Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Producent zaleca w instrukcji czyszczenie wymiennika co 4-7 dni nie bez powodu.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, piotrek1111 napisał:

A wiadomo coś może, czy planują wersję z zasypem górnym? 

Nie planują,a wymiennik czyszczę na dębinie raz w tygodniu ,na sośnie i węglu 2x w tygodniu,widzę to przy rozpalaniu i temp. spalin jak podchodzi do 350 to znak że trzeba wyczyścić,po wyczyszczeniu przy rozpalaniu do 300,ale ja rozpalam podając przez około pół h pp zasypowymi idzie jak zły niezależnie od pogody i rozpala węgiel bez grama dymu

Edytowane przez maronka
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
38 minut temu, Przemq89 napisał:

Ja od dwóch miesięcy palenia pierwszy raz czyściłem piec w tym sezonie grzewczym..

Czysty wymiennik to lepszy odbiór ciepła, niższe temperatury spalin i mniejsze zużycie opału. 

• Zgadzam się 4
Opublikowano

Wymiennik też pokazuje czy prawidłowo spalasz paliwo.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Do @Przemq89

Dostałem właśnie info z DHLa że już MPM jedzie. 

Będzie 7 tyg. z hakiem

Edytowane przez Robokop
Opublikowano

@Robokop a sprzedawca mówił że 6 tygodni miałeś czekać na niego? Ja dziś już równo 6 tydzień czekam i dzwoniłem do sklepu gdzie zamawiałem i mówił że jeszcze nie ma żadnych informacji od producenta.. będziesz go odrazu wymieniał? 

Opublikowano

miałem czekać trzy tyg. w pierwszej wersji.

Potem, 4-5 tyg

Dzisiaj z DHLa dostałem info.

Pewnie jutro, pojutrze będzie.

Raczej tak, przygotuje sobie wszystko żeby jak rozbiorę instalację to w jeden dzień to złożyć. 

Muszę jeszcze kilka rzeczy dokupić. Jak piec już stanie u mnie to się zastanowię jak to zrobić. 

Opublikowano

Podsumowując 19 stron o mpm łud. To dalej niedopracowany kocioł. Poza większą komorą zasypową same minusy, i jeszcze jakies zaliczki czekania po 7 tygodni. 

Zapomniał bym o bajkach z 50% mniejszym spalaniem. 

Ale jakbym go nie miał to po przeczytaniu tego wątku też bym go kupił ( i żałował, bo to pozorna oszczędność). 

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

A co ty byś kupił na dzień dzisiejszy z zasypowych kolego @Gregoryy

Opublikowano

Z polskich kotłów na drewno to nie ma dużego wyboru . Będąc w MPM mówiłem o zmianach w konstrukcji , pracownik który wydawał mi kocioł mówił że to nie możliwe bo testy były robione na tych które dotychczas robią i nie ma możliwości zmian , uważam że tym modelom niewiele brakuje żeby był dużo sprawniejszy i wygodniejszy nie zmieniając palnika wirowego bo jest najlepsze w tym kotle 

• Zgadzam się 2
  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Przemq89 napisał:

No właśnie jaki byś wybrał?

Jeśli mnie pytałeś to puki jest węgiel brałbym 14kw,a jak by z węglem był problem 18kw wood,są to proste kotły,których nie trzeba przerabiać by się w miarę paliło ,nie wiem tylko jak z trwałością  palnika w wood i paleniem bo mało wpisów na razie jest ,14kw jestem pewien ,nie słyszałem by ktoś na ten kocioł narzekał 

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Koledzy jaka jest głębokość komory w 18 kW wood? bo w swojej niefrasobliwości opakowałem mój nowy nabytek i zapomniałem zmierzyć, czytałem chyba tutaj na forum że lepiej pali sie układając polana prostopadle do palnika i chciałem sobie takie naciąć.

Opublikowano

Właśnie nie, pali sie lepiej jeśli polana układane są równolegle, prostopadle potrafią przytykać palnik. Niestety producent poszedł w szerokość kotła nie w długość i jest jak jest... 

Opublikowano

Ja mam starą 25kw, 42 szer, 24 dlug, polana tnę na 38cm, niestety układane w poprzek. W tym kotle nie znam wymiarów, ale @Ryni wrzucał dtr'ke tego kotła tutaj, to poszukaj 

Opublikowano

powinny być równolegle, ja mam jednak sporo za długich i często do wysokości końca palnika układam rownolegle ładuje na to łopate węgla i potem prostopadle ustawiam na to te dlugie

Opublikowano

Tnij tak zeby bylo ci wygodnie.Ja w selvanie tnę max na 36cm bo taką mam głębokosc i ukladam wzdluz a jak sie trafia krótsze to ukladam w poprzek i nie widze roznicy w paleniu.Chyba ze wolisz miec wiecej zajecia.Jak sie ma zatkac to i tak sie zatka niezaleznie jak ulozysz.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ja to próbowałem liczyć z pojemności komory i tych dwóch wymiarów i wyszło mi 28cm ale po całości a wiadomo że na górze jest mniej niż na dole,więc szer 37 x wys 73 x głębokość 28 =75,6 litra,ale są tu pewnie tacy co 18 wood już kupili to niech pomierzą i podzielą się wiedzą

52 minuty temu, pawlopawlo napisał:

Tnij tak zeby bylo ci wygodnie.Ja w selvanie tnę max na 36cm bo taką mam głębokosc i ukladam wzdluz a jak sie trafia krótsze to ukladam w poprzek i nie widze roznicy w paleniu.Chyba ze wolisz miec wiecej zajecia.Jak sie ma zatkac to i tak sie zatka niezaleznie jak ulozysz.

I co zadowolony ze swego kociołka,ile litró ci wejdzie opału i jaką moc kotła masz

Edytowane przez maronka