Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Ok spróbuję. A co to zmienia jeśli mogę spytać ?  Czy modulacje mam zostawić tak jak jest?

Podawane będzie ok 2kg/h i powinno się zdążyć spalić.

Palnik powinien być ustawiony o10-30% więcej niż max zapotrzebowanie, a teraz policzmy orientacyjnie 25kW to średnio 5kg węgla w ciągu godziny a któremu z użytkowników oprócz @bietki udało się spalić 120kg węgla w ciągu doby?

Palnik to nie kurek z gazem, jak już ma zapakowany węgiel to musi to spalić więc co się dziwić że spaliny wysokie.

Pozdrawiam RedEd

Edytowane przez reded
  • Zgadzam się 1

Podawane będzie ok 2kg/h i powinno się zdążyć spalić.

Palnik powinien być ustawiony o10-30% więcej niż max zapotrzebowanie, a teraz policzmy orientacyjnie 25kW to średnio 5kg węgla w ciągu godziny a któremu z użytkowników oprócz @bietki udało się spalić 120kg węgla w ciągu doby?

Palnik to nie kurek z gazem, jak już ma zapakowany węgiel to musi to spalić więc co się dziwić że spaliny wysokie.

Pozdrawiam RedEd

Wg wskazań w tej chwili przy max modulacji 65% mam spalanie ok. 2.1 kg na h. 

Dobrze ustawiony przesyp? A nawet jeśli nie to będzie miał więcej czasu na modulacje i powinien się wcześniej ustabilizować.

RedEd

Edytowane przez reded

Co proponujecie aby zmniejszyć spalanie?

Kurcze 6 wiader 18l na dobę to dużooo

powietrze minimalne jak miałem 10% to tez więcej mi paliło a jak zmniejszyłem do 4% spalanie o kilka kg spadło ale ja mam tłok i prawa pewnie są inne

Witam.

Proszę o pomoc w ustawieniach kotła. Jest to kocioł żeliwny 23 kW z dodatkowym rusztem awaryjnym, przewymiarowany jak na dom pół bliźniak lata 70 ok 130m pow. ogrzewanej. Na sterowniku Timela pracuje drugi dzień i mam kilka problemów.

Hej Dymno; mam podobny kociołek i instalację, jeśli chcesz możesz ustawić wg. moich ustawień:

b820a995b03f.jpg 44274168183a.jpg a1459b6bb9c7.jpg 3be60e38743a.jpg 1807a576b06e.jpg b7b91f2ae99a.jpg 35ac93b3cd90.jpg 4b7b99fb3d0f.jpg 5e8b43beface.jpg ce29e1a612b7.jpg

Edytowane przez Bimerang

Dalsza część ustawień:

1e04a3cc4e17.jpg 45c0ff7fd8a7.jpg 4c0c5353c55a.jpg

Fajnie. Dzięki. ale dalej nie rozumie kilku kwestii.

temp. CO mieszacza. Dałem "zadana" np 50 oC a piec cały dzień sie ledwo buja. Grzejniki raczej letnie niż ciepłe i cały dzień nie dobił do temp. zadanej (pokojowej) 22oC

po 2.   temp. min. mieszacza jak dam np.30oC to w nocy i tak otwiera zawór żeby ją utrzymać

i po trzecie czemu ustawia sie min. otwarcie zaworu 10%?

Jak ustawie min.temp. 30 na mieszaczu to przecież i tak otworzy, a jak w nocy nie chcę grzać to w jakim celu?

Problem u mnie jest taki, że mam nieocieplony dom, który dość szybko wytraca temp. i wolałbym jednak aby grzejniki były bardziej ciepłe.

post-64527-0-43353100-1480361803_thumb.jpgpost-64527-0-80395500-1480361844_thumb.jpgpost-64527-0-59990200-1480361871_thumb.jpg

Fajnie. Dzięki. ale dalej nie rozumie kilku kwestii.

temp. CO mieszacza. Dałem "zadana" np 50 oC a piec cały dzień sie ledwo buja. Grzejniki raczej letnie niż ciepłe i cały dzień nie dobił do temp. zadanej (pokojowej) 22oC

po 2.   temp. min. mieszacza jak dam np.30oC to w nocy i tak otwiera zawór żeby ją utrzymać

i po trzecie czemu ustawia sie min. otwarcie zaworu 10%?

Po pierwsze czytaj instrukcję ;P po drugie ja dałem 10% na min otwarcie bo tak mi pasuje w mojej instalacji. Masz włączoną pompę CWU na stałe? jeśli nie to właśnie po to jest te 10% żeby woda nie stała w kotle jak się zamknie zawór. To samo z drugiej strony jeśli dasz 100% to cała zagrzana woda pójdzie na instalację i momentalnie wychłodzi kocioł.

Odpowiadając na Twoje pytanie; ten ster nie jest głupi. Wylicza temp na CO badając jak się zachowuje temp. pokojowa, jeśli na początku grzejniki są letnie to tak ma być... tutaj liczy się grzanie przez cały czas a nie zrywami jak przy zasypowcu. Obniżył bym temp zadaną mieszacza bo teraz dąży do 50*C na grzejnikach, a przy tej pogodzie to chyba wciąż za dużo. Daj 35 -40*Co normalne że dom się wygrzewa, to może trwać 2-3 dni

Jeśli chcesz mieć niższą temp w nocy to da się zrobić (instrukcja), ale nie polecam, to co zaoszczędzisz w nocy, rano w dwójnasób piec będzie musiał nadrobić. Możesz spytać każdego w tym temacie- każdy dąży do jak najbardziej stabilnej pracy kotła.

By obniżyć temp spalin przymknij szyber (pod warunkiem że masz szczelny kocioł i czopuch) spaliny będą dłużej w kotle i wymiana będzie skuteczniejsza.

Edytowane przez Bimerang

Spokojnie przeczytałem instrukcję. ;-) wynika z niej ze jeśli jest czujnik pokojowy to temperatury mieszacza nie są brane pod uwagę? Tylko kiedy czujnik jest nie aktywny?

Ale wobec tego czemu nie została osiągnięta ZADANA temp. Pomieszczenie przy czym ppiec modulowal na poziomie35-40%?

WARIANTY DLA OBWODU CO1:

1. Jest mieszacz, jest regulator pokojowy (wbudowany).

Układ steruje tak mieszaczem, aby osiągnąć temperaturę wyliczoną dla obwodu CO. Temperatura obwodu CO jest wyliczana na podstawie różnicy zadanej i rzeczywistej temperatury pokojowej.

2. Jest mieszacz, wbudowany regulator pokojowy niewykorzystany (TRB PRACY-> OFF) W tej sytuacji mieszacz utrzymuje stałą temperaturę w obwodzie CO ustaloną parametrem

18

 MIESZACZ -> T. ZADANA – bazowa temperatura obwodu CO

Można sterować pompą układu CO z zewnętrznego uniwersalnego regulatora pokojowego ze stykiem zwierno – rozwiernym (beznapięciowym)

Edytowane przez dymmo

Dymno oczywiście temp pokojowa jest brana pod uwagę, ale jak pisał Tomek w tym temacie, jest moduł "całkujący" - ster bada jaka temp jest w pokoju, potem ustawia temp na mieszaczu- po jakimś czasie sprawdza czy temp w pokoju wzrosła czy nie i oblicza poprawkę temp na mieszaczu. Jak byś wyłączył czujnik pokojowy i ustawił temp za 4D to ster by po prostu trzymał tą temp, niezależnie jaką byś miał temp na kotle.

"1. Jest mieszacz, jest regulator pokojowy (wbudowany).
Układ steruje tak mieszaczem, aby osiągnąć temperaturę wyliczoną dla obwodu CO. Temperatura obwodu CO jest wyliczana na podstawie różnicy zadanej i rzeczywistej temperatury pokojowej."

To jest właśnie ten przypadek, tylko w instrukcji można by dodać że to są warunki początkowe. Po jakimś czasie SKZP sam się "uczy" jaką temp grzać w danym momencie. U mnie np. temp pokojowa jest stała od 22,4 -22,7*C a na grzejniki idzie mi temp od 28 do 38*C (przy obecnej pogodzie) i otwarcie 4D od 15% do 54% w zależności od potrzeb CO.

Ważne jest też umieszczenie czujnika, jesli masz go gdzieś gdzie dział na niego jakieś dodatkowe źródło ciepła, w pozostałych pomieszczeniach może być chłodniej.

Czasem może trochę potrwać zanim dojdzie do zadanej.

Modulacja % zależy od tego czy została osiągnięta temp kotła.

Edytowane przez Bimerang

No to chyba będę musiał zamieszkać na jakiś czas kotłowni :-)

Czujnik mam w miejscu optymalnym i porównuje temperaturę z terometrem wew. Odchylenia są naprawdę w minimalnym zakresie. Może powinienem zwiększyć wzmocnienie mieszacza?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

A jakie masz? Tomek chyba zaleca koło 10-ciu. W kotłowni nie musisz z SKZP mieszkać, ster naprawdę zrobi wszystko za Ciebie ;) Tylko daj mu szansę (Wadus potwierdzi). Na ten moment masz naprawdę dobrą modulację, spalanie chyba też w normie. Obserwuj popiół i w zależności do tego poprawiaj nadmuch. Jeśli masz pompę CWU możesz ją podłączyć do wyjścia cyrkulacji i włączyć na stałe (chyba że już tak zrobiłeś) poprawi to obieg wody w kotle i modulacja wtedy naprawdę się wygładzi.

A jakie masz? Tomek chyba zaleca koło 10-ciu. W kotłowni nie musisz z SKZP mieszkać, ster naprawdę zrobi wszystko za Ciebie ;) Tylko daj mu szansę (Wadus potwierdzi). Na ten moment masz naprawdę dobrą modulację, spalanie chyba też w normie. Obserwuj popiół i w zależności do tego poprawiaj nadmuch. Jeśli masz pompę CWU możesz ją podłączyć do wyjścia cyrkulacji i włączyć na stałe (chyba że już tak zrobiłeś) poprawi to obieg wody w kotle i modulacja wtedy naprawdę się wygładzi.

Ok.Widać ze sterownik ma potencjał.Póki co jestem zadowolony. Tu raczej chodzi o detale które muszę dograć, a nie do końca rozumie zasadę działania.

W tej chwili wzmocnienie mam chyba 3

Jeśli chodzi o CWU to wtej chwili chodzi na programie czasowym grzeje rano i wieczorem. Mam duży zasobnik 300l.Mogę ustawić na stałe grzanie, ale cyrkulacji na dom nie posiadam

Podnieś wzmocnienie do 10. Obniż temp zadaną mieszacza do 40*C. Jeśli masz 300l i włączysz pompę CWU na stałe to będziesz miał temp CWU taką jak na kotle. Ma to swoje zalety- zbiornik będzie działał trochę jak bufor. Z tą cyrkulacją chodziło o to, żeby podłączyć pompę CWU do gniazda cyrkulacji w sterowniku i włączeniu cyrkulacji (na sterowniku) na stałe.

Edytowane przez Bimerang

Bimerang'owi chodziło bardziej o podłączenia pompy CWU do gniazda w sterowniku które obsługuje pompę cyrkulacyjną by cały czas był obieg na linii kocioł-> bojler>kocioł, jak napisał:

poprawi to obieg wody w kotle i modulacja wtedy naprawdę się wygładzi.

:)

Ktoś wycina posty?

Postu na który odpowiedziałem nie ma (a przecież był jak najbardziej związany z tematem wątku) ^_^

Wszystko ok, to ja nieco przyspałem :P

Edytowane przez Amanda

@TomekBrz

W trybie pracy interwałowej, zauważyłem dziwne zachowanie sterownika podczas rozpalania. W momencie gdy sterownik jest w trybie ROZPALANIE i wcisnę ROZPALONY to podajnik zaczyna podawać paliwo bez końca, muszę wtedy jeszcze raz wcisnąć ROZPALONY to wtedy sterownik dopiero wchodzi w tryb PRACA. Nie zdarza się to zawsze ale trzeba to sprawdzić. Wersja sterownika 1.85. Panel 1.86.

mam zawór 3d bez wlczonej ochrony powrotu do temp 26 stopni dobrze się prowadzi potem czym wyższa tym bardziej faluje

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu