Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok Kamil CK jak wrócę do domu to to sprawdzę, dzięki na razie .

Opublikowano

Trzeba jeszcze wyjaśnić że czas pauzy nie jest równo co 5 minut.

Te 5 minut przesuwa się w czasie o 15 sekund.

Czyli 5minut + 15 sekund =czas od którego sterownik zacznie liczyć następne 5 minut.

Opublikowano (edytowane)

Regulacia termostatom wewnetrzna w mojim(bercusowim) dome nieoplaca sa,za duže temperatury do želiwakow pompowač,i temp.wewnwtrzna pozostaje taka sama.Lepiej mi dziala reg.zewnetrzna.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Tak jak napisałem te 5min liczy się od zakończenia cyklu

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Czyli krótko co 5 minut podaje
Opublikowano

Witam, zamieszczam zdjęcie CZuwaniaattachicon.gifIMG_1714.JPG Mam rozumieć ze jak piec wejdzie w czuwanie to ta funkcja się uruchamia w inst. Nic nie pisze od jakiego czasu się uruchamia te czuwanie , jeżeli od razu jest odliczany czas to na zdjęciu jest 5 minut wiec co 5 minut powinien podać opał , No i innne parametry z tej strony , czy dobrze myśle ?

Czekam na informacje od KamilCK.

Kolego dobrze rozumujesz, ale na wykresie który zamieściłeś kilka post wyżej nie widać aby kocioł Ci się odstawił nawet na minutkę, tylko palił w dolnej modulacji a wtedy kocioł nie przechodzi w czuwanie.

z resztą Twoich poglądów się zgadzam jeśli coś w serowniku jest to ma działać i to najlepiej prawidłowo.

Jeżeli nie oczekiwałeś ode mnie odpowiedzi z góry przepraszam za zabranie głosu w tym temacie.

Opublikowano

"Nic nie pisze od jakiego czasu się uruchamia te czuwanie"'

Sterownik przechodzi w czuwanie jak zostanie przekroczona temp. zadaną. Z tym , że musi przekroczyć temp. max, lub czas przekroczenia temp. zadanej.

Jeżeli przekroczy temp zadaną powyżej 5* w krótkim czasie to też przechodzi w czuwanie

Opublikowano

Pozwoliłem sobie wykonac test na czuwaniu.wymusilem sterownik aby przeszedł w tryb czuwania,przestawiłem w opcjach od czuwania czas przerwy na 5min. I co się okazało od momentu zakończenia podawania do następnego podania minęło 5 min 8 sek.tak miałem przez 3 cykle,dalej zakończyłem test. ster przechodzi w tryb czuwania w 2 przypadkach gdy osiągnie zadaną temp. I czas przekroczenia temp. Oraz gdy osiągnie max temp ustawiona w opcjach od tego. Soft 2.08 ślimak wolnostojący. Nie wiem dlaczego jednemu z kolegów działa to inaczej, najwidoczniej jest jeszcze jakaś "zagwozdka" która to powoduje, jeśli to rzeczywiście ma miejsce ja bym pokusił się o wgranie jeszcze raz softu do stera, możliwe że coś się " pomieszało" sterownikowi, bo nie wierzę że u innych działa dobrze, a u kolegi coś nie "halo"

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Nie będę powtarzał bo już mi się NIE chce..... kilka osób TO sprawdziło i nie wykrylo błędu. Jeśli jest rzeczywiście TO proszę o konkrety w nie domniemania....

Zgłaszamy problemy Tomkowi on zamiast zająć się czymś co da nam wymierne korzyści to zajmuję się czymś czego nie zanotowano i nikt NIE potwierdz Ale NIE twierdze że tego nie ma ale proszę o konkrety.

Ktoś daje wykres z 2h i kocioł NIE odstawia się nawet na 1min z wykresy A My się tym zajmujemy Sorry Ale to paranoja

Edytowane przez KamilCK
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Trzeba jeszcze wyjaśnić że czas pauzy nie jest równo co 5 minut.

Te 5 minut przesuwa się w czasie o 15 sekund.

Czyli 5minut + 15 sekund =czas od którego sterownik zacznie liczyć następne 5 minut.

Może lepiej będzie czas przerwy+czas przedmuchu to pełen cykl.

Opublikowano

Kamil CK nie ktoś tylko marekd, a wykres nie należał do tematu czuwania tylko do oceny jak kocioł się prowadzi.

Opublikowano

Wiec tak nie jest .te nastawione parametry nie działają jest tak poda trochę paliwa coś dmuchnie i tyle .

Powinien podać paliwa o nastawiony czas /np.4s/,dmuchnąć z nastawioną mocą /np.60%/ i przez nastawiony czas /np.10s/.Jeżeli czas nadmuchu będzie krótki i mała moc to dmuchawa zanim się rozpędzi to się wyłączy.A z przechodzeniem w nadzór jest tak:temp. zadana 55*,czas przekroczenia 20min.Jeżeli w ciągu tych 20min temp. wzrośnie o 3* przejdzie w nadzór,jak nie to po 20min,chyba że spadnie no to wiadomo pracuje dalej.

Opublikowano (edytowane)

Panowie, cała ta dyskusja wynika z pewnego nieporozumienia, czy też niezrozumienia.

PRZERWA w czuwaniu nie dotyczy podawania, to czas przerwy między przedmuchami w trybie czuwania.

A czas podawania to czas pracy podajnika w trybie czuwania w jednym cyklu.

Więc sterownik w czuwaniu odlicza czas pomiędzy przedmuchami, a nie podaniami węgla.

Jeśli ustawię czas przerwy np. 5 min. a czas przedmuchu np. na 1 min. to jeden pełen cykl czuwania będzie trwał 6 min. bez względu na to jaki długi będzie czas podawania.

Jest to opisane w Instrukcji Obsługi:

CZUWANIE
PRZERWA – czas przerwy między przedmuchami w trybie czuwania
CZAS NADMUCHU – czas trwania nadmuchu w trybie czuwania
POWIETRZE – siła nadmuchu w trybie czuwania
CZAS PODAWANIA – czas pracy podajnika w trybie czuwania

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Dokładnie jak pisze może teraz ludzie zrozumieją na czym To polega dokaldnie.

A jesteś jeszcze jeden warunek żeby Kocioł przeszedł w stan czuwania jeśli temperatura przekroczy o 5 stopni niż żądaną w czasie krótszym niż max przekroczenia to i tak kocioł przejdzie w czuwanie i jeszcze jak max temperatura będzie osiągnięta to też przejdzie w czuwanie niezależnie od czasu.

Opublikowano

Nie Konopka, o 5 stopni

Opublikowano

Nie rozumiem za bardzo czemu ma służyć to dociekanie o ile stopni w jakim czasie? Zapewne twórca oprogramowania zrobił to zgodnie z jakimiś zasadami. A dla użytkownika raczej to nie ma większego znaczenia, a gdyby nawet miało to i tak nie ma wpływu na to jak to działa.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Służyć ma to wyjaśnieniu kiedy i w jakich okolicznościach kocioł przechodzi w czuwanie bo nie każdy wie i może to uważać za anomalie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Nie.Nie.Miałem pewien czas SPPv1,tam są czujniki trzyprzewodowe,niestety u Boleckiego nie dowiedziałem się co konkretnie siedzi w środku,jedynie tyle że u nas niedostępne

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Ale z tego co wiem to właśnie te czujniki są w zestawie nawet w najubozszej wersji

"

- Sterownik SKZP-02

- Przewód zasilający

- Zapasowy bezpiecznik

- Czujnik temperatury kotła (70 cm)

- Czujnik temperatury podajnika (3 m)

- Czujnik temperatury CWU (ciepłej wody użytkowej) (3 m)

- Bezpiecznik temperaturowy STB (80 cm)

- Wtyczki do podłączenia pomp (4 sztuki)

- Instrukcja obsługi

- Pisemna gwarancja na 2 lata"

Przepraszam nie ma czujnika spalin ale nie jestem pewien czy nie podejdzie

Źródło http://costerowniki.pl/pl/p/Sterownik-kotla-SKZP-02E/11

Edytowane przez KamilCK