Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie Tomku! 

Proszę o ten nowy soft  testowy do kotła z podajnikiem tłokowym.

Wysłałem wiadomość na PW i nic

Opublikowano

Witam kolege Wadus

Czytałem forum z 2 rzy chyba śledzę od około 50-tego postu tak na dobre i czytałem o  twoich turubulatorach.

Wykresy bardzo pomagają ,nie bardzo widze jak  sobie wyobrazić co się działo cała noc przez 12godz a wykresy to jak na

łpacie ,nie jest tylko wyscig na obrazki tylko pokaz  ze mozna to osiagnac ale jak piszesz ze to chwilowe to jak sie nie zgodzic

jak ciagle sa zmiany tu troche wody goracej sie upusci tu sie otworzy okno np. do wywietrzenia itd. masa czynników jest 

które zakłucają stabilna prace całego układu no chyba ze sie bedzie siedziec w domu jak w inkubatorze z powodu fajnego

wykresu no to juz absurd.W nicy to tak jak nic się nie dzieje to rano jak spojże no to aż miło no i sadzy mniej nic nie izoluje 

ścianek w piecu czysto itd.Ja ma zawór 4D z siłownikiem i widać jka pracuje żeby utrzymać temp. wewn. a jak już dojdzie temp.

wewn do wymaganej to zawór sie lekko przymknie i tak stoi puzniej znowu cos tam otworzy i tak ciagle chodzi i to tez 

powoduje zachwianie  temp. wody ,spalin,stabilności pracy układu, wieksze spalanie no i cały rzad parametrów jest zachwiany

i najlepiej oddaje to wykres ,widać jak na łopatologicznie wsio.

Umnie było wczoraj tak ze -15 na zewn. i zawór 4D sie całkowicie otwarł i tak był długi czas z 5 godzin aż się temp. wody w układzie

wyrównały i została osiągnięta temp.wewn to znowu sie przymknął a jak bym nie miał siłownika to temp. wewn szła by w górę 

no chyba  ze sie ustawi reakcję czujnika pokojowego na kocioł no to wtedy reguluje temp. kotła ale to tez pogarsza stabilność 

pracy układu.

Umnie teraz  mam spaliny 120 i tak zostaje zuzycie 18kg/d w domu 21 i mnie juz teraz wykresy nie interesują od wczoraj nie byłem 

w kotłowni i o to chodz mam czas do rodziny itd. tak ma być.

Opublikowano

Dzięki toorano!

jeszcze jak byś sprecyzował jak 1% to ile sekund czy minut?

Możesz to określić?

Opublikowano

Witam,

Mam pytanko do konstruktora sterownika Pana Tomka.

Chodzi konkretnie o moc kotła którą się programuje w sterowniku, a później poprzez ustawienie w MODULACJA/PALNIK MOC jest możliwość ściągnięcia tej mocy.

I tu moje pytanie:

1.Moc kotła = 12kW a ustawiamy ją np. na 16kW

2.Modulacja/Maksymalna moc kotła zadajemy 75%

Wg matematyki wychodzi mi że mam ponownie 12kW, ale interesuje mnie jak podchodzą do tego algorytmy i jak zachowuje się sterownik.

Co po przez takie "oszustwo" zyskujemy. Zmieniają się jakieś ustawienia powiązane, czyli np. inne dawki paliwa następują, powietrze inaczej jest podawane, czas podawania i odstępy czasowe się zmieniają?

Jak takie ustawienie wpływa na pracę kotła?

I jeszcze jedno pytanie.

Czy jest szansa by ukazała się instrukcja lub opis zależności działania i spalania względem ustawień i jak te ustawienia mają wpływ na pozostałe funkcje w kotle, lub np. co zyskujemy lub tracimy ustawiając różne parametry?

Wydaje mi się że gdyby coś takiego istniało, to wielu ludzi mając taki opis/instrukcję, bardzo szybko potrafiłaby sobie poradzić z opanowaniem kotła, a i nie jeden użytkownik innych sterowników gdyby trafił na coś takiego mógłby się zdecydować na zmianę sterownika co tylko byłoby z  zyskiem dla Pańskiej firmy.

Może to o co proszę wydaje się dziwne, ale akurat jestem jednym z tych nielicznych polaków, co czytają instrukcję obsługi i starają się zrozumieć jak działa coś co mają używać. Ot taki dziwny gatunek homo sapiens ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuję, bo zdaję sobie sprawę z tego, że ciężko samemu ogarnąć tyle tych próśb i wniosków ale tylko Pan jako autor ma wiedzę jak tak naprawdę ustawienie poszczególnych funkcji, ma wpływ na efektywną pracę kotła po przez ten sterownik.

Opublikowano

Witam kolege Wadus

Czytałem forum z 2 rzy chyba śledzę od około 50-tego postu tak na dobre i czytałem o  twoich turubulatorach.

Wykresy bardzo pomagają ,nie bardzo widze jak  sobie wyobrazić co się działo cała noc przez 12godz a wykresy to jak na

łpacie ,nie jest tylko wyscig na obrazki tylko pokaz  ze mozna to osiagnac ale jak piszesz ze to chwilowe to jak sie nie zgodzic

jak ciagle sa zmiany tu troche wody goracej sie upusci tu sie otworzy okno np. do wywietrzenia itd. masa czynników jest 

które zakłucają stabilna prace całego układu no chyba ze sie bedzie siedziec w domu jak w inkubatorze z powodu fajnego

wykresu no to juz absurd.W nicy to tak jak nic się nie dzieje to rano jak spojże no to aż miło no i sadzy mniej nic nie izoluje 

ścianek w piecu czysto itd.Ja ma zawór 4D z siłownikiem i widać jka pracuje żeby utrzymać temp. wewn. a jak już dojdzie temp.

wewn do wymaganej to zawór sie lekko przymknie i tak stoi puzniej znowu cos tam otworzy i tak ciagle chodzi i to tez 

powoduje zachwianie  temp. wody ,spalin,stabilności pracy układu, wieksze spalanie no i cały rzad parametrów jest zachwiany

i najlepiej oddaje to wykres ,widać jak na łopatologicznie wsio.

Umnie było wczoraj tak ze -15 na zewn. i zawór 4D sie całkowicie otwarł i tak był długi czas z 5 godzin aż się temp. wody w układzie

wyrównały i została osiągnięta temp.wewn to znowu sie przymknął a jak bym nie miał siłownika to temp. wewn szła by w górę 

no chyba  ze sie ustawi reakcję czujnika pokojowego na kocioł no to wtedy reguluje temp. kotła ale to tez pogarsza stabilność 

pracy układu.

Umnie teraz  mam spaliny 120 i tak zostaje zuzycie 18kg/d w domu 21 i mnie juz teraz wykresy nie interesują od wczoraj nie byłem 

w kotłowni i o to chodz mam czas do rodziny itd. tak ma być.

U mnie to juz drugi sezon grzania z czego pewnie wiekszosc czasu w pierwszym sezonie spedzilem w kotlowni i analizujac wykres sterownika przy zmianach jakie wprowadzalem na instalacji.

W tym sezonie jest zupelnie inaczej raz czy dwa zmienilem sposob pracy kotla ale swiadomy tego co robie i wykres tylko to potwierdzil.

Najwiekszy przelom byl gdy zamiast mierzyc temp. poworotu na rurce 40 cm za zaworem 4D wczolgalem sie pod kosz podajnika i przelozylem czujnik zaraz kolo kolanka ktore idzie do kotla. 

Dzieki temu odkrylem ze nawet jak przekrece zawor 4D powyzej 4/10 nie powodowalo wychlodzenia wody na pworocie kotla.

Owszem woda na powrocie za zworem 4D miala temp 28 stopni (temp. powrotu podlogowki) ale przy kotle byla ciagle powyzej 55 stopni

Tak naprawde tylko krazaca woda przez CWU trzymala cieply powrot  zawor 4D juz nie utrzymal odpowiedniego mieszania. 

Pisze to po to aby wszystkim ktorzy glowia sie jak pompka CWU moze wplynac na poprawienie ochrony powrotu kotla pokazac, ze ona nie tylko wymusza obieg kotlowy ale w przypadku osobnych kroccow zasilajacych moze spelnic ochrone powrotu bez koniecznosci posiadania nawet zaworu 4D

Nie wszystkie instalacje i kotly maja taki uklad jak moj ale lepiej mi sie zyje ze swiadomoscia co sie dzieje w moim ukladzie i jak to ogarnac,

Tak wiec jak ktos zacznie uzywac sterownik SKZP to moim zdaniem najwazniejsze jest odpowiednie rozmieszczenie czujnikow temp. a zwlaszcza tego ktory mierzy temp. powrotu.

Wtedy analizujac wykres zonaczymy czy mamy prace w dwu stanie (wykres trapezowy swiadczacy o duzej bezwladnosci pojemnosci wodnej kotla) jak ogarniemy temat i utrzymamy dT na poziomie max 5-8 stopni wtedy pojawi sie tez ladna modulacja ale jednoczesnie trzeba tak ustawic uklad aby byl zasilany odpowiednia temp.

Ja mam o tyle latwiej ze mam 100 % podloogwki wiec moge zasilic uklad woda 28-30 stopni dzieki temu nie musze mocno meczyc w ustawianiu silownik na zaworze tez wiele mi nie pomoze  z racji bezwladnosci podlogowki (stygnie/grzeje sie godzinami) tak naprawde 1 doba jest potrzebna aby podniesc temp. domu o 1 stopien)

Opublikowano

Chyba nie zjecie mnie jak zapytam w tym temacie.

Podajnik zasypany eko pali teraz 26kg nadobę i jest miło.

Ale......3 razy załączył się alarm....przegrzanie podajnika a temp 70st.

Wiec wygasiłem ok 12 a ok 16 ba nowo uszczrlnie retortę.

Jak sądzicie nieszczelność może się tak objawiać?

Zauważyłem że kopczyk się zapadł.

Powiedzcie czy jest znaczenie jak włoze retorte czy nie?

Koxioł malina 25kW

Palnik chyba ekoenergia

Opublikowano

Pomozecie mi troche z tym palnikiem? Co pozmieniac żeby popiół byl ładny? Nie chodzi mi o wykres juz. Wydaje mi sie za żar spada poniżej gdzie w palniku dmucha i dlatego taki bałagan na palenisku. Albo może za duża ta dawka. Poradźcie cos. To zdjęcie palnikapost-57748-0-88983300-1484999204_thumb.jpg

Opublikowano

Robert wydłuż przerwę a jak palisz w pid daj korektena -3...

Opublikowano

No tak to jest dokładnie ,trzeba trochę się napracować z ustawieniami na różne sposoby popróbować co się da tu trochę postój zmniejszyć/zwiększyć tu podajnik na 3 sek żeby można delikatne dawki paliwa  podawać i przez to precyzyjniej prowadzić moc bez skoków no rzecz jasna wpływa i to bardzo na spalanie efektywność no i na kieszeń właściciela najbardziej wiec warto?-warto.Jeden sezon z głowy ale potem tylko są  kerekty a nie w dalszym ciąśgu metodą uda się albo nie i ciągle niepokój  będzie dobrze lub nie ciągle w  niepewności bieganie w koło czy moz e dobrze albo coś tu dodac.

Ja jestem tez tego zdania żeby lepiej poznać co sie ma w domu i jak z tym postępować nie siedząc w kotłowni a nie biegac latami do kotłowni.Trzeba wiedzieć jak co działa i znać czułe punkty w których możemy sobie poregulować prosto szybko  ale trzeba jeden sezon poświęcić to na bank i się zapamięta  wtedy ile co poregulować.Nie da się w instrukcji tak napisać prosto całe ustawienia do danego posiadanego kotła.Istrukcja jest tylko ogólna bo nie da rady tego ogarnąć.Jest tyle zależności każdy ma inny dom ,inny piec ,inna instalację ,grzejniki ,opał inny

nie ma szans na to żeby w instrukcji to ogarnąć  wszystko.Można prośić konstruktora i na pewno coś poradzi nie zostawi nikogo ale i tak nie widzi jak to pracuje itd. no i to takie lizanie loda przez szybę.Tabelka zależności ustawiania parametrów mocy/kaloryczności/korekt dawek/pracy podajnika co wpływa w jaki sposób na moc i co za tym idzie to by się przydała.

Ja ustawiłem 10Kw moc pieca i reguluję sobie kalorycznością żadnych korekt  ograniczeń  mocy,modulacji  itd. i słyszę jak podajnik pracuje ile sekund .Jak przestawię o włos kalorie to się zmienia czas postoju [czas podawania jest stały 3-5-10 itd.] i moge tak przesunąć ten magiczny suwak od kalori tak  że czas postoju będzie taki sam jak przy ustawionej mocy kotła na  20KW  .Wiem o czym pisze  bo mam to ogarnięte z starego sterownika dwustan w którym ciągle coś trzeba było zmieniać czasy regulować  i szukać najlepszego ustawienia ale to juz  hiiiiistoria.

Jak paliłem na zwykłym dwustanie  pierwszy raz w życiu to szczerze z 3 sezony z awariami za nim to ogarnąłem  po swojemu.

Lepiej znać coś jak działa a nie robic ciągle na metodę prób i błedów jak z początku.

Mam możliwość w bardzo prosty szybki sposób wpływu na zmianę parametrów.Wiadomo z 3-4 doby trzeba  czekac na ustabilizowanie sie całosci a co 3-4 dni trzeba wskoczyć zanurkować do piwnicy bo nie da się inaczej.

Tez kombinowałem  z czujnikiem kotła żeby go odpowiednio założyć ale jest ok.Czujnik powrotu mam przy samym kotle na rurce owinięty folią alu z 3 razy i trytytkami zaciśniety a na to wszystko otulina  piankowa.

Teraz mam problem z czujnikiem zaworu 4D teraz ma czujnik ze starego strerownika .

Chcę dać czwórnik zamiast trójnika jak na foto i tam czujnik wsadzić do czwartego wyjścia  nie mam  za bardzo miejsca bo od zaworu 4D leci od razu przez srubunki nypel  w/z do trujnika jak na foto ale przeróbki robię już  po sezonie teraz prowizorka niestety.

Pozdrawiam życzę owocnego testowania.

post-71575-0-67328200-1484998674_thumb.jpg

post-71575-0-05055800-1484998694_thumb.jpg

Opublikowano

Panowie troszkę walcze z nową zabawka no i tak moduluje dosyć sprawnie temp. nie przebija powyżej 5 ponad zadana ale utrzymuje temp.długo i wchodzi w stan podtrzymania czas przekroczenia ustawiłem już max i nadal słabo jak trzeba to wstawię zdjęcia to coś może poradzicie. A czy da sie wyłączyć opcje przekroczenia temp.

Opublikowano

Tzn wchodzi w podtrzumanie po 60min?

Dziwne....daj fotki wykresu i ustawien

Opublikowano

Panowie troszkę walcze z nową zabawka no i tak moduluje dosyć sprawnie temp. nie przebija powyżej 5 ponad zadana ale utrzymuje temp.długo i wchodzi w stan podtrzymania czas przekroczenia ustawiłem już max i nadal słabo jak trzeba to wstawię zdjęcia to coś może poradzicie. A czy da sie wyłączyć opcje przekroczenia temp.

Zacytuje Tomka

Kocioł przejdzie w stan czuwania nawet jeśli nie minął czas przekraczania, jeśli temp. kotła wybiegnie powyżej 5 stopni w stosunku do zadanej lub dojdzie do temp. maksymalnej.

Opublikowano

jak chcesz testować na tłokowym, to napisz do mnie na PW

Napisałem i żadnej  odpowiedzi nie otrzymałem!

Opublikowano (edytowane)

Zacytuje Tomka

Kocioł przejdzie w stan czuwania nawet jeśli nie minął czas przekraczania, jeśli temp. kotła wybiegnie powyżej 5 stopni w stosunku do zadanej lub dojdzie do temp. maksymalnej.

Tylko ze mi nie przebija ponad 5st a jak juz to bardzo zadko a w podtrzymanie i tak przechodzi bo utrzymuje temp.lekko ponad zadana i przekracza czas ktory jest i tak juz ustawiony na max czyli 60min Edytowane przez audilhr
Opublikowano

I znalazłen powód zimnych spalin.

Uszczelniałem retortę więc wieczorem rozpaliłem na ruszcie awaryjnym i....patrze a czujnik spalin wysunięty z otworu!

Teraz temp spalin ok 170st! Nie za wiele

Opublikowano

Samo uszczelnienie retorty pomogło na pewno w uzyskaniu wyższej temp. spalin u mnie po uszczelnieniu też sie podniosła a czujnik ma duże znaczenie na jakiej jest wysokości może sporo przekłamywać :)

KBkalwi a co byś mi zaproponował w ustawieniach ażeby poprawić wykresy

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich użytkowników, od piątku jestem również posiadaczem tego cacka. Wczoraj zmienianie starego sterownika (master 500) na nowy. Trochę posiedziałęm w kotłowni.

Do ogrzania 180m2, dół podłoga góra kaloryfery z termostatami. Zawór 4d jeszcze bez siłownika, bojler płaszczowy poziomy 140l, kocioł brucer-p 15kW,palnik ekoenergia, wentylator wpa 06, czerwony ekogroszek z eko-energy 28-30MJ/kg -ale nie wiem czy w rzeczywistości ma 23... musiałem ostro zjeżdżać nastawami żeby kopczyk utrzymać.

Na początku miałem kłopoty przez dużą bezwładność kotła, ster malował fale dunaju. Ale po włączeniu pompy cwu na stałe problem zniknął -po prostu jest teraz większy przepływ przez kocioł i bezwładność zniknęła.

Wrzucę parę fotek... -zawsze to więcej informacji, a i pewnie do poprawki coś się znajdzie..

post-65257-0-70799300-1485111736_thumb.jpgpost-65257-0-63218100-1485111737_thumb.jpgpost-65257-0-91007400-1485111737_thumb.jpgpost-65257-0-12986200-1485111738_thumb.jpgpost-65257-0-35591900-1485111738_thumb.jpgpost-65257-0-62099200-1485111738_thumb.jpgpost-65257-0-89106200-1485111738_thumb.jpgpost-65257-0-19011500-1485111739_thumb.jpgpost-65257-0-51651000-1485111739_thumb.jpgpost-65257-0-81248000-1485111739_thumb.jpg

czujnik pokojowy leży na razie koło sterownika w kotłowni i dlatego taka temp. na nim.

Na chacie normalnie 22,5 stopnie.

Edytowane przez diabelski
Opublikowano

I znalazłen powód zimnych spalin.

Uszczelniałem retortę więc wieczorem rozpaliłem na ruszcie awaryjnym i....patrze a czujnik spalin wysunięty z otworu!

Teraz temp spalin ok 170st! Nie za wiele

Jak paliłeś na ruszcie to normalne, że temp. będzie dużo wyższa.

Opublikowano

Jak paliłeś na ruszcie to normalne, że temp. będzie dużo wyższa.

Zgadza się, ja paląc na ruszcie awaryjnym spaliłem czujnik spalin. Przy ręcznym paleniu lepiej go wyjąć.

Opublikowano

Jeszcze jedno na temat czujnika spalin. Jak był on umieszczony w dedykowanej rurce to wskazywał 70*C do 90*C a jak umieściłem go bezpośrednio w spalinach to się okazało, że jest od 260*C w górę.

Przy tak niskich temperaturach spalin nie zauważałem wpływu sterownika na pracę dmuchawy(chociaż może i była)

Uważam ,że ta rurka powoduje spóźnioną reakcje sterownika na dmuchawę natomiast gdy czujnik jest umieszczony bezpośrednio w spalinach reakcja jest i to natychmiastowa. Nastawiłem max. temp. spalin na 200*C i gdy ta temp. została osiągnięta sterownik natychmiast zwolnił dmuchawę do minimum, jak spaliny ostygły (a dzieje się to dość szybko) to dmuchawa zaczęła wchodzić powoli na coraz wyższe obroty. chyba tak powinno być.

Co o tym sądzicie bardziej doświadczeni koledzy?