Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja chyba w przyszłości zdecyduje się jednak przy zakupie jakiegoś kotła DS na bufor 1000l, to koszt ponad 2000zł ale to za parę lat się zwróci. A bufor to jednak same plusy i wygoda: Nie potrzeba w sumie miarkowników ciągu dmuchaw itp. jedna nastawa i jazda. Nie trzeba się martwić mocą kotła, moc może być niemal dowolna aby tylko komin pociągnął. Nie trzeba palić i pilnować pieca w nocy. Podpina się regulator pokojowy do sterownika pompy za buforem i mamy ciągle niemal stałą temperaturę w pomieszczeniach. Jedynie co mnie ogranicza to wielkość bufora bo szerokość drzwi mam 85cm a wysokość stropu od podłogi w kotłowni to tylko 215cm czyli większego niż 1000L nie wcisnę.

Też doszedłem do tych samych wniosków. W tym roku przechodzę z GS na DS i dzięki za wszelkie uwagi, które do tej pory na bieżąco śledziłem w tym temacie. Już w domu czeka 1000l bufor, dwie grupy pompowe z zaworami wraz siłownikami, by utworzyć dwa niezależne obiegi (Rodzice , oraz moja rodzina na piętrze). Jeśli chodzi o źródło zasilania to do tej pory to był Viadrus U-22 opalany od góry ale już chyba dojrzałem do tego by zakupić MPM-a. Pozdrawiam Forumowiczów.

Opublikowano (edytowane)

Zbiornik firmy joule 1000l z jedną wężownicą bo jeszcze podłącze do niego moje solary. O cenie nie mogę się wypowiedzieć. Jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć to szukaj Znajomych, którzy prowadzą  firmy instalacyjne, hurtownie, ale naprawdę takich dużych, bo wtedy można uzyskać naprawdę duże rabaty.

Solary już teraz, gdy są dni słoneczne to cyklicznie robią zrzuty do instalacji co, więc myślę o rozbudowie o dwa kolektory podłączenie do bufora i korzystanie z tzw. taniej energii.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Nie zataiłem ceny dlatego, że nie chcę podać tylko, że podanie jej nic Koledze nie da. Z tego co zdołałem się zorientować to na http://allegro.pl/bufor-joule-1000l-1w-zbiornik-buforowy-1-wezownica-i5983841679.html cena jest podana 3697, a katalogowa to: 4244.

Wszystko zależy z jakiego źródła się zakupi. Na zakończenie powiem, że długo szukałem i próbowałem wybrać bufor bo jak każdy próbuje kupić jak najtaniej przy zachowaniu dobrej jakości.

Opublikowano

Tak istnieje taka możliwość. ;)

Bufor o średnicy 80 cm. powinien przejść.

Można też za uczciwe pieniądze zamówić na konkretny wymiar tu: http://www.p2ar.pl/oferta/zbiorniki-buforowe/

Pozdrawiam.

Tak wiem że Pan Przemysław robi też bufory (i cena samego bufora bez wężownicy nie ukrywam atrakcyjna) tylko nie wiem czy z wężownicą do C.W.U nie taniej wyjdzie np taki http://allegro.pl/zbiornik-akumulacyjny-bufor-buforowy-1000l-1w-i5784681626.html tylko nie wiem czy 2,4m2 powierzchni wężownicy do C.W.U wystarczy.

Opublikowano

Wysłałem zapytanie do sprzedawcy z czego jest wykonana, nie z nierdzewki? Czy może do pitnej tylko miedź?

Opublikowano

Witam.

Pigeon8,zbiornik 1000 l.+wężownica cu 15 dł. 50 m.

Wszystko tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a,wiele razy opisane. ;)

Kolega jarekr robił sam i dokładnie opisał tu:https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20130-problem-z-temperatura-kot%C5%82a/page-19

Andzejaslo,sambor dobrze tłumaczy,za dużo kombinujesz,taniej jak u Przemka tego chyba nie kupisz. :D

Poza tym z nierdzewki wychodzi taniej,ale uważam że lepszego materiału do wody pitnej jak miedź nie ma zwłaszcza jeśli musi być podgrzana,za wyjątkiem wody miękkiej(kwaśnej),której jest nie wiele w tym kraju,przeważnie mamy twardą.

Wężownica cwu ma całkiem inną konstrukcję od podanej przez ciebie,w tych wężownicach jest woda grzewcza z kotła,solarów,i.t.p.,to zupełnie co innego. ;)

Robienie wężownicy samemu pierwszy raz nie rzadko kończy się zepsuciem drogiego materiału(miedzi),patrz wątek z muratora.

Moim zdaniem nie warto dla kilkuset PLN kombinować,a poza tym nie mam za dużo wolnego czasu w tym roku. :D

Pozdrawiam.

Opublikowano

Właśnie otrzymałem odpowiedz od sprzedawcy i odpisał tak cytuję :"Witam. Wężownica wykonana jest ze stali czarnej." czy to jest możliwe? przypominam pytanie dotyczyło ZBIORNIKA BUFOROWEGO AUSTRIA EMAIL PSR 1000.

Opublikowano

Ta wężownica służy do podłączenie do bufora innego źródła ciepła

Opublikowano (edytowane)

Jestem po kontakcie z Panem Przemysławem http://www.p2ar.pl i rzeczywiście najtaniej wyjdzie u niego, do tego chyba jednak standardowy zbiornik bez ocieplenia może mi nie wejść (strop 212-213cm) a u Przemysława mogę podać dowolne wymiary, wężownica z ze stali nierdzewnej wyjdzie znacznie taniej niż z miedzi, i tu tylko mam dylemat. Ciśnienie w instalacji mam ok 2bar tak że wężownica nie musi być bardzo długa.

Edytowane przez andrzejaslo
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Gredy - W związku z tym, że nawiązałeś współpracę z producentem, możesz powiedzieć w jakim kierunku i na jakim etapie jest budowa palnika wirowego? coś robią w tym kierunku? interesuje mnie palnik coś w stylu pietii, a nie pół wirowy...

Będę wdzięczny na info ;-)

Opublikowano

Witam. Na tą chwilę niewiele wiem odnośnie prac nad usprawnieniem palnika. Do fabryki wybieram się w maju ,zrobię krótką relację,jak przebiega proces technologiczny i dopytam się o nowe innowacje. Mam nadzieje że już będą  ukończone nowe stanowiska testowe dla kotłów  :). Jak mi się uda zrobić swój odlew palnika D.P III Ten..

Będę nakłaniał producenta na zaczęcie jego produkcji. Ten palnik super pracuje na mocach 5-8kw(przy takich temp, jak tej zimy ,to 90% palenia w moim przypadku) . Tej zimy nie było mi już dane sprawdzić jego maksymalnych możliwości. Ale nie spodziewał bym sie że  przekroczy 12-14kw. Dobrze by było,by producent sprawdził to na swoim stanowisku testowym. 

Pozdrawiam Grzegorz 

Opublikowano (edytowane)

Kilka postów szybciej pisałem, że chciałbym zamienić mojego viadrusa i przesiąść się na palenie na mpm'mie ds. Teraz nurtuje mnie tylko jedno pytanie w związku z tym, że mam dostęp do węgla deputatowego z Jankowic, Marcela lub Chwałowic a nie chce mi się "bawić" w kupowanie innych rodzaj węgli, to czy w tym piecu będzie można palić, którymś z węgli pochodzących z ww. kopalń? Czy raczej darować sobie zakup tego pieca ze względu na uciążliwość palenia? Proszę o pomoc, bo mam dylemat. Czy ktoś z Forumowiczów pali w nim węglami z grupy 32.1, 32.2, 33, dopowiem również to, że mam bufor i będę w nim palił na wysokich obrotach by ładować bufor.

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano (edytowane)

człowieku certyfikatami palisz czy węglem :D

pewne niemieckie auta miały certyfikaty i wiadomo jak to sie skończyło

Bardzo czekam kiedy ten ostatni palnik wejdzie do produkcji bo jestem zainteresowany zakupem tego kotła

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Nie zapominajcie, że palnik zmniejszający moc kotła to bardziej schłodzone ( mokre) spaliny i kłopoty z kominem.

To praktycznie "zabójstwo" nieocieplonego komina murowanego, do tego potrzeba komin z wkładem ceramicznym.