Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te zeby wytrzymaja chwilke takiej roboty,nawet bez ogranicznika.To bedzie drogi pomysl na zužywanie lancuchow.

Opublikowano

Myślę że czyste gałęzie bez piasku, tak szybko nie zabiją tego łańcucha.

Opublikowano

A nie lepiej zrobić z wałka od grubościówki/strugarki?

Opublikowano

Nie mam czasu frezować wałka, a grubościówka zrobi mi bardziej wióry niż granulat. Najszybciej wyjdzie mi chyba ten pomysł z łańcuchem, później mam plan zrobić drugi wałek z naciętymi zębami jak we frezach do drewna. Oprócz tego szukam okazji żeby kupić gdzieś taką zrębkę w mojej okolicy.

Opublikowano

@carinus do zrębki to ślimakowy lepiej zrobić

Rozstaw ślimaka = granulacja zrębki 

Opublikowano

To wyjdzie drewno kawałkowe, a ja potrzebuję do ściółkowania w ogrodzie.

Opublikowano

Po przejściu drewna przez wałek z łańcuchem tnącym wyjdą trociny.

Opublikowano

Tak, ale takie właśnie trociny są dobre do ściółkowania borówek. Miesza się to z podłożem i wychodzi dobre zakwaszanie na dłuższy czas.

Opublikowano

To zamiast szukać zrębki, przejedź się do tartaku po trociny.

Opublikowano

Wszystkie tartaki już nieczynne, padło wszystko w okolicy, a ci co jeszcze jadą, to Kronopol odbiera, albo spalają w suszarniach.

Opublikowano

Myślałem że do palenia Ci zrębka potrzebna. Jak do ściółki to pogadaj z tymi z zieleni miejskiej co porządki robią - gałęzie, krzaki wycinają.

Opublikowano

Takim kompromisem dla zrębki do palenia i ściółkowania jest chyba rębak bębnowy, zrębki dość drobne,ale nie wióry. Gazują poważnie przy paleniu, a do ściółkowania też dawałem na tekturę pod jakieś krzaki.

image.thumb.jpeg.39e5beb3ab2e2e29bb8d76fd7f79d612.jpeg

Opublikowano

Od dłuższego czasu próbuję znaleźć pewne rozwiązanie do okiennic drewnianych. Spodobały mi się, gdy podróżowałem po podgórskich wioskach. Pięknie wykonane, ciekawie malowane.

Chodzi o unieruchomienie otwartych okiennic, ale na piętrze. Gdy jest dostęp od zewnątrz, sprawa wydaje się prosta, haczyk jest rozwiązaniem, ale na piętrze? Czy jest to w ogóle możliwe? W internecie są prezentowane przesuwne okiennice drewniane. Wyglądają gustownie, lecz czy nie będzie nimi wiatr hałasował, gdy przyjdzie halny? Jeśli ktoś przeszedł ten temat, to może się podzieli doświadczeniem.