Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z forum ma ten palnik ze sterownikiem PWK KEY 2008 SPGM /LPG?

Chciałem się dowiedzieć jak w tym sterowniku wprowadza się wagę pelletu.

Opublikowano

Ja mam 2006 SPGM co prawda i nic nie wiem o 2008 .... bo takiego nie widziałem nigdy, nawet na stronie producenta,  nie pomyliłeś się czasem?

Jak coś to mogę pomóc, ale również dostaniesz precyzyjną informacje tutaj : https://pwkey.eu/?s=kontakt

masz tam numer do informacji,  i od reki masz informację o jakimkolwiek sterowniku, bo przy telefonie jest kompetentna osoba,  wiem bo sam korzystałem 😉 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

W kotle Ogniwo eko pellet 25kW jest palnik 30kW i w sterowniku jest opcja maksymalnej mocy 30kW. Zastanawiam się, czy wymiennik kotła o powierzchni 2.4m2 da radę odebrać tą moc, czy raczej pójdzie w komin?

Opublikowano

Nie spróbujesz się nie dowiesz😅 ogólnie rzecz biorąc te 2,4m2 to za mało nawet dla 25kw. Powinien mieć moc znamionową na poziomie 20kw. Tak samo ja mam 18kw, a powinna być 15kw tak na moje. Płaszcz 1.8m2. O wiele mniejsza strata kominowa no ale te starsze ogniwa tak mają. A np 14kw ma płaszcz 1,7m2 i tu jest ok.

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Jak doszedłeś do takich wniosków? Bo sama temp. czujnika spalin to chyba o wszystkim nie świadczy. U nas bardziej czas grzania buforu ilość pelletu i przelicznik jaka sprawność?

Edytowane przez bioly
Opublikowano

U siebie też testowałem na znamionowej palnika 20kw. Ogólnie w moim przypadku z obserwacji najlepiej jak mam 15-16kw.

0.8kw max 0.9kw na 1m2 płaszcza. W starszych konstrukcjach przyjmowało się 1kw na 1m2.

Opublikowano

Ogniwo Pello 10kw ma wymiennik 1.45m2... teraz wstawiają do tych kotłów Skiepko. Ciekawe jak tu będzie wyglądała temp spalin, realna sprawność. 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Michal86 napisał(a):

0.8kw max 0.9kw na 1m2 płaszcza. W starszych konstrukcjach przyjmowało się 1kw na 1m2.

Czyli w moim przypadku, to na ile powinienem ustawić palnik?

Obecnie przy 25kW mam od 130 do 150*C na czujniku spalin w zależności od temp na kotle czyli 60-75*C

Edytowane przez bioly
Opublikowano
8 godzin temu, wuwok1 napisał(a):

Ogniwo Pello 10kw ma wymiennik 1.45m2... teraz wstawiają do tych kotłów Skiepko. Ciekawe jak tu będzie wyglądała temp spalin, realna sprawność. 

DTRka pewnie podaje ze 100st? 😅 Wkład kominowy niezbędny 😅

8 godzin temu, bioly napisał(a):

Czyli w moim przypadku, to na ile powinienem ustawić palnik?

Obecnie przy 25kW mam od 130 do 150*C na czujniku spalin w zależności od temp na kotle czyli 60-75*C

Tutaj jest jeszcze kwestia pracy samego palnika jak jest tam 30kw. Dobrze żeby pracował na tych 70-80%. Masz płaski ruszt czy v-ke? Nowszy typ chyba montowali 25kw do tego ogniwa🤔 ale może się mylę.

A druga kwestia to wielkość komory spalania. Jeżeli faktycznie producent wyliczał jej wielkość dla 25kw, a nie robił tego na pałę to przy zbyt niskiej mocy będzie zbyt niska temperatura wewnątrz dla pełnego dopalania gazów i samoczyszczenia ścianek.

Musisz sam sobie potestować. Choć temperatury spalin masz w sumie ok. Zależy jeszcze przy jakim tlenie. 

U siebie teraz przy mocy 16kw i średnim tlenie 8,5-9% mam 130-135st.

Opublikowano

Ruszt mam płaski, właśnie poniżej 15kW z tego co pamiętam robi się już sadza. Tlenu nie mam czym zbadać. W takim razie będę próbował zobacze co się będzie działo na 30kW

Opublikowano

No pewnie. Nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Zobacz też na jakichś 22kw. Wtedy będzie ponad 70% dla palnika, 90% dla kotła i 0.9kw na 0.1m2. Czyli teoretycznie powinno się dobrze zgrać.

Opublikowano

Według DTR spaliny na pełnej mocy są około 135 stopni. Czyli tragedii nie ma. 

Opublikowano

Ma płomieniówki/ zawirowacze . I sam się zastanawiam dla czego spaliny tak wysokie. Myślę że powodem jest budowa wymiennika i tu będzie można zmodyfikować bieg spalin. Czas pokaże . Dodatkowo to kociołek 10.7kw według DTR. Co do wrażeń, bardzo fajna konstrukcja, kompaktowa. Jedyna wada jak dla mnie to ilość pelletu jaki zmieści w zasobniku. Mając kociołek na eko przy moim spalaniu w sezonach przejściowych zapominałem o tym że mam takie ogrzewanie 🙂 Tu jednak częściej będę musiał iść do kotła. 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Kupiłem i zamontowałem piec Ogniwo Bio Duo 20 KW z palnikiem 10- 35 KW eco VIP RK. 
Czy jest tu jakaś dobra dusza która pomoże ustawić ten palnik ? 
Problem polega na tym iż piec chodzi już 2 godziny i nie może osiągnąć zadanej temperatury. W piecu wszystkie przepustnice są zamknięte.IMG_2861.thumb.jpeg.87896ec25ced72d5c246c3cbf3ca5571.jpegIMG_2862.thumb.jpeg.09d7ae64f8585a3cc68e5f7de03e05c1.jpegIMG_2863.thumb.jpeg.9210618efbcb9b5328ce4da0aedb60d9.jpegIMG_2864.thumb.jpeg.09b496682000e0a8ad16e8eb0493f397.jpegIMG_2865.thumb.jpeg.c91dad5a348d658f9d620f1a7bdfb06f.jpegIMG_2866.thumb.jpeg.2e3c3a305d5e45529bff3c0301db4657.jpegIMG_2867.thumb.jpeg.30fa58c8bf2f64d1b9318efd2f828e5d.jpegIMG_2868.thumb.jpeg.8d6583441ac6e536e2494f9fb204c68f.jpegIMG_2869.thumb.jpeg.65bde728044bb9646e6fb6d4c5913e49.jpegIMG_2870.thumb.jpeg.d9511bbbe1f220a34a5ea8e1db4e76e4.jpegIMG_2871.thumb.jpeg.41ede186c1d80acc5661ff1dc7f26ffe.jpegIMG_2873.thumb.jpeg.890f0cfc9e6bde4cd2b060a3b48613ec.jpegIMG_2874.thumb.jpeg.cb82498c665cf05dc8aea7c8e6fd76a4.jpegIMG_2875.thumb.jpeg.ced8cfd5b45c228e33ce0e4342560291.jpeg

IMG_2872.jpeg

Edytowane przez Spartiata89
Opublikowano (edytowane)

Pokaż instalację. Jak masz zrobiony powrót?? Masz bufor?

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano (edytowane)

Instalacja trochę przerobiona głównie grzejniki + podłogówka na parterze (korytarz, pralnia, łazienka) na piętrze podłogówka jest tylko w łazience reszta grzejniki plus drabinka.  Bufora brak, pompka ferro jest od solar ale ma swoje sterowanie i chroni solary przed przegrzaniem. 
Co masz na myśli pytając jak zrobiony powrót ? Poniżej zdjęcie. 
IMG_2877.thumb.jpeg.be7c5fe6c1b44ff08abd25b66a3455e7.jpegIMG_2876.thumb.jpeg.342dbf63e4db1c2df3542e1fda4e6f57.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Jak masz zrobioną ochronę powrotu?? Ty nie masz zaworu 3d?4d? Dobrze widzę że masz bezpośrednio puszczone z kotła na instalację? 

9 minut temu, Spartiata89 napisał(a):

IMG_2877.thumb.jpeg.be7c5fe6c1b44ff08abd25b66a3455e7.jpegInstalacja trochę przerobiona głównie grzejniki + podłogówka na parterze (korytarz, pralnia, łazienka) na piętrze podłogówka jest tylko w łazience reszta grzejniki plus drabinka.  Bufora brak, pompka ferro jest od solar ale ma swoje sterowanie i chroni solary przed przegrzaniem. 
Co masz na myśli pytając jak zrobiony powrót ? IMG_2876.thumb.jpeg.342dbf63e4db1c2df3542e1fda4e6f57.jpeg

To mam na myśli że ktoś zamienił śmieciucha na ten kocioł nie przerabiając instalacji. Sam robiłeś? instalacja wygląda mi do poprawy, zrobienia na nowo. Odezwij się na priv... Wytłumaczę.

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano

Tak na powrocie nie ma zaworu 3d czy 4d, nie ma ochrony powrotu. Instalacja była przerabiana bo nie chciałbyś widzieć starej 😂 w kotłowni przekroje niestety musiały zostać bo musiałbym pół domu burzyć żeby to powydzierać ze ścian, stary kocioł był podobny do tego tyle że był mniejszy i pracował bardzo dobrze wymieniłem go z racji lat bo miał już 22 lata o ciągle się sprawował stary poczciwy SAS…

Opublikowano (edytowane)

Stary kocioł był zasypowy. Inna zasada działania. Tutaj ten kocioł nie ma prawa działać poprawnie na tej instalacji. Jak to się objawi? Wysokie spalanie opału, niestabilna praca. Do tego utrata gwarancji z powodu niskiej temp powrotu. Kocioł w sterowniku ma kartę SD gdzie zapisuje dane z palenia. Sterownik można podpiąć do Internetu i sterować kotłem z telefonu.

Przekroje rur nie problem. Sam taki kocioł tyle że 15kw zainstalowałem znajomym do starej instalacji grawitacyjnej, rury 2 cale były. Dołożyłem mały bufor i powiem ci że naprawdę dobrze kocioł działa.

Problemem jest brak "małego/krótkiego" obiegu gdzie kocioł dogrzewa sobie powrót i potem dopiero zaczyna grzać dom. Chcąc dobrze musisz poprawić.

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem o czym piszesz miałem instalatora dwa dni temu jak montował kocioł stwierdził że nie potrzeba zaworu, pompki mam ustawione na start w 30 stopniach więc teoretycznie przy ich starcie instalacja grzeje się powoli, w tamtym roku montował sąsiadowi obok tylko piec kotłostalu na pellet i tam też nie ma zaworu 3d czy 4d i wszystko chodzi perfekcyjnie. W moim przypadku zauważyłem że różnica temperatur na zasilaniu i powrocie to ok 10 -15 stopni więc czy to by było problemem ? Na poniższym zdjęciu to fajnie widać temperatura na wejściu to 45.7 na wyjściu 36,9, czujnik wejścia jest usytuowany w kotle natomiast na powrocie czujnik jest zamontowany obejmą do rury więc medium przepływające pewnie ma kilka stopni więcej i pytanie czy to byłby problem.  Temperatura spalin w czopuchu mierzona czujnikiem który mierzy strugi, zamontowany wraz ze sterownikiem tutaj temperaturę można podnieść poprzez regulację przepustnic. Czyli sądzisz że zawór temperaturowy ochrony powrotu zdał by egzamin ? Mam na myśli taki na 55 stopni ? IMG_2861.thumb.jpeg.ff84d4d0844c344634cbeb4110cdddbc.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Hydraulik zrobił jak mu łatwiej, lepiej lub jak prawdopodobnie umiał. Co u sąsiada jakoś działało nie oznacza jak widzisz że u ciebie będzie działać.

Teraz masz dwa wyjścia. Dołożyć bypass  między zasilaniem a powrotem z pompą która będzie działać podczas pracy kotła i samoistnie dogrzewać powrót, to tanie wyjście z tej sytuacji/kiepskie rozwiązanie.

Najlepiej instalacja na nowo z zastosowaniem sprzęgła i zaworu ATV Czemu sprzęgło? bo masz instalację mieszaną i najprościej to połączyć. Choć do tego kotła ja bym widział bufor 😄 

Kiepskim rozwiązaniem jest wysyłanie na dom temp jaka jest na kotle. To idealny przepis na wysokie spalanie, wysokie koszty ogrzewania. W okresach przejściowych lub niskich mrozów myślę że nie masz potrzeby zasilać instalacji 60 stopniami.

Przeważyłeś pellet przed 1 uruchomieniem? 

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano (edytowane)

Koszty i tak będą wysokie bo jeszcze dom nie ocieplony, zastanawia mnie tylko to czy faktycznie ta różnica 5-15 stopni na powrocie to będzie ta przyczyna, tak ważyłem pellet przy 1 uruchomieniu. Ale mimo wszystko myślę że w ustawieniach też coś trzeba zmienić bo teraz kocioł pracował na fabrycznych ustawieniach i już pierwsze co zauważyłem to spieki po krótkiej chwili palenia, wentylator wyregulowałem ale reszty nie ruszałem. Próbowałem zmniejszyć moc palnika na 18 KW i efekt był ten sam tylko przy mniejszym spalaniu peletu. Bufora już nie zamontuję bo nie mam miejsca chyba że w sypialni 😂 za ścianą stoi 300l cwu który dogrzewają solary albo właśnie kocioł .

Opublikowano

Minimalna temp powrotu 50 stopni jest wymagana by ci po prostu kocioł nie zgnił. Ja w moim kotle powrót mam 55-60 stopni przy grzaniu bufora od 27 stopni. Poczytaj jak ważna poprawna instalacja jest przy kotłach pelletowych. Ten sterownik nie ma magicznych ustawień gdzie po wprowadzeniu jest tanio, ekonomicznie. Na oryginalnych ustawieniach z ustawionym nadmuchem, zważonym pelletem kocioł poprawnie działa. Skoro uważasz że problem w ustawieniach, niestety nie pomogę.