Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dla tego najlepiej by było żeby dmuchawa mogła.pracować z max swoją mocą w przedziale 1/100%.

Wtedy byłoby idealnie bo dmuchawy przy zejściu poniżej 50% mocy na pewno nie dają odpowiedniego ciśnienia na palniku.

...ale niestety trzeba by mieć dmuchawe około 20/25W

myślę, że taka to na pewno nie da odpowiedniego ciśnienia na palniku przy 100% mocy

Przydałyby się w sterowniku jakieś ustawienia odnośnie mocy podłączonej dmuchawy do sterownika.

Edytowane przez carlo
Opublikowano (edytowane)

Tak ale siedząc to i analizując to nie ma jak za bardzo tego zrobić żeby sterownik mógł to wystwrowac i myślę właśnie nad rozwiązaniem jak to zrobić żeby mimo dmuchawy 80W pracowała 1/100% obniżyć napięcia się nie da za bardzo bo spali się silnik jedynie zmiana częstotliwości ale potrzebny by był falowniki ale to koszt 150zl/200zl i zmienił by częstotliwość i napięcie to by miało ręce i nogi wtedy

Przymykajac przesłonę od dmuchawy to też nie do końca daje wymierne korzyści

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez KamilCK
Opublikowano (edytowane)

Niestety ale to w raz z naszym sterownikiem nie zda egzaminu bo jest to zamiana tylko napięciem co przy silniku indukcyjnym nie ma racji bytu niestety Raczej tylko falownik by zdał egzamin

Edytowane przez KamilCK
Opublikowano

Można by było zastosować taki regulator http://allegro.pl/regulator-obrotow-silnika-dmuchawy-przewody-i6931584895.html , ale czy to by działało prawidłowo.

To nie zadziała.

Opublikowano (edytowane)

Ale chyba nic to nie da bo dmuchawa to jedno a palnik drugie. Dmuchawa "A" w palniku "X" będzie inaczej dmuchać w palniku "Y".

Cały czas walczę ze spiekami żużlowymi. Powietrze 19-49% dmuchawa 40W i nijak nie umiem pozbyć się spieków. Jak dam powietrze minimalne w dół w kotle robi się czarno, spieki robią się mniejsze i kruche. Jak dam powietrze w górę w kotle robi się czysto ale spieki robią się coraz twardsze, szkliste.

Edytowane przez AdamMa
Opublikowano

AdamMa jaki masz palnik?

Opublikowano (edytowane)

W teorii też kopczyk może być za nisko i też będą tworzyć się spieki żużlowe

Edytowane przez KamilCK
Opublikowano

Marku w sezonie nie jestem w stanie odpisywać na każdego emaila, ale każdego czytam.

Co do zmian w 2.10, to spójrz na post z poprzedniej strony  (6818).

Przy pracy z mieszaczem, jeśli pompa stale pracuje, to histereza w zasadzie nie ma znaczenia - jest regulacja ciągła.

Ale ok. dorzucimy zmianę histerezy w reg. pokojowym  - od 0,1 stopnia.

Histereza CWU rzędu  0 - 0,1 stopnia - to chyba żart ?

Dziękuje za wyczerpująca odpowiedz.

Pompa w zasadzenie u mnie pracuje cały czas dla mieszacza wiec co jest grane ze tak wolno reaguje .

Żart nie żart co do cwu spójrz na zdjęciapost-1379-0-05787200-1515428095_thumb.jpgpost-1379-0-61463500-1515428120_thumb.jpgpost-1379-0-79721200-1515428149_thumb.jpgpost-1379-0-81818700-1515428170_thumb.jpg. Co wyprawia piec żeby dojść do stanu wmiare stabilnego . Usłyszę to tak ma działać.

Opublikowano

Kolego do takich spadków temperatury coś musi się przyczynić albo termostaty na grzejnikach puszczają lub coś innego

Opublikowano

cześć Marek wszystko źle i pewnie coś z czujnikami mi tak kiedyś jeden pan odpowiedział ,a tak na poważnie to chodzi Ci o załamanie zielonej kreski ? 

Opublikowano

Podejrzewam że ma ustawiony harmonogram i pompka od CWU mu się wtedy włącza dlatego jest taki skok modulacji i piec dochodzi do siebie .

Opublikowano
Cały czas walczę ze spiekami żużlowymi. Powietrze 19-49% dmuchawa 40W i nijak nie umiem pozbyć się spieków. Jak dam powietrze minimalne w dół w kotle robi się czarno, spieki robią się mniejsze i kruche. Jak dam powietrze w górę w kotle robi się czysto ale spieki robią się coraz twardsze, szkliste.

Pożycz od kogoś dmuchawę 80W, ustaw powietrze 5-30%, a potem daj znać czy są jakieś efekty :)

Opublikowano

To nie zadziała.

A taki wentylator zdałby egzamin?8de71970f65b653c8a75d5b47b11107c.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Tak ale siedząc to i analizując to nie ma jak za bardzo tego zrobić żeby sterownik mógł to wystwrowac i myślę właśnie nad rozwiązaniem jak to zrobić żeby mimo dmuchawy 80W pracowała 1/100% obniżyć napięcia się nie da za bardzo bo spali się silnik jedynie zmiana częstotliwości ale potrzebny by był falowniki ale to koszt 150zl/200zl i zmienił by częstotliwość i napięcie to by miało ręce i nogi wtedy

Przymykajac przesłonę od dmuchawy to też nie do końca daje wymierne korzyści

Ale co? dmuchawa nie pracuje ci na 1%?

U mnie bez problemu sterownik prowadzi ją na 1% , jak kiedyś miałem ustawione powietrze na min 2% to po przekroczeniu zadanej o ok 0,6* schodziło jeszcze niżej na 1%.

Mam RV13AM ewmara, 70W. Tania i całkiem niezła.

Edytowane przez diabelski
Opublikowano

Ale co? dmuchawa nie pracuje ci na 1%?

To nie takie oczywiste..

U mnie WPA-07 startuje od 17%

Opublikowano

Pracuje mi bez problemu ale wolał bym żeby pracowała od 1 do 100% lepiej by kocioł modulował bo tak teraz jak już pisałem 4% modulacji w górę A 1% mocy dmuchawy A jednak do mocy nie jest tylko trzeba węgla ale i wiatru czyli reasumując powietrze nie rośnie proporcjonalnie do węgla

Opublikowano

Kamil, możesz to sobie spokojnie doregulować dodmuchem na wartościach 20, 30 i 50% mocy, bo na tych zwykle potrzebne są korekty.

Opublikowano

Wiem o tym ale było by łatwiej i lepiej jak by pracowała w pełnym zakresie. Już mam ustawione A kocioł pracuje teraz tak jak niżej 98180be78e360fdcfe95523be528af82.jpg79338a6a3f6c34ce7a869ff67d8f1293.jpg

Opublikowano

Włącz pompę cwu na stałe i zobaczysz czy będą takie skoki

Miał sobie radzić ze spadkami mocy ?

Opublikowano

Kolego do takich spadków temperatury coś musi się przyczynić albo termostaty na grzejnikach puszczają lub coś innego

Temperatury na dom pilnuje zaw.3d termostaty na max odkręcone tyle .
Opublikowano

MarekD, pali Ci się dobrze? eko się wypala, nie ma spieków ani przesypów? W chałupie masz ciepło?

Jeśli tak, to nie zawracaj sobie głowy zafalowaniem modulacji, sterownik wie co ma robić i to robi, bo od tego jest, to jest jego robota.

Opublikowano (edytowane)

Na filmie widać jak to wygląda. W pierwszej części rozbijam spiek, który powstał w ciągu 4 godzin. Po prawej stronie palnika jest idealny popiół taki jak chciałbym uzyskać. Na końcu filmu widać jak "płynie" rozgrzany popiół. 

Wcześniej miałem dmuchawę wpa120 max powietrze było ustawione na 31% i efekt był podobny. Palnik appm1d

Edytowane przez AdamMa