rafa876 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 #726 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 W dniu 8.04.2023 o 22:50, Pyrus90 napisał(a): Ale masz "zetkę" w kotłowni? Kubatura kotłowni ma się nijak do powietrza potrzebnego dla kotła, u mnie przy kotle 16kW, "zetka" ma 160mm i czuć jak świeże powietrze napływa z zewnątrz do kotłowni. Czujnik podciśnienia zlokalizujesz po wężyku nad palnikiem(przezroczysty wężyk idzie od płyty głównej do komory spalania), jak zdemontujesz palnik to zobaczysz gdzie jest zamontowany dokładnie (tak jest w 16kW) - na YouTube jakiś duński serwis zamieścił filmik instruktarzowy - teraz nie mogę go namierzyć, ale rok temu go oglądałem i były pokazane proste usterki/czyszczenie/ do rozwiązania przez użytkownika. Temperaturę roboczą kotła zmieniłbym na 70*C, będzie ok - tak zaleca NBE. Co do kotła z Konina - patrzyłeś jak u niego wygląda przeważenie 6min pelletu? 1400g a u Ciebie 3458g - za duża dawka 6min może też być powodem niedopalonego pelletu w popielniku. Co do sprawdzenia pozostałych ustawień kotła, skontaktowałbym się bezpośrednio z dystrybutorem Enecom Sopot Czy orientujesz się w którym dokładnie miejscu w kotle jest czujnik temperatury spalin? Cytuj
Pyrus90 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 #727 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 @rafa876 Popatrz przy czopuchu komina, ewentualnie popatrz gdzie idzie kabel od płyty głównej - według instrukcji złącze T2. Cytuj
BSplus Opublikowano 17 Kwietnia 2023 #729 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Co prawda mój kocioł to BlackStar ale też w wersji V16. Co może być przyczyną,że kocioł ma zadaną temp. 70 stopni,ale osiąga tylko 65 stopni i nie chce iść wyżej,nawet jeśli zmienię na 75,to też bez reakcji. Nie jest to jakiś problem wielki,ale interesuje mnie co jest przyczyną. Cytuj
rafa876 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 #730 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Pierwszym problemem może być za małe podawanie pelletu, a drugi zła jakość pelletu. Jakiej firmy pelletem palisz? Cytuj
BSplus Opublikowano 17 Kwietnia 2023 #731 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Już drugi sezon palę Olczykiem, innego pelletu nie używałem. Na początku było ok,po paru miesiącach coś się stało,bo nie wydaje mi się żebym coś zmienił w ustawieniach. Cytuj
atomfx Opublikowano 13 Maja 2023 Autor #732 Opublikowano 13 Maja 2023 Nie dobija? A jaki jest objaw? Dobija do 65° przechodzi w podtrzymanie? Czy pracuje dalej ale na wolnych obrotach. Może masz coś źle ustawione. Jak masz zrobioną instalację? Ten masz jakieś termostaty, sprzęgło. Jak masz zrobioną ochronę powrotu? W dniu 17.04.2023 o 15:39, BSplus napisał(a): Co prawda mój kocioł to BlackStar ale też w wersji V16. Co może być przyczyną,że kocioł ma zadaną temp. 70 stopni,ale osiąga tylko 65 stopni i nie chce iść wyżej,nawet jeśli zmienię na 75,to też bez reakcji. Nie jest to jakiś problem wielki,ale interesuje mnie co jest przyczyną. Nie dobija? A jaki jest objaw? Dobija do 65° przechodzi w podtrzymanie? Czy pracuje dalej ale na wolnych obrotach. Może masz coś źle ustawione. Jak masz zrobioną instalację? Ten masz jakieś termostaty, sprzęgło. Jak masz zrobioną Cytuj
BSplus Opublikowano 13 Maja 2023 #733 Opublikowano 13 Maja 2023 Na początku przez parę miesięcy chodził na 70stopni , było ok a po pewnym czasie było to już 65stopni. Wygląda, że pracuje prawidłowo,rozgrzewa się normalnie i potem pracuje sobie według zadanych wartości w pogodówce. Mam sprzęgło hydrauliczne, zawór termostatyczny z siłownikiem na podłogówkę, ochrona powrotu afriso 55 stopni. Cytuj
wonski Opublikowano 1 Lipca 2023 #734 Opublikowano 1 Lipca 2023 A ja tak z innej beczki,za parę tygodni będę montował feniksa i mam pytanie do użytkowników tego pieca,jaki pellet używacie i jaki z własnego doświadczenia polecacie ? Cytuj
atomfx Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor #735 Opublikowano 3 Lipca 2023 Ja palę biotechnik ze Śniadowa. Nie narzekam. Ważne jest również prawidłowe przeważanie I odpowiednią obsługa kotła. Dobrze że nie muszę jeszcze ustawiać parametrów: czas pracy podawania, jakieś wentylatory i procenty oto itd. Cytuj
wonski Opublikowano 5 Lipca 2023 #736 Opublikowano 5 Lipca 2023 A czy ktoś palił może u siebie Lava,Sylva, Olimp,Poltarex czy Berlinek (bo takie mam u siebie w podobnych cenach) i jak to u was wygląda ewentualne spalanie tego pelletu (ilość popiołu,ewentualne spieki czy kaloryczność przy danym metrażu) Cytuj
BSplus Opublikowano 8 Lipca 2023 #737 Opublikowano 8 Lipca 2023 Panowie mam w każdym pokoju przewód doprowadzony pod termostat. Miałem robić sterowanie podłogówką,ale wyczytałem, że to słaby pomysł i teraz wisi przewód, który chciałbym zakryć. Czy są takie termometry elektroniczne, które można podpiąć pod ten przewód i żeby wyświetlał tylko temperaturę i był zasilany z tego przewodu? Cytuj
ADRIAN949 Opublikowano 14 Lipca 2023 #738 Opublikowano 14 Lipca 2023 Panowie, co z tym fantem? Dziś dopiero zobaczyłem. Reset nic nie daje 😔 Cytuj
marszy Opublikowano 19 Lipca 2023 #739 Opublikowano 19 Lipca 2023 (edytowane) W dniu 14.07.2023 o 18:22, ADRIAN949 napisał(a): Panowie, co z tym fantem? Dziś dopiero zobaczyłem. Reset nic nie daje 😔 Miałem w kwietniu dokładnie ten sam problem. Prawdopodobnie padła sonda lambda. Serwisant wymienił i problem znikł. Edytowane 19 Lipca 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
ADRIAN949 Opublikowano 19 Lipca 2023 #740 Opublikowano 19 Lipca 2023 (edytowane) Godzinę temu, marszy napisał(a): Miałem w kwietniu dokładnie ten sam problem. Prawdopodobnie padła sonda lambda. Serwisant wymienił i problem znikł. Dziś z serwisu dotarła nowa sonda. Zdziwiony byłem faktem, że nie pytali ile lat piec, gwarancję. Pelletexpert polecam 1000% Edytowane 19 Lipca 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
wonski Opublikowano 23 Września 2023 #741 Opublikowano 23 Września 2023 Witam, stałem się nowym posiadaczem feniksa 16kw i oprócz tego że będę musiał się go nauczyć (chociaż instalował mi go enekom z Sopotu który jest bardzo pomocny)to mam taki mały problem.Moze to głupota ale klapka z wyświetlaczem po otwarciu nie chcę się trzymać(widocznie u mnie są jakieś słabiutkie magnesy).Mieliscie ten problem,a jeśli tak to jak to rozwiazaliscie. Cytuj
sleepyhead Opublikowano 20 Października 2023 #742 Opublikowano 20 Października 2023 W dniu 14.07.2023 o 18:22, ADRIAN949 napisał(a): Panowie, co z tym fantem? Dziś dopiero zobaczyłem. Reset nic nie daje 😔 Cześć mam blackstar i mam pytanie, ktoś ma może pojęcie jak wyregulować te korekcje o2? Czy w ogóle się tym nie przejmować? Cytuj
BST Opublikowano 20 Października 2023 #743 Opublikowano 20 Października 2023 Witam, na którym biegu u was chodzi pompa kotłowa? Mówię o tej dołączonej do kotła. Jak ustawiam Autoadapt to pracuje z max mocą 44W (chyba aż tak mocno nie musi pracować(?). Są jeszcze: I bieg: 10W, II bieg: 34W, III: 44W. Cytuj
kufcio Opublikowano 20 Października 2023 #744 Opublikowano 20 Października 2023 W dniu 30.03.2023 o 17:02, Pyrus90 napisał(a): Na czujniku pokojowym kiepsko działało, mały ruch powietrza i czujnik zaczynał pokazywać głupoty (ntc10k), cały czas czekam aż będzie dostępny czujnik wi-fi od RTB. Wtedy też kocioł się często wygaszał i rozpalał, w pojemniku na popiół wtedy też było dużo niedopalonego pelletu. Od dłuższego czasu kocioł idzie w pracy ciągłej, na mocy minimalnej i w popielniku praktycznie sama "mąka". Chce rozbudować sterowanie obiegiem grzejnikowym. Dołożyłem zawór 3D z siłownikiem, potrzebuje czujnik termistorowy. Jesteś pewień ze NTC10K ? na allegro do kotłów większość NTC5K. Pozdrawiam Cytuj
sleepyhead Opublikowano 21 Października 2023 #745 Opublikowano 21 Października 2023 15 godzin temu, BST napisał(a): Witam, na którym biegu u was chodzi pompa kotłowa? Mówię o tej dołączonej do kotła. Jak ustawiam Autoadapt to pracuje z max mocą 44W (chyba aż tak mocno nie musi pracować(?). Są jeszcze: I bieg: 10W, II bieg: 34W, III: 44W. Ja ustawiłem przepływ na obiegu kotłowym na max, na obiegu grzewczym na średnia moc, dopiero wtedy kocioł wchodzi mi w podtrzymanie. Generalizując przepływ obiegu kotłowego>przepływ obiegów grzewczych. Cytuj
BST Opublikowano 21 Października 2023 #746 Opublikowano 21 Października 2023 Sleepyhead, dzięki. O taki konkret mi chodziło. Cytuj
Pyrus90 Opublikowano 22 Października 2023 #747 Opublikowano 22 Października 2023 W dniu 20.10.2023 o 21:41, kufcio napisał(a): Chce rozbudować sterowanie obiegiem grzejnikowym. Dołożyłem zawór 3D z siłownikiem, potrzebuje czujnik termistorowy. Jesteś pewień ze NTC10K ? na allegro do kotłów większość NTC5K. Pozdrawiam NTC10K, nie patrz na to co piszą na Allegro, tylko na to czego wymaga producent kotła. @BST ja ustawiłem na II biegu, na auto pompa pracuje na maks obrotach i szum w grzejnikach robi. Cytuj
sleepyhead Opublikowano 25 Października 2023 #748 Opublikowano 25 Października 2023 W dniu 21.10.2023 o 19:25, BST napisał(a): Sleepyhead, dzięki. O taki konkret mi chodziło. U mnie tak to wygląda jeżeli chodzi o pracę kotła i stałej temperaturze na obiegu grzewczym 41stopni. Cytuj
BST Opublikowano 25 Października 2023 #749 Opublikowano 25 Października 2023 Ustawiłem dziś pompę CO/CWU na 22W moc (na Autoadapt pracowała dla CWU na 5-12W). Kotłowa na max 44W. Trochę szybciej dogrzewa wodę w zasobniku. Odnośnie wykresu z Twojej fotki widzę, że Twój kocioł się wygasza co 1,5 godz. Rozumiem, że odbiór ciepła tak mały, że nawet praca na 10% to za dużo by pracować bez przerw. Ja na razie rozkminiam najlepsze ustawienia dla samego CWU, fabryczne powodowały, że po dojściu do żądanej temp. CWU, zawór strefowy przełączał się na CO i pchał ciepło zmagazynowane w obiegu kotłowym w kaloryfery (w lecie, ani grzanie w kaloryferach nie jest porządane, ani utrata ciepła na kotle). Nie ma w sterowniku ustawień zaworu strefowego (CO/CWU), więc ustawiłem wyłączanie pomp zaraz poniżej temp na kotle przy której zawór strefowy przełącza na CO. Dzięki temu kocioł na kilkugodzinna przerwę w grzaniu pozostaje cieplejszy, a przy okazji potem startuje z wyższej temp. Przydałaby się w ustawieniach możliwość osobnego wł/wył dla każdej pompy. Cytuj
sleepyhead Opublikowano 29 Października 2023 #750 Opublikowano 29 Października 2023 Dopiero startuje z przygoda z NBE, generalnie dopiero jak przeczytałem instrukcje po angielsku, ogarnąłem, jak wyregulować wentylator. A co do odbioru, grzejniki ustawione na 45 powrót 40 a w domu 21 Teraz na szybko z wiszącym kablem zamontowałem regulator pokojowy tech, muszę go jakoś sensownie ustawić i przetrwać ta zimę. W przyszłym roku myślę o dodaniu buforu i rozdzieleniu obiegu na 2 z zaworami mieszającymi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi