Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale spieki ma tylko z jednej stony od strony dmuchawy czyli wygląda że za mało powietrza też może być A jak masz klapke od wentylatora

Jak byś dał filmik krótki było by lepiej zobaczyć co jest problemem.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
  W dniu 28.01.2018 o 18:01, AdamMa napisał(a):

Czy takie smugi na palniku świadczą o nieszczelności na koronie...

Tak

Opublikowano

Na palniku splam teraz testowo miał. Po lewej nie widać spieków bo chwile wcześniej spadły do popielnika. Powietrze mam 15-35%. Moc 13kW. Teraz bardzo mi kopci, czyli za dużo opału na palniku, ale jak zmniejszę moc np na 12kW to gdy włączy mi się pompa cwu temp kotła z 60 spadnie do 45 i już nie osiągnie zadanej. Dlatego szukam przyczyn. Sterownik mam od 2015r i nigdy nie miałem problemów z ustawieniem aż do awarii poprzedniego palnika, a na nowym palniku to już w ogóle jakieś czary. 

Opublikowano
  W dniu 28.01.2018 o 17:12, Oldek napisał(a):

A co widzisz w tym ciekawego, ustawiony jak na foto.

@Kamil, dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.

Może zawór 4d to mieszacz

Opublikowano
  W dniu 28.01.2018 o 17:50, MarekDabrowski napisał(a):

Oto ustawienia pieca powietrze nim.10% max 28% podawanie 9sek plus3% modulacja min45% max100% kalorycznosc ekogroszek 25mj chodzi mi tylko o to przy tych ustawieniach piec przy obecnej temp. spala 20 kg na dobę powierzchnia do grzania ok.200 m2 dom nie ocieplony co można jeszcze poprawić.i tak spala o 10 kg na dobę mniej niż na starym sterowniku elektronikę sp18l który po roku się zepsuł.ps.instrukcje czytałem jeszcze przed zakupem sterownika i to nie raz.

Grzejesz  200 m2, dom nie ocieplony, spalasz 20kg opału.Masz bardzo dobre spalanie .Niestety takiej hawiry nie ogrzejesz 5 kg węgla.

Opublikowano

bo potencjału jeszcze nie ustawił prawidłowo :-)

Opublikowano (edytowane)

MarekDabrowski Przy tym metrażu taka ilość opału? Nie ma tragedii, a nawet jest bardzo dobrze. spróbuj zmniejszyć moc min na ok 12-15%, a jak Ci wypala eko? Nie masz spieków lub niedopałów? Czy aby napewno masz dobrze potencjał podajnika ustawiony?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Zbyszko125
Opublikowano

@KamilCK ty jesteś "stary wyjadacz" ja mówię o "Świeżakach"

Opublikowano (edytowane)

Ja tam stary(uczę się) Ale 20kg przy Tym metrażu to bym podskakiwal z radości jak by było. Ale dokładnie potencjiał w tym przypadku może wszstko zmienić

Edytowane przez KamilCK
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Potencjał podajnika mam techniksa 15.5 kg/h

sprawdzałem zgadza się z ilością spalanego ekogroszek spaliny byly160 stopni dzisiaj zmieniłem je na 150 jutro o 15-stej minie doba zobaczę jakie będzie spalanie

Opublikowano (edytowane)

Jak spala ci realnie 20 kg na dobę przy tym nieocieplonym metrażu, to idź rano do kotłowni, omieć kociołek z kurzu i ucałuj go w drzwiczki zasypowe.

Tylko uważaj, mogą być gorące!

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Jesli chodzi o modulację nie może być niższa niż 45% przy tych ustawieniach co mam kocioł jest często na czuwaniu temperatura w domu 20 stopni mam ustawiona regulator pokojowy bezprzewodowy aton.oczywiście nie mam zbiornika cuw.ani podłogowymi tylko co.

Opublikowano

Ja przy 200m2 i 2x cwu 100 i 80l przy temp. jak teraz tj. od -1 do 4st w dzien okolo 16.5kg lub nieco wiecej. Na starym sterowniku spalalem duzo wiecej.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Gratuluje spalania, u mnie niestety ok 15kg/24h pelletu a wg ciepłomierza mam dobry wynik, resztę niestety zjada willa.

Opublikowano
  W dniu 28.01.2018 o 22:16, KamilCK napisał(a):

Ja tam stary(uczę się) Ale 20kg przy Tym metrażu to bym podskakiwal z radości jak by było. Ale dokładnie potencjiał w tym przypadku może wszstko zmienić

Dlatego jeszcze raz postuluje za wdrożeniem kalibracji podajnika tak żeby na jego podstawie sterownik wyliczał potencjał do późniejszego wykorzystania w ustawieniach.

Opublikowano
  W dniu 28.01.2018 o 13:48, Jockey napisał(a):

Jestem zdania, że trafne spostrzeżenia, celne uwagi, fajne pomysły, konstruktywna krytyka, czyli tzw. "burza mózgów" w jakimś określonym temacie, sprzyja tylko rozwojowi danego pomysłu, czy idei, czy w tym przypadku naszego sterownika.

Natomiast smarownie wazeliny i "trwanie w okopach" to tylko zastój, stagnacja, brak rozwoju i nowych perspektyw.

Jeśli TomekBrz uzna jakiś nasz pomysł za godny uwagi i możliwy do realizacji, to mam nadzieję, że go wprowadzi.

Piłka i tak jest zawsze po Jego stronie.

A ja proszę, macie fajne przemyślane pomysły na doskonalenie sterownika, to piszcie, właśnie jak dzieci, a TomekBrz jak ojciec niech wybiera, to co dobre ;)

Pozdrawiam wszystkich!

Kilka pomysłów jest implementowanych. 

post-64529-0-65806400-1517210739_thumb.jpg

post-64529-0-81960900-1517210797_thumb.jpg

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

No i gitara! :lol:

TomekBrz wielkie dzięki!

Na wykresach od razu przejrzyściej i czytelniej oraz łatwiejsze przełączanie między czasookresem wykresów. Super!

Edytowane przez Jockey
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 28.01.2018 o 23:39, dormario napisał(a):

Dlatego jeszcze raz postuluje za wdrożeniem kalibracji podajnika tak żeby na jego podstawie sterownik wyliczał potencjał do późniejszego wykorzystania w ustawieniach.

Ta kalibracja pewnie mogłaby polegać tylko na dokładniejszym zadeklarowaniu potencjału podajnika.

Nie jedno zero a dwa zera po przecinku. Ja z jakiś wcześniejszych "badań" mam wyliczone 5.3 grama na sek.

To daje na godzinę 19.08 kg. Tak dokładnie nie zadeklaruję w sterowniku. Chociaż uważam że nie

zawsze będzie to dokładnie 5.3 g/sek. NIe każda szklanka mąki waży 200g.

Mam licznik zliczający czas pracy podajnika, codziennie ok. 8 idę do kotłowni i go resetuję.

Na fotkach są dzisiejsze ranne zrzutu z licznika i sterownika. (sorry za jakość)

Licznik w dobę nabił 1:55:18 x moje 5.3g = 36.67 kg

Sterownik pokazuje 37.3 kg

Ale to nie apteka, tylko kotłownia

A, już domyślam się skąd taki dość duży błąd, wczoraj była niedziela i licznik resetowałem o 8:30

dziś o 8, w te 0.5h by jeszcze trochę dokręcił i mogłoby być prawie idealnie

post-73893-0-39846700-1517211537_thumb.jpg

post-73893-0-71994900-1517211577_thumb.jpg

Edytowane przez Oldek
Opublikowano

Wszystko zależy od frakcji opału. Wystarczy że w jednym worku trafi się ciut więcej drobnego groszku i wystąpi delikatne zachwianie.

Dla przykładu:

W cieplejsze dni przespałam pozostały przesiewamy miał o frakcji 0-1 cm i zmierzony potencjał wynosi 19,9 kg a kiedy pale groszek 1-2,8 cm wg pomiaru ustawiam potencjal 15,15 kg.