Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi mi o podawanie węgla w nadzorze - gdy sterownik wyłaczy dmuchawę po osiągnięciu max temperatury, węgiel jest nadal podawany. Jeśli tu jest za dużo podawane, to by tłumaczyło przerzucanie czarnego węgla do popielnika.

Opublikowano

A koronę palnika wyczyściłem ? Codzi o te nacięcia i nawiercenia ? Jeżeli one są zapchane to powietrze nie ma gdzie iść i zwiększanie mocy dmuchawy nic nie da , od oczyszczenia dmuchawy trzeba zacząć to wszystko

Opublikowano

@shaft7 tak jak pisałem kilka postów wyżej, że te otwory wyczyściłem, nożem szpikulcem i szczotka druciana.

Po nocy widzę, że groszku w popielniku nie ma, na popielniku wygląda też czyściej.

Zweryfikuje to dzisiaj wieczorem lub jutro wieczorem jak wygląda sytuacja.

Opublikowano

Wychodzi ze problemy były przez zapchane otwory napowietrzające , teraz dostroić dmuchawe i powinno być ok

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie jeszcze nie ma co sie cieszyć . Jak otwory zapchane to i pod koroną będzie sporo syfu . Tak czy owak warto zweryfikowac to .

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

Najlepiej było by zdjąć koronę i tam to wszystko dobrze wyczyścić , korona oryginalnie była na sznurze wiec nie powinno być wielkich szopek zeby to zdjąć , ale widać już co było problemem , 

Opublikowano

Jak nie będzie chciała zejść można delikatnie gumowym młotkiem pomóc Ew przez drewienko

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja koronę podważam od strony podajnika młotkiem z uchwytem do wyciągania gwoździ i prawie sama wychodzi. Trzeba oczyścić otwory i stary silikon, załadować tam nowy silikon (jedni twierdzą że 700 stopni najlepszy, a ja używam 1500 stopni) Tak uzbrojoną w silikon koronę załadować na palnik i odczekać kilka godzin na rozpalenie.

Opublikowano

W oryginale heitz dawał tam sznur , ale lepszy jest silikon kominkowy bo sznur nie zawsze daje 100% szczelność 

Opublikowano

No trochę zabawy jest , ale raz w roku , spróbuj na ten sznur tylko obejrzyj go czy jest cały i jakieś paprochy się nie poprzyczepialy bo wtedy będzie nieszczelność 

Opublikowano

Czyścić jeszcze nie czyściłam, bo chce zużyć już do końca ten ekogroszek co jest w zasobniku i przeczyscic podajnik.

Więc mam nadzieję, że to stanie się w weekend.

Jednak chciałem pokazać rezultaty Waszych porad - rezultat jest naprawdę ekstra :-)

ten eko groszek jednak niewyaje się zły, ale mimo wszystko ten bartex z obu wydaje się mi, że jest przepłacony.

IMG_20201008_092834_802.jpg

IMG_20201008_092813_509.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

W sterownikach elster z reguły wchodzi się tak , wyłączamy zasilanie i załączamy po chwili pokaże się ikonka klucza trzeba ją nacisnąć i on prosi o kod więc go podajemy i otwiera się menu serwisowe a tam głowa boli od funkcji do zmiany wszelkich możliwych parametrów .

Opublikowano

@arielooopl efekt co najmniej zaskakujący . Aż chciało by się po/napisac zostaw nie ruszaj :) 

Jednak dla swojego spokoju oczyść go jak należy .

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Teraz chciałbym ustawić tak, aby rozsądnie to grzało :-)

wode mam ustawioną 2x dziennie po 2h 

Przychodza chłodne wieczory, to myślę, aby ustawić cwu+co ale aby CO było grzane tylko w tych godzinach co ja bym chciał, pomożecie mi Panowie?

@berthold61 a co do ustawień chodzi o tą ikonke?

IMG_20201008_172845_910.jpg

Bo jak o nią, to chce przywrócić ustawienia fabryczne, A tu boję się, aby nie rozregulowało mi wszystkiego.

Edytowane przez arielooopl
Opublikowano

Musisz poszukać czy masz coś takiego jak praca pompy wg harmonogramu , ale wg mnie najlepiej 4d z siłownikiem i sterowanie pogodowe , ustawiasz wtedy że np przy +18 pompa ma się wyłączyć a przy + 19 włączyć i spokój , dobrze by było zeby np pompa do grzania chodziła ciagle jako pompa kotłowa ,

Opublikowano

Na zdjęciach widzę zawór do regulacji temperatury , to jest od centralnego zdaje się tak wiec ustaw tam 40 stopni i niech się pali cały czas , jak masz grzejniki to wystarcza termostaty 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, arielooopl napisał:

Teraz chciałbym ustawić tak, aby rozsądnie to grzało :-)

wode mam ustawioną 2x dziennie po 2h 

Przychodza chłodne wieczory, to myślę, aby ustawić cwu+co ale aby CO było grzane tylko w tych godzinach co ja bym chciał, pomożecie mi Panowie?

@berthold61 a co do ustawień chodzi o tą ikonke?

IMG_20201008_172845_910.jpg

Bo jak o nią, to chce przywrócić ustawienia fabryczne, A tu boję się, aby nie rozregulowało mi wszystkiego.

Nie to nie ta .

VII. Ustawienia dodatkowe użytkownika. Aby otrzymać dostęp do ustawień dodatkowych należy, na ekranie głównym, wcisnąć przycisk : Wyświetli się ekran z grupami parametrów do wyboru: - wpisanie kodu serwisowego - parametry użytkownika - parametry instalatora Po wybraniu parametrów użytkownika wyświetli się ekran z listą parametrów. Wybrać, w zależności od potrzeb, jedną z pozycji 1. Tryb pracy CWU. Domyślnie przygotowanie CWU odbywa się w trybie ZIMOWYM - równolegle z ogrzewaniem pomieszczeń. Wybrać jeden z trzech dostępnych trybów przygotowania CWU. Uwaga!!! Regulator posiada

http://www.elster.w.com.pl/sites/default/files/RR-010102 Lider_1.0.x__1.pdf

Edytowane przez berthold61
Opublikowano

Na rozgrzanie instalacji tez trochę grochu pójdzie , mi teraz na grzanie wody plus podlogowka w łazience idzie ok 6-6.5 kg grochu 25 MJ , a ogrzewanie na grzejniki załącza mi porodówka i ona tez startuje zaworem 4d mimo ze mam termostaty na grzejnikach . Grzanie ciagle daje komfort 

Opublikowano

@shaft7 właśnie ustawiłem tak jak napisałeś, na tym termostacie na piecu 40°.

Dodatkowo ustawiłem priorytet cwu + co i otworzyłem podłogowe (mam tylko w kuchni i łazience), na 1/4. Reszta kaloryferów zamknięta.

Prace tylko cwu da się ustawić, ustawiłem na 2x dziennie po 2-3h.

@berthold61 czytałem tą instrukcję, u mnie po wciśnięciu tego klucza w tamtych ustawieniach pokazuje odrazu by wpisać jakiś kod, w zależności co wpisuje to odpala się coś innego. Kod 3455 nie działa.