Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana starego kopciucha na 5 klase do 2023. Sugestie jaki piec wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Są niezbyt głośno reklamowane ale dostępne kotły z palnikiem SV300 które potrafią spalać pelet i ekogroszek.
Albo starszy palnik SV200 który jest ekogroszkowy, ale pelet też potrafi spalać. Wtedy można kupowac to paliwo które akurat taniej wychodzi. Z dotacją powinno być łatwo - kupujesz jako peletowy. Kilka osób tu na pewno potrafi doradzić w temacie dostępnych rozwiązań, np @Pieklorz

Edytowane przez nightwatch
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Aleziomusno trochę sobie pojechales po bandzie z tym ,,Dziadem", nie wiem czy jestem młodszy ale nie zawsze ludzie starsi są mniej sprawni no może wolniejsi i w życiu już  się  narobili. Cztery lata temu tez stanąłm przed dylematem jaki kocioł kupić. Po przeczytaniu tego tasiemca wybrałem MPM 14 na drewno liściaste wprawdzie sosny w moim okręgu jest więcej-gorzej się pali. Pewnie peletowiec jest wygodniejszy ale w pewnym wieku ma się nadmiar wolnego czasu no a najważniejsze to satysfakcja że jeszcze dam radę i upór ma w tym niewielki procent udziału. Nie będę zachwalał MPM bo nie jest to łatwy prosty kocioł po prostu trzeba się go nauczyć Ale jaka  jest radość jak zamruczy a nawet udaje odrzutowiec. Wracając do opału to myślę że kiedyś wrócę do węgla. Na forach o MP-ie jest dużo Kol palących węglem i to bez bufora Kol @Piecuch19 jest tu takim gróru węglowym, ja osobiście też robiłem próby węglowe (1,5t leży od 8 lat ) wolę drewno. Mam piłę spalinową, łuparkę i nadmiar czasu. Dodam że też nie mam typowego bojlera jedynie 200l zbiornik kondensacyjny. Wybor należy do was. Trzymam kciuki za właściwy wybór. 

Pozdrawiam serdecznie       

• Zgadzam się 1