Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, carinus napisał:

,jednak nie rezygnuj całkowicie z kociołka.Jakieś rezerwowe źródełko ciepła trzeba mieć w rezerwie.

I dlatego  właśnie ja mam bufor. Do bufora podpięty MPM i elektryczny kocioł 12 KW . Zeszły sezon grzałem w G13.

Jednak dzięki polityce która prowadzi do drugiej w tym roku podwyżki cen prądu wracam do spalania. I zamiast spalać węgiel tam gdzie są do tego filtry kominy i bezpośrednio ludziom w płuca nie pchamy produktu spalania będę  spalał na osiedlu mieszkaniowym. W fotowoltaice już brudne łapki gmerają aby przestała się opłacać a im więcej pomp ciepła założymy tym droższy prąd nam zafundują. Można by włożyć pieniądze w energetykę  i dać narodowi tani prąd. Smoka by zabił i wungla nie musiał porzucać choćby sie nawet brukselska komuna burzyła. Ale  .... co głupiemu po rozumie.  

Edytowane przez zielenina

• Odpowiedzi 17.4 tys.
  • Wyświetleń 3.9 mln.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• I dlatego lubię to forum bo ścierają się tu różne teorie grzania tylko trzeba umiejętnie wyłuskać to co jest dobre i dobre dla mojego sposobu ogrzewania domu. Zanim kupiłem MP-a to przez 1,5 roku czyt

• Chcesz opini użytkowników kotła to nie czytaj opini ludzi typu Animus którzy kocioł MPM znają tylko z obrazków i opowiadań ludzi w internetach... Jesli interesuje ci naprawde ten kociołek ok 500

• Komu rozwaliła sie ceramika w MPM DS - albo pekła przegroda polecam kupić beton BOK 150 z Fenixusa i samemu odpać wszystkie cegiełki , przegrodę i palnik wirowy + zaizolowac całosć papierem ceramiczny

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Tego nie przeskoczymy.Energia pod każdą postacią będzie drożeć,ale skazanie sie tylko i wyłącznie na jeden rodzaj może mieć przykre skutki.Rządy nie są głupie,tylko głupia większość która je wybiera i pozwala później oskubać się z kasy,zwalając winę na wszystkich innych,tylko nie na własną głupotę

Opublikowano

Będzie albo i nie będzie - węgiel znacząco potaniał na giełdach, a ropa ma ceny sprzed piętnastu lat. W zeszłym roku węgiel we Wrocławiu po 920 i nikomu nie chciało się spoza granic miasta fatygować, a w tym roku bez problemu 699.

Opublikowano

Więc ciesz się chwilą to długo nie potrwa , przynajmniej jak chodzi o ropę .

Opublikowano

Miałem to samo napisać.Ta sielanka nie potrwa wiecznie.Jedynie w drewnie widzę szansę na dłuższe użycie w naszych kotłach i chyba bardziej się nastawię na to awaryjne paliwo.Jeżeli sytuacja z podażą i cenami PC będzie chora,to pewnie zakup tego cuda trochę się odwlecze i kociołek zdąży przepalić cały zgromadzony zapas drewna i węgla.Jak dla mnie grzebanie w kociołku jest jak najbardziej przyjemną czynnością.

Opublikowano

Poczytajce sobie to, jeżeli jeszcze ktoś nie miał okazji, nowe parowo budowlane wyraźnie wskazuje w jakim kierunku będziemy zmierzać z ogrzewaniem:

https://czysteogrzewanie.pl/2020/09/od-2021-roku-w-nowych-domach-drewno-i-slonce-zamiast-wegla-i-gazu/

Opublikowano
13 minut temu, Kordjano napisał:

Więc ciesz się chwilą to długo nie potrwa , przynajmniej jak chodzi o ropę .

A założymy się? Nie wiem skąd nakręcanie się na ceny energii, to wszystko mafijne działania urzędnicze. Szansa na powrót ropy do cen zeszłorocznych jest wątpliwy w najbliższych latach, a węgiel będzie szorował dno nawet wg Australijczyków.

Opublikowano

Wątpliwy ? zaraz zaczną kombinować zmniejszać wydobycie i baryłka poszybuje ,jak sytuacja z korona wirusem sie unormuje to podatek też dołożą z energią to zawsze była niewiadoma co i jak będzie i co wymyślą .

Opublikowano

W tym złodziejskim kraju cena na rynku światowym nie ma  nic wspólnego z cena produktu.

Patrz cena ropy sprzed ilu jest lat a ile płacimy za benzynę .

Opublikowano
3 minuty temu, zielenina napisał:

cena na rynku światowym nie ma  nic wspólnego z cena produktu.

Wręcz przeciwnie - cena paliw rośnie w tempie giełdowym. Tyle tylko, że w czasie spadków na giełdzie cena paliw nie spada lub spada tylko symbolicznie.

Opublikowano

I tu się zgodzę , jakby nie pandemia to cena benzyny czy ropy była nie mniejsza jak 5 zł za litr 

Opublikowano

No o tym piszę i dlatego bez kotła na wszelki wypadek nie widzę spokoju dla siebie.

Alle jak znajdę gdzieś wolno stojącą pompę ciepła  z COP 3 przy minus 10 to zamontuję.

Opublikowano

@zielenina - małe pytanie - ten zasyp marcela co wsypałeś - ile to było kg- tak mniej wiecej? i ile godzin to sie paliło bez dokładania?

U mnie cena wegla - na róznych składach  bez zmian, ten co biorę zawsze - dalej stoi sztywno. 

Opublikowano
10 godzin temu, Ryni napisał:

Poczytajce sobie to, jeżeli jeszcze ktoś nie miał okazji, nowe parowo budowlane wyraźnie wskazuje w jakim kierunku będziemy zmierzać z ogrzewaniem:

https://czysteogrzewanie.pl/2020/09/od-2021-roku-w-nowych-domach-drewno-i-slonce-zamiast-wegla-i-gazu/

tylko ze w Mazowieckim i Małopolskim już zakazano palenia w kominkach - na razie w dni o dużym zanieczyszczeniu.

Opublikowano

I myślisz , że ktoś będzie ten zakaz  egzekwował gdzie indziej niż w dużych miastach?

Przy następnych wyborach ludzie sobie przypomną który to taki ,,mundury,, był.

Edytowane przez Piecowy19

Opublikowano

Nic sobie nie przypomną, pamiętają tylko medialne sukcesy. Przy wypłacie 500+ zapominają że w ubiegłym miesiącu sami na to zapłacili w formie akcyzy czy innej daniny. Cytując klasyka; gdyby ludzka głupota miała skrzydła latali byśmy pod chmurami. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

W związku z tym, że merytoryka tego tematu na obecnym stopniu nie wydaje mi się możliwa do uratowania postanowiłem co następuje:

- ten temat zamykam,

- problemy techniczne i pytania związane z kotłem mpm proszę zadawać w nowych lub już założonych, ale bardziej konkretnych tematach (ew. można podać linka do tego w pierwszym poście)

- problemy niezwiązane bezpośrednio z tym kotłem - jak wyżej

- jeżeli ktoś chce kontynuować już zadane pytanie z tego wątku - jak wyżej - proszę założyć nowy temat.

• marcin zablokował(a) ten temat
Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Witam,

Po dłuższym zastanowieniu zdecydowałem otworzyć temat.

Proszę tutaj prowadzić tylko ogólną dyskusję na temat kotła.

Konkretne problemy proszę umieszczać w osobnych wątkach. Jeżeli dany problem nie był jeszcze poruszony proszę założyć nowy. Jeżeli problem był poruszany tutaj a jest wystarczająco konkretny proszę o założenie nowego wątku, streszczenie w nim o co chodzi z ew. cytatami lub linkami do głównego wątku, gdzie już o tym dyskutowano. Tutaj zawsze można zamieścić link do nowo założonego wątku. Linki do ważniejszych tematów mogę wkleić do pierwszego postu tworząc taki spis treści.

Użytkowników zaangażowanych w temat proszę o postępowanie wg powyższej zasady, ew. zgłaszanie jeżeli np. nowy użytkownik zapyta tutaj o swój konkretny przypadek - takie rzeczy chcielibyśmy umieszczać w osobnych wątkach.

Pozdrawiam

• marcin odblokował(a) ten temat
Opublikowano

Ogólna dyskusja czyli co ? Mam kocioł , jest ładnie zapakowany. Jeszcze nie wiem czy będę zadowolony?

Co wy na to ? No chyba nie o to chodzi. Zarejestrowałem się na forum tylko po to aby uczestniczyć w tym temacie. Dwa dni potem go zamknięto. Niby z powodu licznych off topów i braku zgody pomiędzy użytkownikami. Z jednej strony rozumiem intencje adminów aby tworzyć odrębne tematy bo ma to  ułatwiać szukanie informacji . Z drugiej jednak to że w jednym temacie jest większość wiedzy o tym kotle właśnie to ułatwia. Co do sprzeczek to nie sądzę by były szkodliwe o ile nie są chamskie. To właśnie różne często sprzeczne opinie pozwalają wysnuć właściwe dla mnie wnioski. Jestem za spieraniem się i wymianą pomysłów. A to że czasem wkrada sie  do tematu polityka nie powinno nikogo dziwić, skoro to politycy chcą zaglądać do naszych kotłowni.

Opublikowano
16 minut temu, zielenina napisał:

Ogólna dyskusja czyli co ?

Ogólna czyli wszystko co dotyczy kotła mpm a nie dotyczy konkretnego przypadku. Przykładowo masz problem z kotłem, bo nie osiąga zadanej temperatury - opisujesz swój przypadek w osobnym wątku i tam czekasz na odpowiedzi. Tutaj możesz wspomnieć, że taki wątek założyłeś.

18 minut temu, zielenina napisał:

Z drugiej jednak to że w jednym temacie jest większość wiedzy o tym kotle właśnie to ułatwia.

Polemizowałbym - przeczytanie wątku nawet zakładając że 1 post średnio czytasz 10 sekund zajmie 44 godziny. Byłoby sporo łatwiej gdyby poszczególne wątki były podzielone i tam czytałoby się o konkretnych problemach. Tutaj np. jak proponowałem można w pierwszym poście zrobić taki "spis treści".

Opublikowano

Czy coś się zmieni jeśli podamy powietrze przez drzwi paleniskowe a nie przez popielnik?

Opublikowano

A które to masz na mysli? Te przy ruszcie czy te zasypowe?

Opublikowano

No i zalezy czym palisz

Opublikowano

racja to podstawowa wytyczna.

Opublikowano

Posty zostały wydzielone.