Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem zadowolony z rynny ,co do spalania to szło by może z 2 kg zejść ale przecież nie będzie rodzina siedzieć w zimnych lochach , nie wolno wpadać w obsesję spalania bo niska temperatura w domu nic dobrego nie przyniesie ewentualnie przeziębienie lub chorobę a kosztu leczenia mogą być większe niż utrzymanie 2 stopni więcej w pokojach .                                       I tak z obserwacji widzę ,że towarzystwo forumowe się uczy bo spalanie co nie którym spada ,grunt wiedzieć czym kręcić a sukces gwarantowany .                                                                          Pozdrawiam .

Opublikowano

tak ogolnie zapytalem bo tez mam rynne i z ciekawosci czy blado nie wypadne ze swoim "wynalazkiem"na tle normalnych piecy:))

Opublikowano
18 minut temu, Klaudiusz3 napisał:

U mnie spalanie 16,9 na rynnie Witkowskiego ,w grzejniki na stałe 45 stopni temperatury pilnują termostaty elektroniczne ,łazienki 25, sypialnie 21 pokoje 23.                                                           

Mam rozumieć że na instalacje puszczasz 45 stopni a termostaty masz poprzykręcane ?

U mnie wzrosło by spalanie...

Opublikowano (edytowane)

Termostaty są elektronicznie wpisujesz wartość i nic nie kręcisz po prostu one same się kręcą i tyle .

Edytowane przez Klaudiusz3
Opublikowano
Opublikowano (edytowane)

Piękne zdjęcia jakim aparatem robisz ? 

Ja nie wstawiam bo co niektórym jakość jest słaba i wiecznie narzekają .

Edytowane przez Klaudiusz3
Opublikowano

Mate 9 Pro

A to z dzisiaj, po fotach przedstawiłem z 17kW na 12kW i dalej się siebie uczymy oraz testujemy. Ogólnie spalanie w górę, było nawet 12kg/d

Screenshot_20181119-173612.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie! To drugie podejście do tych ustawień właśnie z powodu tej temperatury. Za pierwszym razem miałem za mało czasu przed delegacja, a temperatura by a na poziomie 60st.

Teraz jest zowu znacznie wyższa, ale tylko podczas niskiej modulacji, oscyluje 40-45st. Jeszcze protestuje, ale może się okazać że nastawy dla 17kW będą optymalne dla mojego palnika i 10-letniego kotła

Pozdrawiam

Edytowane przez LukaszT1125
Opublikowano

dziwne bo kopczyk masz nie zapadniety,żar wysoko- wiec skad ta temperatura.

Opublikowano

Jeszcze nie wiem, może grochu Taurona. Wychodzi mi podobnie jak w teście Kamila - nadmuch dolny musi być wysoko i dobry żar w retorcie, bo inaczej duża bezwladnosc... 

Opublikowano
6 godzin temu, manx napisał:

Co zrobiliście z starym sterownikiem?

Podjąłem 2 próby sprzedaży przez to forum bez powodzenia, leży na półce w piwnicy i czeka na przeprosiny.

6 godzin temu, manx napisał:

Co jest na plus a co na minus?

W moim przypadku (powtórzę któryś raz) plusów dodatnich brak. Co na minus, hmm, dużo godzin przesiedzianych w kotłowni nad szukaniem tego czegoś wspaniałego w ustawieniach co zmniejszy spalanie lub oszczędzi szczotkę do czyszczenie kotła.  skzp zawiódł moje oczekiwania.

Opublikowano
W moim przypadku (powtórzę któryś raz) plusów dodatnich brak. Co na minus, hmm, dużo godzin przesiedzianych w kotłowni nad szukaniem tego czegoś wspaniałego w ustawieniach co zmniejszy spalanie lub oszczędzi szczotkę do czyszczenie kotła.  skzp zawiódł moje oczekiwania.
Najlepszym sposobem na oszczędność opału jest ubranie się we futro i wygaszenie kotła

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Klaudiusz, a jaką masz ustawioną temperaturę kotła przy puszczaniu 45° na grzejniki? 

Opublikowano
No to kolego jesteś w bardzo nielicznej grupie. Ja swój sterownik K1Pv3 sprzedałem na znanym portalu ogłoszeniowym i było spore zainteresowanie. Skzp-02 jest o niebo lepszym sterownikiem niż poprzednik i u mnie dało tyle że nie biegam jak kot z pęcherzem do kotłowni, tylko zasypuje i czyszczę kocioł z siwego nalotu którego nie miałem na techu przez 3lata. No i jak na razie od września widzę pewne oszczędności z tym samym okresem w zeszłym roku. Opał w zeszłym roku to retopal a w tym greenpal. W domu 22st.

Do kolegi manx odnośnie czujników, to pasują bo tech i skzp-02 mają te same czujniki typu KTY.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy uważacie że bieg pompki co ma wpływ za zużucie ?

Opublikowano

I'm sorry. Koledzy nie odnoście się do mojej opinii, ale do pytań które były postawione.

Opublikowano

@TomekBrz mam dwa pytania:

1. Czy po Pana testach może Pan potwierdzić lub zaprzeczyć że w menu sterownika "moc kotła" wpisujemy faktyczną moc kotła czy tak jak sugerują niektórzy forumowicze max moc zamontowanego paliwa.

2. Jak ma się sprawa z aktualizacją i czy na głównej stronie będzie widniała temp.podajnika.

Opublikowano

Czyli lepiej jak pompka jest w trybie auto lub na 1 ...lepiej jak woda powoli opuszcza kocioł

Opublikowano
Godzinę temu, Oldek napisał:

Podjąłem 2 próby sprzedaży przez to forum bez powodzenia, leży na półce w piwnicy i czeka na przeprosiny.

Zadaj sobie pytanie czy to na pewno wina skzp02. Może to np. kwestia palnika.

Opublikowano

U mnie najlepiej sprawdza się 2 bieg ale każdy ma inną instalacje musisz sam dopasować na jakim biegu będzie najlepiej u mnie auto i sterowanie zależne od panującego ciśnienia w układzie zawiodlo

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka