym ci opisać dziesiątki wad jakie ma ten pid+, ale to nie jest odpowiedni temat.
Na tym forum jest jeszcze co najmniej kilku użytkowników, którzy mają swoją zakończoną "przygodę" z argosem.

Podobnie jak ty, ja też mam opis po lewej stronie. 😁

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

Tak czytałem tych wątków tutaj od groma i rzeczywiście nie jest on jakoś zbytnio bogaty w ustawienia w porównaniu do SKZP. 

W sumie nie wiele możesz zmienić. Podstawowe parametry a reszta to tylko obserwować można... I tyle. 

Czy zmieniając sterowanik zauważyłeś różnice w ilości spalanego opału czy tylko w stabilniejszej pracy? Pomijam sprawę w ilości obsługiwanych urządzeń czy czujników. 

Opublikowano

Minionej zimy przy argosie poszło 6,5 tony w ciągu 4,5 miesiąca, natomiast przy SKZP spaliłem 3,1t w ciągu 2,5.
Uśredniając, najpierw było 1.44t/m-c, a później 1,24t/m-c.
Przy dzisiejszych cenach opału koszt zakupu SKZP zwraca się w niej niż pół sezonu.

Opublikowano

No ty masz tam u siebie co grzać i rzeczywiście ćwierć tony oszczędności to bardzo dużo nawet pomimo tych idiotycznych cen. 

Na sezon mam przygotowane 6 ton jeszcze w styczniu kupiłem po1100 zanim montowałem kotłownię, coś mnie tknęło żeby brać opał. 

Ten sezon wykorzystam na naukę, podam więcej paliwa, mniej będę dmuchał i w tą stronę na początek pójdę, wspomogę się kalkulatorami a przyszły to w sumie nikt nie wie czy w ogóle jeszcze kupi się opał czy do lasu na szyszki... 

Mojego DS Defro zakonserwowałem, zalałem i stoi przykryty... Czeka w pogotowiu😁😁😂

Jak się dorobię SKZP to się przypomnę tobie😁

Pozdrawiam 

Cygan

Opublikowano

Te 200kg to na miesiąc. Na sezon to będzie 1200-1400kg.
To nawet w cenie z PGG w rok czasu zakup timela się zwraca, a w kolejne lata masz już oszczędnosci w gotówce.
O bezcennym spokoju bez ciągłej walki z nadmuchem już nie wspomnę. 😉 

Opublikowano

Po wpisaniu danych ze sterownika w kalkulator mocy generowanej przez palnik ze strony Miernika wyszło mi, że generowałem moc 19,3 Kw😳 a sterownik pokazuje mi 15Kw.

Czyli paliłem na mocy, której tak naprawdę nie potrzebowałem. 

Chyba, że czegoś nie rozumię. Sv średnia jest do 24Kw, wiec mogło tak być. 

Opublikowano (edytowane)

Bzdury piszesz i bzdur słuchasz.

Generowałeś bliżej tego, co pokazywał Ci sterownik Plus.

Kalkulator (kopia tego co w skzp) oraz to co jest w skzp zakłada 100% sprawności kotła, co oczywiście jest totalną nieprawdą. To jednak tylko metoda/sposób wyjściowy do ustawienia danego sterownika.

Plus ma uśrednioną na podstawie pracy na stanowisku oraz z ciepłomierzem w zależności od mocy kotła sprawność.

Jego wskazania sa bliższe prawdzie, co znajdziesz także jak się postarasz na youtube, gdzie jest pokazany odczyt z ciepłomierza wraz ze wskazaniem ze sterownika.

To tylko wskazania, bliżej prawdy są te z Plusa.

Dwa Masz kocioł pelletowy, zatem to nie jest Argos PID Plus tylko Argos PID Plus Pellet, masz zatem więcej możliwości. Na pierwszy rzut oka są 2 programy, obsługa 2podajników, czujnika pojemnościowego pelletu, pogodowego, spalin, zapalarki...   ale masz też tryb awaryjny na wypadek awarii czujnika spalin oraz kolejny kodowy tryb awaryjny na wypadek awarii czujnika pojemnościowego pelletu.

Z całą pewnością jak masz prostszą instalację, to mimo wszystko trzeba się sterownika nauczyć obsługiwać.

Zaczynając od tego, czy paląc teraz w trybie lato jestes na trybie zimowym, jeżeli tak, to kocioł odpala się częściej i zależy od temp. kotła a nie CWU

Co do nastaw... w zależności od mocy (podawanie/pauza tu wyjściowo zrób sobie 10 praca / 20 do 25 pauza) max nadmuch od ok 36 do 45%, nadmuch minimalny w okolicy 25 dla dmuchawy 40W. Moc minimalna, od niej w pelletowym zależy jak hamuje i kiedy się rozpala (brana do wyliczeń). Jak ustawisz 5-10%, dłużej idzie w modulacji, jak zrobisz 30-35%, szybciej wygasi i później odpali.

Tryb lato/zima bez korzystania z automatycznego z cz.pogodowego:

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Z całym szacunkiem @Pieklorz, ale czy możesz mi konkretnie wskazać lub zacytować bzdury, które napisałem?

Mi osobiście bardziej podoba się moc wyliczana na podstawie dawki opału. A to ile energii kocioł przekaże do instalacji jest obwarowane m.in.: stanem zabrudzenia wymiennika, przepływem samego czynnika czy temperaturą powrotu, która przecież palnika nijak nie dotyczy.
Jeśli chcesz dokładnie wiedzieć ile kW idzie z kotła, to patrzysz na ciepłomierz, a nie w kalkulatory dawki lub jakieś "ustawowe" obliczenia w argosie.

W SKZP parametr "moc kotła" jest zwyczajnym przejęzyczeniem. Jak zmienisz na tryb dwustanowy, to wtedy pod ustawieniami podawania i przerwy masz wyliczaną moc zdefiniowaną jako "moc palnika".
Poza tym w sekcji palnik masz parametry m.in.: ilość opału, spalanie dobowe, spalanie chwilowe i moc aktualna. Wszystkie dotyczą palnika. Więc śmiało można zinterpretować, że moc aktualna i maksymalna to jest moc palnika, nie kotła.

W świadectwie z badań kotła mam sprawność 90,9% dla nominalnej mocy i 91 dla 30%, a argospid+ odejmował ~18%. Komu wierzyć?
Wierzę w matematykę.

Ale oczywiście wiadomo, że jeden woli brzoskwinie, drugi arbuzy, a trzeci woli to co aktualnie ma w lodówce, i nikomu nic do tego.
Osobiście miałem tego argospid+ i mordowałem się z nim sumarycznie przez prawie rok, i nigdy więcej nie chce mieć do czynienia z takim dziadostwem. 
SKZP-05 podołał moim oczekiwaniom. Mniejsza o to jaką moc podaje i czy mnie w tym okłamuje czy nie. Liczy się stabilna praca palnika i zużycie opału, bo to generuje koszta.

Opublikowano

Wpadł mi w ręce Argos Pid Plus Pellet.

Ogólnie jest dużo lepiej niż w wersji węglowej.
Wnerwia mnie dalej brak wyjścia na obudowie pod termostat zwierny - pod technixa na 4 kable jest wyprowadzony.
Jak na taki standard nie jest źle, a i pewnie cena nie zabija w stosunku do Argos Maxa.

Skzp 05 mam osobiście i też tyłka nie urywa. Sterowanie pompą kotłową do d...y - bo część w opcjach kotła, część w opcjach bufora - gryzie się ta logika przez co u mnie nie wyłącza pompy mimo, że palnik ustawiony jest na STOP przez 23 godziny - ale pompa kotłowa do bufora chce non stop dobić bufor - mimo, że się tam nie pali...
Wykresów 3 na krzyż i to max z 12h - w prostym talosie było 5 dni - mogłem podejrzeć jak wygląda odpał kotła na CWU, kiedy wygasło itp.
Wbrew pozorom obsługa SKZP 05 nie jest intuicyjna - tutaj wiedzie prym Argos Max - z pogrupowanym menu.
Argos Pid Plus Pellet też daje rade bo można w kodowym pogrzebać w miarę w jednym miejscu. Do tego niezłe opisy.

Wszystko ma zady i walety.

@Pieklorz - jak uruchomić te awaryjne tryby w przypadku awarii?
Są tam gdzieś ustawienia dopalania?

Opublikowano
3 godziny temu, shogunzlasa napisał:

Wpadł mi w ręce Argos Pid Plus Pellet.

Ogólnie jest dużo lepiej niż w wersji węglowej.
(...)

Skzp 05 mam osobiście i też tyłka nie urywa. Sterowanie pompą kotłową do d...y - bo część w opcjach kotła, część w opcjach bufora - gryzie się ta logika przez co u mnie nie wyłącza pompy mimo, że palnik ustawiony jest na STOP przez 23 godziny - ale pompa kotłowa do bufora chce non stop dobić bufor - mimo, że się tam nie pali...
Wykresów 3 na krzyż i to max z 12h - w prostym talosie było 5 dni - mogłem podejrzeć jak wygląda odpał kotła na CWU, kiedy wygasło itp.
Wbrew pozorom obsługa SKZP 05 nie jest intuicyjna - tutaj wiedzie prym Argos Max - z pogrupowanym menu.
Argos Pid Plus Pellet też daje rade bo można w kodowym pogrzebać w miarę w jednym miejscu. Do tego niezłe opisy.

Wszystko ma zady i walety.

@Pieklorz - jak uruchomić te awaryjne tryby w przypadku awarii?
Są tam gdzieś ustawienia dopalania?

Ogólnie lepiej, ale w dalszym ciągu daleko za konkurencją?
I dalej nie ma ograniczenia modulacji, więc w okresy przejściowe i na lato musisz zmieniać ustawienia podawania (i oczywiście powietrze) jeśli nie chcesz żeby palnik nie rozpędzał się za bardzo. Moim zdaniem to jest idiotyczne. 
Przy sterowaniu zaworem 3D i obniżaniem pokojówki po dogrzaniu pomieszczeń to naprawdę irytująca sprawa jak widzisz dym z komina bo palnik już zdążył się rozbujać, a teraz modulacja gwałtownie spadła na min i jest za mało powietrza do tej ilości żaru, a za chwilę się odstawia bo temperatura kotła przekroczyła zadaną o 1°C. Miałem tak. Wkurzało mnie to niemiłosiernie.
W SKZP masz po pierwsze czas przekroczenia temperatury, więc do zera ogranicza odstawianie się kotła, a po drugie masz proporcjonalne sterowanie zaworami, a to powala na kolana termostaty dwustanowe. Wiem to z autopsji.

Poza tym, w SKZP w prosty przejrzysty sposób ustawiasz dynamikę, a w tym pid+ wchodzisz bodajże w 0100 i widzisz jakieś P:2.0 I:20 D:1.0.
I skąd taki przeciętny użytkownik ma wiedzieć do czego to służy i jak to ewentualnie skorygować, i czy w ogóle to korygować skoro w instrukcji obsługi nie ma słowa o tym, a sam producent sterownika na własnym forum odpowiada: "TEGO NIE RUSZAĆ!" ??
Można sobie totalnie pokaszanić pracę algorytmu i zagotować kocioł bo te ustawienia są dostępne bez żadnych ograniczeń dla każdego posiadacza tego urządzenia.
W SKZP trzeba przynajmniej przycisk przez 5 sekund przytrzymać żeby odblokować dostęp do dodatkowych opcji. To zawsze lepsze rozwiązanie.
Poza tym rozdzielenie panelu sterującego z jednostką bazową genialna sprawa.

Na próbę włączyłem u siebie obsługę bufora i pompa kotłowa nie wystartowała. Więc albo masz coś pokraczone w ustawieniach albo masz stary soft.
Jak chcesz wykresy z ponad tygodnia to w aplikacji na telefonie.

Tak jak mówisz, wszystko ma wady i zalety. Ideał jest w zasięgu ręki, a jednocześnie niedostępny. Jeszcze nie zbudowano takiej maszyny, która by wszystkim podpasowała.

Odnośnie logicznego poukładania opcji, to dla przykładu podam, że tech (a przynajmniej i-1 cwu) ma to kompletnie porozrzucane bez ładu i składu.  ...i te pik pik za każdym naciśnięciem przycisku. Co to, kasa fiskalna?

Opublikowano (edytowane)

Dozy

Bzdury to jest to,że chcesz wierzyc w to, co wynika z kalkulatora czy wskazania na sterowniku skzp (moc).

To tak nie działa. Wskazanie mocy jest bliżej prawdy w Argos koniec i kropka, to jest fakt.

Zobacz sobie był test ciepłomierz ws wskazanie (podgląd odczytu generowanej mocy) z Argosa.

Trzeba rozróżnić co jest czym.

SKZP - jego praca jest zależna od przesypu oraz kaloryczności opału, na tym opiera się co wylicza sterownik (pauza), tego inaczej ustawić się nie da. Producent przyjął tu sobie dla własnego ułatwienia,że sprawność wynosi 100%, stąd dane 15kW tak naprawde nim nie jest, ale to nie jest istotne, bo chodzi o to, aby sie paliwo dopalało i tyle. Nie ma co szukac drugiego dna, taka jest zasada pracy sterownika i kropka.

W Argos możesz wypisać w tym miejscu bzdury z kosmosu i nie będzie to miało wpływu na pracę. Jedynie na złe wskazania spalania czy ilości paliwa w koszu. Argos opiera się na podawanie/pauza, co dla większości instalatorów czy klientów jest bardziej zrozumiałe, bo to znają z większości sterowników.

W Argosie można regulowac reakcją algorytmu, a że to komus mniej pasuje, bo woli inaczej, to jest insza inszość.

Miałeś starą wersję, to tez jest inna rzecz.  Lato czy zima - masz dwa osobne programy, przełączasz między nimi. Program Lato oraz program zima i między nimi jak te dwa ustawisz masz jeszcze autolato z pogodowego.

Czy tryb kodowy czy przez przytrzymanie guzika dla odblokowania opcji serwisowych- tutaj głupotą w obu przypadkach można sobie namieszać, stąd nie jest to dla każdego i jak już chcemy ruszać, to po kontakcie z serwisem, który ma o tym wiedzę. Sterownik to nie jest gameboy czy playstation, aby klikać bezmyślnie wszędzie.

@Kijasrw Plusie sa 2 tryby awaryjne, pierwszy gdy walnie cz. spalin a drugi gdy walnie cz. pojemnościowy.

w pierwszym wypadku przełączasz na tryb węgiel i odpalasz pellet "ręcznie", pracuja oba podajniki, działa cz. pojemnościowy, sterownik przechodzi w podtrzymanie. Da się żyć do momentu wymiany czujnika.

Drugi to już lepiej kontakt z serwisem, jest osobne menu kodowe w którym przełączyc idzie prace wg pojemnościowego na rozkład czasowy podajnik względem drugiego podajnika. Tez da sie ustawić i przetrwać do chwili montażu nowego.

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano
Godzinę temu, Pieklorz napisał:

Bzdury to jest to,że chcesz wierzyc w to, co wynika z kalkulatora czy wskazania na sterowniku skzp (moc).

To tak nie działa.

Oj tam, zaraz wierzysz...
Ja wiem, że to tak nie działa, ale przyjąłem sobie 33kW bo tak mi pasowało. Mam pewność, że nie przekroczę mocy nominalnej wymiennika. A czy kocioł będzie pracował na modulacji 82% przy ustawieniu 33kW, czy na 100% przy ustawieniu 27kW, to tak naprawdę jest bez znaczenia. Ważne aby paliwo było dobrze wypalane.

Co jak co, ale nie wydaje mi się aby w SKZP dało się tak namieszać aby kocioł "wystrzelił na orbitę" (słowa bolca) po dokonaniu zmian z instrukcją w ręku, bo wszystko jest tam opisane. Natomiast w argosie brak jakiegokolwiek opisu członów i łatwy dostęp do ich wartości w dużej mierze zwiększa prawdopodobieństwo niefortunnej zmiany i następstwie katastrofy.

Odnośnie sterowania dmuchawą przez argospid+, to jest totalne dno. Nawet prosty ie-25n do kotła zasypowego lepiej sobie z nią radzi. 
W mojej kotłowni ten pid+ okazał się totalną klapą. Za to SKZP-05 radzi sobie bez dwóch zdań z moimi trzema obwodami i nie potrzebuje do tego żadnych dodatkowych sterowników czy modułów.

ArgosPID+ sprzedany, Tech st292v3 sprzedany, Tech i-1 cwu sprzedany. Zastąpił je jeden sterownik od Timela.

Opublikowano

Mam układ z małym buforem pod pellet, z racji, że wygrzewałem dom jechałem na wunglu, tą zimę pewnie też przytule ekogroch z PGG. Sterowanie SKZP do takiego układu leży i kwiczy. Układ dobija bufor po czym ustawienia palnika wymuszają dalszą pracę i wyłącza się dopiero ponad histereze zadanej PALNIKA - tylko że wtedy nie ma odbioru bo pompe kotłową odcina bo przecież bufor jest doładowany, a temp kotła leci w stronę wystrzelenia na orbitę.

Przy ustawieniach pod pellet (zapalarka) jest to sprzęgnięte z wygaszaniem - tutaj nie (przy zapalarce wyłączonej)...
Więc jak to mówisz sterownik może sobie szybować do nieba i wkurza mnie to niezmiernie.
Brak mu ustawień pompy kotłowej bo raz priorytet ma ustawienie z bufora które przecież logiczne jest w dziale CWU (WTF?) a raz w dziale kotła jako pompa kotłowa.

Dobrze, że ten sterownik mam dla siebie bo jakby mi to przyszło przez tel tłumaczyć to bym się załamał.

Nie wiem co się wszyscy rzucili na te hieroglify. W argos pid mnie dopiero gościu uświadomił, że jakaś namalowana chmurka to zbiornik CWU.

W techu ST48/480 dzwoni gość się pyta jak podnieść temp. bojlera - odpowiadasz - menu, temp. zadana bojlera.

Weźmy niech się zapyta jak zmienia się ustawienia w SKZP dla pompy ładującej bufor - wejdź pan w kwadrat z bojlerem, tam na końcu jest bufor, ustaw temperatury, ale temp. wył. pompy to wejdź pan w ikone kotła, potem w 3 szczały, tam będą jeszcze te parametry... no ja p...e.

W argos max  wchodzisz do menu - chcesz zmienić coś z pompami - jest folder pompy, coś z dmuchawą - jest dmuchawa itp. Nowe techy z grafiką też się idzie dogadać.
W SKZP skaczesz jak małpa po tych kwadratach - czasem coś jest przypisane tylko do 1 obiegu i nie ma tego do pozostałych 2 (jakby się nie dało ustawić regulatora i przypisać go do WYBRANEGO obiegu).

Argos Pid Plus Pellet wygląda na tym polu całkiem nieźle - nie ma sterować 5 obiegami, od tego technix ma Maxa. Nie da się porównywać sterownika za pare stów z SKZP który jest ze 2 razy droższy.
SKZP to i tak najlepsza cena / jakość plus rozwija się, pojawia się soft do sterowania źródeł zewnętrznych itp. ale dla zjadacza chleba z jednym 4-drożnym na instalkę się nie nadaje...

Co do regulacji proporcjonalnej / dwustanowej - przy opcji obniżania pokojowej i tak nie ma większej różnicy - Jak dobrze ustawisz pogodówkę. W praktyce jak przywali słońcem to i tak regulacje biorą w łeb bo temp narasta mega szybko w pomieszczeniu, tak samo w drugą stronę - i tutaj np opcja wymuszenia trybu zimowego może działać 5 razy lepiej (przed zachodem słońca wymuś już grzanie) bo ster na podstawie pogodówki i pokojówki tego nie zrobi - w końcu ma już ciepło....

Opublikowano

Tak jak mówisz Shogun

Nie da się Plusa zestawić z skzp05, pierwszy na 1 zawór i 3pompy a drugi do 3zaworów i tabun pomp (choc w sterze w komplecie obsługiwane wyjściowo 2).

Plusa można dac obok skzp02 , chociaz jak takich zestawień i porównań nie lubię i wolę nie praktykować. Tyle,że Plus Pellet oferuje więcej, bo soft pellet oraz groszek i obsługa 2 podajników plus pojemnościowy (to po przeróbkach i kontakcie do skzp02 da się dorobić, bodajże 250zł płytka na drugi podajnik z obsługa pojemnościówki i chyba Timel bierze 170zł za ich czujnik pojemnościowy, czyli do Fulla 02 z zapalarka dochodzi 420zł).

* Plus Pellet to obsługa i kompletny zestaw na prostą instalację. 2podajniki (górny, dolny), cz.pojemnościowy, spalin, pogodowy. Plus wszystkie podstawowe, wbudowany moduł internetowy.

W PID w kosmos nie wylecisz, jak nagrzebiesz, to albo zrobisz reakcje a'la dwustan i sie będzie odstawiał albo zamulisz niemiłosiernie, stąd w tym Kowalski bez wiedzy ma nie grzebać, tylko po kontakcie z serwisem (kumatym).

W kosmos to się wywali, gdy ktoś najedzie na kod do badania kotła na stanowisku badawczym, to służy producentowi kotła i blokuje kocioł na danej mocy, dlatego w tym menu nie należy grzebac i kręcić bezmyślnie.

* Co do Maxa, 2zawory, 5pomp w tym bufor. Logiczny rozkład menu, to co dotyczy pomp - jest w pompach, to co dotyczy podajnika- w podajniku, dmuchawy - w dmuchawie, zaworów -w zaworze, pogodowy - w pogodówce, do tego sonda lambda-moduł BCA02 bragera, obsługa solarów jak ktoś chce z jednego urządzenia.

nie korzystasz z zaworów - upraszcza się grafika i zbędnych pierdół nie wyświetla. Moim zdaniem układ menu tego sterownika jest najbardziej czytelny, czego nie powiem ani o Plusie ani o Skzp.

* Jest jeszcze Mkolor 4,3, który ma w zasadzie takie menu jak Max, tyle,że jest na 4pompy i zawór, ale po dopięciu modułu zaworu dojdzie menu zawór 2 i obsługa 5pompy jak w Maxie.

Opublikowano

@shogunzlasa, odnoszę wrażenie, że chyba nie do końca ogarniasz ten sterownik.
Ustawienia masz pomieszane z poplątanymi. Praca z buforem i wyłączona zapalarka?
Nie ma tam czegoś takiego jak histereza palnika. ...no chyba, ze to jakaś aluzja skierowana pod moim adresem.

Tak samo w regulacji proporcjonalnej nie ma czegoś takiego jak grzanie i obniżenie pokojówki. W proporcjonalnym temperatura pracy instalacji może zmieniać się nawet o 0,1°C w zależności od temperatury na zewnątrz oraz uchybu temperatury w pomieszczeniach.
Przez prawie całą poprzednią zimę miałem regulację dwustanową w domu. Próbowałem z tym "walczyć", ale i tak działało to okropnie. A jak w kwietniu przeszedłem na proporcjonalne, to różnica była zauważalna z dnia na dzień, chodź miałem stosunkowo mało czasu żeby to odpowiednio dobrze ustawić.

Ja nigdzie nie powiedziałem, że sterownik może sobie szybować do nieba. Kocioł tak, ale nie sterownik. ..no poza argospid+ w którym możesz zblokować modulację np. na 100% i niech "szybuje" doputy stb nie zadziała.
Kolejny fakt, to w argosie modulacja jest delikatnie mówiąc powalona, bo jak wygasisz kocioł to modulacja idzie na 100% pomimo zastopowanej pracy, a jak za kilka godzin rozpalisz, to po przełączeniu na pracę z marszu masz podawanie i nadmuch na pełną moc. Palenisko nie zdąży się jeszcze rozhajcować, a tu podaje i podaje. Wiecie jaki to ma skutek. 

Podczas pracy argosa temperatura kotła nie raz zdążyła przekroczyć zadaną o ponad 5, nawet do 10°C.
SKZP nigdy nie przekroczył 3°C ponad zadaną.

Pompa kotłowa jest zasilana z tego samego wyjścia co pompa ładująca bufor, więc dla mnie to jest dość zrozumiałe dlaczego część ustawień jest w sekcji kotła, a część w sekcji bufor. A ostatnia tzw. karta dotyczy CWU i bufora.
Odnośnie "skakania jak małpa" to niestety, ale sterownik ma ogrom opcji i ustawień, i trzeba było gdzieś to wszystko porozmieszczać. Poza tym złożoność jest wrogiem prostoty. Czepiasz się tu niepotrzebnie.

Dla mnie SKZP-05 sprawdza się w zupełności. Mam obieg z grzejnikami i 3D sterowanym pogodowo i proporcjonalnie, drugi obieg ma dwie nagrzewnice o max mocy ponad dwukrotnie większej niż kocioł, a trzeci obieg to 12m² podłogówki z mieszaczem afriso 20-43°C i sterowaniem on/off. I wszystkim zarządza jeden SKZP. I tylko biuro się przegrzewa o 1,5°C z racji bezwładności betonu z wysoko ustawionym mieszaczem oraz pompy on/off, ale mi to nie przeszkadza.
A jakby co, to zawsze mogę dokupić 3D z siłownikiem bo SKZP to też ogarnie i nastawy mogą być inne niż na dom.
Który z pozostałych wymienianych tu sterowników tyle potrafi?

Opublikowano

Jak palisz ekogrochem to używanie zapalarki to czasem przerost formy nad treścią - lepiej puścić w czuwaniu. SKZP tutaj leży - po prostu nikt nie dopisał odpowiedniego kodu. Tak samo jest dziura bo gdy przy doładowaniu bufora przy włączonej zapalarce palnik idzie w odstawke, tak jeśli doładujesz bufor przy braku zapalarki to kocioł dobija do zadanej KOTŁA plus histereza. Czyli chce mieć 40 w buforze, a pali mi do zadanej 60 już bez odbioru wybijając temp. kotła do 75 stopni. Mógłby tę temp. przekierować do bufora - ale nie ma takiej logiki.

Tak już w tym sterowniku jest - nie analizowali tego przypadku i działa to do d**y dla tego układu - nic na to nie poradzisz. STB też mi wywaliło jak się palnik rozchulał bo pompy stały - więc to nie jest perpetum mobile.

Rozwalanie ustawień po 10 miejscach nie jest logiczne i się nie czepiam. To jest największa wada sterowników. Ty czy ja sobie to ogarniemy, ale taki facet, czy kobita po 50tce już nie. Jak zadzwonią z pytaniem - leżysz. Techy z grafiką - fajnie i logicznie w miarę rozłożone, Argos Max - OK, Argos Plus - też ujdzie bo ma poukrywane wiele opcji i zrobiony inny algorytm do sterowania zaworem.
Powiedz komuś, żeby zmienił parametry zakresu proporcjonalności i stałej czasu całkowania w PLUMie to Cię za debila weźmie...

Wszystkie wymienione powyżej (poza plumem) mają czytelną krzywą pogodową (nastawy temp). W SKZP jest krzywa grzewcza z numerami - co jest do d..y, ale pół świata kotłów grzewczych tak ma, chociaż logiką dla operatora to nie grzeszy.

Co do sterowania proporcjonalnego. Jak ustawisz krzywą grzewczą i obniżanie temp. w niewielkich zakresach to działa podobnie jak proporcjonalka w SKZP - różnicy i tak nie odczujesz choćbyś chciał - zwłaszcza przy podłogówce.
Różnica jest taka, że obniżanie zadziała w zakresie kilku stopni, więc jako instalator ustawisz zakres mniej więcej na krzywej grzewczej, a reszte robi sterownik pokojowy. Przy proporcjonalce trzeba posiedzieć samemu, a większość ludzi tego nie ogarnia.

Co do możliwości to podobną robotę zrobi Argos Max, Bragery, praktycznie każdy tech od pradawnego ST480 (bo tutaj mogą dokładać moduły rozszerzeń) i PLUM z modułem rozszerzeń. Argos Max będzie przy tym najbardziej przyjazny dla użytkownika.

Opublikowano

57 minut temu, shogunzlasa napisał:

Czyli chce mieć 40 w buforze, a pali mi do zadanej 60 już bez odbioru wybijając temp. kotła do 75 stopni.

Dało by się zmniejszyć uciążliwość tego problemu gdybyś ustawił temp zadaną kotła na taką samą jak bufora? 

Opublikowano

Panowie, może i jestem tu najmłodszy stażem, ale za przeproszeniem wydziwiacie aż oczy się plączą.

Jak zadana bufora 40°C to na cholerę w ogóle go grzać? ...żeby CWU dogrzewać? Moim zdaniem bez sensu. Ale jak kto woli.

Możliwe, że w timelu nie spodziewali się, że może się trafić taki "szaleniec" (w pozytywnym znaczeniu), że scrossuje ich logikę. 🙂 
Jak chcesz palić groch bez zapalarki to po prostu wyłączasz obsługę bufora i voila. I już mniejsza o to, czy pompy będą brały temperaturę załączenia z kotła czy z bufora, przecież kocioł "nie śpi", a pompa kotłowa pracuje (musisz mieć temperaturę minimalną powrotu zawyżoną aby pracowała cały czas).

Nie zgadzam się z Tobą odnośnie tego obniżania. Miałem ustawione 4°C, próbowałem też na 3 i na 5, i jak nie przegrzewało to dogrzewało 1°C przez dobre kilka godzin. Inna sprawa, że nagłe obniżanie czy podnoszenie temperatury 300l zładu o 3, a o 5°C, to dla kotła jednak jest spora różnica.
Ustawiłem ta krzywą grzewczą i obniżanie na tyle idealnie, że już wszystko było cacy, aż przyszły wietrzne dni i całe ustawienia diabli wzięli. A na proporcjonalnym sterowaniu w przypadku wietrznych dni to uchyb podniesie t.zadaną zaworu.

Podłogówka ma dużą bezwładność, więc może trzeba by było te ustawienia wziąć pod większą lupę, w sensie więcej czasu im poświecić.

Porównując możliwości sterowników miałem na myśli wersje bez żadnych dodatkowych "dopalaczy".

W kwestii wyglądu interfejsu to powiedziałbym, że to kwestia gustu.

Założenia programistów poszczególnych sterowników są raczej takie, że instalator ustawia raz a dobrze i użytkownik już tam nie grzebie bo nie ma potrzeby. 
A że ktoś sam zainstalował kocioł itd. i co raz podejmuje inicjatywę udoskonalania działania swojej instalacji, to już insza inszość. 😉 

Opublikowano

Jak przy okresach przejsciowych chcesz se chalupe w nocy podgrzac zeby podlogowka wode zamieszala to po jaka cholere mi 60 stopni w buforze jak podloga leci na 28? Chce podgrzac grzejnik lazienkowy to te 40 stopni po doladowaniu na wieczor tez jest ok. 

Nie mozesz wylaczyc obslugi bufora bo Ci pompa kotlowa nie ruszy a cos musi dostarczyc cieplo na obiegi. 

Po prostu nie da sie tego ustawic poprawnie na tym sterowniku w takim trybie i tyle. Dojedzie retopal to moze na zapalarce pojdzie i bedzie git. Docelowo pellet, ale po prostu sie wrzuca co bedzie dobre cenowo w tym sezonie. Najwazniejsze ze jest sterownik i kociol co to ogarnie...