Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, grzes1974 napisał:

U mnie będzie rekord jeżeli chodzi o spalanie. Dzięki kolegom z forum @Giz oraz @Gunman spalanie wyniosło 3 worki x 4 doby. W grudniu też były ciepłe dni a spalanie miałem ok 25kg/dobę.

spalanie_20190117.jpg

A tylko spytam, czy jedziesz na pogodowce, czy na sztywnym mieszaczu? 

Chyba masz mniejszy dom niż 200m2 i chyba nowy, tak? 

Edytowane przez Giz

• Odpowiedzi 3.7 tys.
  • Wyświetleń 771.2 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• rozpuszczam pellet i po wysuszeniu widzę z czego go sklejali. To dlatego że był kłopot z Barlinkiem. Na dnie palety były worki z zanieczyszczonym pelletem, czy było to celowe czy przypadek? tego

• Jestes w tym samym miejscu co ja gdy walczyłem z "dziwnymi" workami Barlinka (na dnie palety co chyba nie jest pojedynczym przypadkiem ), tez wtedy pytałem czy ustawia się kocioł pod pellet? Serwisant

• Nie chce prowadzić tu żadnej kryptoreklamy firmy, ale znajomy w kotle Kostrzewa przerabiał różne pellety i obecnie chwali "Wrona" (pewnie dopóki się nie zepsuje jakość). Jasny, czysty, nie pyli, spali

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Aż miło popatrzeć :)

zapomniałem dodać, że ma ustawione obniżenie nocne o 8st. - to nie znaczy, że mam w domu zimno - na sterowniku pokojowym temp. oscyluje w okolicach 23st.

Edytowane przez grzes1974

Opublikowano
58 minut temu, grzes1974 napisał:

U mnie będzie rekord jeżeli chodzi o spalanie. Dzięki kolegom z forum @Giz oraz @Gunman spalanie wyniosło 3 worki x 4 doby. W grudniu też były ciepłe dni a spalanie miałem ok 25kg/dobę.

spalanie_20190117.jpg

Coś ciężko mi w to uwierzyć..  u mnie piec też pracuje 23h/dobę na 30% i mam bardziej "oszczędniejsze" podawanie i poniżej worka na dobę nie da się zejść :) 

Opublikowano

I pięknie, tak trzymaj. 

Opublikowano
2 minuty temu, ŁukaszL napisał:

Coś ciężko mi w to uwierzyć..  u mnie piec też pracuje 23h/dobę na 30% i mam bardziej "oszczędniejsze" podawanie i poniżej worka na dobę nie da się zejść :) 

Ha,ha czyli uważasz, że to zasługa np. Gimpa? A patrzyłeś na m2?

Opublikowano
11 minut temu, grzes1974 napisał:

Aż miło popatrzeć :)

zapomniałem dodać, że ma ustawione obniżenie nocne o 8st. - to nie znaczy, że mam w domu zimno - na sterowniku pokojowym temp. oscyluje w okolicach 23st.

Stosujesz obniżenie temp mieszacza w harmonogramie, czy obniżenia po uzyskaniu temp w pomieszczeniu? 

Opublikowano
Teraz, Giz napisał:

Stosujesz obniżenie temp mieszacza w harmonogramie, czy obniżenia po uzyskaniu temp w pomieszczeniu? 

W harmonogramie.

Opublikowano
9 minut temu, grzes1974 napisał:

Ha,ha czyli uważasz, że to zasługa np. Gimpa? A patrzyłeś na m2?

Oczywiście, mam 119m2 tylko w podłogówce więc mniej m2 od Ciebie :) 

Opublikowano

No to musisz mieć coś nie tak ustawione. A może coś z wentylacją? A co z dociepleniam ścian?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano
13 minut temu, grzes1974 napisał:

W harmonogramie.

A możesz wrzucić zrzuty ustawień w harmonogramie?

Opublikowano
2 minuty temu, Giz napisał:

A możesz wrzucić zrzuty ustawień w harmonogramie?

I tak cały tydzień:

harmonogram_20190117.jpg

Opublikowano

Spokojnie ja nie jestem tu świeży i mam wszystko dobrze ustawione :)  podpowiem Ci tylko że dla 30%mocy mam podawanie 4sek co 65sek, aa i jeszcze czas podawania skorygowany o - 1% więc piec podaje mniej niż u Ciebie :) 

Sugerujesz się tylko wskaźnikiem poziomu paliwa czy próbowałeś dosypywać po równo 24h ile wejdzie do zbiornika? 

Opublikowano

Wcześniej dosypywałem tak co około 3 dni (+/- parę godzin). Ostatnio zasypałem piec równo 3 worki x 25 kg i dzisiaj zerkałem i na spokojnie mi wystarczy do jutra - tak sądzę, że mniej więcej do tej samej godziny. Uwierz, że nie mam potrzeby ściemniać - zresztą możesz przejrzeć moje posty.

A z ciekawości, kiedy wybudowałeś dom?

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano

No i wszystko się wyjaśniło, worki 25kg.

Opublikowano

Tzn. ? bo ja cały czas pisałem jakie mam i miałem worki i ile wsypywałem. Wcześniej nawet jak była temp. taka jak teraz to i tak przy ustawieniach serwisowych paliłem 25kg/dobę albo nawet i więcej - stąd moja wizyta na tym forum.

Kupiłem na jesieni 4t peletu od razu - worki po 25kg.

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano

Ciekawe ilu z nas w tej samej chwili porownywalo ustawienia? Ale to i tak bardzo dobry wynik 15kg na dobę 

Opublikowano

No czepię się: 75/4=18,75kg - niech to będzie w "górę" czyli i tak bardzo dobrze - 20kg/dobę :)

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano
2 minuty temu, grzes1974 napisał:

Tzn. ? bo ja cały czas pisałem jakie mam i miałem worki i ile wsypywałem. Wcześniej nawet jak była temp. taka jak teraz to i tak przy ustawieniach serwisowych paliłem 25kg/dobę albo nawet i więcej - stąd moja wizyta na tym forum.

Wszystko spoko, większość ma namysłu 15kg  worki. Pisałeś wcześniej, ale jest tutaj tyle info, że człowiek zapomina:). Ale i tak gratulacje. Masz powód do zadowolenia. 

Opublikowano

Czytam na bieżąco forum ale, że worki po 25kg to mi gdzieś umknęło :D myślałem, że 15kg worki dlatego się mocno zdziwiłem :) no to możemy sobie przybić piątkę bo mamy spalanie na tym samym poziomie :) 

Opublikowano

I to jak! temperatura w domu ok (może na poddaszu jest delikatnie chłodniej ale na wiosnę docieplę i będzie ok) i spalanie też:)

Opublikowano
3 minuty temu, ŁukaszL napisał:

Czytam na bieżąco forum ale, że worki po 25kg to mi gdzieś umknęło :D myślałem, że 15kg worki dlatego się mocno zdziwiłem :) no to możemy sobie przybić piątkę bo mamy spalanie na tym samym poziomie :) 

No to piątka

Swoją drogą 1x15kg/dobę to byłoby coś...

Opublikowano
Godzinę temu, Giz napisał:

Nic nie kombinuje z ustawieniami, zostaw je już. Zadbaj teraz o tlen. Mógłby być niższy. Powietrze masz doprowadzone, ok. Sprawdź może dysze. Zobacz jak są ustawione. Wiesz gdzie one są? Zrób zdjęcia dolnej i górnej i pokaż. Chyba nie masz regulatora ciągu kominowego. 

Mam regulator, ustawiony na 10, nie wiem gdzie te dysze

Opublikowano

Trzeba odkręcić boczna pokrywę i jak się pali, to zobaczysz płomień w głębi. Są dwie, górną i dolna. 

Opublikowano
11 minut temu, grzes1974 napisał:

No to piątka

Swoją drogą 1x15kg/dobę to byłoby coś...

W grudniu wyszło mi 16kg na dobę, teraz w styczniu podobne temp więc idzie podobnie. Noo narzekać nie mogę :)