Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ŁukaszL, to w sumie mogę uprościć. Mi wyszło 28kg/doba, Ty masz dom 120m, ja 200m2. Tylko ja mam grzejniki i mieszkam na Mazurach, dom z końca lat 90, w domu 22 st. Czyli w odniesieniu do metrażu, spalanie mamy podobne :) 

Edytowane przez Giz

• Odpowiedzi 3.7 tys.
  • Wyświetleń 771 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• rozpuszczam pellet i po wysuszeniu widzę z czego go sklejali. To dlatego że był kłopot z Barlinkiem. Na dnie palety były worki z zanieczyszczonym pelletem, czy było to celowe czy przypadek? tego

• Jestes w tym samym miejscu co ja gdy walczyłem z "dziwnymi" workami Barlinka (na dnie palety co chyba nie jest pojedynczym przypadkiem ), tez wtedy pytałem czy ustawia się kocioł pod pellet? Serwisant

• Nie chce prowadzić tu żadnej kryptoreklamy firmy, ale znajomy w kotle Kostrzewa przerabiał różne pellety i obecnie chwali "Wrona" (pewnie dopóki się nie zepsuje jakość). Jasny, czysty, nie pyli, spali

Opublikowane grafiki

Opublikowano

@ŁukaszL, na początku chciałem się dowartosciowac, ale w sumie, to wychodzi tak samo. Spalilismy tyle samo w ciągu doby na 1m2.

Ale nie ma co porównywać, całkowicie inne budynki, w innych miejscach stoją... 

Edytowane przez Giz

Opublikowano
3 godziny temu, Giz napisał:

@ŁukaszL, to w sumie mogę uprościć. Mi wyszło 28kg/doba, Ty masz dom 120m, ja 200m2. Tylko ja mam grzejniki i mieszkam na Mazurach, dom z końca lat 90, w domu 22 st. Czyli w odniesieniu do metrażu, spalanie mamy podobne :) 

U mnie podobnie, poszlo dokladnie 57 workow za styczen 855kg, dom 180m2, same grzejniki, swietokrzyskie.

Opublikowano

W moim przypadku czyli przy ogrzewaniu podłogowym ekonomicznej wychodzi jak piec pracuje non stop. Próbowałem harmonogramu to palił więcej, bo musiał dogrzewać i chodził długo na 50%mocy. Lepiej żeby pyrkał na 30% cały czas.

Opublikowano

a więc uważasz ze lepiej stała praca a mieszkasz już w domu i jakie masz histerezy?? i nadmuchy na 50 30

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano
  • Autor

Witam, 130m2 w podłogówce, w domu temp. ok 20-21st - spalanie w styczniu 1020kg - (4 worki wrzucone wczoraj 30.01) 

Od listopada przepaliłem już 3 tony. Pozdrawiam

Opublikowano

Witam wszystkich na forum. Z racji tego że jestem nowym uczestnikiem proszę Was o pomoc.  Przeglądając forum trafiłem na ten wątek i mam nadzieję,  że pomożecie mi rozwiązać moje dylematy. W najbliższym czasie będę wymieniał starego kopciucha na kocioł z podajnikiem.  Waham się jeszcze nad ekogroszkiem,  ale chyba ostatecznie  zdecyduję się na pellet. Do ogrzania mam 200 mkw,  budynek z lat osiemdziesiątych,  ocieplony 10cm styropianem, okna będę niebawem wymieniał na 3 szybowe. Zastanawiam się nad Lazrem 22kw lub 15kw (który będzie lepszy to tego metrażu) oraz Stalmarkiem Ekosilverem 19kw.  Z tego co wiem to kotły wiele się nie różnią,  spalanie maja podobne. Który z tych kotłów polecacie? Jeżeli chodzi o Lazara to jakie dodatkowe wyposażenie dokupić i czy to będzie miało wpływ na spalanie? Na Stalmarka mam dobrą ofertę. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. 

Opublikowano
37 minut temu, jagodkaa89 napisał:

a więc uważasz ze lepiej stała praca a mieszkasz już w domu i jakie masz histerezy?? i nadmuchy na 50 30

Tak, zdecydowanie stała praca. Mieszkam od pół roku, jest to mój pierwszy sezon grzewczy, posadzki były wygrzewane wcześniej. H1-11, H2-13, nadmuch 35% przy mocy 50 i między 15-20% dla mocy 30.

Opublikowano

A co na to hydraulik, który wykonywał Ci instalację? Może masz źle wyregulowaną? Bo pewnie ustawienia już testowałes wszystkie z tego forum. Masz tutaj tyle wariantów, że któreś powinny Ci przypasowac. Może problem nie tkwi w kotle, tylko w instalacji? 

Opublikowano
  • Autor

Podłogówkę już sam zacząłem regulować wg nastawów i testować. Nie wiem jak u was jest, ale ja mam mieszacz podłogowy z zaworem termostatycznym - ale ustawianym ręcznie. Min na nim to wg. producenta 28stC. Nastawienie na pokrętle na 1 - to już ok 30stC przepuszczane przez ten zawór. 

Myślę, że mam żle poustawiane przepływy na poszczególnych petlach, ale nie wiem jak to sobie obliczyć i jaki dać przepływ. Mam dane takie jak - metraż pomieszczenia, długość pętli, jak jest porozkładana pętla - co ile cm, jaka średnica rury. Poza tym jeszcze pompa na podłogówkę ma kilka zakresów prędkości i może tu muszę też coś zmienić. 

Jeszcze zastanawiam się nad odłączeniem drabinek (zamknięcie instalacji na drabinki do łazienek) i wtedy dać na mieszaczu za zaworem 4d temp. taką jak tylko chcę puścić na podłogę,  ale nie wiem czy to dobry pomysł

Opublikowano
1 godzinę temu, ŁukaszL napisał:

W moim przypadku czyli przy ogrzewaniu podłogowym ekonomicznej wychodzi jak piec pracuje non stop. Próbowałem harmonogramu to palił więcej, bo musiał dogrzewać i chodził długo na 50%mocy. Lepiej żeby pyrkał na 30% cały czas.

łukasz to bardzo małe masz nadmuchy i kocioł pracuje wiekośzości na 30??

Opublikowano

Tak w większości na 30% mocy i trzyma 65-66 stopni przy zadanej 75. Jak jest poniżej 0 to czasami na chwilę wskakuje na 50%, no jak było - 10 to dość często pracował na 50

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, ŁukaszL napisał:

Tak w większości na 30% mocy i trzyma 65-66 stopni przy zadanej 75. Jak jest poniżej 0 to czasami na chwilę wskakuje na 50%, no jak było - 10 to dość często pracował na 50

A przypomnij jeszcze jakie masz czasy podawania i przerwy pelletu dla swoich ustawień

Opublikowano

100% - podawanie 4sek, przerwa 10sek

50% - podawanie 4sek, przerwa 24sek

30% - podawanie 4sek, przerwa 63sek

Jak jest 5° na plusie to dla 30% zmniejszam czas pracy podajnika - 1%, bo zaczyna podchodzić pod zadaną. 

Opublikowano
  • Autor

To ja u siebie jak mam na 30% podawanie 4s przerwa 40s to w sumie temperatura na piecu spada dość szybko, to jakbym dał na ponad 60s - to piec na 30% utrzymałby taką temperaturę może przez 2-3 min. Patrząc na te twoje przerwy w podawaniu to nie dziwne, że potem ci mało spala :) 

A tak jak dojdzie ci do zadanej H i przejdzie na 30% to mniej więcej ile ci czasu utrzymuje temperature zanim przejdzie na moc 50%?

Opublikowano

Zależy od temperatury na dworze. Z obserwacji wyszło, że jak jest 3-4 stopnie to po dojściu do H pracuje cały czas na 30%, aż do czyszczenia i tak w kółko. Poniżej 0 to widziałem co jakiś czas jak schodzi na 2-3minuty na 50%, podgrzeje 2 stopnie i wraca na 30%.  Dokładnie nie sprawdzałem, ale myślę że z 3-4 razy na godzinę schodzi na 50%. 

Opublikowano
  • Autor

To nieźle, ja w swoim już mam dość tych ustawień i gdybym miał wybierać to raczej chyba nie poszedłbym w podłogówkę i pellet. Jedyny plus jaki widzę u siebie to "czystość" obsługi, ale za to spory drenaż pieniężny w kieszeni, zważając że w przynajmniej 5 m-c trwa sezon grzewczy to przy pellecie za 1 tys zł wychodzi dobra kwota :)

Opublikowano

Panie i Panowie przeglądający forum, którzy chcą zastosować ustawienia nadmuchu, a nie mają sondy, nie powinni stosować wartości od użytkowników z sondą. W przypadku sondy, można zejść w okolice 20% na 30% mocy, gdyż obroty zostaną skorygowane przez sondę, do odpowiedniej wartości, potrzebnej do odpowiedniego spalania. Może być tak, że w procesie spalania spamie ilos. tlenu i przy braku korekcji, może dojść do niezupełnego spalania i może kopcic. Powinno się dawać wyższe, absolutne min to 25%.. Tak samo tyczy się to wyższych mocy. Najlepiej dodać do wartości, które mają być zadane najmniej 5%. Z sondą nie ma tego problemu. 

Opublikowano

Witam, moze pomozecie, BRAK TRANSMISJI, co moglo sie stac?

IMG_20190201_202833.jpg

Edytowane przez dayzee

Opublikowano
W dniu 31.01.2019 o 21:12, peter80 napisał:

Witam wszystkich na forum. Z racji tego że jestem nowym uczestnikiem proszę Was o pomoc.  Przeglądając forum trafiłem na ten wątek i mam nadzieję,  że pomożecie mi rozwiązać moje dylematy. W najbliższym czasie będę wymieniał starego kopciucha na kocioł z podajnikiem.  Waham się jeszcze nad ekogroszkiem,  ale chyba ostatecznie  zdecyduję się na pellet. Do ogrzania mam 200 mkw,  budynek z lat osiemdziesiątych,  ocieplony 10cm styropianem, okna będę niebawem wymieniał na 3 szybowe. Zastanawiam się nad Lazrem 22kw lub 15kw (który będzie lepszy to tego metrażu) oraz Stalmarkiem Ekosilverem 19kw.  Z tego co wiem to kotły wiele się nie różnią,  spalanie maja podobne. Który z tych kotłów polecacie? Jeżeli chodzi o Lazara to jakie dodatkowe wyposażenie dokupić i czy to będzie miało wpływ na spalanie? Na Stalmarka mam dobrą ofertę. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. 

Panowie pomóżcie bo muszę pilnie podjąć decyzję. 

Opublikowano

A jak oceniasz zapotrzebowanie domu na ciepło? Ile spalałeś węgla? 22kw może być za duży. Mój wujek ogrzewa 200m2 z przedwojny i bez ocieplenia, żadnego, pelleciakiem 17kw.

Edytowane przez Giz

Opublikowano

Stalmarka widziałem, fajnie wygląda. Opinie też ma dobre.

Edytowane przez Giz

Opublikowano

Do lazara to obowiązkowo sonda, internet też się przyda. Ja mam panel pokojowy ecoster, jestem zadowolony z niego.