Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam potrzebuję porady jak podłączyć bufor ciepłą oraz instalacje by całość działało na grawitacji.

Kiedyś Chris Zielonka zrobił mi taki schemat tylko:

1 Czy ta rura do naczynia wzbiorczego jest dobrze?

2 Po co mi tyle zaworków?

3 Po co mi zawór 3D skoro grzejniki są wysokotemperaturowe i jak nie mają min 70 stopni to w domu zimno?

4 Z tego co mi się wydaje to to obejście grawitacyjne bufa tak być nie może bo kocioł nie może być wpięty bezpośrednio do instalacji w myśl przepisów.?

5 Czy rury 2 cale wystarczą od kotła do bufora czy będzie za słaby przepływ wody  ? 

A i chce wywalić całkowicie bolier CWU z łazienki i zamontować wężownicę w buforze.

schemat.jpg

Edytowane przez Alewalneło2
Opublikowano

Ja to bym to tak widział, stawiam bufor obok kotła kupuję rurę 2cala kilka kolanek zawór zwrotny, trochę rurek do CWU i podłączam.

Ma to prawo działać czy za dużo zakrętów będzie.

P_20210216_105139_compress5.jpg

Opublikowano

Panowie no co jest nikt w dziejszych czasach nie zna się na instalacji grawitacyjnej?

Każdy tylko pompeczki montuje??

Opublikowano (edytowane)

Witaj 

Wężownica przepływowa jeśli ma grzać CWU to musi mieć ok 20 kW . Lepiej jest zbiornik CWU zamontować w buforze lub nabyć takowy ale jak wspomniałeś teraz wszystko pod pompki wiec i średnice przyłącza bufora będą problematyczne pod grawitacje . Drugie rozwiązanie to zasobnik CWU płaszczowy poziomy z zaworem klapowym na zasilaniu płaszcza po to żeby CO nie wyciągało ciepła z zasobnika po wygaśnięciu kotła . Jeśli instalacja etażowa to wystarczyło by zasobnik powiesić pod sufitem powyżej bufora i grzejników , wtedy odpowietrznik w najwyższym punkcie lub odpowietrzenie rurka do pionu do naczynia zbiorczego .

Jeśli układ piętrowy to dolne czy górne zasilanie , jak masz w domu ?

O jakiej mocy kotła rozmawiamy bo od tego zależą średnice rur  ?

Na Twoim rysunku ten zawór zwrotny na powrocie kotła jest zbyteczny a nawet niebespieczny w tym miejscu może sie zamulić i zaciąć a wtedy z kotła zrobisz parowóz . .

Edytowane przez mac65
Opublikowano (edytowane)

Wężownica jeśli ma grzać to 2razy fi 15 25mb  równolegle wystarczy. Ja takich parę buforow kiedyś zrobiłem i działa nikt nie narzekał i nie ma przy takiej wężownicy potrzeby robić dezynfekcji jak przy tradycyjnych zbiornikach

20161021_183630.jpg

Edytowane przez romano78
Opublikowano
19 godzin temu, mac65 napisał:

Jeśli układ piętrowy to dolne czy górne zasilanie , jak masz w domu ?

O jakiej mocy kotła rozmawiamy bo od tego zależą średnice rur  ?

Bufor  1000 albo 1500 litry będzie samoróbka więc przyłącza nie stanowią żadnego problemu.
Chyba dolny bo idzie zasilanie w piwnicy pod sufitem i do kaloryfera. 

Nie idzie tak jak, w niektórych domach najpierw na strych a dopiero potem do kaloryfera.
Moc kotła jakieś 15-20kW, raczej 20kw.

Aktualnie zasobnik CWU wisi w łazience nad kiblem i chcę się go z tam tąd pozbyć.

Opublikowano (edytowane)

Dla 20 kW  6/4 cala miedzy kotłem a buforem , dla 15 kW 5/4 cala ale patrz na wyjście z kotła , im większa średnica tym lepiej . Im wiekszy bufor tym wieksze naczynie wzbiorcze ok 8% całosci układu . Zasobnik CWU dał bym w piwnicy pod sufitem powyżej bufora , w lecie naładowany bufor bez odbioru przez grzejniki długo utrzyma ciepłą wodę w zasobniku . Na wyjściu z zasobnika na krany obowiązkowo zawór termostatyczny mieszający ATM 35-60 3/4 albo 1/2 ( zależy jakie masz wyjście na CWU) żeby woda nikogo nie poparzyła . Celowo pisze o zasobniku bo bufor z wężownica będzie wymuszał cyrkulacje wody wewnątrz samego bufora a przez to szybciej się wychładzał .

Kocioł -  bufor średnice jak wyżej ale żeby cały bufor wykorzystać grawitacyjnie  trzeba dół bufora  podnieść do wysokości rusztu kotła . Podłączenie powrotu kotła z dołem bufora musi przebiegać poniżej przyłącza ( powrotu )  do kotła z lekkim wzniosem ok 2% w kierunku do kotła Taka trochę pochylona litera U .

Góra kotła w zasadzie tylko tak żeby wszystko włącznie z buforem  się odpowietrzało a co do średnic to parami miedzy węzłami i rozgałęźnikami .

Kocioł przy tak dużej ilości wody pasowało by wpiąć przez zawory kulowe z półśrubunkiem ( minimalne opory przepływu )   ale po ich otwarciu należało by zdemontować rączki żeby nikt przez przypadek ich nie zamknął . 

Przy kotle manometr i zawór bespieczeństwa na wypadek zamarznięcia naczynia wyrównawczego lud rur doprowadzających , Jeśli coś się bedzie działo manometr pokaże że ciśnienie wzrosło czyli coś zamarzło .

Ten zasobnik co masz w łazience możesz wykorzystać jesli jeszcze jest w dobrym stanie .

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Odwrotnie źle zrozumiałeś , Rura do kotła ma sie wznosić , wtedy pod buforem można zainstalować trójnik z zaworem spustowym do odmulania układu .Przy wodzie z dużą ilością kamienia może sie przydać .Najlepiej by to było narysować .

Opublikowano

To jak ta woda będzie grawitacyjnie płynąć jak bufor będzie niżej od powrotu kotła?

Bufor się w całości sam rozładuje grawitacyjnie na grzejniki bo kiedyś Sambor pisał, że potem jak już jest niska temperatura w buforze np.40 stopni to grawitacja wolno działa ?