Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Długość czasu nadmuchu w czuwaniu, w dużym stopniu zależy od rodzaju zastosowanej dmuchawy.

np. WPA-07 dość wolno się rozkręca przy rozruchu, więc tutaj ten czas musi być dłuższy niż przy np.WPA-06.

Przy ustawieniu takim jak ma Kamil, czas nadmuchu 15s i powietrze 15%, to WPA-07 nawet nie ruszy.

Zgadzam się z Dormario, wydłużenie czasu nadmuchu w czuwaniu, niczemu ani nikomu nie będzie przeszkadzać, a zapewne ktoś z tej opcji skorzysta, jeśli będzie taka potrzeba.

Natomiast z moich obserwacji wynika, że w czuwaniu dobrze byłoby rozdzielić przerwę  podawania od przerwy nadmuchu. Tzn. aby można było osobno ustawić co ile czasu ma podać węgiel, a co ile czasu podać powietrze.

Teraz te dwie rzeczy dzieją się w jednym czasie. Jak jest ustawiona przerwa np.45min, to węgiel i powietrze podane są co 45min.

Ja wolałbym częściej dmuchnąć, a rzadziej podać węgiel.

Dla informacji, u mnie palnik po 8 - 9 godzinach wstaje bezproblemowo. Dla WPA - 07 czas nadmuchu mam 25s, przy powietrzu 40%.

Po wyjściu z czuwania w tryb pracy powinna być jeszcze opcja podania dodatkowego powietrza przez określony czas , aby szybko rozdmuchać żar. Pisałem już o tym kiedyś i Tomkowi też wspominałem.

Gdyby była taka możliwość, to moim zdaniem palnik dużo szybciej by wstawał po czuwaniu.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Masz rację w pewnym stopniu lecz to o czy rozmawiamy ma miejsce jedynie w sezonie letnim bo przy sezonie zimowym raczej nie ma to wpływu bo kocioł nam się nie odstawia A jak już się odstawi to raczej na bardzo krótki czas 

Opublikowano
2 godziny temu, KamilMiernik napisał:

Ale pytam po co skoro w 99.9% przypadków będzie to nie wykorzystane bo prawie nikt nie potztebuje takiego czasu. A jak Ci wygasa kocioł to skróci czasy między podawaniami i problem będzie rozwiązany. I jakoś nie chce mi się wierzyć że o to że nie ma więcej niż 30s wygasa Ci kocioł bo na pewno nie jest to przyczyną.

Ja potrzebuje i jak widać inny kolega też. Taki palnik, taka dmuchawa i taki węgiel nie da się i już,umiem poradzić sobie ze sterownikiem skrócenie czasu nic nie da. Temat nie był do Ciebie i nie zachowuj się jak byś był wszech wiedzacy. 

Opublikowano (edytowane)

Piana pianą co za pech , ja dalej będę twierdził że palenie byle czym jest nie zdrowe ,a tak na poważnie twietdzę że można palić w kotle ogrzewać cwu i zmusić Kociol do ciągłej pracy dowody załączałem już wcześniej  ale cierzko zmienić ustawienia to wasz pech .Co do miału i odsiewki to jest jeszcze łatwiej zmusić ster do ciągłej pracy paliłem i znam te paliwa .Jesli chodzi o brak tlenu można wykorzystać parametr czyszczenie palnika i po kłopocie .Tyle z mojej strony co do podpowiedzi aby to ogarnąć .Mój rzecznik pidpowiedział mi aby przepowiedziała tu kultura .

Pozdrawiam 

Edytowane przez Klaudiusz3
Opublikowano

Kocioł będzie miał możliwość stałej pracy, jeśli będzie miał ciągły odbiór ciepła z CWU. Jeśli ciągłego odbioru nie będzie, bo np. domownicy korzystają z CWU w głównej mierze rano i wieczorem, bo w ciągu dnia ich nie ma, to kocioł się odstawi, czy się tego chce czy nie.

Opublikowano

Nie będę się usprawiedliwiał ani liczył ile kto litrów wody używa ,ale słowa wrzechwiedzący powinieneś  chyba sobie przepisać 

Opublikowano (edytowane)

Klaudiusz, tak się składa, że piszę to z doświadczenia, bo ogrzewam CWU kotłem w sezonie letnim i przerabiałem palenie ciągłe i z odstawianem, więc mam porównanie, jak to to u mnie wygląda w rzeczywistości.

A Ty chyba coś wspominałeś, że nie ogrzewasz CWU latem, a tak zachwalane przez Ciebie ustawienia widziałeś u znajomego.... A to, co jest takiego dobrego u znajomego, nie koniecznie sprawdzi się u każdego innego.

Poza tym, każdy w swojej kotłowni prowadzi kocioł tak, jak uważa za stosowne.

Trzymaj pewien poziom, bo ja piszę merytorycznie, a Ty zaczynasz odnosić się personalnie...

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

To że ja nie mam nie świadczy o tym że źle doradzam i piszę głupoty ,wystarczyło tylko pomyśleć  i potestować opcje czyszczenia palnika i dmuchawa się kręci kiedy chcesz i ile chcesz i już po problemie druga sprawa to taka ,że mam nadzieję że pan Tomek w nowej aktualizacji zrobi minimum 5 KW a w przyszłości może zamiast nazwy czyszczenie palnika do da ukośnik i słowo dopalanie może wtedy ten parametr będzie bardziej urzyteczny, Oby producent zrobił min 5 KW był by to chyba pierwszy ster zdolny do pracy z taką mocą i ten kierunek był by krokiem do ciągłej pracy bo przecierz czuwanie równa się brudny Kociol .

Opublikowano

Praca poniżej 2.5kw staje się nie opłacalna. Bez urazy Klaudiusz ale nie wiem co to latem ma dać. Na cwu z podgrzaniem łazienki latem spalam 2-3kg / dobę w kotle mam czysto bez sadzy. Jeżeli mam to mieć tylko dla prostych kresek to uważam że bezsensu.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Mi nie chodzi o proste kreski ,głównym zamysłem tych eksperymentów jest to aby każdy nowy użytkownik skzp włączył sterownik ustawił moc przesyp jednym parametrem doprecyzował proces spalania i cieszył się czystym kotłem i małym spalaniem ,wtedy inni mogli by wziąść skzp za wzór do naśladowania. Nie mówiąc już o zadowolonych klientach urzytkujących go.

Opublikowano

Ja przetestowalem twój zamysł Klaudiusz u siebie, nie powiem węgiel jakby mniej spiekał w kotle czysto ale spalanie około 1.2 wzrosło.... może jak będzie lepszy odbiór ciepła z pieca to się to sprawdzi, przetestuje później, na razie wracam do starych ustawień.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Możesz ujawnić jaki masz palnik jaka jest moc chwilowa jak Kociol osiągnie zadaną , może coś da się usprawnić , poprawić dla mnie ważna jest każda opinia , wstaw wykres 

Opublikowano
3 godziny temu, Klaudiusz3 napisał:

Piana pianą co za pech , ja dalej będę twierdził że palenie byle czym jest nie zdrowe ,a tak na poważnie twietdzę że można palić w kotle ogrzewać cwu i zmusić Kociol do ciągłej pracy dowody załączałem już wcześniej  ale cierzko zmienić ustawienia to wasz pech .Co do miału i odsiewki to jest jeszcze łatwiej zmusić ster do ciągłej pracy paliłem i znam te paliwa .Jesli chodzi o brak tlenu można wykorzystać parametr czyszczenie palnika i po kłopocie .Tyle z mojej strony co do podpowiedzi aby to ogarnąć .Mój rzecznik pidpowiedział mi aby przepowiedziała tu kultura .

Pozdrawiam 

Ekogroszek bobrek to byle co? Wiem że na Cwu lepiej palić mniej kalorycznym bo tak nie gaśnie ale mam Silver z bartexu to nim palę. 

Opublikowano
To że ja nie mam nie świadczy o tym że źle doradzam i piszę głupoty ,wystarczyło tylko pomyśleć  i potestować opcje czyszczenia palnika i dmuchawa się kręci kiedy chcesz i ile chcesz i już po problemie druga sprawa to taka ,że mam nadzieję że pan Tomek w nowej aktualizacji zrobi minimum 5 KW a w przyszłości może zamiast nazwy czyszczenie palnika do da ukośnik i słowo dopalanie może wtedy ten parametr będzie bardziej urzyteczny, Oby producent zrobił min 5 KW był by to chyba pierwszy ster zdolny do pracy z taką mocą i ten kierunek był by krokiem do ciągłej pracy bo przecierz czuwanie równa się brudny Kociol .
Niestety Klaudiuszu nie będzie pierwszy, i na pewno nie drugi.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zaznaczę tylko że 5  kW to około 1kg węgla więc logicznie wychodzi 24kg/doba.

Pozdrawiam RedEd 

Opublikowano

Michalwa ja nie odniosłem się do Twojego opału , w jednej wypowiedzi padło zdanie słabszej jakości paliwo i do tego się odniosłem ,że jest to nie zdrowe i nie miałem na myśli aby kogo kolwiek tym urazić bo sam paliłem odsiewką jak uraziłem to przepraszam . Mam nadzieje że opanujesz ustawienia.

Co do kolegi energotop to chciałem serdecznie powitać autora tematu , nie wiem dlaczego tak oceniasz skzp ? Ja tam jestem zadowolony chwestia oczekiwań i ustawień sam kiedyś tak pisałeś .

Na jakim sterowniku teraz jedziesz jak spalanie może poglądowo jakieś fotki wykres itd .

Opublikowano
Michalwa ja nie odniosłem się do Twojego opału , w jednej wypowiedzi padło zdanie słabszej jakości paliwo i do tego się odniosłem ,że jest to nie zdrowe i nie miałem na myśli aby kogo kolwiek tym urazić bo sam paliłem odsiewką jak uraziłem to przepraszam . Mam nadzieje że opanujesz ustawienia.
Co do kolegi energotop to chciałem serdecznie powitać autora tematu , nie wiem dlaczego tak oceniasz skzp ? Ja tam jestem zadowolony chwestia oczekiwań i ustawień sam kiedyś tak pisałeś .
Na jakim sterowniku teraz jedziesz jak spalanie może poglądowo jakieś fotki wykres itd .
Nie napisałem nigdzie że go źle oceniam. Napisałem tylko że są już sterowniki które sobie radzą dobrze lub bardzo dobrze na niskich mocach.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Kocioł 12 kW i moc w sterowniku 12 kW, na sezon letni modulacja ograniczona do 60%. A ile potrzeba mocy do ogrzania CWU, to widać na wykresie.

U mnie przy pracy tylko na CWU, kocioł się odstawia i tak wygląda w środku. Czyszczony w sierpniu, ale nie pamiętam dokładnie daty. Zdjęcia i wykresy z ostatniej godziny.

IMG_20180913_194717.jpg

Bez nazwy.png

IMG_20180913_195204.jpg

IMG_20180913_194929.jpg

Bez nazwy 2.png

Edytowane przez Jockey
Opublikowano (edytowane)

Co mam na pisać , chciałem potestowac inne ustawienia skzp na małej mocy  miałem też nadzieję ,że pomogą w tej zabawie doświadczeni forumowicze bo każdy ma inny palnik i można by dążyć do precyzji w ustawieniach i poprosić producenta o  wniesienie korekt , większość przeczytała i uznała to jako „atak” na wypracowane ustawienia a nie oto chodziło wręcz przeciwnie ja chciałem coś podpowiedzieć i to mi się „oberwało " szkoda tylko ,że  może to zniechęcić do dalszych testów i ewentualnej poprawie procesu spalania a finalnie zniecheca forumowiczów do testów i wymiany doświadczeń .

Edytowane przez Klaudiusz3
Opublikowano

Bardzo fajnie to wygląda , wykres wygląda tak jak by spalanie szło na ciągu kominowym fajnie delikatnie pogratulować , jaką masz histerezę ustawioną , z tego co kojażę to masz RCK tak ?