Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lazar smartfire 15kw

Norberto77

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, ŁukaszL napisał:

Spokojnie ja nie jestem tu świeży i mam wszystko dobrze ustawione :)  podpowiem Ci tylko że dla 30%mocy mam podawanie 4sek co 65sek, aa i jeszcze czas podawania skorygowany o - 1% więc piec podaje mniej niż u Ciebie :)

Mówisz o parametrze w Modulacji mocy? a gdzie szukać tego "-1" o którym piszesz?

Cześć wszystkim

Dzisiaj z rana wyświetlił mi się taki komunikat na wyświetlaczy "BRAK TRANSMISJI", wczoraj wszystko było pięknie...

Teraz nie mogę sterować temperaturą mieszaczy, ale na szczęście są otwarte. W menu w ogóle nie ma informacji odnośnie mieszaczy.

Ktoś miał taki przypadek?? Potem jak się wygasi spróbuje zastosować prosty trik, a mianowicie wyłączę wszystko z prądu i uruchomię piec ponownie. Teraz nie mam czasu ponieważ zaraz mam wyjazd do pracy,  jak wrócę. Piec chodzi normalnie. Pompy pracują. Tak jak by się komputer zawiesił :(

Jak to nie pomoże to tylko serwis chyba...

Ktoś poratuje coś???

IMG_20190118_053442.jpg

IMG_20190118_053454.jpg

Edytowane przez Pawwweł

Może ktoś otworzył drzwiczki. Sprawdź najpierw pijemnosciowy czujnik zbliżeniowe. Zdejmij klapkę z prawej strony i tam jest czujnik i jak będzie migac czerwona lampka, to musisz otworzyć komorę spalania, wyczyścić, zresetować czujnik. Najpierw zobacz czy nie świeci lampka. Jak nie, to były otwarte drzwi. 

Dom pietrowka 185m2, same grzejniki 12szt, kocioł SF22/240 +sonda, cwu 200l tem 40 stopni. Ustawienia serwisowe:

100% nadmuch 70

100% podawanie 4

100% przerwa 6

100% tlen 8,5

50% nadmuch 65

50% podawanie 4

50% przerwa 16

50% tlen 10,5

30% nadmuch 45

30% podawanie 4

30% przerwa 44

30% tlen 12,5

H kotła 15

H2 15

H1 8

Korekty w modulacji mocy wszystkie na zero. Kocioł od tem 66 stopni pracuje około 2-3 mni na mocy 50% i dogrzewa do 68 stopni po czym przełącza się na moc 30% stopni i tak dogrzewa jeszcze do tem 70 stopni i powoli sobie pyka oczywiście opadając bardzo powoli na temperaturze ale na 30% jak nie podgrzewa cwu to nawet 1 godz i 10 mni tak pracuje do zejścia na 66 i znów na 2-3 mni wchodzi na moc 50%. Ale pewnie jak zrobi się zimniej i na mieszaczu podniósł to więcej będzie. Dodam że na grzejnikach nie mam zaworow termostatycznych, dopiero zbieram kaskę i pewnie co będzie można zejść i jeszcze pogodowke będę zakładał. 

IMG_20190119_153452.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Godzinę temu, Gunman napisał:

Masz 6h pracy na 50%, 17h pracy na 30%. A piszesz że pracuje 2-3min na 50% po czym ponad godzinę na 30%. Coś mi tu nie pasuje.

Tak, przeczytaj dokładnie co napisałem w przypadku gdy nie grzeje cwu to tyle potrafi utrzymać się na 30%, reszta czasu 50% mocy to jest po czyszczeniu i wtedy kiedy podgrzewa cwu to wtedy dłużej pracuje na 50 a i na 100 potrafi wejść, teraz dobił do 72 stopni, nie podgrzewa cwu i będzie podtrzymywać na 30 długo. Ja ten czas zmierzylem i tak jest. Pozdr

IMG_20190119_202929.jpg

IMG_20190119_202914.jpg

Edytowane przez dayzee