Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, MrWolf napisał:

Czy warto wydać te dwie stówy z hakiem? I tak i nie. Zawsze dobrze mieć zapasowy sterownik na wypadek awarii, ale zawsze może paść coś innego jak podajnik, dmuchawa. Na sto procent nie da się zabezpieczyć, ale zawsze to niedużym kosztem redukuje się ryzyko chłodnych dni. W obecnych czasach bardziej wierzę wentylatorom i przekładniom, niż typowej elektronice w sterownikach.

Idąc tym tropem, może warto byłoby mieć własną elektrownię na wypadek zaniku prądu na kilka godzin? Może warto byłoby kupić drugi palnik, na wypadek gdy coś w tym pęknie i uniemożliwi dalszą eksploatację bez wymiany części?
Można się zabezpieczać na różne sposoby, ale los i tak może okazać się chytrzejszy. 🙂

Ja jestem nieco innego zdania, dlatego sprzedaję tego dziada z grupowym.
A jak niedaj coś mi wyszczeli w timelu to mam jeszcze kocioł zasypowy, który przyjmie wszystko. I nawet jest alternatywą na zanik prądu w sieci na kilka godzin, co akurat u mnie zdarza się dość często w skali roku.

3 godziny temu, MrWolf napisał:

W najtańszych i najprostszych konstrukcjach nie będzie sterowania siłownikiem zaworu. Myślę, że nie ma sensu dopłacać do tego bajeru z myślą, że to tylko wyjście awaryjne na czas naprawy podstawowego sterownika. Nic się nie stanie jak przez tydzień trzeba będzie obsłużyć zawór ręcznie.

Chyba nie do końca nic się nie stanie. Zawsze możesz się zapomnieć i nie przymknąć zaworu i pójdzie za wysoka temperatura w podłogówkę i kolejne kłopoty nadchodzą. 🙂

@Stempos1980, jeśli mój potencjalny kupiec się rozmyśli to dam Ci znać. Mam tego z kolorowym wyświetlaczem.

Sorry za cytowanie 
Tylko kupując inny sterownik to wiąże się ze zmianą wszystkiego tzn czujniki wtyki do pomp bo chyba nic nie będzie pasowało
Timel ma rezerwowe sterowniki właśnie na czas naprawy w seoznie. Myślę również, że spokojnie dogadasz się na wysyłkę najpierw od nich sterownika na przetrwanie.

12 godzin temu, bercus napisał:

To tak niestety nie dziala @Snoopi21898w oknie domku komfort,ekon,lub czasowy potym bedzie pokojowka.Tak jak piszesz isto masz w domku stop/pogodowka.Tež od poczatku myslalem,že tak logicznie to bede dzialac-pogodowka zmienia zadana co i pokojowka dosterowawa dla roznicy w pokoju...no nie tak.Czy jesli nowosc??

No u mnie działa to tak że mam ustawione na mieszaczu 27 stopni i korekta pogodowa na 4. Na polu jest obecnie - 1.7 stopnia w domu 22 stopnie i tak ustawione też  pokojówce. Za zaworem pokazuje obecnie 31.7 stopnia. Więc pogodówka dodała do 27 korektę pogodową 4.7 stopnia. Na moje oko działa to ok.

20220213_225136.jpg

20220213_225144.jpg

20220213_225156.jpg

Edytowane przez Snoopi21898

@Snoopi21898Pokaž jescze zdejcja tryb pracy co1 i tryb pracy okna z domkom pls.Temp.w pomieszeniu rowna,to ciežko pokojowka ma co do tego,czy kiedy zmienias komfortowa,cos sa przylicza?Može cos sa zmienilo po dodaniu trybu kociol-mieszac w pogodowke,niezaznamenalem w opisach aktualizacji.

Edytowane przez bercus

Jestem teraz w pracy to wieczorem wstawie fotki.

Dozy - czujniki po kablu,

Temperatura się zmienia w zależności jak zmienię temperaturę zadaną w pomieszczeniu oraz jak zmienię wartość korekty pogodowej.

Jak pogodówka ustawiona na 0 to temperatura przy 22 w domu 27 stopni tak jak ustawiona na mieszaczu.

Jesli naprawde jest juž wspolpraca pogodowki z pokojowka,to dužo na plus i termostaty do obnižania sa zbytne.Juž tu sobie z tym poradzilismy,ale jakos sie zatrzymalo.Cicho o tym w aktualizacjach,prezent niespodzianka,blad na plus w oprogramowaniu?Interesuje mnia w jakiej konstelacji  to dziala :-) Jescze nie testowalem to wszystko poprzelaczac.Užywam obnižanie termostatom,wiecej dziala jak nadwyžka przy zlej pogodzie,wczoraj slonce i w domu przegrzane.Z pokojowka zaraz z pogoda byloby liepiej tež przy sloncu.

Edytowane przez bercus

Tylko że jam mam sterownik Skzp 05,

będę obserwował i dam znać jak się będą temperatury zmieniały na dworze.

no u mnie wczoraj słońce i skręciło mi zawór na 10 procent, wieczorem jak temperatura spadała w domu to zawór się rozkręcił na 50 procent i już puszczał 30 stopni na podłogę. 

Rano na termostacie 22,2 stopnia przy 22 zadanych więc trzyma ładnie, choć to podłogówka więc bezwładność duża.

Przedtem chociaż słońce świeciło, w domu ciepło, to i tak na podłogę cały dzień szła wyższa temperatura i całkiem mi przegrzewało dom.  

Edytowane przez Snoopi21898

Jesli naprawde jest juž wspolpraca pogodowki z pokojowka,to dužo na plus i termostaty do obnižania sa zbytne.Juž tu sobie z tym poradzilismy,ale jakos sie zatrzymalo.Cicho o tym w aktualizacjach,prezent niespodzianka,blad na plus w oprogramowaniu?Interesuje mnia w jakiej konstelacji  to dziala :-) Jescze nie testowalem to wszystko poprzelaczac.Užywam obnižanie termostatom,wiecej dziala jak nadwyžka przy zlej pogodzie,wczoraj slonce i w domu przegrzane.Z pokojowka zaraz z pogoda byloby liepiej tež przy sloncu.
W 02 działa termostat pokojowy z pogodową
  • Lubię to 1

Termostaty to mam 2 paralelno pietro i parter.Jak piszem: užywam obnižanie do nadwyžki :-)  (95% sezonu off i 5% on)

Czyli proporcjonalne sterowanie temperaturą instalacji działa. Czyli tak jak to rozumowałem czytając instrukcję zanim jeszcze kupiłem 05. ☺️
Trzeba tylko dobrze ustawić krzywą pogodówki i wzmocnienie.

Panowie, mam pytanie zasadnicze odnośnie potencjału i czasu (czasów) podawania.
Czy przy zmianie czasu podawania, np. z 5 sek na 10, nadal zgadza Wam się ilość paliwa wg sterownika ze stanem faktycznym w zasobniku? Czyli jak na ekranie jest 1kg to faktycznie w zasobniku pozostało ±1kg?

Dlaczego o to pytam? Ponieważ w poprzednim sterowniku czas podawania miał znaczenie dla końcowej zgodności stanu wirtualnego z rzeczywistym. I zdaje sobie sprawę z tego, że:
— silnik nie zatrzymuje się w 1/100 sekundy po zaniku zasilania, tylko siłą bezwładności masy wirnika wykonuje jeszcze jeden obrót, może dwa;
— obroty silnika redukowane są poprzez przekładnie i takie jego dwa obroty to ruch obrotowy świdra o jakąś jedną minutę kątową albo sekundę, a to jest naprawdę znikoma wartość.
Ale silnik w ciągu godziny wykonuje wiele takich zatrzymań, a w ciągu kilku dób te obroty silnika po zaniku zasilania sumują się w setki obrotów bezwładnościowych, co przekłada się na kilkanaście (a może kilkadziesiąt) obrotów świdra, co potrafi wnieść spore przekłamanie w wyliczaniu opału przez sterownik względem stanu rzeczywistego w zasobniku.

A więc ponawiając pytanie:
Czy jeśli ustawiliście idealnie przesyp, że zgadza Wam się liczydło z opałem po wypaleniu pełnego zasypu, to czy jeśli zmienicie czas podawania (np. z 5s na 10 lub odwrotnie) to czy nadal w momencie stanu zerowego na sterowniku będzie Wam się zgadzał stan w zasobniku?

PS.
Może to zbyt dociekliwe pytanie, ale chciałbym wiedzieć. 😉

Jest absolutnie bezsenzowne zajmowac sia tym,czy oproci liczniku brakuje,czy pozostawa w zasobniku 10 kg opalu.Bo w jednym koszu brakuje i w drugim zostaje.To podstawowa wlasciwosc wegla-každy kamien inny.

11 godzin temu, Dozy napisał:

silnik nie zatrzymuje się w 1/100 sekundy po zaniku zasilania, tylko siłą bezwładności masy wirnika wykonuje jeszcze jeden obrót, może dwa;

Co tam masz za silnik i jakie on ma koło zamachowe że tak długo się kreci .

Co prawda nie podłączałem żarówki czy też miernika by widzieć kiedy prąd jest odcinany.  Jednak na moim zauważyłem że silnik niemal odrazu staje w miejscu . Sądzę że przy zużyciu z 15 kilo doba to jak silnik raz zrobi obrót z rozpędu to maks . 

Zresztą to nie apteka by się tym przejmować . Już większy wplyw na zużycie pokazywane ma ilość wegla w zasobniku i to przy jakiej się robiło pomiary przesypu .

Edytowane przez FAFAŁ

Co fakt, to fakt. Nie da się tego ustawić tak aby od zasypu do zasypu zgadzało się co do 0.1kg. 🙂

Zdaję sobie sprawę z tego, że ilość węgla ma znaczenie w momencie pomiaru potencjału. Dlatego ja ustawiłem potencjał taki, że gdy od zerowego stanu (czyli poziom węgla na wysokości łączenia się kosza z podajnikiem) zasypie 125kg, to później gdy liczydło pokazuje 0 lub 1 to mniej więcej tyle węgla zostało faktycznie w zasobniku.

W plusie nie ma min i max dawki. Jest jedna wartość. Natomiast w SKZP jest min i max, co wg mnie jest dużo lepsze dla lepszego procesu spalania.
Ale w argosie zauważyłem, że jak zmieniłem z 5s na 10s to stan na sterowniku na koniec rozbiegał się ze stanem faktycznym. Dlatego zacząłem się zastanawiać nad tym jak to wykalkulować żeby się zgadzało, skoro w SKZP mam dawkę min/max 5/10 i kocioł przez pół doby pracuje w zakresie 25-60%, a drugie pół doby na 60-100%.
Ale tak jak mówi @bercus, to bezsensowne. 🙂
Kocioł to nie prom kosmiczny, że wszystko musi być idealnie. 🙂

Edytowane przez Dozy

Teraz zasypujem wegla z zrebka,rozzrebkowane galezie swierka z iglami jak potnalem,tak cale zmiazdzylem.Zasypujem,jak? nie wiem...Pol na pol,1/3 tego,czy tego-nie wiem.Potencjal,kalorycznosc w dup.e i nic sa nie dzieje.Bragger wszystko porowna,mimo prawdziwego licznika.

• Lubię to 1

Skzp liczy czas pracy podajnika w sekundach . Ustawienie czy podaje 5 czy 15 sekund nic w tej kalkulacji nie psuje . On sobie dodaje sekundy i wychodzi jak powinno . Przesyp wpisany przelicza na sekundy , następnie z tego pokazuje ile spala np chwilowo . 

Przyklad 15 kilo 

To jest 15000 gram dzielimy to na 3600 i mamy ile na sekunde . Reszta to juz wiadomo.

Niekoniecznie. Zwróć uwagę, że przy każdym cyklu podawania potrzebny jest moment na rozruch. Silnik pracuje, ale przekładnia potrzebuje tam ułamków sekund na przekazanie tego pierwszego ruchu. Wydaje się to niewiele, ale w perspektywie setek, tysięcy cykli robią się już jakieś wymierne ilości. Osobiście twierdzę, że częstsze podawanie krótszych cykli da sumarycznie wynik niższy niż dłuższe cykle podawane rzadziej.

Tylko to jest szukanie dziury w całym . A czemu ? Proste nikt do grama nie liczy tego co wsypuję . Raczej nikt nie podejmuje wagi worka . Tak że nie ma powodu do szukania problemów .

• Zgadzam się 2

Oczywiście, że jest to szukanie kwadratowych jaj. To taka tylko ciekawostka. Rozjazd kilku kg na całym zasypie należy ignorować. 

• Zgadzam się 3

2 godziny temu, FAFAŁ napisał:

Tylko to jest szukanie dziury w całym . A czemu ? Proste nikt do grama nie liczy tego co wsypuję . Raczej nikt nie podejmuje wagi worka . Tak że nie ma powodu do szukania problemów .

Nieprawda, ja lubię ważyć, mierzyć i się narobić😉 Ostatnio zważylem 5 worków karlika co to kupiłem na próbę ale jakoś tak stoją już 2 miesiące i czekają na swoj czas. Okazuje się że czym dłużej stoją to jest tego mniej. 

Edytowane przez alf
  • Lubię to 1

Dla mnie najważniejsze jest to, że sterownik w ogóle pokazuje orientacyjną ilość spalonego opału bo w techu tego mi brakowało. Nie da się dokładnie tego przeliczyć bo zasobnik musiał by mieć wagę 😉

A ja z takim rebusem. Jest ktoś w stanie wytłumaczyć po kiego grzyba jest pokazywany odczyt z czujników z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku? Pytam, bo o ile sam odczyt mam w poważaniu, tak fakt, że sterownik do uruchomienia lub wyłączenia pompy bierze to pod uwagę mnie interesuje i fakt ten jest głupi. Pompa powiedzmy wyłącza się przy 35 stopniach. Na czujniku temperatura wynosi 34,99 i pompa staje. Oczywiście odczyt ma pewną amplitudę i tak sobie skacze 34.97, 34,99 i nagle bach 35,00 i pompa się odpala. Nie zdąży się uruchomić i sterownik ją wyłącza, bo odczyt spadł na 34,98. Za kilka sekund 35,01 i cyk znów uruchamia. Potrafi tak majtać w te i wewte nawet dłuższą chwilę. Zbyt zdrowe dla pompy to to nie jest. 

Edytowane przez MrWolf

Witam mam problem z panelem LCD bo czujnik temperatury się zawiesił i pokazuje 0,0 stopnia na ekranie głównym a w ustawieniach pokazuje normalnie zrobiony reset i wgranie na nowo aktualizacji nie pomogło miał ktoś taki problem czy trzeba wysyłać do Timela

Najgorzej że sterownik bierze temperaturę z ekranu głównego i dogrzewa cały czas pomieszczenie. 

IMG_20220215_090416.jpg

IMG_20220215_090404.jpg