Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minimalną modulację ustawiam tak aby spaliny miały temp. równą lub nieco wyższą od temp. kotła. Kiedy kocioł się rozpędza do 100% modulacji spaliny dochodzą do 130-140°C. Po dłuższej pracy z max. modulacją temp. stabilizuje się na 110-115°C. Zależy mi na małych stratach kominowych.

Opublikowano

Temp.spalin "pokazywana" u mnia w min. mocach jest nizsza,niž temp.kotlowa.Mysle,ze czesc temperatury czujnika odchodzi w rure komina i czesc owiniecym kabla....Spadok,niestabilnosc spalin na max.mocy wyswietlalbym siebie malym napowietrzanim na dole mocy (zapas wegla-na poczatku wysokie) i potym spadna bo max. powietrze za wysoko i wypaluje,obchadza palenisko.Zmniejszal bym (nie wiem o kilka) max.pow. i zwiekszal min.

Opublikowano

Min. modulację mam 15% - płomień w głębi palnika. Przy 30% zaczyna wychodzić. Na 100% pracuje gdy ustawiam sterownik pod nowy opał. Zeszłej zimy przy -16 modulacja podskoczyła na chwilę do 89%. Średnia wynosiła 54-62%.

Podniosę dolne powietrze o 2-3 oczka i zobaczę efekty.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, bercus napisał:

Tež poleczam malutkie skoczki na dmuchawie zamiast zaraz 8.Czarne naloty nawet rosna raczej w malych mocach,lub przy spadku z wysokiej w niska.Kiedy palnik leci,wypali sa tež czarnota.

Dałem powietrze od razu o 10 bo wtedy mogłem szybciej sprawdzić czy to ma sens, niżeli dawałbym co 2-3 co godzinę.
Ale efekt był taki, że płomień znacznie się skrócił, a palnik w środku wyglądał... ośmielę się stwierdzić, że nawet gorzej, jakby powietrze za bardzo studziło tą komorę i palenisko. Tak więc zmieniłem z powrotem na 40, ale za to zacząłem "kręcić" z drugiej strony.

3 godziny temu, Hitower napisał:

Minimalną modulację ustawiam tak aby spaliny miały temp. równą lub nieco wyższą od temp. kotła. Kiedy kocioł się rozpędza do 100% modulacji spaliny dochodzą do 130-140°C. Po dłuższej pracy z max. modulacją temp. stabilizuje się na 110-115°C. Zależy mi na małych stratach kominowych.

Trochę dziwne, że na początku masz więcej niż później. Przecież jak kocioł jest chłodniejszy to lepiej odbiera ciepło ze spalin bo jest większa różnica temperatur.
U mnie spaliny na min oscylują w granicach 40-50 stopni. A przy pracy palnika na >80% i temperaturze na kotle 64-65, to temperatura nie przekracza 80 stopni. Chyba, że otworzę drzwiczki i będę się gapił na ogień dłuższą chwilę, to i setkę pokaże. Ale może mój termometr jest za daleko od czopucha? Sami oceńcie. 😉 

DSC_4132.thumb.JPG.b763fbf2dc06cc12af20ae13c7d3b671.JPG

Odnośnie minimalnej modulacji, to wychodzę z przekonania, że lepiej jakby palnik nie pracował, bo samo podtrzymanie ognia swoje kosztuje, a jeśli temperatura paleniska jest za mała to sprawność kotła może być mierna.
Ja u siebie dzisiaj ustawiłem moc min. na 30% i zablokowałem go na 30. Dałem nadmuch min na 15 i po jakimś kwadransie sprawdziłem - gorzej - dałem 18 - niby trochę lepiej, więc dałem na 20, a za pół godziny upewniłem się, że jest dobrze. Dla porównania, jeszcze wczoraj miałem powietrze min 20 na moc min 20%.
Po zdjęciu blokady sterownik od razu wbił modulacje na 80-kilka procent bo przez te doświadczenia temperatura spadła o ponad 10 stopni. 🙂
Za jakąś godzinę zerkam do środka i tym razem patrząc na blachę na górze stwierdzam, że na pewno nie kopci. 

DSC_4128.thumb.JPG.be003e917bb2c1eb32bebcc7a2d10d1a.JPG

//edit:

Modulacja na 21% (czyli 30)

DSC_4133.thumb.JPG.d2e24004163ec9705bcb260db378fb33.JPGDSC_4134.thumb.JPG.9051f9df97b8b7618f1dc2e58407a759.JPG

Jak jutro nie ujrzę jakichś potwornych spieków to odetchnę z ulgą bo już mnie irytuje te ustawianie. 😕

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

Mam ustawione spore opóźnienie powietrza. Dlatego temp. spalin rośnie szybciej niż wynikałoby to ze wzrostu modulacji. Gdy jest nagłe zapotrzebowanie na ciepło i modulacja z minimum szybko rośnie do góry palnik zdąży się nawęglić. Tak samo przy spadku modulacji. Dawki opału się zmniejszają a powietrze dopiero po czasie. Dzięki temu złoże się dopala i nie kopci.

Kocioł ogrzewa dwa mieszkania i CWU. Nie wszystkie grzejniki mają termostaty, do tego domownicy lubią nimi kręcić.

Do czasu gdy na zewnątrz temperatura nie spadnie w okolice 0 instalacja będzie powodować takie skoki i muszę z tym sobie radzić. Najważniejsze aby efektywnie spalać opał i mieć czysty wymiennik.

Ps. Pytanie do bercus. Jestem ciekaw czy u was też szaleją ceny opału. Jeśli możesz to napisz ile kosztuje 1t brunatnego?

Opublikowano (edytowane)

Padł mi czujnik pojemnościowy w sv200. Muszę coś na szybko kupić. Oryginalnie jest M18 NPN NO na napięcie 3V. Te które znalazłem są na 5V i więcej. Czy zna ktoś model który będzie odpowiedni i dostępny w Polsce?

Edytowane przez Kociołek
Opublikowano (edytowane)

Dzwoń do Technixa. Myślę, że tam najszybciej otrzymasz pomoc.

Edytowane przez MrWolf
Opublikowano

@HitowerNa ten sezon jescze nie kupowalem,no szybko bedziem znac odpowiedz.Gas,gaz,elektryka szaleje.Z elektryka nawet jestem u zkrachowalego dostawcy,DPI ktory zastapi takie firmy 3-5x drožej....

Opublikowano

Na chwilę obecną najtaniej wychodzić gaz - ale. W przyszłym roku mają być podwyżki gazu i prądu.

Kiedyś znałem jednego, któremu wystarczał worek węgla na cały sezon. Jak mu było za zimno. Brał worek na plecy i biegał w koło domu.😁

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

U nas juž gaz i prad spada do grzania mimo gre....Jescze LPG sa trzyma.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
14 minut temu, Hitower napisał:

Kiedyś znałem jednego, któremu wystarczał worek węgla na cały sezon. Jak mu było za zimno. Brał worek na plecy i biegał w koło domu.

Dobre!

• Lubię to 1
Opublikowano

Wczoraj próbując docieplić spód kotła wyciągnąłem spod niego schowane przeze mnie wcześniej dwa prostokątne kawałki blachy. Były w komplecie z kotłem.
I o ile wcześniej nie zastanawiałem się nad nimi, tak teraz próbuję wynaleźć w nich jakieś zastosowanie do kotła.

Jak myślicie, do czego one miałyby służyć?

DSC_4143.thumb.JPG.ebf721529dda1c4dee7a7edf115f1f46.JPG

Opublikowano

Jakby była jedna to pomyślałem, że to ta o którą płomień się rozbija. Jednak dwie? Może zapasowa.

Jakby była jedna to pomyślałem, że to ta o którą płomień się rozbija. Jednak dwie? Może zapasowa.

Opublikowano

Witam .Panowie mam problem z zawieszającym się pellecie w zasobniki,robi się lej i pellet nie opada trzeba zgarnąć lub dosypać trochę to męczące.Paliłem różnej marki pelletem i bez różnicy.Zasyp 50kg kocioł 10kw.Moze ktoś miał też ten problem i co rozwiązał 

Opublikowano (edytowane)

Jak na złość dopołudnia nasypane do pełna ale w każdym razie środek sie zapada a boki się zawieszają.Nie mam w co wysypać aby zrobić zdjęcie

Edytowane przez jolal
Opublikowano

@jolal przecież wszystko jest ok .

Opublikowano (edytowane)

Jeśli faktycznie by tyle zostawało to by było ok, ale ot jest wybrane ręcznie. W takim koszu mi zostaje koło 15kg peletu i kocioł gaśnie z powodu pustego podajnika.  Trzeba by wykombinować jakąś miskę tak żeby ze ścianek zsypywało się do rury. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Taka konstrukcja "spadow" do tego zageszczanie się peletu czy też eko (bo ten też potrafi pozostac na sciankach bocznych ) zawsze tak będzie się działo .jedyne co to wzruszyć trzeba by był opal luzny nie zbity od drgan . 

Opublikowano
W dniu 24.10.2021 o 19:58, Dozy napisał:

Ja nic nie zamierzam izolować. Dla mnie jest ok. I to nawet dobrze, że otwierając drzwi w kotłowni wypuszczam ciepłe powietrze do budynku niżeli miałbym otwierać drzwi żeby wygonić wilgoć z kotłowni.

16 godzin temu, Dozy napisał:

Wczoraj próbując docieplić spód kotła wyciągnąłem spod niego schowane przeze mnie wcześniej dwa prostokątne kawałki blachy.

Izolujesz? Otwórz sobie szerzej drzwi od kotłowni. Najlepiej tak, żeby ciepło aż na salon szło bez strat.

• Lubię to 1
Opublikowano

👍😀😀😀👍