Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W domu normalne temp. 22-23*, a myjemy się tak jak wszyscy -raz na Wielkanoc i raz na Boże Narodzenie :D :D :D

Na Wielkanoc ciepłą wodą jak się w wężu ogrodowym woda nagrzeje :P

A czujnik pokojowy jest podpięty pod powrót z bojlera, potem miesza się jeszcze z wyjściem gorącym i dopiero do kotła.

Edytowane przez diabelski
Opublikowano (edytowane)

Zużycie na poziomie 3,5 - 4kg/ dobę przy grzaniu tylko CWU, to typowe zużycie, gdy wszystko jest dobrze ustawione.

Mimo wszystko i tak nie bardzo opłacalne, bo przy grzaniu wody przepływowym elektrycznym podgrzewaczem wychodzi taniej.

A jeżeli ktoś ma zużycie eko przy grzaniu tylko CWU na poziome 7 -8 kg/dobę, to dotuje kopalnie i punkty sprzedaży opału :P

Ale kto bogatemu zabroni... ;)

Poniżej zrzut z czasu pracy podajnika w trybie CWU

post-70418-0-99910600-1524477953_thumb.jpg

Edytowane przez Jockey
Opublikowano (edytowane)

Ogrzewaczem przepływym wanny nie napelnisz. Zużycie 3-4 kg/d to jest przy małym zużyciu wody ciepłej Jak ktoś ma 7-8 to zapewne ma małe dzieci i zużycie wtedy takie jest.

LG-G4 by Tapatalk

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Ogrzewaczem przepływym wanny nie napelnisz. Zużycie 3-4 kg/d to jest przy małym zużyciu wody ciepłej Jak ktoś ma 7-8 to zapewne ma małe dzieci i zużycie wtedy takie jest.

A to niby czemu nie napełnię...? Jakie są ku temu przeszkody? 20 lat już tak podgrzewam ciepłą wodę latem.

Tylko w zeszłym roku grzałem kotłem, z ciekawości, aby porównać koszty ogrzewania CWU, między ogrzewaniem groszkiem a elektryką.

Opublikowano (edytowane)

A ile kW ma twój podgrzewacz?

LG-G4 by Tapatalk

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

21 kW

Opublikowano

Ja palę Retopalem.

Opublikowano (edytowane)

U mnie trójka, najstarsze 11lat potem 7 i 6. Lubią się chlapać w wannie (wiecie: statki, pierdoły pływające i nurkowanie...) a starzy wolą natrysk.

Bojler 140l dwupłaszczowy jest wyłożony od środka epidianem spożywczym -anoda magnezowa zbędna. Szybko nagrzewa wodę.

W tym roku w planach założenie solarów i grzanie tego bojlera przez wymiennik ciepła.

A eko to z lokalnego składu 850/t -nawet niezłe, ale nie wiem skąd. Facet twierdzi że polski.

Edytowane przez diabelski
Opublikowano (edytowane)

To zdjęcie jest historyczne :-)

post-35989-0-62641800-1524511448_thumb.jpg

ps węgiel czeski na palniku własnej konstrukcji co do odbiorów CWU to już nie pamiętam więc można przyjąć że to podtrzymanie temperatury tylko albo aż

Edytowane przez reded
Opublikowano

I to jest spalanie! :blink:

To na ślimaku czy szufladzie? ciekawi mnie konstrukcja tego palnika, możesz uchylić rąbka tajemnicy?

Opublikowano (edytowane)

Witam

@diabelski, musisz kolego poszukać w moim temacie "kocioł własnego pomysłu" tam pokazany jest palnik w którejś wariacji.

Pozdrawiam RedEd

Edytowane przez reded
Opublikowano

masz zacięcie do eksperymentowania.

Cały czas jedziesz na tej rynnie?

Opublikowano

@diabelski  ,  raczej chodziło o palnik rurowy nie rynna w tym temacie widać na zdjęciach konstrukcje  https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25263-jaki-deflektor-rodzaje-kszta%C5%82ty-materia%C5%82-fakty-i-do%C5%9Bwiadczenia/page-25

Opublikowano

Witam ,wiem że majówka za pasem ale może któryś z kolegów odpowie i podzieli się opinią jak nasz sterownik pracuje na palniku rynnowym będę zmieniał palnik na rynnę od Witkowskiego i dla tego też moje zainteresowanie.

Głównie jestem ciekaw czy palnik rynnowy da się tak ustawić aby modulacja na wykresie była płaska a temperatura kotła stabilna ,super też by było aby kocioł nie wpadał w czuwanie jeżeli ktoś z was ma doświadczenie timel +rynna proszę o wykład foto mile widziane .

Pozdrawiam 

Opublikowano

Witaj. Mam rynnę Witkowskiego i timela. Palę miałem z trotami w stosunku 1:1. Sprawdza mi się super. Powietrze mam przysłonięte na dmuchawie i w sterowniku ograniczone chyba do 60 proc. Oczywiście wszystko zależy od opału. Ja nie zamienił bym na inny zestaw.Podawanie w automacie 4s. Założyłem czujnik dymu i po dwóch dniach sterownik dostosował spalanie tak że czopuch jest chłodny a spalanie bardzo oszczędne

Opublikowano

Witaj. Mam rynnę Witkowskiego i timela. Palę miałem z trotami w stosunku 1:1. Sprawdza mi się super. Powietrze mam przysłonięte na dmuchawie i w sterowniku ograniczone chyba do 60 proc. Oczywiście wszystko zależy od opału. Ja nie zamienił bym na inny zestaw.Podawanie w automacie 4s. Założyłem czujnik dymu i po dwóch dniach sterownik dostosował spalanie tak że czopuch jest chłodny a spalanie bardzo oszczędne

Opublikowano

Wszystko zależy od zapotrzebowania na ciepło. Ja mam ustawione w zimę tylko osiągnięcie temp plus 0.5 st. Mam przewymiarowane grzejniki i do tego termostaty. W domu 24 st. więc nie potrzebuję modulacji

Opublikowano

Klaudiusz, może nie tak do końca w temacie o który pytasz ale wydaje mi się że szukamy ideału (prostej kreski, płaskiej modulacji itp..) - ja również ;) .

Moim zdaniem na prostą kreskę mają głównie wpływ:

- stabilność instalacji z płynnie zmieniającym się odbiorem ciepła - i tu wystarczy że załączy się pompka CWU czy zamkną lub otworzą termostaty, czy włączy/wyłączy się pompa CO i mamy skokową zmianę zapotrzebowania i prostą kreskę szlag trafi.

- stabilność i powtarzalność opału - wystarczy że źle pomieszamy np trociny z grochem czy groch z pelletem, lub wygenerujemy spieka, albo zasypiemy worek z innym opałem i spowoduje to zaburzenie kresek.

- odpowiedni przepływ wody przez kocioł - z moich doświadczeń z moją instalacją czym większy przepływ tym zakres modulacji jest bardziej płaski - PID szybciej reaguje na zmiany zapotrzebowania. Dla układu jak u mnie lub ze sprzęgłem jak chyba u Ciebie zwiększenie przepływu przez kocioł jest proste i łatwo sprawdzić efekty.

Jak na obecny stan mojej wiedzy (może kiedyś jeszcze zmienię zdanie :D ) warto dążyć do ustabilizowania instalacji i wyeliminowania szarpania kotłem w prawo i lewo bo niesie to za sobą oszczędności opału w zimie a przy okazji bardziej proste kreski :D .

A w sezonie letnim na CWU zależy nam głównie na oszczędności opału więc proste wykresy chyba są nierealne a podtrzymania pewnie nieuniknione :D .

Opublikowano

Witam ,wiem że majówka za pasem ale może któryś z kolegów odpowie i podzieli się opinią jak nasz sterownik pracuje na palniku rynnowym będę zmieniał palnik na rynnę od Witkowskiego i dla tego też moje zainteresowanie.

Głównie jestem ciekaw czy palnik rynnowy da się tak ustawić aby modulacja na wykresie była płaska a temperatura kotła stabilna ,super też by było aby kocioł nie wpadał w czuwanie jeżeli ktoś z was ma doświadczenie timel +rynna proszę o wykład foto mile widziane .

Pozdrawiam 

Palę na rynnie Witka głównie owsem,choć tej zimy miałem odpad z czyszczenia rzepaku i zbóż,sprawdza się bdb.Zresztą rynna spali wszystko co przejdzie przez ślimak,a prostą kreską się nie przejmuj.Ustawić się da,tylko czy to takie ważne.Jak w postach wyżej,trzeba by mieć stały odbiór ciepła to się uda.Ale jak masz termostaty lub pokojówkę wyłączającą pompkę to będą skoki.